Hej! Min sambo och jag har varit ett par i ca 10 år och har ett barn ihop. För snart 7 år sedan hade han sin första "vända" med att dricka för mycket. Han använde även andra preparat och var full och obehaglig flera gånger. Han bestämde sig för att sluta dricka/ta droger och tog själv kontakt med vården och fick hjälp. Det var en jobbig tid och jag känner fortfarande obehag när jag tänker på alkoholen och hur jag letade efter flaskor, men jag bestämde mig för att fortsätta med honom.Tre år senare var det dags igen. Inte lika allvarligt som första gången, men ändå. Han tog även den här gången kontakt med vården själv och blev avgiftad. För några dagar sedan berättade min sambo att han har trillat dit igen och har än en gång tagit kontakt med vården. Jag har inte märkt att han har druckit nåt mer än folköl. Han är himla duktig på att dölja det och jag vägrar leta flaskor/hålla koll på honom så som jag gjorde första gången.
En orsak, enligt honom själv, till att han börjar dricka är att han har en medfödd åkomma som periodvis gör att han har väldigt mycket smärta. Samtidigt förstår han ju själv att han kropp inte kommer klara av att han dricker så mycket alkohol som han gör. Jag vet inte riktigt hur jag ska tänka kring det här. Jag förstår ju resonomanget om att det är det enda som hjälper mot smärtan, samtidigt är jag så trött på att allt ska handla om alkohol. Vid båda dessa återfallen har det börjat med lättöl, som sen blivit folköl och som sen blivit renat. Någon som varit med/är med om något liknande? Hur har ni resonerat?

Li-Lo

Tack för ditt inlägg och fint att du är här. Du befinner dig i en situation som verkar ställa en del frågor på sin spets. Här finns så många berättelser och en stor generositet att dela erfarenheter. Jag hoppas att du får svar och att andras trådar kan guida och kanske bli hjälpsamma för dig i dina tankegångar.

Fortsätt gärna skriv och berätta.

Vänligen Li-Lo

går det att bygga vidare på hjälpen utifrån!? Din man verkar ju ändå ha viljan och ambitionen att hålla sig nykter även om han ”misslyckas” ibland! Han söker ju aktivt hjälp själv! Avgiftning och nykterhet/avhållsamhet är ju bra men kanske behöver han jobba mer på djupet för att hålla fast vid nykterheten!? Samtalsterapi kanske kan vara något? Och också att han kan kolla alternativ för behandling mot smärta mm! Vad bra att du släpper kontrollen/ansvaret till honom och inte räknar flaskor och annat! Det är så lätt att falla in i sådant beteende när man känner sig maktlös och vill skaffa sig kontroll över situationen! Känner igen mig i det där du skriver om att du blir trött på att allt handlar om alkoholen! Hade ett förhållande med en alkoholist! Avslutade förhållandet i december! Han hade inte insikten och viljan att sluta dricka! Jag var jämt tröttare när helgen var över än när den började! Man blir helt utmattad och tappar kollen på sig själv till slut! För man har ju fullt upp med att försöka ha koll på någon annan! Hoppas allt går bra för er! Som sagt skönt att din man ändå verkar ha mycket vilja att hålla sig nykter! Fast förstår din situation fullt ut! Kram

Anthraxia

Vad får han för hjälp av vården?
Ni kanske kan forska lite själva i tex The Sinclair Method, eller Baclofen, för att se hur det låter och om vården kan bistå?
Bara en tanke - det är de metoder jag hittat som verkar fungera bäst iaf :/

Anthraxia

Inga erfarenheter alls - därför jag föreslår att forska i det snarare än att jag rekommenderar.

Jag har letat mig halvt fördärvad efter en mer stabil lösning än AA och ren viljestyrka det senaste halvåret - INGEN annan sjukdom skulle "behandlas" med viljestyrka - typ "stackars dig som har Tourettes/Epilepsi/Cancer - kan du inte bara...sluta ha det? Visa lite självkontroll, liksom" - så det borde inte duga för alkoholmissbruk heller.

Jag hamnade på två forum och läste fan ALLT. Dessa var https://www.mywayout.org/community/index.php och optionssavelives.freeforums.net

Jag kan inte personligen rekommendera någon av dem, då vi inte testat, eftersom vi lite kört fast i att min partner blåvägrar gå till läkare, utan vill lösa allt själv - men egen efterforskning och att läsa på kan knappast skada, så att man har någon tanke och input när man väl uppsöker vården.

Och välkommen hit.
Om jag skulle räkna antalet timmar jag försökt nå eller hjälpa eller ringa eller eller..så skulle jag bli ledsen.

Jag var så klok.
Så så mycket sanningar och insikter.
Kom med så mycket tips och råd.
Och han slurpade i sig min omsorg.

Han gjorde även många försök med både antabus och samtal.

Nu fyra år efter vår brytning är han nykter.
Med hjälp av behandlingshem och senare ett års möten med aa och eftervård.

Jag har frågat många gånger:
Varför först nu?

Jag har inte varit redo/supit klart.

Nu med så många förluster pga sent uppvaknande då förstår han allt jag så och hade sagt i 20 år.

Bortkastad möda som du borde lägga på dig själv.

Han måste själv ta ansvar för sin sjukdom och behandling av den.
Smärta i sig föder inte ett alkoholsug.

Hårda ord när man som anhörig gärna offrar allt och lite till.
För en annan människas sjukdom.

Jag vet att det i början är omöjligt att ta till sig.
Men börja med små tankeövningar.
Vem äger problemet?

Så kanske ansvarsbördan faller rätt.
Även om inget hindrar att du håller honom i handen genom behandling och kamp för att bli frisk.

Troll65

Kunde inte skrivit bättre själv...som att läsa om mitt eget liv... TACK❤️