Jag är så jäkla kluven, vet inte vad jag känner el vad jag tycker ...
Min sambo sen typ 24 år tillbaka har ett alkoholberoende och haft i alla år. Vi jobbar heltid båda två och har 2 barn . Han har skött sitt jobb men sen ca 2 år har han förändrats . Han kan ligga och bara dricka i 3-4 dagar. Han blir aggressiv , svartsjuk och hotfull.
Vi hade bestämt att sluta han inte så flyttar jag och barnen vilket han inte tro på helt osv osv....
Nu kom den dan som jag har väntat på så länge!!!!
Han vill ha hjälp och vi åkte in på psyk där han låg en natt sen började han med antabus.

Men jag då???
Jag vet inte vad jag vill längre, älskar jag honom ???
Är jag ego när det bara är sund om honom ???
Han mår jätte dåligt nu med sin svartsjuka, ångest och jag ska bekräfta min kärlek känns det som. Men att ena dan få höra att jag ska ha en yxa i huvet el att han inte vill ha mig nära så ska jag sen ligga i famnen och säga att jag älskar honom!!!
Jag förstår att han mot dåligt och jag är väldigt glad att han ta tag i detta men varför är jag inte gladare???
Varför gåt jag inte helhjärtat in för att hjälpa honom???
Är det såhär man mår när man sluta dricka???
Ska han fortsätta med sitt tjat??
Nån som kan råda mig??
Vore så tacksam!!

Nyckelpigan

Jag har även varit medberoende och vet hur det är (har nu även a-problem men är nykter). Kag fattade inte att jag var det, detta var innan det var på "modet" och alla visste vad det var. Jag började läsa böcker och förfasade mig - där stod ju att jag skulle göra precis tvärtemot allt jag gjort... Det gick ju inte... Väl... Eller? Jag insåg till slut att jag hjälpte dem fortsätta på det sätt jag gjorde. Att sluta försöka rädda var så svårt... Men enda vägen. Jag förstår din tomhet, man är så inställd på att "bara de slutar missbruka sö blir allt bra" att man blir så överraskad när det inte är så enkelt. Jag fick bygga upp mig själv från början. Den svåraste frågan i det läget var; "vad vill DU?". Jag hade ingen aning, hela mitt liv styrdes av vad de ville och behövde, av att läsa av stämningar och försöka förhindra katastrofer. Jag hade tappat bort mig själv... Eller aldrig utvecklats helt eftersom jag var ett barn. Det jag kan säga är att det finns ett annat liv. Du kommer att kunna svara på frågan om vad du vill men det är inte så enkelt som att han bara slutar dricka. Det är NU din resa börjar. Al Anon el annat är ett bra tips, läs böcker om medberoende, prata med någon. Jag tycker du ska stå fast vid ditt beslut - Antabus, annars åker vi. DET är det allra bästa du kan göra för honom, även om det känns hårt. Styrkekramar

Jessie

Jag väntar på att psykologen ska ringa om en tid vilket hon skulle göra denna vecka men jag hoppas hon ringer imon. Jag vet att tar det för lång tid så struntar jag i det :(
Idag kände jag att jag behöver nog inte , jag mår ju rätt bra el??
Nä, det är lika bra för jag tror inte att man mår så bra egentligen nu när allt kommit fatt en. Man är bara så "van" att stänga av.

Känns skönt att ni skriver Hur mår du??
Tänk på dig själv oxå....
Skönt att få "bekräftat " att jag oxå har rätt till att må bra, inte bara han.
Dottern är vuxen och märker skillnad till det bättre och det är skönt !
Grabben som är yngre tycker det är jobbigt vi bara höjer rösten mot varandra för han tro att pappa ska bli arg...

Vi har projekt på gång nu i huset, ändra om. Jag vill förändra även i hemmet och han behöver ha nåt att göra så nu är hela familjen delaktig .
I helgen gjorde vi saker tillsammans och det märktes på grabben att han tyckte det var kul att pappa skulle följa med.
Det tar att bygga ihop familjen igen men jag känner att det ät värt det så länge han tar tag i sina problem.
Jag har faktiskt plan b ifall det skulle skita sig men det är mest för min och barnens skull.

Jag har även slutat tycka synd om honom, han får lära sig att stå på egna ben när det gäller vissa saker jag skött och han tar det tycker jag.
Men som sagt...
En dag i taget!

etanoldrift

Det är så man får ta det.. Nu verkar din man vara medveten om att han har alkoholproblem.. Min gubbe fortsätter envist att förneka att något sådant existerar.. Tyvärr..
Visst, vi har haft lugnare perioder också, där vi gjort saker tillsammans.. Problemet var bara, att min man ville bli "sysselsatt" (dvs jag skulle komma på ideer om vad vi skulle göra..) Och ha "sällskap".. Helst någon som bekräftade honom hela tiden.. Så när jag ägnade mig åt mina egna intressen och "tjejkompisar" så tog han till flaskan istället..
Visst, han fick själv massor med "kreativa ideer" när han drack, tyvärr av det mindre lyckade slaget, eftersom en del av förstånd och logiskt tänkande försvinner när man blir berusad.. Huset är fullt av halvfärdiga och delvis misslyckade projekt som han dragit igång under rusets inverkan.. Så en liten varning för "den inre oron" som alkoholister verkar ha, som gör att de har svårt att sitta still och bara vara..

Nabo

Jag kanske inte platsar i detta forum längre, då jag inte längre är anhörig. Igår avslutade jag ett flera år långt förhållande med en alkoholiserad man, en periodare som jag tack och lov aldrig flyttade ihop med. Under alla år har han fått mig att känna mig osäker på om det är jag som har "fel" inställning till ett förhållande, som gör felaktiga prioriteringar. Därför var det väldigt trösterikt att läsa ditt inlägg, eftersom det är så som mitt ex agerat.

Han har ifrågasatt mina känslor för honom då han tycker att vi haft för litet tid att umgås. Det stämmer att jag haft litet tid, men det önskar jag att han visat förståelse för, eftersom jag är ensamstående m två barn och heltidsarbetar. Han har barnen varannan helg och är oftast arbetslös, så jag förstår om han känt sig ensam. Det har dock inget med mina känslor för honom att göra!

Han har mer eller mindre krävt sex "eftersom han behöver det". Att jag inte är sugen är ett annat "bevis" på att jag inte har rätt känslor för honom. Jag borde ställa upp och hjälpa honom om jag brydde mig om honom.

Att jag vid sällsynta tillfällen träffat väninnor, särskilt kvällstid, varit aldrig varit ok. Han har ringt eller sms:at under tiden jag varit borta och sedan krävt att vi ses direkt jag åker hem.

Att det finns personer som har behov av en stunds egentid för att låta hjärnan vila vill han inte acceptera. "Han har ju saknat mig".

Han säger sig ständigt bortvald. Den tid vi kunnat ha tillsammans har nu gått åt till att ifrågasätta mina prioriteringar, och i slutändan har han krävt sex som bevis på att jag bryr mig om honom. Jag har blivit kallad egoist och kallhjärtad. Att han supit bort helger då vi kunnat umgås viftas bort - eftersom alkoholism är en sjukdom (dvs inte hans fel att han dricker).

Det här har bidragit till att jag mer eller mindre slutat umgås med vänner, haft ständigt dåligt samvete för att jag inte ringt tillräckligt ofta, orkat träffa honom på vardagskvällar eller varit sugen på sex. Jag har varit trött, på gränsen till utbränd och på väg in i depression. Det har gått ut över mina barn och mitt arbete då orken tagit slut. Jag har förklarat och förklarat, bett honom om hjälp för att få mer tid tillsammans, men han har aldrig varit beredd på att offra något för egen del. Tänk om han skulle ha ansträngt sig i onödan...

Mitt ex har varit alkoholberoende sedan tonåren, gått flera behandlingar och kan därför de "rätta svaren" på alla frågor som har med alkoholism att göra (t ex "det är bara jag som kan göra något åt min alkoholism, det är inte ditt ansvar"). Han har i längre perioder lyckats hålla sig nykter, dock aldrig mer än några veckor under vår tid tillsammans. Han har alltid druckit ensam, låst in sig hemma hos sig och supit tills han däckat. Därför har jag aldrig blivit utsatt för själva supandet. Det jobbigaste tycker jag har varit dagarna innan, när suget sätter in. Då har han genomgått en personlighetsförändring, som han inte själv märker, och det har känts som om han försökt använda mig för att dämpa ångesten (som att han "suger ut min hjärna", jättesvårt att förklara känslan).

Det jag kan komma fram till är att han vill skjuta över ansvaret för det mesta i sitt liv på andra. Att han dricker är sjukdomens fel. Att vi inte kan ha ett förhållande är mitt fel. Att han är arbetslös är arbetsmarknadens/chefens/arbetskamraternas fel. Att han inte träffar sina barn är hans ex fel. Hans behov är också de enda som betytt något. Mina behov har han ifrågasatt, ignorerat eller vänt emot mig.

Trots allt har vi också haft väldigt fina stunder emellanåt, så det var med stor sorg jag tog beslutet att avsluta vårt förhållande definitivt. Men min hälsa och mina barn måste gå före hans behov, för de kommer jag aldrig att kunna tillfredsställa hur jag än anstränger mig. Att ta den enklaste vägen, att inte behöva anstränga sig eller ta ansvar själv, är och förblir hans ledstjärna.

Det är ju egentligen nu jobbet på allvar börjar.
Det är väldigt svårt att förändra sig själv i grunden då man lever med en människa som är beroende även om ni varit särbo.
Du ska få se hur du sakta vaknar till liv nu och alla de sanningar du radat upp ovan faktiskt blir till sanningar inifrån och ut.
Nej,han har inte rätt att kräva mer än du är beredd att ge för att han behöver det.
Ja,du har rätt till din egen tid och din lust och ditt sätt att prioritera.
Jag hoppas du tar chansen att börja hjälpa dig själv på allvar och att du hann stoppa din egen utbrändhet innan den tar fäste ordentligt.

Nabo

Bara att skriva av sig var en stor lättnad, att verkligen kunna ösa ur sig eftersom jag är anonym och inte riskerar att hänga ut någon. Jag kommer fortsätta följa trådar här inne, för det känns trösterikt att veta att jag inte är ensam i detta. Behövde få känna att det inte bara är mig det är fel på, och att även andra ser att alkoholismen sträcker sina onda tentakler längre än till flaskan.

Sorgen kommer att vara stor länge, samtidigt som jag kan känna ett lugn breda ut sig. Tack alla ni som berättar er historia! Att få läsa om känslor och situationer som någon annan anhörig upplevt ger mig styrka att gå vidare - jag gjorde rätt för en gångs skull!

etanoldrift

Visst är det svårt med ett alkoholbeteende som sitter i ryggmärgen.. ser det hos min fd. man
När han får känslomässiga problem, vare sig det är glada besked eller tråkiga, så tar han sig ett glas (finns ju iofs alltid en anledning) Är han glad ska det "firas" med ett glas (som givetvis blir både en och två flaskor innan kvällen)
Är han ledsen så ska sorgerna "dränkas".. Vilket inte alls gör honom mindre ledsen eller förbannad.. snarare tvärtom.. Det enda som händer, är att han får lättare att skylla på omgivningen istället för att se sitt eget beteende som orsak..
När han sedan blir "sugen" (vilket han enligt sig själv aldrig är..) så märks en sorts spänning och irritation som byggs upp, tills han inhandlat sitt vin eller sina öl och tagit första klunken.. (då duger vilken anledning som helst..)
Det där "irriterade" tillståndet är värst, för då kan det komma vilka utbrott och anklagelser som helst.. Ingenting passar och ingenting någon gör eller säger är "rätt".. Ursäkter viftas bort.. Och man kan nästan se det fysiska suget i kroppen.. Händerna darrar och svordomarna hänger i luften tills korken är ur, första glaset (snutten) upphälld och nerhälld i strupen.. Bara 5 minuter senare, är tonläget ljusare och rösten len..
Ett tillstånd som varar max en halvtimme tills andra glaset är tömt.. Sedan går det raskt utför igen.. Nu har han "spottat upp sig" och talar om vad han tänker och tycker om alla "idioter" han mött.. Han predikar och står i, kritiserar TV-program, politiker och kollegor (som enligt honom själv är "odugliga")
Efter ytterligare en timme, när första flaskan är tom, pendlar det mellan att ta en tupplur eller dra igång nåt "projekt" (för nu är han hemmasnickargud..) Halvvägs in på andra flaskan kan han plötsligt bli fyllesentimental.. Vilja ringa och tala barndomsminnen med sina syskon eller sitta och gåta över inbillade oförrätter 40 år tillbaks i tiden.. Sedan kommer antingen sömnen eller ett sista uppskruvat "tuppjuck", där han tycker att det är för lite sex, att han inte får tillräckligt med uppskattning eller att vi andra tycker att han är "mindre vetande" och "dum i huvudet"...
Fortfarande anser han sig inte ett dugg berusad.. Någonstans inser han att det inte är smart att sätta sig i bilen, men om det inte vore så idiotiska gränser, så vore det givetvis inga problem, för han är säker på att han kör som en gud.. Han känner sig ju för f-n nykter! ( eftersom hans toleransnivå är högre än hos normaldrickaren så är han säkert uppe i närmare 2 promille.. kanske över)
Men hela tiden kretsar allt kring honom. Det är bara HAN och hans problem som betyder något.. Har någon nära anhörig eller bekant problem så tar han det som en intäkt att ta ett glas istället.. För det är ju så sorgligt..
Är man inte där och "duttar" så är det en anledning.. sitter man och är empatisk, ja då tar han det som intäkt att få sitta och "ösa ur sig" medan han dricker..
Ja, alkoholisten är oftast en stor egoist! Det är som om de går tillbaks till en sorts barnstadium, då allt ska kretsa kring dem, men ändå är de inte nöjda.. De kan aldrig få nog av uppmärksamhet (för troligen är självkänslan så låg att ingenting i hela världen skulle kunna fylla det tomrummet) De är som en spann med massor av hål.. Oavsett hur mycket omsorger och kärlek du fyller på med, så är det ständigt tomt, eftersom de aldrig bryr sig om att laga sitt inre.. Allt människor öser in av omtänksamhet, rinner ut lika fort..
Som medberoende, så åsidosätter man sina egna behov, för att coacha alkoholisten.. Tills man når en gräns då man inser att man inte har mer kvar att ge.. Antingen avslutar man förhållandet och påbörjar sitt eget tillfrisknande.. eller så går man under..
Det är inte så lätt, att SE, var man själv trillat i alla de små vardagsfällorna (så fyllda av skuld och skam) Och det gör ont, när människor påtalar vilka misstag man själv gjort i att hålla alkoholisten under armarna.. Men det går!
Det är inte enkelt att hitta sig själv alla gånger, när man programmerat sig själv att tänka på andra först.. Men det går!
Det går att släppa det dåliga samvetet. För gör man inte det, så gör man både sig själv och alkoholisten en björntjänst...

Tiger123456

Hej!

Ännu en sömnlös natt, men nu har jag bestämt mig för att göra något.
Jag vet bara inte var jag ska börja och hur..

En lång historia görs kort.

Jag 37 år o lillebror på 33.
Bor i samma område.

Han är blyg,söt,fin.
Bubblande skratt och humor.
Tjejerna jagar (jagade)
Han ör tystlåten,lite tafatt o seg,men ljuvlig!

Jag tror han dricker för modet o "tuffheten".
Han börjar prata,är inte den tysta längre.
Han vågar dansa,tramsa och bli lite "mer".

Han har kört på fyllan flera gånger.
Nu åkt dit!
Förlorade körkortet i två år och började nu i December lämna pusseprov.
Han har slagit tjejer,flera stycken.
Dom stannar dock kvar för den nyktra "brodern" är ljuvlig.
Tillsist flyr dom.
Mejlar mig filmklipp o bilder,inte av hat. Utan bet mig hjälpa honom. Han blir så aggressiv när han dricker.
Han har minne i 30 sek. Frågar samma fråga 15 ggr på en timme.
Han gråter helt plötsligt och sen är han glad igen.
Han kissar på sig när han somnat för natten.

Nu har han tagit hårt på ännu en tjej,hånat henne,kallat henne jäkla fitta!!

Vi i familjen har tagit upp detta flera ggr.
Mamma har gråtit.
Han säger allt är lugnt.
Alla överdriver.
Han ska inte dricka på samma sätt.
Sen börjar det igen!
Han sköter jobb,ekonomi,hygien,vänner..
Allt funkar.
Han blir bara idiot när han dricker.
Och han VILL inte sluta.
"Det är så gött o ta en öl i solen" svarar han när jag säger "sluta"..
Han ser det inte!!

Han kan gå på fyllan o känna/smeka väggarna o prata/mumla för sig själv.
Sen bryta ihop o böla till en lugn låt,sen hoppa o dansa stunden efter..
Han är så skör...

Han kan inte ta en öl,utan dricker så länge det finns.
Från början ett glas i taget,senare halsande direkt ur vinflaskan..

Mamma är rädd,ledsen och orolig.
Hon ör skör o blundar.
Medberoende???

Pappa är inte med i våra liv.
Han har dock festat hårt och även han kissade på sig på fyllan.

Min bror tappar tid o rum!!

Vad gör jag?
Jag måste göra detta själv...
Jag har ingen familj att räkna med.
Alla är bra,och älskar honom och så, men vi är en "bra","fin" familj..
Ingen kommer spotta i nävarna här.
Alla kommer blunda tills det "går över"...

Jag tror det slutar med att han tar livet av sig..
Som nykter är han känslig,omtänksam o fin.
Han kan knappt hantera vad han sysslar med på fyllan.
Vad händer den dagen han vaknar upp efter att slagit en tjej så hon ligger på sjukan?
Orkar han det?

Hur gör jag?
HJÄLP!!!

Ebba

Hej!

Vilken otroligt sann, fin och sorglig berättelse om hur svårt det är, du har skrivit här.

Det är inte lätt att vara anhörig till en människa som inte mår bra och missbrukar alkohol.

Vet du om din bror äter någon medicin också?

Lite kan jag tycka att det låter som att hans beteende när han dricker tyder på att alkoholen har blandats med tabletter MEN så behöver det absolut inte vara.

Han kan vara som du säger, skör och instabil och då kan det gå rejält snett om man får i sig alkohol.

Har du hört talas om Alkohollinjen? Dit kan man ringa och prata för att få stöd och råd om man är orolig för någon som dricker.

Du ska inte vara ensam med oron för din bror!
Man blir så svag, rädd och söndertrasad när man grubblar och inte kan sova pga oron.

Fantastiskt syskon din bror har i dig som ser hur han är, beter sig och har det.

Jag förstår att det är svårt.
Som din bror har det nu i livet är han ju faktiskt en fara både för sig själv och andra och det har ju då så klarsynt konstaterat.

Fortsätt gärna att skriva här så kommer du få mer råd och stöd ska du se.

Hoppas du fick någon sömn inatt.

Mvh Ebba