Den här gången klarar jag det!

720 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Knaskatten
Den här gången klarar jag det!

Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Kinna
Hej knaskatten!

Hej knaskatten!
Har kommit fram till samma beslut! Nu får det vara nog! Är faktiskt orolig för att till slut köra slut på organen! Blir Så förbaskad på mig själv att jag tillägger mig till det!
Vi kan hjälpas åt om du vill! Använda forumet som en mötespunkt varje dag och hjälpa varandra!

Kinna
Hej knaskatten!

Hej knaskatten!
Har kommit fram till samma beslut! Nu får det vara nog! Är faktiskt orolig för att till slut köra slut på organen! Blir Så förbaskad på mig själv att jag tillägger mig till det!
Vi kan hjälpas åt om du vill! Använda forumet som en mötespunkt varje dag och hjälpa varandra!

Knaskatten
Ja, gärna. 😊

Ja, gärna. 😊
Tror att det vore bra.
Jag är nämligen duktig på att hitta på ursäkter och förklaringar till att få dricka lite vin ändå. Man glömmer ju efter ett tag och tänker att det kanske inte var så farligt ändå.

Knaskatten
Vad är din story med alkohol,

Vad är din story med alkohol, Kinna?

höstlöven
Härligt

Att du vill må bättre. Jag har ungefär samma sits och historia. Steg ett är att vilja förändra och att inse att man har problem. Jag tycker dagbok och AA möten hjälper mycket.
Det där att känna att framtiden känns tom utan alkohol tror jag många här känner igen. Det går tydligen över.
För mig går det just nu dåligt men jag har lyckats få ner konsumtion och inte blivit full på länge i alla dall. Däremot vin mot stress... tar nya tag idag. Superjobbigt men så värt. Du klarar detta. Heja dig!

Knaskatten
Tack snälla höstlöven

Läser vad alla skriver här inne och inser mer och mer att det inte är så stor skillnad på mig och alla andra. Man behöver inte sitta på en parkbänk för att ha problem med alkohol.
AA har jag alltid tyckt verkar så himla läskigt. Att man behöver konfronteras med så mycket av ens historia som man helst bara vill glömma.
Men det verkar ju hjälpa många.
Varför går det dåligt för dig just nu?

Ikaros
Framtiden

Hej
När jag för första gången försökte bli nykter tänkte jag mig också framtiden som ett stort sjok av tid som jag skulle ha svårt att klara nykter. MEN när jag insåg att framtiden faktiskt lugnt,regelbundet och städat kommer en dag i sänder blev det litet lättare.
En dag i taget är inget AA-påfund det är faktiskt vad våra liv består av.
Lycka till i nykterheten.
vänligen
Ikaros

Knaskatten
Tack Ikaros

Så är det nog. Jag har tidigare snarare tänkt "en dag i taget" med att "få" dricka. Jag slutar i morgon, varje dag.
Men nu känner jag mig motiverad och taggad. Det känns inte som att det finns något annat sätt om jag inte ska sabba mitt liv.
Är dock bara inne på dag två som nykter.
Undrar hur motivationen känns dag 22.
Men jag ska inte tänka på det nu, utan bara på i dag. Tack för rådet!

Kinna
under senaste åren har mitt

under senaste åren har mitt alkoholintag ökat mer och mer! Har mått ganska dåligt till och från! Är en glad människa men kan vara väldigt ledsen inåt och ältar! Efter en dålig dag eller stressig är det lätt att ta ett glas för att komma ner i varv! Blir ju aldrig bara ett!!! Men nu tar vi tag i livet igen! Dag ett avklarad!

Morgondag
Det finns ett liv bortom dimman och bedövningen...

Välkomna hit till oss som vågar ta tag i ohälsosamma alkoholvanor! Ja, vi är många som försökt lösa problem med giftet. Många som sugits in i den förljugna alkoholromantiken. Jag hoppas och tror att jag drack min sista öl för snart 3 månader sen. Denna gång är annorlunda, hade väl provat sluta 50 ggr sista 5 åren....
Vad gjorde skillnad denna gång?
1 Ändrade inställning till giftet och den romantik som finns. Man kan ha roligt och må bra på ett genuint sätt utan.
2 Sökte hjälp via en grupp (ej AA) här i Sthlm och fick lära mig en del verktyg. T ex: identifiera och planera för hur hantera risksituationer, ha koll på sömn, mat och motion, skriv upp alla negativa konsekvenser alkoholen ger dig (det blir några...) och kanske också vinsterna, spela hela filmen när du dricker ( kan vara skönt /härligt med 3-4 öl, men sen då..., hur känns det dagen efter o s v).

Ta en dag i taget. Det kan kännas tomt att stänga dörren till en 'kär' gammal vän som bara vill dig illa egentligen. Droger vill ju ta över hela dig och sakta men säkert döda dig.

Lycka till, läs och skriv på detta forum.
Det är sååå värt att slippa dricka! (också ett verktyg, hur du tänker och pratar med dig själv, te x, Jag slipper dricka och kommer att må bra imorgon! Ist f: Oj vad gott det skulle vara med ett glas vin)

På återhörande!

Knaskatten
Jättebra tips

Tack, Morgondag.
Ska försöka att inte romantisera, utan tvärtom förknippa alkohol med något negativt och sorgligt. Just nu känns det lätt, men jag vet att utmaningarna kommer.
I dag gick jag upp tidigt och tränade. Så skönt!

Knaskatten
Dag 3

Gick upp tidigt och tränade lite, vilket kändes otroligt bra.
Har på något knäppt sätt känt mig bakis och lite dimmig hela dagen. Kanske sitter i sedan mina två ovana utekvällar i rad förra veckan, varav en total katatefylla?
Hursom ingen längtan alls efter att dricka än. Hoppas det håller i sig.

Brittah
Också känt mig dimmig ett tag

Också känt mig dimmig ett tag men idag släppte det. Trött men pigg. Och nu joggade och gick jag 3.3 km efteråt mage armar rygg. Blir bra! Kämpa på!!!!

Knaskatten
Snyggt Brittah

Hoppas att min dimma släpper också. Tror att jag behöver sova mer än vad jag gör. Svårt att komma i säng!
Hur länge har du varit utan alkohol?

Brittah
Den 29e Augusti men några

Den 29e Augusti men några dagar efter det den 2a september var jag på fest. Men jag hade bestämt mig att inte ta mitt söndagsvin långt innan. Så vet inte hur jag ska räkna riktigt. Bestämd är jag det vet jag! Har inte orkat med träning på ett tag och som du säger så sömnen är en stor bov. Sover grymt dåligt. Tänkte några vin-kilon skulle försvinna som en bonus... och du hur länge har du varit utan? Och läste nu vad du skrivit. Min make har också hört mig säga -nu får det vara nog! Jag blir ofta arg på honom när jag dricker och räknar upp hans brister och klagar. Så illa av mig!!! Han tyckte förövrigt att det var starkt av mig att klara denna helgen.... och jag är också en sådan somfolk räknar med ska festa -festar man så festar man rejält!!!
Men man måste ju kunna ändra sig!? Vi är ju vanemänniskor. Bra vanor skapar man ju av beslutsamhet.... bara att ta sig dit... och man får fela, resa sig.
Sååå skönt att skriva i alla fall!
Kämpar vi kämpar vi rejält!! Tillsammans:)

Knaskatten
Yes, vi får kämpa tillsammans

Yes, vi får kämpa tillsammans allihop. Så skönt att skriva av sig och få pepp och råd! 💗

Jasmine
En dag i taget

Knaskatten, du beskrev det så bra- att man bestämmer sig varje dag för att "idag får jag dricka, men imorgon (eller om det är fredag tänker man på måndag) ska jag sluta. Men, som sagt man kan ju göra det omvända- att bestämma sig för att just idag är jag nykter...

Sen har jag funderat på det där med att dricka och vara den som drar igång en fest- jag är också en partypingla. Kanske vi ska lämna över det "ansvaret" till någon annan ett tag. Så kan vi bara stå och se snygga ut, hålla sammanhängande konversationer och komma ihåg allt dagen efter;) Jag har ju faktiskt haft kul på fester även när jag var gravid och nykter..

Hur går det för dig idag och vad planerar du att göra i helgen.

Knaskatten
Bra formulerat, att det

Bra formulerat, att det kanske är dags att lämna över ansvaret för roligheterna till någon annan. Allt bottnar säkert i någon sorts känsla av att inte duga. Att om jag inte bjuder till och är "rolig" (= full) så tycker folk inte om mig.
När det kanske är tvärtom.
Jag har haft en halvjobbig dag med mensvärk from hell och stress på jobbet. Känner noll sug efter alkohol. Men det är lätt att låta bli nu - min man dricker aldrig i veckorna, det brukar bara vara jag som tar "ett" glas vin till middagen.
Det blir värre på fredag, när han tar sin drink och sitt vin. Jag har inte ens berättar för honom att jag ska låta bli av rädsla att jag ska ryckas med och göra både mig själv och honom besviken istället för bara mig själv.
Knäppt va?

Kinna
Ja det är ett kämpande med

Ja det är ett kämpande med att bara låta bli att tänka på alkohol! Det är det som tar upp mycket av mitt liv! Att tänka på skiten! Antingen ploppar det upp-kan ta lite idag, gör väl inget! Annars har man dåligt samvete för man har druckit!
Min svaghet och säkert många fler är när jag är stressad, ledsen! Fick lära mig stresshantering med mindfullness för ett tag sen! Ska försöka ta tag i det igen! Inte bara köra på tåget utan att reflektera vad man gör!

Jasmine
Du kommer att klara det på fredag!

Men, vore ju betydligt enklare om även din man lät bli!!! Tror du inte han skulle bli glad om du berättade att du vill sluta med alkohol? Om du sen, mot förmodan, "misslyckas" så har du åtminstone fått ihop ett antal vita dagar... Du kanske i alla fall kan fråga honom om ni kan ta en vit helg?

Kram och lycka till!

Knaskatten
Tack snälla för pepp.

Tack snälla för pepp.
Just idag känner jag att jag bara vill fortsätta som vanligt på fredag. Jag har ju inte lovat någon något, så ingen blir besviken på mig om jag dricker. Förutom jag själv, men det är ju inget nytt...
det är kanske därför jag inte har sagt något till min man? Han ställer ju liksom inget ultimatum eller så. Tror att han tycker att det är trevligt att vi tar några glas vin ihop på helgen. Det är ju när jag spårar ur eller dricker varje dag som det inte är trevligt längre.
Kanske kan jag klara att hålla det till fredag och lördag och max 2-3 glas då? Jag kanske inte måste sluta helt?
Sånt tänker jag idag.
Är det min beroendehjärna som försöker snacka omkull mig, eller är det logiskt?
Ingen aning.
Känns så sjuuuuukt trist att efter denna jobbiga jobbvecka som varit totalt nykter inte få ha det lite soft på fredag. Buhu, synd om mig idag tydligen. 😩
Ska gå och lägga mig och i alla fall få några timmars sömn så kanske jag är starkare i morgon.
Kram till alla som kämpar!

Knaskatten
Men jo

Jag borde i alla fall ta en himla vit helg. Det måste jag ju för tusan klara? En helg i livet utan att dricka - klarar jag inte det har jag ju verkligen seriösa problem.

Jasmine
Vi tänker lika;)

Jag tänker som du- att visst borde jag kunna dricka lite på fredag och lördag? Speciellt som jag inte har mina barn och redan varit nykter i två helger (hurra för mig). Om jag dricker max en halv flaska så är det ju inte så farligt?

Hmmm, det kanske funkar... eller inte.. Jag vet inte. MEN, tycker att det har varit enormt skönt med två vita helger så prova!!! På fredag kan du tänka att just idag får jag vara nykter, men imorgon ska jag dricka.. sen tänker du lika på lördag och söndag. Du vet, så där som vi brukar tänka fast tvärtom. Köp hem godis istället! Och alkoholfri cider. Du klarar det, jag lovar... Det är bara två dagar sv ditt liv;). Efter helgen kan du fundera på hur det kändes, för- och nackdelar.

Kram!!!

Knaskatten
Du har förstås helt rätt.

Du har förstås helt rätt.
Känns lättare att tänka så när man är nyvaken och inte bakis! Kvällar är knepigare. Kram och tack. ❤️

Knaskatten
Dag 6

Bävar lite inför morgondagen. Fredag! Fredagsdrinken! Vinet! Oääää!
Men pratade i dag med en kollega som berättade att han ska köra vit månad nu. Och en annan som skulle vara nykter fram till december. Fler som tänker som jag, verkar det som. Det är inte så konstigt och annorlunda att vara nykter.

I dag sa jag också till min man att jag tänkte ta det lugnt med alkohol ett tag. (Och med lugnt menar jag avstå helt.)
Vad hände? Han fick dåligt samvete! Undrade om han hade varit för hård mot mig. Det har han absolut inte. I mina ögon har han haft en ängels tålamod med sin Sue Ellen till fru. Jag sa nej, att det kom ifrån mig själv. För det gör det - det är JAG som vill. Jag vill vara nykter, för jag vill aldrig mer vakna upp utan att minnas hur jag kom hem. Vill aldrig mer känna kemisk ångest. Vill aldrig mer säga saker jag inte vill säga, ramla runt, kräkas ur en taxi, somna naken på toaletten och ramla ner på golvet, bli utslängd från ställen. Jag är mamma. Jag är vuxen. Det är fan inte okej. Sån vill jag inte vara, det var inte det jag tänkte mig när jag var liten och sa "när jag blir stor..." och drömde om lycka och framgång och om att "bli någon".
Nu får det vara slut.

Köpte för övrigt alkoholfritt vin på Ica idag. Vedervärdigt! Varför är det så svårt att göra vettigt vin utan alkohol? Vi kan transplantera hjärtan och skicka folk ut i rymden - vad är problemet?!

Jasmine
Det går bra imorgon!

Det kommer att gå bra imorgon- du är stark och klok;). Håller med om att alkoholfritt vin inte är så roligt... Har du även provat alkoholfritt bubbel? Det tänkte jag göra... Jag gillar dessutom att dricka hon och tonic utan gin. Bubbligt och lagom sött.

Lycka till imorgon- meddela hur det går!

Knaskatten
Jasmine

Vad gullig du är. Jag kommer att uppdatera. Och jag kommer att klara det, tror jag!
Gillar också tonic - drack det när jag var gravid. Inte så sötsliskigt som det mesta alkoholfria är. Får hålla mig till det. Svårare är det med dryck till maten!

Hur går det för dig? Känner du dig piggare/gladare? Inget sug efter a?

Knaskatten
Jag klarade det!

Fredag, Tonic utan gin och alkoholfritt vin. Fy sjutton vad trist, men skönt!
Mannen gör mig sällskap i icke-drickandet utan att jag ens har bett/frågat honom. Tror att han fattar att jag behöver det och bara är med och stöttar, helt outtalat. Vilket gull han är alltså.
❤️

Knaskatten
Ha!

Så himla skönt att vakna upp en lördag utan att känna sig lite halvrisig och bakis. I dag känns det bra att jag hoppade vinet igår.

Surkärring
Grattis! Och jag måste säga

Grattis! Och jag måste säga att jag älskar dina tankar kring alkoholfritt vin jag tycker också det är svårt att hitta något riktigt gott.. det är bara att testa sig fram!

Och så underbart att din man stöttar dig, detr verkligen guld värt!

Du kommer att klara detta!

Kram

Sidor

Låst tråd