Lördag den 26:e december 2015 kommer för alltid vara en speciell dag för mig. Varför just denna dag kommer jag troligtvis aldrig få svar på. Någon gång under förmiddagen gick det upp för mig vad min livssituation utvecklats till. Skulle kunna skriva en "roman" om bara detta men jag sammanfattar denna händelse som "ett stenhårt slag i magen som nästan golvade mig".

Hur som helst samlade jag ihop mig och konstaterade att jag under lång tid varit i centrum av en nedåtgående spiral tack vare ett långsamt men stabilt tilltagande alkoholmissbruk. Alkolholen hade blivit min bästa och i pricip enda vän. Jag hade tappat kontrollen ...

Visst, jag har reflekterat över min situation tidigare men inte sett det på samma sätt som jag såg det nu. Tyckte tidigare jag hade ganska bra koll på situationen. Jag har trots allt ett bra jobb där jag är uppskattad för mina insatster och som jag trots mitt missbruk ändå skött på ett bra sätt. Jag har även två fantastiskt underbara barn (7 och 10 år). Jag och barnens mamma är förvisso separerade sedan 6 år men har ändå fortsatt gemnsamt fokus på våra barns bästa och har trots allt löst detta bra (tyckte jag tidigare i varje fall - får återkomma här)

Det blev nu så tydligt att det spårat ur och jag var på väg mot en katastrof om inget drastiskt skedde. Det blev så tydligt att merparten av min veckoplanering handlade om hur jag skulle inhandla alkohol och vilka kvällar jag skulle/kunde dricka (i december månad kanske jag hade 1-2 alkoholfria kvällar som mest). All denna planering samtidigt som jag skulle sköta mitt jobb, hämta och lämna barn, köra barn till olika aktiviteter etc.

Lördag den 26:e december bestämde jag mig - jag måste sluta helt med alkolhol. Jag kommer aldrig mer kunna dricka (alkohol) igen ...

De kommande dagarna var de värsta jag upplevt någonsin. Förutom en kraftig abstinens (som dock avtog efter dag 3) hade jag en enorm ångest över hur jag satt mig i denna situation och än värre - hur skulle jag komma ur detta. Och hur skulle jag kunna "leva" utan alkohol? Hur hade jag kunnat vara så feg/"dålig" och hamnat här? Den som varit i motsvarande situation vet vad jag menar.

Måndag den 28:e 8.00 var jag på VC och fick en bra kontakt med en läkare som jag berättade "allt" för och i pricip bröt jag ihop på hans mottagning. Läkaren skickade mig sen till en mottagning för alkoholmissbrukare. Jag förskrevs både sömntabletter (i pricip ingen sömn på 2 dygn), ångestdämpande och erbjöds även antabus. Tackade nej till antabus då jag trots allt kände att jag inte skulle dricka mer men hämtade ut övriga preparat. Så här i efterhand har jag bara tagit en sömntablett vilket jag är glad för. Livrädd för att ersätta ett behov med ett annat ...

Utöver min egna övertygelse gav det mig mycket positiv energi att min exfru (som är en riktigt bra mamma och människa) sa följande när jag berättade för henne om min situation."Du får lösa detta själv men det var bra och modigt du berättade. Nu kan det bara bli bättre. Du är skyldig dina barn att lösa detta. Ta hand om dig". Var väldigt orolig innan jag berättade för henne hur hon skulle reagera då vi trots allt har våra barn gemensamt ...

DESSUTOM spenderade jag MASSOR av timmar på detta fantastiska forum - Alkoholhjälpen. Läste många trådar från början till slut och såg fantastisk utveckling, kämpande, stöttande ... Berra, Leverjag, Zorro, Vilja, Sisyfos, Ebba, Mick etc. Blev ärligt talat djup rörd och hade vid ett flertal tillfällen tårar i ögonen ... Inser hur mkt man behöver andra som förstår samtidigt som man kämpar "själv"

Nyårsafton 2015 - "det svåra är inte att sluta - det svåra är att inte börja igen". Läste detta någonstans på forumet och detta tar jag med mig in i 2016.

Önskar er alla som kämpar ett Gott Nytt År. Och fortsätt kämpa.

Eulalia

Mitt alkoholberoende började egentligen med insomningstabletter, Stilnoct. När jag kände att jag blev beroende av dessa, försökte jag sluta och tog tyvärr till alkohol. Å det blev bara mer och mer alkohol istället. Nu har jag slutat dricka, och tänker aldrig mer nånsin äta någon beroendeframkallande medicin. Så det är bra tänkt av dig. Kämpa på! Kram

Leverjag

Tänker på dig ibland och din rivstart här och på flera sätt. Hoppas det går fortsatt bra för dig att bli fri alkoholens grepp om hjärnan. Det är kämpigt men såååå värt det!

Jag kan långtifrån ropa hej men mår väldigt bra nu, efter nästan 12 veckor.

Kram

... och läste alla positiva saker som du skrev Freddie. Tog till mig alla fantastiska tillrop du fick. Men sen blev det tyst. En illavarslande tystnad.
Oavsett vad som hänt, så vill jag ändå säga ett par ord som inte har med A att göra: Du skriver förbaskat bra! Och kanske ett råd också. Vad som än hänt, fortsätt att skriva. Om inte annat så för dig själv. Börja fila på dina "memoarer" att lägga i byrålådan. Det är bra tränig om inte annat, träning för det alster du garanterat är kapapel att skriva. Dessutom. Om man börjar gräva i sig själv, så kommer inte bara svärta upp till ytan (det har vi alla alkolister gemensamt), utan åven en hel svar på vad som hänt ilivet.
Hur som helst, vad som hänt så är morgondagen den första dagen i ditt nya liv. Lycka till!

Freddie

... dåligt samvete att jag bara "försvann" utan notis. Sorry - så tycker jag så här i efterhand inte man gör! Och tack till er som visat omtanke och frågat vad som hände.

Har egentligen ingen bra ursäkt förutom att jag haft fullt upp med mina nya tillvaro utan alkohol. Och det går bra. Vädigt bra och ofta tänker jag "när spricker bubblan?" ... Men jag jobbar hårt för att detta inte skall ske då jag vet vad som kan hända då.

Har hittat en fantastisk gemenskap i min AA-grupp som jag träffar 1-2 ggr i veckan. De fördomar jag kan ha haft gentemot AA skingrades ganska snabbt och har insett att det är helt vanliga människor med samma problem som jag och många med mig. Vi är alkoholister. Känns skönt att fullt ut inse detta och inte försöka förminska, försköna eller förklara bort detta faktum. Och är man alkis (inget "snyggt" ord direkt men inget att skämmas över ) så är det väldigt skönt, tryggt och givande att diskutera detta med likasinnade och utbyta erfarenheter osv . Tycker även det är fint att "det enda som krävs för medlemsskap i AA är en önskan att vilja sluta dricka". I sig kravlöst men samtidigt blir det inte bättre än man själv gör det. Däremot är det svårt - för många omöjligt - att på egen hand hantera detta och då är AA enligt min uppfattning väldigt givande. Och som AA alltid sagt: det har fungerat för väldigt många människor och kan fungera för dig om du själv bestämmer dig för att ge det en chans.

Vet att många kan ha synpunkter på att man ofta nämner begreppet "Gud" och det för många kan vara "stötande". Om man ger AA en chans och - viktigast av allt enl mig skaffar sig en sponsor som kan hjälpa en på vägen - är jag övertygad om att detta absolut inte kommer bli svårt att ta in. Kanske skriver några rader om detta vid tillfälle då det även för min del var ett "hinder" initialt men som skulle visa sig tvärtom. För sakens skull kan jag ju lägga till att jag inte själv är kristen och absolut tror på min egen fria vilja ;)

Har även sedan januari gått hos en terapeut med KBT-inriktining och även detta har varit fantastiskt. Det handlar inte om mirakel utan kräver en hel del av en själv men med hjälp på vägen är det ju ganska mkt enklare. Fokus inom KBT ligger på att hitta en väg framåt utan att "rota upp" allt som hänt tidigare i sitt liv. Att komplettera detta med AA´s Tolvstegsprogram har varit väldigt givande för min del och hjälpt mig hitta en väg som jag tror kan hålla över tid och inte enbart få mig att hålla mig nykter - det kan få mig att bli en bättre och mer generös människa för såvl mig själv som min omgivning.

Ytterligare en sak som varit viktigt för mig är att vara öppen med min alkoholism gentemot vänner och familj. Visst, det kan vara tufft att erkänna detta men det ger så enormt mycket och känns så skönt efter man lättat sitt hjärta. Förutom min ex-fru (mamma till våra två gemensamma barn) har jag pratat med alla mina närmaste vänner. Vänner som jag delvis svikit genom att ofta prioritera gemenskapen med alkohol istället för de.

Jag är även glad att jag från början insåg att jag aldrig mer kan dricka alkolhol. Var väldigt jobbigt då att inse detta men ser fördelarna med detta nu. Så mkt tid som gick åt att planera, genomföra och dölja sitt drickande - GALET!

Avslutningsvis (för ikväll ;)) konstaterar jag återigen att detta forum är GRYMT med GRYMMA människor.

Önskar er alla en god natt och fin morgondag!

För min egen del, så är det bra. Har försökt hålla mig nykter i fyra fem perioder de senaste tre åren. Som längst fyra månader. Det som "knäcker mig" är alltid alla alkoholisters dröm: Att kunna dricka normalt. Tankarna kring detta blir till slut för starka, och lurar jag mig själv att nu skall ta kontrollen och samtidigt må bra. Hur det gått? Ja, just nu är jag inne på min tredje vita vecka. Och det har jag inte valt för att det går bra...
Det är fö ett genomgående tema här hos så många trådar, önskan att kunna ta kontrollen och ändå fortsätta att dricka. Inte så lätt.

Leverjag

Så härligt att läsa ditt inlägg och dina välförtjänta framsteg! ✨ Du inspirerar verkligen.

Tack för din fina hälsning. Blev glad.? Själv åker jag skidor och njuter av semester utan stress. Det är grejer det! ;-)

Kram