Hej jag är en 25 årig tjej som överkonsumerat alkohol i drygt ett år. Jag kan få i mig 4-7 stark öl 50cl om dagen, vissa kvällar mindre eller inga alls. Jag dricker enbart för att kunna somna eller dämpa ångest, vilket jag vet bara blir en ond cirkel. Jag vet också att denna konsumtion är för tok för mycket och jag vill sluta då jag ska gifta mig i slutet av året. Jag vill inte att alkoholen tar över mitt liv och vill kunna kontrollera mitt intag och bara dricka ibland och då måttligt.
Jag slutade med alkohol igår skakade, mådde illa, ingen aptit, mag och ryggont och kunde inte sova en blund inatt.

Jag har hört att det kan vara farligt att sluta tvärt vid hög och lång konsumtion? Jag skäms för att ta upp detta med läkare på vårdcentralen, så ska jag försöka att trappa ner själv? Vill verkligen inte dricka mer nu men om det är direkt farligt att sluta tvärt...hur ska jag trappa ner?

träningstanten52

Du kan ringa Capio Maria i Stockholm och vara anonym när du pratar med dem. Fråga, jag tror inte det är någon större fara för dig. Men bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite!

Lily

tack för tipset! Då jag är ny här vet jag inte riktigt hur det funkar.

Fått tid på vårdcentral idag hoppas proverna och samtal om min allmänna hälsa kan lugna mig något. För ångesten sitter kvar även idag och blir inte bättre av insomnia och mag/ryggvärken. Känns extremt jobbigt att man kan ha skadat sig själv med något så onödigt som alkohol egentligen är. Hoppas abstinensen inte blir värre..

Vad bra att du vill ta tag i det. Då har du redan börjat förändras. Hoppas du får en bra samtalskontakt för ditt mående. Annars får du söka vidare. Du är så ung och har så mycket roligt framför dig i livet. Du är modig tycker jag.
Kram

Lily

Tack för positiva svar :)

Dag 3 idag och känner ingen abstinens men kan inte koppla av, sovit högst 2 timmar på 2 dygn. Något tips på hur man kan få tillbaka sömnen? Är klarvaken.

Att du kan inte sova kan vara abstinens.
Ta det lugnt...
Jag brukar ha fasta rutiner. Tränar på eftermiddag, inte för sent. Försöker vara ute lite, frisk luft. Lägger mig aldrig på dagen.
Äter ingenting som innehåller socker på kvällen. Dricker grönt te innan jag lägger mig. Jag tar varmt bad/dusch precis innan jag lägger mig.
Lyssnar på musik när jag badar, tänder levande ljus.
Sen lägger jag bort mobilen och bara läser i sängen.
Om jag inte kan somna, försöker jag bara acceptera det, inte bli stressad av det.
Kroppen klarar sig.
Lycka till :)

Lily

jag har försökt sova hela dagen. Är hopokondrisk av mig sedan tidigare och stressar upp mig i onödan. Men tycker mig se bilder när jag blundar. Vet inte om jag hallucinerar eller om jag är så trött och det är starten på en dröm. Eller att jag är så rädd för att se saker så jag inbillar mig. Bör kanske ha trappat ner en öl i taget istället för att sluta helt?

rabarber

Det är svårt att sova de första dagarna. Rabbitgirl har bra tips!. Jag konstaterade bara efter ett tag av vridande och vändande att det fick bli det som det blev. Dvs konstaterade att "jag vilar ju i alla fall". Sömnen blir mycket bättre sedan, så försök rid ut de här första dagarna och försöka att inte låta det stressa dig. Det är bara en fas att gå igenom.

Starkt av dig! Lycka till!

Lily

Tack för alla tips och lyckönskningar! Hoppas verkligen det blir bättre. Har hört så mycket läskigt som kan hända om man slutar tvärt, tror det påverkar sömnen med, rädslan.