Ett beslut som mognat, beslutet om att nu får det vara nog. Nu har jag bestämt mig.

Det här är jag: Kvinna, någonstans mellan 45 och 50. Gift, vuxna barn som bor hemma. Har ett bra jobb, en passion i livet som också är min stora hobby. Alla förutsättningar finns för att må bra, varje dag.

Hur mitt Problem började: Jag har nu i efterhand förstått att jag använde alkohol som medicin när jag drabbades av utmattningssyndrom redan för 10 år sedan. Det fick min trötthet och min ångest att dämpas, jag mådde bättre korta stunder. Jag lyckades resa mig och alkoholen blev återigen en tillfällig vän på besök vid festliga tillfällen. Men den där väggen har ju genom åren kommit rusande både en och två gånger till och min vän har för varje gång blivit mer och mer till en ovän. Och h*n stannade kvar som ständig gäst vid mitt bord.

Här är jag nu i livet med Problemet: Mitt drickande har de senaste åren eskalerat, från helgnöjet till varjedagbelöningen. Eller varjedagtrösten. Eller varjedagavvilkenjävlaanledningsomhelst. Nu har det nått den punkten att det börjar göra att jag undviker aktiviteter och situationer där jag inte kan dricka, det börjar påverka livet så fruktansvärt negativt. Jag ser en härjad person varje morgon i spegeln som jag inte känner igen och som jag vill ha bort ur mitt liv. Jag vaknar oftast avtrubbad och med ångest över att det är så. Och just ångesten vet jag efter att läst på detta forum är något vi alla delar. Skammen och ångesten. Jag inbillar mig att mina vänner inte känner till mitt Problem, tänk om de visste? Jag skulle dö av skam om de skulle veta hur illa det är. Men jag hoppas att en dag kunna berätta.

Min dröm om att bli av med Problemet: Jag är avundsjuk på människor som är nyktra så gott som varje dag. Som inte är berusade eller ens lulliga vardagar och söndagar. Eller fredagar... hur bär de sig åt? Men jag vet ju varför det är skillnad på mig och dem, de har inte tillbringat de senaste 10 åren med att bygga upp en relation, ett kärleksförhållande med en stygg vän. Men jag vill bli som dem. Jag vill inte behöva döva mig, jag behöver det inte egentligen. Jag vill komma i säng i normal tid med inget starkare än te i blodet. Vakna tidigt, med solen helst. Jag vill ta en morgonpromenad med min hund. Jag vill dricka kaffe på verandan innan alla andra är vakna. Jag vill inte ha ont i magen eller huvudet av den där speciella jävulska anledningen. Jag vill leva igen.

Att bestämma sig: Förra helgen hade vi en liten fest, inte så liten egentligen och ja där fanns alkohol av den typen jag tycker om. Öl, vin och bubbel. Men jag hade lovat att köra framåt natten och (tackålov) har jag hittills aldrig tummat på det faktum att alkohol och ratten absolut inte hör ihop. Så det var vatten och läsk som gällde. Och kan man tänka sig, jag hade jätteroligt. Var en trevlig värdinna, spirituell, öppen och jätteglad. (!!!) Jag körde bilen som utlovat, lämnade av mina passagerare och åkte hemåt igen. Festen var över. Då, redan i bilen, började jag tänka, finns det något vin kvar tro? Bara ett litet glas, det kan jag unna mig. Och så blev det... fast jag kunde visst unna mig fler när allt kom omkring.
Så när morgonen kom var jag i alla fall bakis. Trots att kvällen börjat så bra. Då bestämde jag mig för att börja söka efter hjälp på allvar och hamnade här...

Jag kände direkt att det kanske kan funka, med all peppning och goda råd är det gott om. Jag läser så utlämnande historier att jag gråter, både för er men också för mig och igenkännandet. Har tittat på AA och deras 12-stegsmetod, men pratet om Gud i deras olika steg stör mig mer än jag kunde ana. Jag tror inte jag kan finna hjälp där. Jag vet att det finns alkoholmottagningar inom landstinget där jag bor men jag känner mig själv så pass väl att jag vet med säkerhet att jag skulle finna 100 anledningar att inte åka dit, varje gång. Min hjälp måste vara lättillgänglig alla dagar i veckan, annars kommer det inte gå. Så pass mycket känner jag mig själv. Och vad är mer tillgängligt än internet, jag har det alltid med mig. Jag kan läsa när som helst och var som helst. Bara att skriva detta känns bra, så förlösande.
Ser jag mig som en alkoholist? Njae, jag sköter mitt jobb (speciellt efter lunch, morgnarna har ibland varit sådär). Hänger inte i centrum. Dricker aldrig starksprit. Men så många effekter av det jag faktiskt dricker och de val jag gör stämmer överens med sjukdomen. Så förmodligen är jag det.
Jag är livrädd för att aldrig kunna dricka mer. Jag har ju haft det här förhållandet så många år nu, kommer jag kunna leva utan min bästa vän? Kan jag tänka mig en midsommarafton utan mitt käraste sällskap? Jag är inte riktigt där än, men jag vill dit. Jag vill göra slut.

Och apropå göra slut och förhållanden. Mitt största hinder de här senaste 2 åren till att jag inte har tagit tag i mitt beroende är för att min man har exakt samma problem. Med den skillnaden att han inte vill avstå från sin vän för någon anledning i världen. Han kan inte tänka sig avstå för att köra bil tex. utan finns bilkörning som ett måste en kväll. Då blir det jag eller våra ungdomar numera.
Det finns alltid alkohol hemma. Det har gjort att även om jag har haft de bästa föresatser en vanlig onsdag att avstå, när jag hör hur första ölen öppnas. Ja, det blir ju inte lättare som alla kan förstå. Jag skyller absolut inte ifrån mig, mitt problem är mitt och ingen annans.
Jag har talat med min man otaliga gånger om att jag vill minska eller till och med sluta, men han vill inte och kan inte tänka sig att inte ha alkohol hemma. Inte ens för min skull och för att jag vill.
Tror ni att det överhuvud taget går att lyckas för mig med dessa förutsättningar? Jag vill ju inte behöva skilja mig och flytta då jag i grund och botten trivs i mitt äktenskap. Eller i ärlighetens namn så är det i huset och med livet här som jag trivs. Kommer jag lyckas sluta ändå, trots att ölen pyser upp varje eftermiddag?
Jag kan inte få honom att sluta om han inte vill själv. Men jag skulle önska att han själv insåg hur mycket han försakar och hur bra han skulle kunna må om han kom till samma insikt som jag har gjort.

Idag är det fredag och jag vill, nej jag måste, tillbringa eftermiddagen, kvällen och natten utan min fredagsvän. Jag får ångest här och nu, jag längtar redan efter h*n. Men det måste finnas ett sätt att stå ut, att göra något annat som inte är så förknippat med Problemet. Det måste bara.
Så ikväll sitter jag förmodligen och läser alla berättelser och råd här. Förhoppningsvis finner jag styrkan. Eller förresten, jag kommer att finna den!!!
Man kan inte lyckas om man inte ens tror på det själv.

Kram på er alla fina människor där ute som jag delar så mycket med men inte känner.

heueh

Härligt att höra att du hittat hit. Får jag rekommendera Levande's tråd "Sanningen" som en del av din helglektyr.

Önskar dig en härlig helg!

Lyckefrid

Jag har funnit "Sanningen" och läst en hel del. Känner ett jävlar-anamma och beslutsamhet. Men så här på min allra första dag av mitt nya liv är jag ganska liten ändå. Speciellt nu när klockan är 15.25 och det är fredag. Det betyder i vanliga fall att vinboxen börjar tömmas, sakta men säkert mot natten... Åker nog en sväng med bilen nu, lite ärenden går nog att finna på.

hit Lyckefrid! Även jag känner mig själv efter alla dessa år, och just nu känner jag en frid i att ha gett upp. Jag kan inte fortsätta dricka och ha ett bra liv. För min del måste jag ha något som hindrar mig att plötsligt köra till bolaget i ilfart efter en viss tids nykterhet, och lösningen är antabus. Har nu fått recept utskrivet och skulle hämta det idag. Vilket skämt, slut överallt på alla apotek och även hos leverantören!!! Men i mitt fall löser det sig, eftersom jag har en burk med rätt många tabletter kvar sedan förra gången. Jag ska gå till min vårdcentral två gånger i veckan och ta mina "supar" för jag kan inte lita på mig själv. Gjorde denna resa för ett år sedan, och det gick bra i ett halvår. Sedan någon djävla resa som intäkt för att upphöra. Men nu ska det faan i mig bli slut om jag så ska äta antabus i flera år. På måndag blir första besöket, och jag har längtat länge efter att jag nu tagit beslutet och genomfört kontakten med min läkare. Kanske kan antabus vara något för dig, så slipper du tänka på möjligheten att dricka. Det är det sköna, att man kan koppla av alla tankar eftersom det inte går att dricka alkohol. Det gör det inte, tror mig jag vet efter att av misstag fått i mig alkohol med antabus i blodet. Reaktionen önskar jag inte min värste ovän.
Karm

Bra att du hittat hit. Tror att när man får konsekvenser av sitt drickande så är det dags för förändring. Konsekvenser kan ju se olika ut, men om man börjar tycka illa om sig själv, ha morgonångest osv har man ju orsaker till en livsstilsförändring. Din man som ev inte vill förändra ert liv gör det svårare. Men du klarar det! Själv beslöt jag att jag var den viktigaste personen i mitt liv, så även om vi hade det "bra" så var ingen person mer värd än jag. När jag väl beslutat det och uttalat det, så förändrade min man sitt drickande också, efter ett tag. Alla har ju sin väg att gå, men var och en bestämmer vad som är viktigast. Kram :)

Lyckefrid

Tack för era ord och berättelser.
Trots ett överjäkligt sug, dansande vinglas innanför ögonlocken, ångest och saknad. Jag klarade första fredagen på jag vet inte hur länge med isvatten och cola. Det gick!!!
Sömnlös större delen av natten dock, så känner mig bakis ändå. Men jag antar att det kommer ta en period innan den där efterlängtade friden och lätta kroppen infinner sig.
Tankarna uppfylls just nu mest av att det är lördag, jag vill ha min berusning. Jag är värd den. Men om det gick en fredag så ska det väl även gå en lördag.
Jag har fått mannen att åtminstone flytta öl och vin till kylen på altanen. Så jag behöver inte hälsa på mina vänner när jag ska ta mig en slurk av min nya svarta och söta lördagsbekantskap. :)
Läser att många skriver att det gäller att ta en dag i sänder. Det stämmer så bra, idag är idag och imorgon en annan dag. Så söndag tar vi när söndag kommer.

Kram på er.

PP

Stark att ta tag i detta. Du har extra motvind i att mannen inte vill vara "med" och alkoholen hemma. Kommer att tänka på en annan Forum vän Fia som flyttade till sin kolonilott... En av anledningarna var som jag minns att mannen drack vidare. En fantastisk person, en fantastiskt tråd. För er som har lust att läsa hittar ni hennes tråd under "FylleFia".

Lycka till med lördagen. Aktivitet skingrar tankar

//PP

rabarber

Starkt och modigt av dig att ta steget! Som Miss Lyckad skriver, så är det du som är i centrum nu. Du är viktigast. Mannen kanske följer efter, men låt inte det bli ett hinder för dig att fortsätta att fullfölja ditt beslut, även om det blir extra svårt för dig. Var förvissad om att han beundrar ditt beslut och ditt mod.

De första dagarna är tuffa. Du gör en stor förändring och kroppen kommer att reagera. Jag försökte tänka just så - att kroppen nu gör sig av med alla gifter, renar sig själv. Det var lättare att rida ut de där första dagarna då. Sömnen var besvärlig för mig också den första tiden, men jag tänkte att "jag vilar ju i alla fall. det är ju bra", istället för att ha ångest för att jag inte sov.

Drick mycket. Ät så mycket du kan. Ofta kan det vara just hunger eller törst, snarare än abstinens som känns. Min bästa kompis blev en stor flaska ramlösa ;) Det kommer att bli så mycket bättre om några dagar. Ha det i sikte!

Fortsätt att skriv. En dagbok här är en stor hjälp och det är skönt att gå tillbaka och läsa i sin egen tråd när man tvivlar eller behöver extra styrka. Du kommer att uppleva ett fantastiskt stöd här. Det är ett makalöst forum full med medmänsklighet och kärlek. Alla här vet precis vad du pratar om. Det finns inget som är skamfullt.

Önskar dig stort lycka till! Ta en dag i taget. Vi hejar alla på dig!

Styrkekramar

jas75

Håller med forumvännerna att du har lite extra motvind i & med mannens drickande. Men jag tror på dig, du kommer klara dig :) Du skriver väldigt insiktsfullt. Du klarar idag. Imorgon tar du ett nytt beslut. Kämpakramar ☺

Lyckefrid

har kommit och gått. Visst har jag lyckats låta bli att dricka enstaka dagar, kvällar, nätter även de senaste åren. De har inte varit många men jag koncentrerar mig på dem. Det mindre bra är att jag i dessa få fall har tagit igen den nyktra kvällen dubbelt upp nästa dag.
Och igår var det alltså dag 2 varpå mitt sinne var helt inställt på att - nu kör vi.... NOT.
Har redan kommit på att eftermiddagarna är den tid på dygnet då det är svårast. Jag kunde sitta och jobba, se på klockan och tänka; nu är snart klockan 4. Kan sluta jobbet och skruva upp dunken.
Igår eftermiddag skulle det inte bli någon dunk utan istället en låååång promenad med hunden. Tänkte på min ångest och längtan en god stund men ju mer jag gick dess mer skingrades molnen. En härlig känsla att komma på att 3 kilometer gått och jag tänkt på framtiden istället.
Ljuger om jag säger att det var framtiden som upptog tankarna hela kvällen, men skam den som ger sig. Lovade att hämta en ungdom vid bussen framåt småtimmarna, vilket hjälpte upp motivationen. Tidigare har jag räknat timmarna till jag skulle köra och tänka, ok det är 6 timmar. En öl och två glas vin kan jag dricka men alltid varit nervös att passageraren ifråga ska ringa tidigare och vilja ha skjuts.
Ikväll slapp jag den pressen. Härlig känsla att vara körbar precis exakt när det behövs :)

Söndag morgon, fortfarande trött. Inte många timmar sömn. Men energin jag känner... ojojoj vilken underbar känsla. Inte som efter en i mitt liv normal lördagkväll då bara soffan känts som ett alternativ halva dagen. Så den nyvunna energin är en liten delseger som jag bevarar och värderar högre än Eiffeltornet.

Tjingeling och ha en underbar söndag. Kram på er fina människor.
Tänk att jag har aldrig varit så här brutalt ärlig med mitt problem, aldrig. Och det hjälper så otroligt att inte behöva känna någon skam här och nu. Det är med enstaka legobitar jag nu bygger och som kommer bli ett slott en dag, det SKA bli ett slott. Tack för fina ord och hejarop.

Lyckefrid

då livet kändes meningslöst att leva. Jag har nog förstått att mitt beroende sitter i hjärnan och den delen där "belöningscentralen" sitter. Har inga kroppsliga abstinensbesvär men i mitt huvud sitter en liten jävel och tjatar dagarna i ända, mot kvällen börjar h*n att skrika.

Hade en underbar eftermiddag tsm med en god vän, fikade, shoppade kände mig som en normal människa. Ville flera gånger berätta om kampen men kunde inte förmå mig. Inte än. Skäms fortfarande och det är så nytt.
Den här veckan börjar med sol och en pigg morgon utan ångest över gårdagen. Bara jag kunde somna in och sova bättre.
En stor prövning väntar nu då jag ska resa ett par dagar och "festa" med folk som inte vet och som inte känner mitt nyfunna jag. Den de känner är hon som kunde partaja natten igenom. Har funderat mycket på vad jag ska säga. Bestämt mig för ett enkelt "nej tack, jag dricker vatten. Just nu låter jag allt annat vara."