Jag läser på min och era sidor och slås av skillnaderna i berättelserns. På anhörigsidorna kretsar dialog kring Er. Ni som är fast i alkoholens grepp, dvs personen och ert beteende. På brukarsidorna nämns de anhöriga knappt. Är det verkligen så att vi är så oviktiga i kampen mot nykterhet? Är ni verkligen så inne i ert, att ni struntar i människor runt omkring er? Kan det vara så att vi anhöriga är en belastning? Vi ger er skuld? Förklara för mig och andra hur ni tänker. Tack för era svar!

Mimmla

riktigt hur du tänker. Den medberoende är fokuserad på alkoholisten och försöker kontrollera vederbörande.
Alkoholisten är upptagen med att komma undan och att dölja sitt drickande.
Det är två sjuka människor i samspel.

igen resonemanget beroende/medberoende. Jag själv är en nykter alkoholist.
Förenklat kan jag säga att min sjukdom beroende överskuggar precis allt när jag är aktiv och även i viss mån (på ett annat sätt) i början av mitt tillfrisknade.

När jag är aktiv skyddar jag mitt drickande och det kommer alltid i första hand, även före familjen. Alkoholen är då mitt allt.
I början av mitt tillfrisknade är jag tvungen att prioritera mitt eget mående först eftersom jag riskerar att återgå till drickande om jag tappar fokus. Jag måste sköta mitt mående i första hand = Bli en riktigt egoist. Det låter brutalt men är en övergående fas då jag efterhand lär mig hur jag fungerar och hur mitt sen länge glömda känsloliv reagerar. Jag behöver också bygga upp min självkänsla och förstå att jag duger som jag är. För egen del kom mitt eget liv till vett och sans 1,5 år in i nykterheten och det var först då jag var beredd att släppa in andra i mitt liv.

För många medberoende är det svårt att släppa det som varit och många pratar om "sin" alkis i evigheters evigheter istället för att vända blicken inåt och se på sig själv. Beroendet ÄR en familjesjukdom och drabbar alla i närheten av en alkis, även vänner och arbetskamrater, men det finns samma hjälp att få i självhjälpsgrupper som tex Al-anon ( http://www.al-anon.se/ ) (Vi alkisar har ju AA). Det är inte så enkelt som att när alkisen/alkoholen är borta så är problemet löst, sjukdomen har ett fast grepp. Jag har en son som sitter fast i ett kraftigt medberoende och tvärvägrar att inse det, han tar absolut inte emot hjälp och mår därefter.

För många är en Familjevecka (Anhörigvecka) på ett behandlingshem en väldigt bra start på det nya livet. Betalar inte soc så är det värt att försöka lösa det själv.

Hoppas du fick lite mer kött på benen....

Kram !

Hjärtat

Tack Adde för ditt ärliga svar!
Det är med andra ord inte konstigt att vi anhöriga blir "tvångsmässiga" i våra försök att nå fram till vår kära alkoholist. Det vi känner är sant. Ni prioriterar alkoholen framför nära relationer. Beroendesjukdomen har förgiftat er hjärna.

Ditt svar ger mig styrka och visshet att det inte bara det är mig det är fel på. Ditt svar ger mig också kunskap om hur lång tid processen kan ta. Nyttig information till någon som försöker bli fri från en aktiv alkoholist.

Skytt och jas75.

Idag är mitt liv inget kämpande längre. Det var däremot ett rent helvete innan jag slog i min personliga botten och bad om hjälp.
Jag hade gjort upprepade försök under 10 års tid med kontakter inom soc och den sk beroende"vården" som är i min stad utan några som helst framgångar.

När sen det blev fullständigt ohanterbart hade jag förmånen att själv kunna välja min behandling och, jag lovar, den första natten på behandlingshemmet var så oändligt skön, jag har nog inte upplevt en sån skön natt varken före eller efter, så det var helt obeskrivligt. Jag var färdig, hemma, på plats, mottaglig för all hjälp. En enorm frihetskänsla. Och valet var för första gången helt mitt !

Efter det så har mitt liv blivit betydligt enklare på alla sätt, mina känslor kom tillbaka inom ett halvår och jag upptäckte att jag faktiskt kunde gråta och skratta på ett riktigt sätt.

Om ni tänker er beroendefamiljen som en sån där liten mobil som brukar hänga över barnsängar så är den alltid i balans om alla figurer hänger där de ska. Tar man bort en figur så blir det knas i mobilen. Precis samma i en beroendefamilj : Ta bort alkoholen, som fungerat som kitt i familjen, så blir det konstigt. Därför är det så bra om alla kan få en behandling och se sin egen del i skeendet, beroende som medberoende. Även om det kan synas som att våra historier skiljer sig så ser man rätt snart att vi är alla så lika så vi kan vara syskon, vi följer sjukdomen på samma sätt.

Jag kan också säga, konstigt nog, att idag kan jag vara "glad" över att vara alkoholist för att jag fått träffa så många underbara människor på AA- Al-non-möten och rena utbildningar som jag aldrig fått chansen att möta annars.

Hälsning från en stolt nykter alkoholist :-))

Tror inte man kan generalisera så pass. Alla är olika. Att vara medberoende är lite att vara "med beroende" = hen är beroende av personen som är sjuk. Vilket leder till att de flesta som söker stöd och störtning här skriver om sitt beroende (och därför sitt beroende till personen som är beroende).
Att personen som skriver i de andra forumen inte direkt skriver om din fru/man är just för att hen är "beroendeberoende" av alkohol eller annan drog. Vilket leder till att det beroende blir det första hen skriver om. Jag, personligen, tror inte det går att dra några direkta kausala samband mellan hur människor skriver i dessa forumen då fokus på texterna är så olika.
Men om du känner att det kan ge dig stöd att skriva här, så hoppas jag att du får det stödet du önskar!
Utan att svara varken ja eller nej på din text. Kram

Vill bara säga att en människa som är beroende av alkohol är precis lika vettig och normal som en människa som inte är det. Så att säga "kära alkoholist" gör mig lite ledsen. Blir lite nedvärderande, iallafall för mig. Kram

"Du förklarar det enkelt. Alkoholisten tänker med andra ord inte på vad döljandet och lögnerna gör med de anhöriga"

Alkoholism innebär en kidnappad hjärna, en hjärnsjukdom eller sinnesrubbning men som går att bota genom avhållsamhet (förutsatt att alkoholisten vill bli nykter).
Om någon i en familj drabbas av tex en depression blir det naturligt för den drabbade att jobba med sig själv för att överleva. Det går ut över de anhöriga, tragiskt men så är det..
En alkoholist som jobbar på och vill bli nykter mår naturligtvis bäst av familjens stöd, en aktiv alkoholist som väljer alkoholen framför familjen går inte att rädda oavsett hur mycket familjen försöker tyvärr..

Hjärtat

Tack! Ni ger mig alla svar som jag behöver för att göra min egen resa mot tillfrisknande.
Studenten - ville verkligen inte verka nedlåtande när jag skrev "kära alkoholist". Person är mig verkligen kär, med fel, brister, och alla fantastiska egenskaper som gjort att jag föll för honom, både som nykter och onykter.

Vad jag nog inte visste när jag blev kär var hur destruktivt ett förhållande med en aktiv alkoholist kunde vara. Jag hade "bara" nära erfarenhet av nyktra alkoholister tidigare i mitt liv. Dessa människor var de mest närvarande och livsuppskattande människor jag känt.

Jag har försökt finnas som ett stöd, inte försvinna trots missbruket och alla tokigheter. Jag har förlåtit och förlåtit. Men jag insåg nyligen att jag stjälper mer än jag hjälper just nu, hur smärtsamt det än må vara. Så nu finns jag inte längre i hans liv, nu återstår bara att förstå lite bättre och gå vidare för mig.
Kram till er alla!

träningstanten52

Alla benämningar som du använder om dina medmänniskor. Men är människor diagnoser i första hand?
Märta Tikkanen skriver återkommande om sitt liv med sin man som hade stora akolholproblem och hon talar också om det på radion tex i allvarligt talat tillsammans med Birgita Stenberg.
Hon beskriver både kärleken och hur man kan begränsa umgänget på ett bra sätt och inte minst så beskriver hon att personen inte bara är alkoholist utan människa.
Ja det är balansgången som man måste lära sig för att må bra. Läs och lyssna på henne.

Hjärtat

"When love is not enough" (The Lois Wilson story) ska jag absolut leta rätt på. Tack för tipset "Äntligen fri".
Märta Tikkanens bok har jag inte läst, har däremot sett intervjuer med henne. En stark kvinna, unik i sitt slag.

Filmer kan ge svar, men ibland är de så förskönande. Jag tror att jag fått de bästa svaren av er här på forumet. Vilken kraft och kunskap som finns här inne.

Styrkekram till er alla som kämpar och delar med er här inne.

har beställt den och sett den flera gånger. Med maken. Kan också rekommendera filmen Flight som visar beroendets besatthet och makt. Och försoningen i att bli fri. Även When A Man Loves a Woman är sevärd. / mt