alkoholhjälpen

Tillit?

I relationer där den ena parten haft eller kanske fortfarande har problem med sitt alkoholbeteende brukar ofta, inte alltid, tillitskvoten vara förbrukad. Från båda håll många gånger. Den som har haft problemet och jobbar med att befästa sitt nya beteende med alkoholen behöver få känna att hen blir litad på. Samtidigt kanske den anhörige svårt med just det, löften kanske tidigare brutits och saker har inte blivit som de skulle bli.

Spela upp min alkoholfilm

Inlägg från Jojo_ på Alkoholhjälpens forum:

Det är den första tiden som är jobbigast. Något som verkligen hjälper mig att stå emot alkohol är att "spela upp min alkoholfilm" i mitt inre när jag känner ett sug.

Jag ser mig njuta av ett glas kallt bubbel efter en jobbig arbetsvecka, helt plötsligt är hela flaskan slut och barnen sover inte ens än, jag öppnar nästa, tar en drink, mannen ber mig ta det lite lugnt när han slutar spela dator för en stund, men jag skiter i honom och tar en öl och slutar inte förrän jag däckar.

Vill du vara med på en sommarutmaning?

Nu är det sommar och för många av oss lite extra fritid. Vi i rådgivargruppen har pratat ihop oss och kommit fram till att vi ska utmana oss själva lite grand denna sommar. Stretcha lite på oss liksom. Göra något annorlunda, något ovant, något utmanande, något man inte vanligtvis gör. I slutet av sommaren delar vi med av hur våra utmaningar har gått.

Vilka strategier fungerar för dig?

Här kan du läsa om tre strategier som har varit till hjälp för andra som vill ändra sina alkoholvanor. Passar någon av dessa strategier dig? Eller har du andra exempel på strategier som fungerar i din vardag? Dela gärna med dig på Alkoholhjälpens forum!

Tanken med dessa är att du i förväg bestämmer vilka strategier du vill använda och hur du vill använda dem. Då blir det lättare att stå emot i situationer som kan vara jobbiga.

Svårt att bestämma sig…

Det är normalt att känna sig osäker eller att ha svårt att bestämma sig. Alkoholen i sig påverkar motivation och beslutsfattande, alkoholens påverkan på belöningssystemet kan göra att det känns som mer attraktivt att dricka alkohol än vad det faktiskt är. En del brukar prata om att "hjärnan blir kidnappad".

Medberoende?

Medberoende är ett begrepp som används brett idag, i litteratur, i behandlingar, i grupper för anhöriga, här på forumet med mera.
Det är ett begrepp som beskriver hur det kan vara för den anhöriga till någon med ett beroende, hur hen påverkas och kanske dras med i beteenden, flyttar sina gränser för saker som en gång kanske varit väldigt tydliga.

Hur ska man prata om alkoholproblemet?

I många fall kan man som anhörig få tipset (eller behovet av) att ”konfrontera” personen med beroendeproblem för att få till stånd en förändring. Vad vi lägger i ordet konfrontation är säkert olika. Men om konfrontation innebär att ställa någon mot väggen och tvinga dem till någon sorts insikt så brukar det sällan fungera. Snarare leder det till att personen känner behov av att försvara sig.

Prenumerera på RSS - alkoholhjälpen