Hej, jag har funderat mycket på alkoholens placering uppe på piedestalen - varför den har en så stark ställning i samhället.
För alkoholproblem verkar behöva gå ganska långt innan omgivningen säger till att nu får det vara nog.

Jag vill själv minska mitt drickande då det fått negativa konsekvenser för mig själv, till exempel följande:
- när jag är bakfull kan jag få så mycket ångest att jag känner som att jag står vid ett stup
- bakfylla och trötthet gör att dagar slösas bort och roliga saker missas
- när jag väl nått en viss fyllegrad har jag svårt att sluta dricka
- i helgen skadade jag mitt knä pga fylla
Allt det här tror jag många skulle reagera oerhört starkt på om det var till följd av en annan drog, och även långt innan de konsekvenser jag nämnt här.

Det här är nog off topic i alla forum här - men VARFÖR har alkoholen en sådan särställning att man till och med möts av "nej men oroa dig inte" och "äh, det är väl inte så farligt" fram tills ens alkoholproblem gått väldigt långt?

Det här kanske är svårdiskuterat, jag är bara så provocerad att jag måste få det ur mig.

Hej Banani!

Tack för ditt inlägg. Du tar upp flera relevanta frågor och jag tor att många kan känna igen sig i dina funderingar och upplevelser. Det är svårt att ge ett tydligt svar på det du undrar kring men det går lätt att förstå din frustration och att du vill diskutera vidare kring ämnet. Kanske kan du försöka formulera om dina tankar och placera inlägget i en annan tråd för att få mer respons av andra användare, eller så räckte det med att du skrev av dig och fick sätta ord på tankar och känslor :)

Tisdagshälsningar,
Miriam Alkoholhjälpen

Holistic

Hej!

Jag har funderat på samma sak som dig. Alkohol är en drog som borde vara förbjuden i samhället. Alkohol har funnits i vår kultur under en lång tidsperiod och är därför socialt accepterad. Det är även fler människor som brukar alkohol än illegala droger. Jag kan tyvärr inte komma på ett bättre svar för tillfället. Har du tagit upp din alkoholproblematik med dina vänner? Dricker de också alkohol?

Hälsningar,

Holistic

bulln

Hej Holistic, ja jag har sagt rätt många gånger de sista två åren att jag vill dricka mindre och att jag är trött på att vara trött typ. VARJE gång så möts jag av ett "men du har ju inget alkoholproblem, var inte så hård mot dig själv". Jag är egentligen ganska lättpåverkad men kan också dricka två, tre flaskor vin vid samma tillfälle utan att någon reagerar för jag är mest glad, det är som att sätta igång en festmaskin.

Om man konsekvent somnade eller blev aggressiv skulle väl folk vara mer benägna att uttrycka oro, men bilden av vad som är ett alkoholproblem är väldigt smal. Att jag tänkt dricka två öl men dricker fem är ju liksom inget som skadar omgivningen heller. Och bakisångesten tar många väldigt lätt på och nästan skrattar lite åt - det är liksom en del av leken.

Detta hyckleri att ställa alkohol vid sidan av andra droger gör mig också så råförbannad, för väldigt få har koll på vad "andra" droger gör. Men den debatten är en helt annan och jag antar att jag ej ska ta upp den här.

30årman

Tänker ofta likadant faktiskt....
Tänk om jag kommer till jobbet trött (har sovit 3 timmar) arbetsgivaren reagerar lite o frågar what's up?
- jo jag satt uppe och kollade på 3 långfilmer o käka godis hela natten...
Eller denna som man hört så många gånger och kört med själv: Jo det blev några glas för mycket igår....

Många kollegor och arbetsgivare skulle nog acceptera den senare som en bättre ursäkt för min trötthet det är jag nästan 100 på.
Att sitta uppe och kolla på film hela natten skulle man anser som barnsligt och oansvarsfullt , men att dricka för mkt, jaaaaah det är sånt som händer....
Ta en treo och drick mkt vatten hahahah otroligt

bulln

Säg det!
I verkligheten känns det ju som man skulle ljuga om film och godis och snarare säga att man drack, om det hade hänt.

Det skulle vara roligt att testa reaktionen på olika anledningar där man svarar"det blev några glas för mycket igår".
Jag är själv sugen på "jag lämnade min kropp några timmar när jag tog LSD".

Holistic

Hej!

Jag ber om ursäkt för sen återkoppling. Vad motiverar dig att dricka mindre alkohol? Jag har blivit trött på att vara fruktansvärt bakis dagen efter. Det ger mig tillräckligt motivation till att minska på festdrickandet. Får du negativa bieffekter av att dricka fem stycken öl?

Brittiska forskare har kommit fram till att alkohol och tobak är farligare än vissa illegala droger. Jag försöker därför att se alkohol som en skadlig drog. Vi lever i en alkoholpräglad kultur och det kommer att finnas ett flertal tillfällen där det dricks alkohol. Det går tyvärr inte att förändra. Men man kan däremot påverka sitt förhållningssätt till alkoholen.

Hälsningar