Hej. är en 20årig kille som dricker 6 starköl var och varannan dag, och tar även medicin för ångest och sömnproblem, jag undrar om ni anser att jag dricker för mycket, för känner liksom att det har blivit en vana, har även alkoholismen i släkten på både mamma och pappas sida. vet inte hur jag ska bryta den vanan då jag tycker det är ''skönt''

Li-Lo

Jag hoppas att jag inte har missuppfattat dig nu för jag tror att du redan svarat på din egen fråga då du är här. Du är mer än välkommen och du är klok som reflekterar över ditt sätt att använda alkohol. Alkohol för dig är förknippat med behagliga känslor samtidigt som du börjat märka att det inte riktigt är du som väljer, det har blivit en vana. Ibland kan det ses som en typ av kontrollförlust.

Vi har olika skörhet för alkohol dvs vi reagerar olika. De flesta känner efter ett par glas att de vill ta ett glas vatten eller sluta dricka andra reagerar på så sätt att de vill dricka mer och lite förenklat kan man säga att oavsett anledning man dricker så riskerar man att få ett problematiskt drickande ju mer alkohol man får i sig. Du verkar vara en reflekterande person som redan tänkt på den här skörheten som kan vara ärftlig och som innebär att man behöver vara än mer "strategisk" då man dricker eftersom man så att säga har kroppen emot sig, den säger inte ifrån. Bara det faktum att du är ung är en god prognos!

Jag hoppas att andra användares berättelser kan vara inspirerande för dig nu när du vill göra annorlunda. Du är på väg nu!

vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen

petbre

hej, viktor172!
Jag har varit ungefär där du är nu och risken är att det går längre vad gäller din konsumtion. Testa KBT och att prata med stödpersoner på kommun och landsting. För min del har jag hittat en del situationer, där jag lätt öppnar kylen och tar en öl. Det jag får jobba med är att "välja rätt", vilket inte alltid är så lätt. Men om jag vet att "ja, just det. Nu blir det stressigt hemma", jag känner igen mina känslor men hittar något annat som kan få mig att slappna av. Kanske gå undan, eller dricka något annat, eller bara vila en kvart. Du är ung och jag hoppas du inte slösar bort så mycket tid och pengar på alkohol, som jag har gjort. Lycka till!

viktor172

Ska försöka att hitta nått annat som lugnar en, har druckit sedan jag blev 18, men haft ett uppehåll på ca 3månader, sen så började man igen, men nu känner jag att det är dags att sluta, för man kan inte trappa ner eller dricka mindre.
Tack för alla tips!