Hej!

Ny här, och efter att ha läst så många liknande historier som min, är jag stärkt att också dela min och på så sätt komma på rätt spår. Drygt 40 år, mitt i karriären med ett bra jobb. Utflugna barn som jag har fin kontakt med och som betyder allt. Har ärftlighet för beroende och drack för mycket och destruktivt i ungdomen och tidig vuxenålder. För att hantera en skilsmässa för omkring 15 år sedan tog jag full kontroll över mitt liv, drack sparsamt under dessa år, och alltid utan att det spårade ur. Kan inte riktigt förstå vad som hände sedan.. Det började nog med att jag och en kollega var på afterwork vid några tillfällen och delade på en flaska vin till maten, minns att det kändes så skönt att promenera hem fredagkväll, med ledig helg att se framemot, med ett par glas vin innanför västen som gjorde vilken grå kväll som helst rosenskimrande. Tror att det var där jag blev fast, vilken skön känsla, och hur ska jag vilja vara utan den! För att göra en lång historia kort; drygt ett år efteråt och extrema kriser i livet finner jag mig själv drickandes varje fredag och lördag till en början, för att sedan även "bara ta ett glas vin till maten" på vardagar, och sedan upptäcka att jag inte klarar det, utan det blir bara mer och mer. För närvarande känner jag mig orolig över utvecklingen, förstår ju att det är en tidsfråga tills det ordentligt påverkar mitt jobb och det vore en katastrof. Skuld, skam och ångest varvas med att planera drickandet så att det inte ska få konsekvenser. Vet dessutom av olika erfarenheter att det är illa och hade inte en tanke på att jag skulle hamna där. Vet var jag kan finna professionell hjälp men är inte där än eftersom det är så skamfyllt. Hoppas därför på tips här till att börja med. Hur står man emot en känsla av total lycka och avslappning i en stressig värld? Så tacksam för tips och återkoppling!

solapan

"Hur står man emot en känsla av total lycka och avslappning i en stressig värld?" Bra fråga. När jag var barn så behövde jag inte alkohol för att koppla av, tänker jag. Varför behöver man det som vuxen tro.

Annakanna

Tack solapan, så har jag också tänkt ibland! Vi var ju lyckliga innan vi träffade "den stora lyckan". Problemet är ju bara att det är så svårt att frtsätta utan när man träffat den här fantastiska avkopplande vätskan. Om det inte hade hänt hade vi väl inte varit här. Tänkvärt iallafall, och får mig att reflektera över mina "gamla" glädjeämnen, såsom doften av nytvättade lakan på tork och en solig promenad. På den tiden då ingen drog behövdes för att känna ett lyckorus..

Ja, ett alternativ är ju att låta det gå lite längre... Vet inte om jag överhuvudtaget upplevde något lyckorus tillsist. Om ens nånsin. Kan inte minnas det nu i allafall. Minns bara det negativa,
Det tar lite tid att hitta tillbaka till livet utan droger, men det är så mycket bättre att hitta sig själv fullständigt närvarande i stunden. DET är den stora lyckan nu. Kanske som ett barn, bara där och då, inte på väg nånstans.
Så sluta nu om du förmår. Alla gånger värt det.

Annakanna

Tack för kommentaren Sisyfos! Det sved det där med att låta det gå lite längre - det är ju det jag fruktar och samtidigt förnekar. Det går nog den här veckan med.. nästa vecka ska jag börja om.. Det sjuka är att allt kan eskalera så fort, mitt drickande på vardagar har bara pågått i kanske tre veckor men jag är så smärtsamt medveten om att alkoholen har mig i sitt grepp! När jag vaknar upp med flaskor och burkar omkring mig konstaterar jag att det här inte är "jag".. Så tacksam för stöd!

Sundare

Mitt bästa tips just nu: ta hjälp här!
Jag har ofta högt utbrustit: oh så skönt!! efter första klunken alkohol. En varm känsla genom strupen o snabbt ner i varv.
Jag tror att det är för att a är ett så potent medel som jag fastnat. Vill/velat bli glad, lullig och sedan få den där inre totala tystnaden.
Dock har de senaste dagarna visat mig hur mycket glädje - äkta glädje - som finns i den person som är jag och det känns faktiskt ännu bättre. Jag har kört sex dagar nu o är alldeles i början av min resa.
Så låt oss följas åt o heja på varann!

Annakanna

Tack AlmaAmanda, det är precis så jag känner - pustar ut, blir varm, tillfreds och avslappnad när första glaset slunkit ner. Tyst och lugnt blir det inombords.. Har som sagt försökt blicka tillbaka och plocka upp mina nyktra glädjeämnen (har ju trots allt varit lycklig under större delen av mitt liv utan en massa promille i blodet) och ditt inlägg hjälper till. Tycker absolut att vi ska följas åt och heja på varann!

Sundare

...är garanterat en känsla som inte är förknippat med alkohol. Och ändå lurar vi oss att tro det. Gång på gång på gång.
Har skrivit en plus och minuslista över alkoholens faktiska effekter på mig själv och tänkt - Hur dum i huvet är jag egentligen? Varför dricka när det leder till det här?
Plussidan var ju rätt tom...
Men det är en snabb lösning och där i ligger nog en förklaring för mig - ett förvisso välordnat men överfullt liv, har liksom inte utrymme för så mycket fler saker.
Och så lurar man sig igen för så värst produktiv är då i varje fall inte jag med berusning i kropp o sinne.
Dumhet är nog den känsla som bättre följer med alkohol än lycka, eller hur?
Så en dag i taget nu - mot chansen till känsla av lycka och framför allt ett liv som går att leva! Forumet är fantastiskt stöd. Jag vet redan att jag inte klarar detta ensam så detta är (minst) det stöd jag behöver.
Så nu kör vi Annakanna

Holistic

Hej!

När man dricker alkohol frisätts olika må-bra hormoner såsom dopamin, endorfiner och serotonin. Andra aktiviteter frisätter liknande signalsubstanser och ger oss ett lugn och välbefinnande på ett naturligt sätt. Jag har druckit för mycket alkohol på grund av stress och ångest. Regelbunden löpträning har fungerat väldigt bra för mig. Jag har blivit rekommenderad mindfulness och yoga. Mindfulness är ganska svårt men när det fungerar ger det ett härligt lugn. Det kan även vara skönt att unna sig en professionell massage. Finns det någon aktivitet som du kan implementera i ditt dagliga liv? Lycka till!

Hälsningar,

Holistic

Annakanna

Dessvärre har jag ännu inte lyckats. Tror det behövs ett par nyktra dagar för att få orken att påbörja aktiviteter. Helt sjukt det här. När man som 40 + kvinna åker och köper folköl (som jag inte ens tycker om) för att få alkohol i kroppen. Usch, mitt liv har blivit smutsigt och skamfyllt.

Holistic

Varsågod! Har du haft kontakt med sjukvården? Jag har fått campral och naltrexon utskrivet av min husläkare. Campral fungerade inte men naltrexon har fungerat ganska bra för mig. Till skillnad från antabus kan man fortfarande dricka alkohol när man tar medicinen. Naltrexon minskar suget lite grann och minskar risken att man dricker för mycket alkohol vid samma tillfälle.

Annakanna

Nej, har inte varit kontakt med sjukvården. Mitt drickande på vardagar har pågått i någon vecka, innan dess väl mycket helgdrickande sedan ett år tillbaka. Är otroligt förvånad över att det eskalerade på det här sättet, men det känns som att jag borde fixa det utan läkemedel så länge.. Någon öl igår, svettats hela natten, och nu inställd på en kväll med juice till maten och sedan lägga mig i frasiga sängkläder utan en droppe alkohol i kroppen..

Missan16

Jag är en kvinna på 43 år, har en underbar man och två barn 8 och 10. Har alkoholism på min pappas sida. Jag känner att jag inte mår bra alls när jag druckit, blir till att börja med grymt bakis är bakis i minst tre dagar och har jätteont i kroppen då. Det är värk i nacken och på huden ungefär som feber. Jag behöver göra en förändring. Tips mottages tacksamt

Annakanna

Jag har tagit till en massa bra tips härifrån tråden, bland annat att verkligen tänka på fördelarna med att inte dricka, och olika saker som utlöser suget. Blev riktigt skrämd över hur snabbt det kan gå åt skogen och är dessutom också trött på att vakna seg, trött och full av självförakt. Tycker att mediciner verkligen kan vara värt att prova, men vill gärna ge min styrka och envishet en chans på riktigt först, och testa att ta hjälp från det här forumet. Håller mig fortfarande till juice ikväll..

Egentligen var det inte meningen att vara så spydig i min första kommentar, men det var så jag gjorde. Lät det gå längre, så att jag till sist tvivlade på att jag skulle kunna sluta. Inte att rekommendera! Och då gick det ändå inte så långt att det påverkade jobbet. Familjen märkte knappt, knappt skriver jag för de började nog fatta där på slutet. Jag vågade då heller Inte söka hjälp. Det kändes så hemskt att inte kunna kontrollera det.
Och nu kan jag verkligen inte minnas lyckan i ruset. Jag kan nu inte fatta vad det var som kändes så viktigt i att dricka. Men jag måste ju också ha tyckt att det var sådär underbart som du beskriver, men kan inte längre förstå. Men som sagt jag tycker att det är bra att du tar tag i det nu på allvar. Jag slutade utan mediciner (eftersom jag var för feg för att söka hjälp) och när jag väl bestämt mig och min sambo fattat att jag inte kunde dricka, så var det mycket lättare. Långt ifrån en rak väg. Trött, seg och fylld av självförakt! Ja, det var precis så det var. Så mycket bättre nu och det enda jag avstår ifrån är att vanedricka. Jag tror att du grejar det här på egen hand. Lycka till!

Annakanna

Det kan vara bra att haja till och verkligen föreställa sig skammen och ångesten kravlandes på botten. Jag längtar fortfarande sjukt mycket efter ruset men har ändå börjat tänka tillbaka och inser att det är en ganska kort stund lyckan är total. Gillar inte att vara full men har som sagt fastnat för det första glasets avslappnande effekt och konstgjorda glädje. Tråkigt nog måste man fylla på och det är där det inte alls är charmigt längre. Nåja, det är dag 2 och trots en natt med usel sömn känner jag mig starkare. Tack för pepp och för att du delat din historia, det är till mycket hjälp för mig!