Ja, jag skrev här första gången i mars 2015, var nykter några dagar och föll sen igenom.
Något hände som fick mig att tappa balansen.
Nu har livet lugnat sig, barn som flyttat hem och bort har nu flyttat mer permanent och det här lugnet som jag inte haft på 25 år är min räddning.
Men det jag vill berätta om är hur jag tänkt och gjort den här gången.
Jag har noga analyserat mitt drickande, försökt komma på om jag har ett fysiskt beroende eller om det är beteendet, vanan som är det svåraste. Jag har druckit varenda dag i flera år, minst en flaska vin, varit nöjd om det stannat vid en flaska.
Har också tänkt mycket på vad jag ska ersätta alkoholen med.
Plötsligt en kväll när jag var på resa så insåg jag att den annorlunda situationen gjort att jag helt "glömde" bort suget efter alkohol.
För mig är det beteendestyrt, en vana.
Jag bestämde mig för en vit månad i januari.
Har som sagt inte ens haft en vit dag på säkert 7-8 år.
Gick runt på ica och tänkte "du får äta och dricka allt du vill utom alkohol", det blev lite som att vara barn i godisbutiken. Köpte massor av goda juicer, smoothies, läsk ja allt. Gott bröd, godis, snacks, frukt osv. Jag laddade totalt.
Mina underbara kvällar i favoritfåtöljen med tända ljus, nåt bra på play, ipaden i knät och....det där goda vinet i glaset bredvid...njutning.
Hällde upp tre olika glas med ramlösa, fruktjuice, smoothie.
Jag drack och drack och drack, gick på toa, drack mer.
Och det funkade, det gjorde faktiskt det.
Suget efter nåt gott stillades, kvällarna var ju mysiga ändå.
Jag äter massor av godis, särskilt sånt som skulle smaka direkt äckligt ihop med vin, syrligt, surt, salt lakrits osv. Lagar stark mat så att vatten är godast till osv. Och förstås så har jag inget vin hemma.

Klok.kvinna

...som man får när man inte dränker kvällarna i vin, det är helt fantastiskt.
Är så tacksam för det.
Återigen känns det som om livet kom tillbaka....
Ikväll har jag inte ens tänkt på att dricka. Började lyssna på en ny ljudbok igår och när jag promenerade hem var jag så inne i den att jag inte ens noterade systembolaget.

Klok.kvinna

Min vita månad är ju slut. Den som jag pratat högt om med vänner, kollegor osv. Men jag fortsätter. Känner lite sug ibland, framförallt efter vissa goda kombinationer som ost och rödvin. Har inte vågat äta ute ännu, dock varit på krogen, lagat mat med vitlök...såå gott med rödvin. Vill som så många klara av att dricka måttligt men det återstår ju att se om jag vill det senare. Just nu känns faktiskt alkohol helt onödigt, inte alls något jag m å s t e avstå ifrån utan något jag s l i p p e r.
Jag slipper vakna bakfull, jag slipper ha ångest över statusuppdateringar på facebook eller idiotiska skickade sms. Jag slipper se om tv-program eftersom jag inte ens minns att jag sett dem. Jag slipper planera inköp av vin, slipper oroa mig om jag blir försenad och inte hinner till systemet, jag slipper så mycket skit i mitt liv och jag vinner oändligt många bra saker.
Jag vinner närvaro i mitt eget liv, jag vinner oceaner av tid, jag vågar prata med barn och vänner i telefon på kvällen. Om jag glömmer eller missar något så vågar jag säga det eftersom det är normalt, det beror inte på att jag drack två flaskor vin och däckade.

Tror att du gör helt rätt som kör på ett tag till. Det finns mycket positivt med att avstå. Kan också ibland längta lite efter ett gott rött vin till riktigt god mat eller till ost. Har en a-fri svartvinbärsdryck som kanske, kanske funkar hyfsat till ost. Ska prova faktiskt. Annars tänker jag lite att maten ska vara något extra för att lyftas av vinet och att det ska vara något extra gott vin också. Jag sparar helt enkelt tills det finns nåt socialt tillfälle. Kommer aldrig att dricka "ensam" hemma igen. Tänker också att det är skönt att slippa vinet. .

Klok.kvinna

Tänkte just det där idag. Att jag aldrig mer ska dricka ensam men kanske senare kunna dricka ute och borta, i sällskap med andra har jag nästan alltid varit måttlig (utom med ett par väninnor som tyvärr själva har problem).
Det är så många saker att förhålla sig till.
Inplanerad resa med all-inclusivekoncept, fri minibar på rummet, kypare som ständigt frågar om man vill ha en drink. Känns just nu helt idiotiskt.
Planerad flytt till annat land med stark vinkultur, om ett par år men ändå.
Ja jag vet, ilandsproblem men mina tankar.

Klok.kvinna

Söndagar är svårast.
Tur att jag bor i Sverige, tur att systemet är stängt.
Så många borde....allt jag inte gjort under helgen, framförallt jobbmässigt, allt trist och tungt jag skulle städat bort från skrivbordet.
Allt som inte blev.
Har dessutom gått igenom gamla lådor med brev, foton, anteckningar och fått sjukt mycket ångest av det också. Ser vad jag skrev om barnens pappa innan vi fick barn och funderar över om jag inte pratade med någon annan människa då överhuvudtaget ? Hur kunde jag stanna hos någon som behandlade mig så illa ? Detta att jag stannade och dessutom skaffade barn med en total psykopat kommer för alltid vara min outsinliga källa för självförakt. Han är borta ur mitt liv sen lång tid men han kommer för alltid vara pappa till mina barn och det är illa nog.

Leverjag

Vet du, jag har också gjort en del val som påverkat resten av mitt liv som jag kan gräma mig över. Val av män, jobb och alkoholkonsumtion tex och spåren av den. Jag har verkligen nu på riktigt nästan kunna lägga det åt sidan och fokuserar bara på nuet. Vilka val kan jag nu göra, äldre klokare och nykter, som hjälper mig framåt. Det är svårt när hjärnan har gått på självkritiserande ljudspår länge. Vi måste förlåta oss själva, tror jag, för att få kraft att tro på framtiden.

Nu tar du tag i alkoholberoendet! Det är bra. Det är så många som fastnar. Det går att göra sig fri. Jag siktade på länge denna gång. Visste att jag trillade tillbaka i samma hjulspår efter nästan fyra månader helnykter förra gången. Så för mig sikte på halvår och år, helst alltid. Men i början bara vecka för vecka. Jag vet att veckorna och månaderna gör skillnad. Hjälper mig att läka och bli fri.

Ja, varför just söndag. Var ångesten, bakisångesten kanske som störst då efter fre och lö. Den kommer ju som ett brev på posten efter att vi druckit. Fundera på om du kan göra annat när du brukade dricka. Det har hjälpt mig att gå ut på promenader och senare träna mer för att bryta och hålla rastlösheten borta. Rensar skallen och mår bra i kroppen då. Gör allt du kan för att hitta saker som fungerar för dig! Det lättar.

Bra jobbat! Kramar ?

Klok.kvinna

Klarar det.
Idag, en svår dag igen.
Men jag fortsätter med taktiken att gå in på ica först, hitta sånt som funkar istället. Köper lakrits, öppnar påsen i kassan. Tuggar för fullt när jag passerar systemet. Lakrits och vin - nej det är inte gott.
Väl hemma är suget borta och jag lär mig att det oftast bara handlar om en liten stund jag behöver kämpa.

Klok.kvinna

Ja livet utan vinet är helt annorlunda.
Inte tråkigt alls, inte grått utan bara mer liv.
Lugnare, fler möjligheter.
Var på bio ikväll, första gången på 5-6 år. Man kan ju inte gå på bio, där kan man ju inte dricka.
Bara en av alla dessa saker jag inte gjort pga den förbannade alkoholen. Jag skriver här som en slags dagbok, påminner mig om det som är bra, allt det nya jag får tid till. Nya möjligheter, ett anständigt liv. Längtar nu mest efter att få bli helt frisk så att jag kan komma igång med min träning igen. Det enda som är lite svårt är all tid jag får ensam. Förr var ensamheten något jag sökte, något jag välkomnade eftersom jag då fick dricka alldeles ostört. Det gör mig sorgsen att tänka på alla gånger mina barn velat ha min hjälp eller bara mitt sällskap och jag bara önskat att få vara ifred. Nu när jag är nykter börjar jag längta efter mer sällskap.

Heddali

Jag har också försökt analysera själv varför jag överkonsumerar vin, och jag tycker också att det främst är beteende styrt hos mig, vanemässigt. Det är väl en kombo med fysiskt beroende men det är det mentala jag jobbar med. Har minskat A hela detta år men helt vit 6 dgr nu. Är både lätt och svårt på samma gång. Tycker inte det fysiska suget är så stort men som du skriver, minsta motgång, minsta ledsamhet, att det blir helg, att jag är stressad-då snurrar det till rejält nån timme och jag får stålsätta mig. Jag vet inte hur länge jag kommer hålla uppe men jag hoppas att jag helt enkelt (well..) slutat med alkohol. Skulle vilja peppa dig att nu tänka förbi din vita månad. Du kanske ska ha en vit vår? Möta ljuset nykter om man får låta lite frireligiös ?! För jag tycker att det är just fria vi blir. Lycka till!

Bra kämpat! För mig har det blivit en vana nu att inte dricka. Och ibland kan jag känna mig så lycklig över att jag slutat. Som när jag kan köra tidigt på morgonen och hämta på kvällen. Eller när jag jämför med hur det var. Visst kan jag känna mig sorgsen över allt som blivit fel, men man får träna sig på att leva nu och se framåt. Och när man som du upptäcker att man kan och vill gå på bio... Det är då livet börjar igen.

Klok.kvinna

Tack.
Och jag känner igen det där med vanan, att det är ett beteende, en snuttefilt ungefär. Det fysiska suget är minimalt och om man ser det som en snuttefilt så blir det ju lättare att förstå hur det fungerar för oss, dvs vi som överkonsumerar men kanske ändå inte har ett fysiskt beroende på samma sätt som de som beskriver abstinens t ex. Försöker verkligen tänka förbi vit månad, är ju 11/2 nu om man bortser från mitt genomtramp. Tänker ändå att jag enligt gammalt drickmönster nu skulle ha konsumerat ca 50 flaskor vin i år och istället har druckit två, jag har besparat min kropp 48 flaskor....och för varje dag jag passerar är det minst en till. I pengar är det svindlande summor, det syns redan på kontot, blir flera tusen i månaden, jag dricker inte bara boxvin utan rätt ofta "dyrvin" eftersom jag dels inte vill förnedra mig till att köpa boxar på systemet i kvarteret och dels inbillar mig att jag blir lite mindre alkoholist när jag köper dyra flaskor.....herregud jag vet jag vet !!!! Ibland låtsas jag att jag övertydligt handlar till en fin middag, så sjukt löjligt. När jag inte hunnit bunkra boxar med bilen i förorten utan inser att jag måste köpa flaskor för flera dagar. Då kan jag t om be om råd till en påhittad maträtt....trams trams.
Ganska skrämmande när jag läser vad jag skrivit, 50 flaskor vin....tänker först att det blev fel att det är helt orimligt men tyvärr det ör helt sant. Drack aldrig mindre än en flaska och på helger ofta en halv till. Snurrade ofta runt med flera olika sorter för att slippa se hur mkt det blev. Ett glas rose på badkarskanten till det sköna badet efter träningen, sen lite påfyllnad medan jag lagade mat. Ofta fisk med ett eller två glas vitt och sen avrunda med ett par glas rödvin i soffan framför tv:n. vips minst 6 glas och inga direkt små glas heller....
När längtan sätter in, för det gör den ju...som nyss när jag skrev om det. Så slår jag på mantrat i huvudet "slaskandet med vin" och tjaa det funkar. Den lilla meningen funkar, jag påminns om det osunda, det idiotiska, det sunkiga billiga ovärdiga beteendet. Så jag tar min kaffekopp, ler åt den, åt mig själv och mitt nya nyktra sköna liv !

Klok.kvinna

Ja bio....underbar ny vana. Film är ju bäst på bio, hade så helt glömt hur härligt det är. Att verkligen uppleva något och vara nykter.
Har t ex ett par nära vänner som flyttat ut på landet som har bjudit dit mig flera gånger men nej...det går ju inte, jag kan inte åka dit en kväll för jag kan ju inte vara utan alkohol en hel kväll...
Har tackat nej till massor av roliga saker senaste åren eftersom jag behöver börja dricka senast framåt 20-tiden, till dess har det gått att skjuta upp det men bara om jag vetat att jag verkligen får mitt vin då. Som olika idrottsevenemang t ex, kan inte gå på en match som slutar vid 21.30, det har bara inte gått.
Tack för uppmuntran !

Klok.kvinna

Strax efter att jag suttit och skrivit här om hur bra allt gick och bla bla så drabbdes jag av ett otroligt starkt sug. Förstod inte var det kom ifrån först men så plötsligt insåg jag att jag glömt dricka. Jag var faktiskt bara törstig. Har ju läst det flera gånger här men man glömmer, just detta att hålla sig mätt och otörstig.
Bra att påminna sig om det.
Vatten vatten och tomatjuice nu då.

Klok.kvinna

Den törst som Karin Boye skrev om vill jag inte leva utan och jag tror ju den får så mycket större utrymme när alkotörsten inte får det.
För det är ju så det är eller hur.
Att alkoholen ställer sig i vägen, lägger sig som en dimma över livet. Slipar av kanterna, dämpar färgerna. Och ja jag vet, ibland är det det enda vi längtar efter.
Att allt ska bli lite mindre tydligt, lite mindre skarpt, att någon bara ska släcka det där ljuset som gör så ont i ögonen.
Men mitt liv är inte så längre, det är inte fyllt av ångest och oro, inte mer än för någon annan, inte mer än jag kan klara av.
Så välkommen livstörsten, låt mig leva livet fullt ut och få uppleva det på gott och ont utan att lägga allt i dimma.

Heddali

Att jag välkomnar livet som det är, vill inte vara suddig och avdomnad och trött. Kanske blir vissa saker svårare men alternativet att vara halvpackad känns verkligen sämst!

Klok.kvinna

Eller 10 boxar.
Ja det är vad jag druckit de senaste åren....
Mätte mitt vinglas, när jag tycker det är lagom fullt så rymmer det drygt 2 dl, 4-5 såna glas på en kväll har lätt runnit ner. Ibland mer, någon enstaka gång mindre, dvs de kvällar när jag klarat av att bara dricka en flaska.
Man förstår ju att det gått mycket tid och kraft att släpa hem allt.
Och pengar...
40 flaskor.....det är knappt jag förstår mängden själv.
Till idag skulle jag ha druckit 60 flaskor men har bara druckit 2 (när jag föll vid 2 tillfällen i januari).
Alltså vad som än händer så har jag snart skonat min kropp från 60 flaskor vin, en årsranson för en del människor.
Herregud vad har jag hållt på med ???

Levande

Har inte vågat räkna hur mycket jag har hällt i mig, men ligger helt klart där någonstans.
Kroppen måste ju få en chock nu inget vin, ganska nyttig mat och motion.
Kan bara hålla med om man undrar hur man fått i sig allt.
Så nu får man vara snäll mot sin kropp resten av vägen

Klok.kvinna

Jag vågade inte heller räkna förut men nu när jag klarat mig 11/2 månad så tänkte jag att det var dags och att jag skulle se hur mycket jag INTE druckit eller sparat eller hur man nu ska se det :-)
Tyvärr har min kropp reagerat helt fel, har varit mer sjuk den här tiden än jag brukar vilket känns trist. Jag brukar träna mycket och har sett fram emot att få känna av skillnaden. Men men det kommer väl.

Klok.kvinna

Helt oplanerat så kommer särbon (som är nykter alkoholist sen många år men inte har en aning om mitt alkoholproblem...) och har köpt en miniflaska bubbel til mig. Till förrätten som han har med sig.
Skrev förut om hur sjukt det var att jag lyckats lura en nykter alkoholist och några tvivlade, att han kanske förstått.
Det har han inte.