alkoholhjälpen

Tips på föreläsningar av Brené Brown

En av de som främst forskar och föreläser om skam och sårbarhet är Brené Brown. Känner ni till henne?
Om inte så kan jag varmt rekommendera hennes varma och inspirerande TED Talks (på engelska)!

Det kan väcka en hel del igenkänning när hon föreläser om hur det lätt blir när vi försöker undertrycka våra känslor av skam och sårbarhet - vi tar till andra destruktiva beteenden i stället, som att dricka alkohol exempelvis. Men vi kan också använda sårbarhet till något positivt - lyssna på TED-talksen för att höra mera. Hennes böcker finns också översatta till svenska.

Fridefull Jul!

Kära forummedlemmar!

Vi vill passa på att önska er en fin dag. Julen bidrar ofta med många olika känslor. Många ser fram emot den. Andra önskar att den bara var över. Vissa bävar för att träffa släkten, andra känner sig ensam. Ytterligare andra ser fram emot umgänge, god mat och dryck. Många gruvar sig också - hur ska det gå med alkoholkonsumtionen denna jul? Många önskar sig en vit jul.

Oavsett vad julen innebär för dig; om du är en av dem som lyser upp som julstjärnan, eller gör som många andra börjat göra - fira en alternativ jul, så önskar vi dig en fin dag idag.

Gruvar du dig för något?

Har du ont i magen för att du borde säga eller göra något men du vet inte vad konsekvenserna kommer att bli?
De här frågorna kan vara till hjälp, det gör dig redo för flera olika alternativ.
* vad är det bästa som kan hända (och hur kan jag förhålla mig till det)?
* vad är det värsta som kan hända (och hur kan jag förhålla mig till det)?
* vad är det mest realistiska som kan hända? (och hur kan jag förhålla mig till det?)

Hoppas de kan vara till hjälp när det kör ihop sig!
/Carina

Tillit?

I relationer där den ena parten haft eller kanske fortfarande har problem med sitt alkoholbeteende brukar ofta, inte alltid, tillitskvoten vara förbrukad. Från båda håll många gånger. Den som har haft problemet och jobbar med att befästa sitt nya beteende med alkoholen behöver få känna att hen blir litad på. Samtidigt kanske den anhörige svårt med just det, löften kanske tidigare brutits och saker har inte blivit som de skulle bli.

Spela upp min alkoholfilm

Inlägg från Jojo_ på Alkoholhjälpens forum:

Det är den första tiden som är jobbigast. Något som verkligen hjälper mig att stå emot alkohol är att "spela upp min alkoholfilm" i mitt inre när jag känner ett sug.

Jag ser mig njuta av ett glas kallt bubbel efter en jobbig arbetsvecka, helt plötsligt är hela flaskan slut och barnen sover inte ens än, jag öppnar nästa, tar en drink, mannen ber mig ta det lite lugnt när han slutar spela dator för en stund, men jag skiter i honom och tar en öl och slutar inte förrän jag däckar.

Vill du vara med på en sommarutmaning?

Nu är det sommar och för många av oss lite extra fritid. Vi i rådgivargruppen har pratat ihop oss och kommit fram till att vi ska utmana oss själva lite grand denna sommar. Stretcha lite på oss liksom. Göra något annorlunda, något ovant, något utmanande, något man inte vanligtvis gör. I slutet av sommaren delar vi med av hur våra utmaningar har gått.

Vilka strategier fungerar för dig?

Här kan du läsa om tre strategier som har varit till hjälp för andra som vill ändra sina alkoholvanor. Passar någon av dessa strategier dig? Eller har du andra exempel på strategier som fungerar i din vardag? Dela gärna med dig på Alkoholhjälpens forum!

Tanken med dessa är att du i förväg bestämmer vilka strategier du vill använda och hur du vill använda dem. Då blir det lättare att stå emot i situationer som kan vara jobbiga.

Sidor

Prenumerera på RSS - alkoholhjälpen