När barnen var små drack jag inte så ofta, mest några glas vin med maken på helgerna. Men sedan ett par år tillbaka har drickandet sakta eskalerat.

Fredag och lördagkväll utan vin är otänkbart. Dessutom blir det gärna söndag och ett par kvällar i veckan också. Förut försökte jag hålla måndag och tisdag vita, men det har inte gått så bra på senare tid. Passar på att dricka lite extra om maken är på resa. De senaste veckorna har jag även "smygdruckit", vin i kaffemugg så inte barnen ska se, vin tidigt på eftermiddagen innan maken kommer hem. Detta skrämmer mig.

Har börjat oroa mig och blev rejält orolig förra fredagen då jag blev väldigt berusad och somnade i soffan. Maken och barnen gick och lade sig och jag somnade helt avtrubbad, full i soffan. Hade som mål att inte dricka på veckan och klarade hela förra veckan. Sedan kom fredag och två glas vin, lördag och en flaska vin... Svettiga nätter med dålig sömn.

Mycket av mina tankar kretsar kring vinet. Att jag inte får dricka, att jag får dricka, hur mycket jag ska dricka, när jag ska dricka...

På läkarbesök för två år sedan hade jag lätt förhöjda levervärden. Inser att jag befinner mig i riskzonen men har väldigt svårt att se ett framtida liv utan vin.

Tror även att jag använder alkoholen mot en lättare depression.

Vill egentligen inte sluta dricka helt, men är livrädd för att bli alkoholiserad... Måste jag sluta helt eller kan jag lära mig att hantera alkoholen? Jag ska leta efter svaret på denna fråga.

Nu börjar en ny vecka. Målet denna veckan är inget vin fram till fredag... Nej, blir nog ett glas på onsdag då jag ska på en VIP-kväll i en butik i stan...

Har läst en del här, tänkte att jag börjar skriva nu, som terapi då jag förstått att det hjälpt många.

farmor

Sök hjälp! För,din egen skull! Du har både barn,och make i ditt liv, Det finaste du,har! Värdefullare än allt Annat! Värdefullare än ett rus,av alkohol.... Eller?

Eir

Var bjuden till en vän igårkväll. drack några glas vin. Hemma vid tio. Lullig men inte full. Kunde sen inte sova för att jag mådde illa och var tvungen att gå upp och kräkas vid halv ett på natten. Har inte berättat detta för någon. Skäms så. Tror det är min lever som säger ifrån. Är kräkningar och illamående ett vanligt symptom på leverproblem?
Detta är ju hemskt. Har aldrig hänt förut. Hade förhöjda levervärden för några år sen och läkaren frågade då om mina alkoholvanor och undrade om jag fått hjälp att sluta. Jag pratade väl bort det tror jag. Men jag hör ju nu när jag skriver att detta är ju fruktansvärt. Detta är allvarligt... Skriver ner detta innan jag går ini i förnekelsen så att jag har det svart på vitt vad som har hänt. Det blir liksom verkligare då och förnekelsen blir svårare...

Det är svårt, men släpp skamkänslorna. Skulle det vara värre om man kräks? Nästan ett sundhetstecken när kroppen söger ifrån tycker jag. Tycker också att du ska söka hjälp, samtidigt vet jag att det är svårt. Annars ett vitt januari. Ta en sån där detox från Life så har du nått att skylla på...

Leverjag

Det låter inte så bra. Att du dricker och haft dåliga levervärden.

Vet inte om kräkningar går hänger ihop men tror nye det. Däremot problem med mage. Våra slemhinnor tar ju stryk och en del otäcka sjukdomar dyker upp i matsmältningsapparaten. Kan vara tillfällig magsjuka men jag skulle kolla upp och berätta om alkholen. Ta hjälp och erkänn beroendet. Kontakta VC eller beroendemottagning. Ta det på allvar.

farmor

Din mages slemhinnor skriker i smärta!
Ta det på allvar för det blir inte bättre, det blir värre och värre med alkohol.
Jag har tvingats att sitta upp och sova många nätter för att inte magen ska kasta upp det frätande vinet,
Helt galet, såhär i efterhand förstår jag inte mitt eget beteende.
Hur skulle jag kunna göra det? Det finns inget vettigt i att plåga sina organ på detta sätt!
Du, jag och alla andra är värda att må bättre!
Sök och ta emot det stöd som du behöver för att sätta stopp ✋
PS: det är min fjärde dag som nykter och magen mår mycket Bättre! ?

Eir

Tack alla ni kloka för stöd. Nu är det uppehåll från alkohol som gäller för mig. Klarar jag inte helgen så har jag nu lovat mig själv att söka hjälp på måndag. Målet är minst ett par veckors totalstopp till att börja med. Januari ut typ. Jag vet att många säger att det enda som funkar är livslång avhållsamhet från A men för mig låter det ännu så länge alltför drastiskt och jag sätter nu upp detta första delmål, ett vitt januari. Köper hem nåt gott A-fritt till ikväll..

Eir

Har inte druckit nu sen i torsdags.
Nu är nästa lilla delmål fram till fredag. I veckorna är det ju lättare. Jag har inte alls saknat det i helgen, har känts skönt att inte dricka. Blev nog en väckarklocka för mig när magen sa ifrån och jag kräktes, har aldrig hänt förut. Maken öppnade en flaska vin i fredags och tog sig ett glas då och på lördagkvällen. Kändes underbart att inte dricka jag var inte alls sugen. Drack inte ens mina alkoholfria öl jag köpt utan det blev citronvatten och fun light istället. Heja mig! Det här kommer att gå bra!

Å så skönt att höra. När det har blivit en vana att inte dricka så är det en sån lättnad. Så håll i nu verkligen. Det är så värt det!

Eir

Sisyfos, tack! Jag känner ett verkligt stöd här på forumet, från dig och från andra. Har läst lite i dina trådar. Du "socialdricker" ibland men har inget hemma och dricker inget hemma? Är det så? Hur tycker du det fungerar?
Att helt sluta med A känns väldigt drastiskt för mig. Ser mig som beroende men inte alkoholist, än. Skull gärna njuta ett glas vin ibland men utan att känna det "tvångsmässiga" suget. Är det möjligt? Gick ju inte så bra för mig förra året. Knepet är nog att inte ha nåt hemma? Jag har alltid sett till att ha på lager, ifall... Slut med det nu. Måste lära mig att inte ha alkohol hemma helt enkelt. Eller enkelt är det väl kanske inte... Ta en omväg runt systemet, gå inte in...
Ja, just nu är det ju så, jag erkänner att jag har faktiskt ett lager, men det ska räcka länge, hoppas jag... Bra ge bort gåvor också, en vinflaska. Har bara fina viner på flaska hemma nu, inga boxar, alltid nåt...

Eir

Har bytt nick från "LNA69" till "Eir", hon är läkekonstens gudinna, det är hon som ger botemedel sin verkan, hennes namn betyder fred och försoning.

Skulle svara dig, så nu fick jag leta. Bra att byta till ett symboliskt nick. Jag valde mitt för det var på nåt sätt så det kändes. Nästan uppe och tillbaka igen... Nära toppen nu och jag ska inte tappa stenen.
Socialdricka, jag vet inte ännu om det är en bra idé. Men det finns tillfällen när jag tycker att det är så trevligt. God middag med vänner och ett glas gott vin, snaps till sillen och kanske skåla i champagne. Ja, det är väl de tillfällena som jag gärna vill ha kvar. Å efter att Leverjag och LenaNyman tjatat om irish coffe så kanske, kanske det skulle kvalificera... Men kanske inte ändå, för de gånger jag tidigare i livet har druckit ic har varit när har druckit vin innan och då funkar inte måttligheten om man fortsätter med ic.
Jag gör så nu att jag inte dricker hemma. Helt a-fritt är inte hemmet, men lite svårtillgänglig ändå -korkflaskor ( och sambons öl) och det verkar funka. Precis när jsg slutade fick jag en flaska champagne, den rörde jag inte -kanske pga korken. Svårt att smyga med. Nu har jag en flaska rött hemma. Den hade nog slunkit ner i början. Nu kan den ligga här, men öppnade flaskor funkar nog inte mer än nån dag. autopiloten slår på (läs Micks tråd, så ser du vad det är). Å Box har nästan aldrig funnits hos oss. Har haft viss självbevarelsedrift.

Jag har ju några misslyckade försök bakom mig. Funkade bra med avhållsamhet/måttlighet periodvis, men när jag började. Igen så eskalerade drickandet. Värre för varje gång.
Skillnaden nu är att jag inte längre tror att jag kan njuta av vin till helgen. Jag får hålla mig till de tillfällen jag skrev helt enkelt och begränsa även då. Dricka långsamt, varva med a-fritt och begränsa mängden. Låta bli att medicinera med a. Det är ju lite pinsamt att inte kunna ha kontroll eller kunna behärska sig, men jag får helt enkelt gilla läget och göra det bästa av situationen. Och egentligen är det inte livsnödvändigt med a vid de där tillfällena. Om det äventyrar nykterheten så får det vara. Jag har varit måttlig i sociala sammanhang, så det är inte där mitt problem ligger och därför kanske det kan funka.

Långt svar och nu måste jag sova. Håll ut nu! Det bästa jag har gjort på år var att bryta den här spiralen. Nu måste jag sova! Godnatt??

Småbarnsmamma

Jag och sambon ska gifta oss i sommar. Vi älskar varandra och har ett bra liv tillsammans. Men vi dricker mycket! Gärna tre gånger i veckan och inte ett par glas, utan tills vi båda är fulla. Jag börjar bli orolig för våra alkohol vanor. Hur kommer detta utveckla sig? Jag har också en dotter som jag absolut inte vill dra in i ett missbruk. Jag pratade med sambon igår och vi bestämde att absolut skärpa oss. Endast dricka en dag i veckan och max tre glas. Jag är inte speciellt orolig för min egen del. Jag vet att jag kan hålla det här men jag tvivlar på sambon. Han har vid flera tillfällen gömt alkohol på underliga ställen och sagt att han inte har druckit när jag vet att han har gjort det. Och jag har aldrig tidigare tjatat på honom att dricka mindre. Så det här är ett beteende som oroar mig. Jag vet egentligen inte hur mycket han dricker. Bara att vi kan dricka tillsammans ca tre gånger i veckan. Tänk om han redan är inne i ett beroende? Och inte alls tänker dra ner utan bara gömma det bättre? Vore jätte tacksam om jag kunde bolla det här med någon.

Han gömmer och ljuger och ni dricker er tillsammans fulla tre ggr per vecka. Många varningsklockor här. Om han inte erkänner att han har problem finns stor risk att de förvärras. Skjut upp bröllopet tycker jag. Han har absolut samma beteende som många av oss här på beroendesidorna.

Killemojen

Har druckit konstant med någon nykter dag....
I flera veckor.
Klarar inte detta!

Du berättar att du druckit nästan varje dag i flera veckor och att du vill klara dig ur detta. Det låter som du börjat fått nog av att alkoholen tagit sån plats.
Vart tänker du mer att du kan vända dig för att få hjälp? Många går till sin vanliga vårdcentral och andra vill ha mer specialiserad hjälp. Hur tänker du kring det?

Fortsätt gärna skriv och läs här på forumet!

Vänligen
Rosette/Alkoholhjälpen

Prylen

Sitter på jobbet och väntar på att doktorn ska ringa från vårdcentralen, var där i måndags och hade fruktansvärda magsmärtor. Blev magsjuk utomlands för tre veckor sedan och låg sedan hemma sjuk en vecka. När jag inte kräktes mer efter magsjukan började jag dricka igen som vanligt. Varje kväll minst en halvliter rödvin. Detta har jag gjort i såå många år. Hade hög "sänka" i måndags på VC och fick ta nya blodprover, nu sitter jag på jobbet och är livrädd för vilket besked jag ska få...

bridgebosse

Dricker 4 flaskor whisky i månaden. Jag är 82 år och mått gott med alkohol i hela mitt vuxna liv. Varför är jag inte död?

Irelem

Så är jag tillbaka i drickandet igen efter 7 nyktra månader. Starköl 7,5.Börjar på morgonen och sedan hela dagen. Somnar vid 22-tiden , vaknar svettig och med hjärtklappning mellan 2 och 3 på natten och tömmer i mig en burk. Har jag tur så somnar jag igen fram till 5-6. Och då startar jag igen. Dag efter dag i 30 dagar nu. Sista veckan känner jag att kroppen börjar säga ifrån. Har en karl som är likadan , fast inte på natten. Han sover som en stock. Sista 2 dagarna har jag hållit upp på dagen. Men med en bakfylla som är mördande.