alkoholproblem

Arbete, stress och alkohol

Det dyker upp med jämna mellanrum på Alkoholhjälpens forum, att stressen på arbetet är en orsak till att dricka. Eller en orsak till att inte kunna sluta dricka/dricka mindre just nu. Kanske för att det är en extra stressig period. Eller ett stort projekt på gång. Många krav just nu. Oförstående chef och dålig stämning bland kollegorna. Eller många resor, hotell och ensamhet i hotellbaren.

Idag är det Nationella Anhörigdagen! 6/10

Är det här forumet bara för anhöriga till alkoholberoende, eller?

”Jag känner mig inte välkommen där.”

Det har jag hört många gånger. Det kan vara anhöriga till någon med narkotika- eller läkemedelsberoende som kommer in här på Anhörigstödet. ”Det är bara anhöriga till alkohol där, jag känner mig inte hemma där.” Andra uttalanden jag hört i andra anhörigsituationer är:
-”Det finns bara hjälp till föräldrar här, inte till oss syskon.”
-”Det är nästan bara partners i gruppen, jag är ju förälder. Jag känner inte igen mig i deras situation.”

Tips på dokumentär!

Vi har sett att flera av er har uppskattat dokumentären "Alkoholens offer" av Louis Theroux på SVT play.

En dokumentär som visar alkoholens dubbeleggade sidor, om fantastiska människor som vill något annat och omsorgen från nära och kära.

Den visas till 27e aug, så passa på!
https://www.svtplay.se/video/17725103/louis-theroux-alkoholens-offer

Önskar dig en vacker dag!
/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Tillit?

I relationer där den ena parten haft eller kanske fortfarande har problem med sitt alkoholbeteende brukar ofta, inte alltid, tillitskvoten vara förbrukad. Från båda håll många gånger. Den som har haft problemet och jobbar med att befästa sitt nya beteende med alkoholen behöver få känna att hen blir litad på. Samtidigt kanske den anhörige svårt med just det, löften kanske tidigare brutits och saker har inte blivit som de skulle bli.

Stanna eller gå?

Titt som tätt dyker den frågan upp här på forumet. Det är en fråga som gärna bollas med andra. Funderar du på den frågan? Till syvende och sist så är det bara du som kan ta beslutet om att lämna eller stanna kvar i relationen. Ingen annan vet exakt hur din relation till din närstående är. Hur du mår och hur just din vardag ser ut.

Andras perspektiv kan bli hjälpsamma och det kan vara skönt att läsa hur andra har det och hur de har gjort i liknande situationer. Här kommer några tankar från oss. Som sagt, inget facit!

Spela upp min alkoholfilm

Inlägg från Jojo_ på Alkoholhjälpens forum:

Det är den första tiden som är jobbigast. Något som verkligen hjälper mig att stå emot alkohol är att "spela upp min alkoholfilm" i mitt inre när jag känner ett sug.

Jag ser mig njuta av ett glas kallt bubbel efter en jobbig arbetsvecka, helt plötsligt är hela flaskan slut och barnen sover inte ens än, jag öppnar nästa, tar en drink, mannen ber mig ta det lite lugnt när han slutar spela dator för en stund, men jag skiter i honom och tar en öl och slutar inte förrän jag däckar.

Orden gör skillnad

Fest?

Jag talade med en man häromdagen som berättade att han länge likställt ordet fest med att dricka alkohol. Nyligen hade han funderat på hur missvisande det var. Ord kan verkligen ställa till det. Han berättade att han nyligen hade tänkt tillbaka på de senaste fem tillfällena han druckit och det var inget i det som kunde liknas vid fest. Möjligen förväntan innan första glaset.

Att kalla saker vid sitt rätta namn hjälper mig att ta ställning, sa han. ”Det är ingen som kan tycka att det är fel med fest så då var det liksom okej. Men det är ju inte fest jag går på.”

Sidor

Prenumerera på RSS - alkoholproblem