Anhörigstödet

Nationella Anhörigdagen sön 6/10

Hej alla fina och engagerade anhöriga!

Idag är Nationella Anhörigdagen. På många platser i landet har det uppmärksammats med föreläsningar och evenemang. Har du varit på något? Dela gärna i Anhörigstödets forum om dina tankar och lärdomar om du vill.

Visste du att enligt 5 kap 10 § Socialtjänstlagen så kan du som anhörig söka stöd hos kommunen? Lagen säger att "socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder".

Här kommer vi 2019!

Nu kliver vi in i 2019. Var för sig men också tillsammans.

* Vad vill du göra mindre av 2019?
* Vad vill du göra mera av 2019?
* Vad skulle det betyda för dig om du lyckades med detta?

Skriv gärna och berätta på Alkoholhjälpens forum!

Foto: Ian Schneider, www.unsplash.com

/Carina, Li-Lo, Rosette, Magnus, Sofia

Fridefull Jul!

Kära forummedlemmar!

Vi vill passa på att önska er en fin dag. Julen bidrar ofta med många olika känslor. Många ser fram emot den. Andra önskar att den bara var över. Vissa bävar för att träffa släkten, andra känner sig ensam. Ytterligare andra ser fram emot umgänge, god mat och dryck. Många gruvar sig också - hur ska det gå med alkoholkonsumtionen denna jul? Många önskar sig en vit jul.

Oavsett vad julen innebär för dig; om du är en av dem som lyser upp som julstjärnan, eller gör som många andra börjat göra - fira en alternativ jul, så önskar vi dig en fin dag idag.

Tillit?

I relationer där den ena parten haft eller kanske fortfarande har problem med sitt alkoholbeteende brukar ofta, inte alltid, tillitskvoten vara förbrukad. Från båda håll många gånger. Den som har haft problemet och jobbar med att befästa sitt nya beteende med alkoholen behöver få känna att hen blir litad på. Samtidigt kanske den anhörige svårt med just det, löften kanske tidigare brutits och saker har inte blivit som de skulle bli.

Förståelseträsket

Inlägg från AlkoDHyperD på Anhörigstödets forum:

Förståelseträsket

Så brukar jag kalla det. När förståelsen blir så stor att den förminskar min egen upplevelse.
- Oj, säger jag till mig själv, nu hamnade jag i förståelseträsket.
Förståelse kan användas för att förklara någons beteende, men kanske inte alltid för att ursäkta det.
Fortsätt förstå, för att skapa mening för dig själv, men glöm inte att även förstå dig själv i hur du hamnar i förståelseträsket.

Foto: Dan Bøțan www.unsplash.com

Medberoende?

Medberoende är ett begrepp som används brett idag, i litteratur, i behandlingar, i grupper för anhöriga, här på forumet med mera.
Det är ett begrepp som beskriver hur det kan vara för den anhöriga till någon med ett beroende, hur hen påverkas och kanske dras med i beteenden, flyttar sina gränser för saker som en gång kanske varit väldigt tydliga.

Hur ska man prata om alkoholproblemet?

I många fall kan man som anhörig få tipset (eller behovet av) att ”konfrontera” personen med beroendeproblem för att få till stånd en förändring. Vad vi lägger i ordet konfrontation är säkert olika. Men om konfrontation innebär att ställa någon mot väggen och tvinga dem till någon sorts insikt så brukar det sällan fungera. Snarare leder det till att personen känner behov av att försvara sig.

Prenumerera på RSS - Anhörigstödet