Hej,
Provar detta för första gången, har läst runt på forumet och känner en positiv styrka bara av den förståelse det finns för varandra. Jag är en högpresterande skild mamma med flera barn, heltidsjobb, hus. Tränar, sköter jobb, hem, barn, utseende, har många goda ting i livet jag är lycklig över. Har ingen I min familj/omgivning som dricker för mkt.

Själv har jag haft ca 10 år bakåt med flera svåra händelser som jag bär med mig. Utöver att två närstående på kort tid gick bort i förtid på traumatiskt sätt, så levde jag 10 år med min exman som behandlade mig illa, nedsättande och elak dagligdags och livet var en kamp varje dag. Med mkt stöd utifrån lyckats jag komma ur det men jag kämpade med ångest och depression i ett par år då. Ett av mina barn har en NFP-diagnos vilket också bidrar till extra kämpande/stress (och lycka!).
Det "dolda"är en överkonsumtion av vin, pågått i 5-6 år, förvärrades gradvis till för ca ett år sedan. Träffade då min stora kärlek (som knappt dricker alkohol tack o lov). Sedan dess har jag lyckats bromsa lite och kämpar varje vecka med att inte få för många dagar där jag dricker för mkt vin. Typisk vecka lyckas jag hälften av dagarna avstå, nån dag dricka måttligt och fre lör dricka ca en flaska vin (alltså två sammanlagt). Jag blir berusad, trött, känslomässig och så bakis. Hör till skaran som inte kan dricka måttligt utan har jag druckit ett glas blir det gärna en flaska. Jag har vissa "triggers"; det är känslomässig stress kring minnen och kring mitt barn m funktionsnedsättning, det är långa ensamma kvällar hemma och det är fre lör kvällar med att korka upp vin och ha "helg". Samt sammanhang när det serveras mkt alkohol. Jag har också sömnproblem vilket påverkar till viss del. Jag vill inget hellre än att minska min vinkonsumtion från ca 15 glas i veckan till typ 4. Jag har dock försökt länge men lyckas inte bryta just helgmönstret. Att börja skriva och läsa här hoppas jag ska ge mig ytterligare styrka att nå mitt mål!

höstlöven

Hej och välkommen
vad bra att du är här. Finns många i ungefär samma situation som oss. Fortsätt läsa och skriva och finn stödet du behöver.

Mickenolla

Jag vad bra att du försöker bryta mönstret med att dricka, jag tycker att din konsumtion inte låter så mycket men det är så olika för oss. Jag skälv kunde tömma en box på en kväll 3L vin, fy vad äckligt när jag tänker på det. Det jag kan råda dig är att sluta drick under en månad, har du druckit mycket under en tid typ var dag i några veckor så kan det bli svårt när abstinensen kommer. Du kan alltid söka hjälp på din vårdcentral. Jag skälv fick antabus utskrivet och propavan vilket hjälpt mig mycket under dessa 3 utan sprit. Antabus hjälper mig mentalt att veta att jag inte kan dricka sprit och propavan gör så att man kan sova på natten utan att ligga och grubbla och tänka att nu ringer klockan om en timme och jag har inte sovit i en halvtimme på två dagar.
Så har jag haft det vid de andra tillfällena när jag försökt att sluta.

Jag drack som du... Och kanske något mer på slutet. Försökte dra ner många ggr till 1/2 flaska fre/lör och det funkade ett tag. Sen var jag där igen. Jag fick sömnproblem av att dricka... Drack först för att koppla av och sova, men alkoholen är hopplös för sömnen.
Jag har fått krypa till korset och inse att min helg inte kan innebära alkohol och Helgron infinner sig ändå. Börjar tycka att vi är så lurade allihop med denna glorifiering av alkohol i alla sammanhang, som en extra motor för kul och avkoppling.
Kör några vita helger - välj a-fritt. Det funkar för mig... Inte lika snabbt ner i lugnet, men det är så trevligt att inte vara dimmig på fred kväll och så skönt på lördagen när man är nykter och pigg på morgonen. Verkligen värt att prova!!! De där två glasen vin är inte riktigt värt det. (Och jag dricker ff i sociala sammanhang, mycket lite då dock).

Heddali

Låg och tänkte själv i morse att jag inte riktigt trodde på mina planerade två glas vin till helgen. Har ju inte lyckats hålla det alls, dricker jag två glas så dricker jag ju gärna 3-4 till. Jag tycker det är svårt att njuta av "lite" vin, som min fantastiska man gör, han dricker max ett par deciliter vin till helgen och njuter av smaken. Jag får behärska mig varje gång o typ inte hälla i mig mkt mer :-/. Önskar att jag kunde dricka så lite bara för att dela stunden med honom. Men hellre avstå från det och inte ha allt det dåliga som kommer av att jag dricker för mkt. Ska försöka, inget vin idag iaf!

Heddali

Jag försöker att inte ta insomningstabletter då jag får så svårt att INTE ta dom, om jag har det hemma. Kanske skulle prova någon medicin som gör att jag inte kan dricka på kvällen. Kan ju lätt avstå fr vin typ 3 dgr men sen är det som hjärnan kopplar bort all rim o reson och jag dricker en flaska vin på typ en timme och sen blir halvt borta o sen seg dagen efter m hjärtklappning etc. Tack för ditt svar!

Heddali

Har en positiv flow sen nån månad med mer o mer beslutsamhet att sluta dricka för mkt vin, börjat träna, äta hälsosammare. Fram till nu har jag lyckats minska antal dagar i veckan jag druckit vin men ändå haft nån dag per vecka med överkonsumtion och fyllnat till helt enkelt. Senast i fre. Inte druckit efter det alls men idag första dagen med diffust sug, tänkt mkt på vin, längtan till buzzen efter "nåt" glas. Som blir typ 7-8 glas i värsta fall. Hjälper att läsa här men det känns stundtals som jag bokstavligen brottas med mig själv för att stå emot. Både irretabel, trött, sugen, stressad och några glas vin skulle ju sudda ut det i stunden. Klarat dagen och siktar nu på i morgon!

Bra kämpat! Jadå, visst funkar det som du skriver. Lite vin suddar ut, men det är så kortsiktigt. Vill du må bättre långsiktigt, ta en längre nykter period.

Leverjag

Det farliga vinet, trösten, ångest och stressfixaren som lärt hjärnan att det måste vi ha för att må ok. Att alkoholen gjort att vi får ökad, stress, oro och ångest tänker få på. Hjärnans belöningssystem är rubbat och det tar ganska lång tid att få ordning på. Därför känner man sig inte bara toppen och uppåt den första tiden utan alkohol.

Vad bra att du hittat hit och har en måttlig/drogfri man i ditt liv! Du verkar ha minskat tidigare. Vet du, genom att konsumera alkohol upprätthåller du begäret och stimulerar suget. Du behöver faktiskt hålla upp en längre tid för att få bort suget. Den vanligaste orsaken till sömnproblem är faktiskt alkoholkonsumtion. Om du slutar kan du få ordning på den igen. Vi intalar oss att vi mår dåligt och därför dricker vi men till slut mår vi egentligen dåligt för att vi dricker och så dricker vi mer. Det slutar illa förr eller senare. Dina barn behöver dig välmående och frisk.

Det är faktiskt lättare att sluta helt och särskilt i början en längre period innan du ev kan dricka måttligt igen. Det kan du förstå om du läser här. Härligt att du tar tag i det nu. Det är jobbigast 3-4 första dagarna, sedan släpper suget ganska mycket efter ca en månad.

Heja! Håll ut nu. Du fixar det. Du har styrkan!

Styrkekramar ?

Heddali

Att få sånt stöd gör mig gråtfärdig, tycker det är så fint att ni engagerar er för mig och andra med samma problem. Det är som en riktig ögonöppnare att läsa igenom olika trådar och igenkänningsfaktorn är skrämmande. Jag har ju också haft en dold liten ginflaska och tagit ett par extra GT för att inte verka vintörstig i middagssällskapet. Vid extra kämpiga dagar med barnlogistik, jobbstress och slit och släp har de där glasen vin känts som belöning och tröst och framför allt lugn. Har rannsakat mig själv varför jag tycker ett helt uppehåll under längre tid känns läskigt. Det är

1. Att behöva vara så tydlig inför min älskade partner att jag avstår istället för ens ta ett glas med honom, det blir ett så tydligt ställningstagande. Jag vill inte säga till honom att jag har en tendens att dricka för mkt.
2. Att jag intalar mig att till viss del har jag alkoholintaget under kontroll, 3 vita dagar i veckan och veckoransonen under en bag in box i veckan. Samtidigt så inser jag att en bag in box på en vecka för en person inte är hälsosamt, och att jag vissa kvällar är mer än salongsberusad även om jag inte är "väck".
3. Vanan att vinet är tröst och belöning och "comforting", tvivel att jag de svåraste stunderna inte ska ha karaktären att välja bort det.

Att ha ett helt långt uppehåll är det jag vill men är helt ärligt osäker på om jag till helgen har karaktären att avstå, jag hoppas det :-/. Skälen till att ha det är överväldigande. Jag har i flera år haft "riskbruket" jag beskriver ovan. Jag har haft många försök att minska intaget men aldrig lyckats. Jag gick under förra året upp 8 kg trots hyggligt hälsosam; helt kopplat till vinintaget tror jag. Bakis blir det heller ingen träning. Nu har jag från och med i år försökt styra upp saker och ting, har gått ner 4 kg, tränar 3 ggr i veckan, har mkt mer energi. Har lyckats minska alkoholintaget men det har varit två steg fram och ett bak hela tiden. Jag ska VERKLIGEN ha som mål att nu ta en dag i sänder och avstå. Idag är 5 dagen, så iaf inget steg tillbaka i nutid :-).

Heddali

Oj oj oj vad jag inte känner mig stabil. Har ett ångesttryck i bröstet, känslor svallar inombords, gråten är i halsen, tankarna som ett getingbo, de flyger omkring utan någon reda. Känner mig på en gång helt slut ,men samtidigt nästan lite manisk. Känner mig grälsjuk och självkritiken flödar inombords. Och jag har bara varit helt nykter i några dagar. Jag förstår ingenting, jag har ju haft flera veckor bakåt när jag haft 3, upp till 4 dgr utan att dricka för att sen dricka fre-lör. Nu har det gått futtiga 5 dgr och enda skillnaden är att jag bestämt mig för att inte dricka alls framåt . Jag känner mig knappt funktionsduglig, har gömt mig på mitt kontorsrum och skulle allra helst bara gå och lägga mig. Har bokat in en träning efter jobbet, känns helt oöverstigligt men jag ska gå ändå. Det är som ett enormt tryck inombords och det enda (känns det som) som skulle lätta trycket är vin.

Bauer123

Heja dig, kämpa - du kommer klara det! Jag vet att det inte känns som det just nu men det kommer bli bättre. Om du tar dig igenom den här dagen utan att dricka kommer du känna dig riktigt stolt. Att träna tror jag dessutom är en riktigt bra idé, det brukar iaf hjälpa mig att skifta tankarna bort från alkohol och det osunda livet det för med sig.

Tänk på att alla kan lyckas och du är inget undantag!

Nyckelpigan

Hej! Om du läser i andra trådar märker du att många beskriver just det du går igenom - känslorna svallar och man fattar ingenting. Du skriver även att du tidigare kunnat hålla upp, enda skillnaden nu är att du bestämt dig för att försöka hålla upp. Den "enda" skillnaden är enorm. Det blir mycket toppar och dalar men planar sedan ut, det är fantastiskt när man långa stunder kan känna en eufori som liknar frälsning. Det är först när man lägger nykter dag till dag som suget avtar och man inser hur fruktansvärt stor del av ens medvetande som upptagits av tankar på a... Hur den där rastlösheten försvinner... Håll bara ut - det kommer att vända! Styrkekram

Leverjag

Se till att dagarna går. Gör något annat när du brukade dricka. Raska promenader är toppen och meditation/mindfulness övningar. Finns på nätet och appar.

Heja! Det blir sakta bättre! :-)

Kan du testa att ta en halv falska fredag och den andra halva lördagen. Då halverar du ju intaget.

Bollan

Hej! Känner så väl igen mig i dina tankar! Liksom du har jag haft tuffa perioder i livet med dödsfall, sjukdomar, hårt arbetsliv. Har även jag haft barn som behövt mkt stöttning! Min motor för att orka fritiden och dess krav har jag under många år druckit alkohol! Först endast på helgerna för att sedan accelerat sista åren! Känner nu att det får vara nog med slöseri! Att precis som du säger sitta dimmig i soffan o inte vara närvarande är inte okej! Så många omkring oss som dör i sjukdom! Då ska väl inte vi bryta ner oss själva till döds?
Nu tar vi tag i ångesten i stället för att döva den!

Heddali

Igår var verkligen katastrof, hade ångest tryck i bröstet, massor med intensiva negativa tankar. Jag spontanbokade en massage igår kväll, 80 min med tända ljus lugn musik och varsam massage på hela kroppen med oljor. La mig harmonisk (otrolig lägesskillnad mot hela dagen) vaknade i morse och kände direkt- idag mår jag bra! Är intensivt tacksam för det, kommer säkert en jobbig dag igen men tänker njuta av känslan idag. Har också sagt till mitt ❤️ att jag inte ska dricka närmsta tiden då jag inte känt mig i balans (jag vill inte förklara "allt"). Han stöttar mig fullt ut och sa självklart avstår han med, inga problem. Så det ljusnar lite!

Tack för din kommentar i min tråd. Det är ett evigt fajtandes de första två veckorna, eller det var det för mig iallafall. Att du bokade en spontanmassage är ju hur bra som helst! Riktigt bra egenvård, det vill jag oxå göra.
Kom ihåg att den värsta ångesten och trycket i bröstet försvinner efter ett tag. Jag lovar. Dock tror jag att det bästa är att köra helvit en period, jag personligen tror inte att en person som tendenserar till att dricka för mycket kan dricka lagom. Det blir lite som att jaga en skugga, du ser den, men det finns inte. Jagandet blir därför omöjlig och bäddar för misslyckande. Kanske kan du dricka lagom i framtiden, men testa helt vitt ett tag? En vecka? Två veckor?

Skriv skriv skriv vad du tänker och känner. När det blir tufft i huvudet och du känner att du går in i "zoonen" så testa att läsa dina egna inlägg, stanna upp. Andas. (Bara ett tips, det har funkat för mig) och var snäll mot dig själv, försök att inte dömma dina tankar eller om det råkar bli ett glas mer än du tänkt.
Jag tror på dig.

Kram studenten.

Heddali

Jag har haft en helt ok inledning på helgen, tränade igår morse, jobbade till 17, mötte mannen på väg hem, hade bestämt mig och sagt att jag inte dricker vin i helgen och han hakade på. Handlade lite mat och Ramlösa och kvällen förflöt helt ok. Var psykiskt VÄLDIGT ovant, som att det bara kunde bli helg om jag drack vin. Kändes som jag var lite grinigare än vanligt, som något skavde. Hade jag inte börjat skriva här så hade jag med stor sannolikhet druckit vin då för att bli lite "mildare". Jobbigast var det mellan 16-19, när fredagskvällen brukar börja. Sen kändes det rätt ok, prat, mat, fix, mysig kväll. Vaknade kl8 i morse, mår bra ingen ångest ?. Känns som denna dag kommer klaras bra med!

Bollan

Bra jobbat! Tänkte tipsa om en sida som heter Mindly! Där finns en minfullness hypnos med syftet att minska alkoholintaget! Man köper den och kan lyssna genom telefon! Man ska lyssna 14 dagar för bästa effekt! Jag är inne på min 6 :e dag! Kan ju inte säga att det beror på den men har faktiskt inget sug! Värt att prova!

Heddali

Helgen och de sista 6 dgrna A-fria. Har gått lättare än jag trodde på ett sätt (det fysiska suget har inte varit så stort), och svårare med det "psykiska". Utöver att hela tiden parera vanan, att acceptera hur helgen blir nu och framåt utan smörjningsmedel så är det andra tankar jag brottats med mkt. Att jag brukar uppfattas som lättsam, mjuk, easygoing, glad. Att jag när jag nu inte druckit typ förvandlats till motsatsen. Ifrågasättande, fundersam, lite kantig. Såklart har väl vindrickandet bidragit till min "easygoing" person, inte engagerat mig i allt, A har tagit udden av irritation och stängt av en del av min väldigt tänkande och kännande person. På ett sätt känns hela tillvaron så nu, mer verklig. Inte lika skoj, inte lika indelad i "vindagar", belöning och helgmys. Mer vardag, tiden framåt känns nästan läskig, främst att möta vardagstristessen (som finns där ibland) och acceptera den. Jag trivs också med hemmaliv och små vardagssysslor men drickandet har ändå varit kopplat till att göra livet hemma med all tvätt, skjutsning, allt kring barnen, disk, plock mer guldkantat. Summa kardemumma så är jag väldigt nöjd med veckan bakåt och hoppas närmsta veckornas nykterhet ska forma min "nya" tillvaro utan alkohol men med närvaro och glädje för det jag har