Hej!

Jag är en ung tjej som bor i en svensk storstad. Under sensommaren 2015 drack jag cirka 10-15 glas vin per vecka. Jag skulle flytta permanent till ett annat land och jag hade ångest över att lämna familj, vänner och tryggheten i Sverige. Jag började därför dricka 20-30 glas vin per vecka. Min träningsdos minskade vilket ökade stressen och ångesten ytterligare. Några månader senare hade jag utvecklat ett alkoholberoende som orsakade en mild depression och stark ångest.

Under slutet av denna sommar var jag trött på att må dåligt och vara bakfull. Jag började därför trappa ner på alkoholen från 20-30 glas per vecka till 10 glas per vecka. Jag har lyckats hålla mig på den nivån. Jag mår mycket bättre, känner mig naturligt glad och jag har fått tillbaka min energi.
Jag började alltså dricka för mycket på grund av ångest och stress. I nuläget dricker jag fortfarande för att bli lugn och avslappnad. Jag eftersöker andra strategier för att bli avstressad. Förebyggande åtgärder är att träna tre till fyra gånger per vecka, sova 8 timmar per natt och att inte planera inte för många sociala aktiviteter. Om jag trots detta blir stressad blir jag lugn av att träna, ta en halv sömntablett eller att ringa en kompis.

Mitt mål är att minska på alkoholintaget till 5-8 glas per vecka och träna fyra gånger per vecka. Det är viktigt att lära sig andra metoder för att bli lugn. Om jag inte ändrar på mina vanor och tankesätt riskerar jag att hamna i ett alkoholmissbruk igen.

Hur kan man minska på stressen?
Vilka strategier fungerar för er?

Tack på förhand

Holistic

Hej farmor!

Du har rätt. Jag har regelbunden kontakt med min husläkare som även känner till min alkoholproblematik. Jag har bokat in en ny tid hos honom. Jag kommer att få naltrexon (mot alkoholberoende) och oxascand utskrivet. Jo jag vet att det inte är bra att kombinera alkohol och lugnande mediciner. Det är dock inte farligt så länge man tar små mängder.

Jag efterfrågade om tips här på forumet eftersom det finns en uppsjö av olika mediciner. Oxascand fungerar ganska bra men är beroendeframkallande och ska inte kombineras med alkohol. Jag undrade därför om det finns något annat lugnande som inte är beroendeframkallande och kan kombineras med alkohol.

Du har regelbunden kontakt med din husläkare där du pratar om alkoholen och hur du mår, va bra att du kan beskriva helheten för läkaren så han kan ge dig bästa stöd. Gällande medicinska råd här på forumet är det inte att rekommendera då endast en läkare som undersöker just dig skulle kunna veta vad som kan vara hjälpsamt för dig att testa. All medicinsk rådgivning är individuell. Tänker att du såklart vet detta, men vill ändå göra det lite tydligt på forumet även för andra.
Va bra att du använder dig av olika sätt att ta stöd för din förändring och positivt att du är utforskande som person, såklart kan du ju alltid, vilket du kanske tänkt stämma av med din läkare om du får tips gällande mediciner med din läkare.
Ta hand om dig! Varma hälsningar
Rosette/Alkoholhjälpen

Holistic

Hej Rosette!

Jag förstår. Ja, jag ska vända mig till min läkare med dessa frågor. Tack.

Hälsningar

Holistic

Jag har lyckats! Under veckan har jag druckit 7 glas vin. Jag kommer att få låna 100 000 kr extra av min pappa. Nu kanske jag har råd att köpa en drömlägenhet i stan. Det känns som om jag håller på att bli av med mitt alkoholberoende. Jag är glad och förväntansfull inför framtiden.

Holistic

Hej!

Under de senaste veckorna har jag druckit 10 glas alkohol. Min alkoholkonsumtion ligger på en stabil nivå men den är fortfarande över riskbruksgränsen.

Jag har tackat ja till en fest under helgen. Festen ligger i Täby och jag tror att det kommer att bli en stor och lyckad fest. Det optimala är att dricka fyra glas alkohol och min maxgräns ligger på 6 glas alkohol. Jag är fortfarande lite rädd att jag ska bli för full. Jag har kommit fram till lite lösningar. Jag tänker endast ta med mig sex enheter alkohol. Genom att göra detta är det omöjligt för mig att dricka mer än sex glas såvida jag inte blir bjuden på shots eller massor av vin. Det är bättre att dricka från små glas än stora glas. Forskning visar att om man dricker från stora glas tenderar man att dricka mer alkohol. Mot slutet av kvällen tänker jag dricka bubbelvatten med is och citron. Det ser ut som en drink och smakar gott.

Genom att göra ovanstående kommer jag att undvika att bli för full. Har ni några andra tips?

Hälsningar

Holistic

Hej!

I torsdags gick jag ut på krogen och jag drack alldeles för mycket. Jag gick därför aldrig på festen på lördagen. På söndagen vaknade jag upp utan att vara bakis och jag gick till gymmet på förmiddagen istället för att sova bort halva dagen. Jag insåg att jag hade druckit för mycket under början av veckan och jag är glad över att jag valde bort festen.

Den här veckan har gått bra. Jag har endast druckit 2 glas vin och tränat två gånger. Jag har förbättrat mina sömnrutiner och jag försöker att gå och lägga mig och gå upp samma tid varje dag – även på helgerna. Jag hoppas att jag lyckats hålla en fortsatt låg alkoholkonsumtion under resten av veckan.

Skriet

Hej! Nu har jag äntligen hittat din tråd också! :)

Vill bara säga att guuu vad jag känner igen mig i det där med att ta en stöddrink (eller fler) innan man har gäster/fest/ska bort/kolla på lägenhet/eller övrig valfri utfreakning, haha. Också stressen av att bli för full, att man ska dricka i lagom mängd, bli berusad men "för sig själv" liksom. Jag försöker också få bukt på stress utan att ta den där styrketåren.

Jag hoppas du hittar ett lugn, det behöver jag också verkligen jobba på! Vad fint att du haft en bra vecka :)

Hälsningar
Skriet

Holistic

Hej!

Kul att du har hittat hit! Jo mitt stora problem har varit stressen. Jag blev för full på en julfest och sedan dess har jag varit rädd att bli för full igen. Tack! Det hoppas jag med. Jag läste en tråd som du påbörjade tidigare. Bra jobbat att du lyckades skära ner på ditt drickande. Jag befinner mig ungefär där du är just nu. Jag har också skurit ner från en hög och skadlig alkoholkonsumtion till en måttlig alkoholkonsumtion. Mitt mål är att skära ner till 5 glas per vecka och hitta ett bättre förhållningssätt till alkohol.

Hälsningar,

Holistic 

Holistic

Den här veckan har gått bra. Jag har endast druckit 6,5 glas alkohol. Jag har löptränat 3 gånger under veckan och implementerat vardagsmotion varje dag. Detta har gjort mig lugnare och gladare. Målet för mars är att dricka max 5 standardglas alkohol per vecka.

Holistic

Hej!

Jag har två killkompisar som jag har festat ganska mycket med det senaste året. I höstas valde jag att skära ner på alkoholen från 15 glas till 8 glas per vecka. Jag kommer att kalla de ”killkompis 1” och ”killkompis 2” så att det blir lättare för er att hålla reda på dem. Båda mina killkompisar har ett alkoholriskbruk och de dricker öl flera gånger per vecka. De är intelligenta och ambitiösa individer och deras alkoholkonsumtion går inte ut över deras jobb eller sociala liv. De har dock inte ett hälsosamt drickande.

Killkompis 2 brukar bjuda med mig ut på vardagar. Om jag har tid och lust brukar jag följa med. Han är väldigt social och kul att umgås med. I början av oktober var jag nykter ibland när jag gick ut med dem. Killkompis 2 ogillar att jag är nykter och han har anmärkt på det flera gånger. Det blir därför problematiskt att umgås med honom om jag är nykter när jag går ut. Jag skickade ett sms till honom där jag förklarade att jag tänkte skära ner på alkoholen eftersom jag mår dåligt av den. Han önskade mig lycka till med det och har inte bjudit med mig ut sedan dess. Vi har en gemensam kompis, killkompis 1, och vi har därför umgåtts några gånger ändå. Killkompis 2 är egentligen främst en festkompis.

Killkompis 1 har jag känt i flera år och han är en av mina närmaste vänner. Vi gör andra aktiviteter än att bara festa och det är kul att umgås med honom. Vi kan prata om allt möjligt och han har ställt upp för mig när jag har mått dåligt eller behövt prata. Problemet är att han har en ohälsosam livsstil. Han dricker ganska mycket, röker och tar illegala droger cirka en gång per månad. Mitt första bloss tog jag från hans cigarett. (Jag röker inte och jag har bara tagit ett bloss.) En kväll när jag var stressad och alkoholpåverkad bjöd han med mig på en ravefest som jag tackade ja till. På festen testade jag e för första gången. (Jag har aldrig tagit något tidigare och jag gör inte det nu.)

Jag känner att mina killkompisar har en negativ inverkad på mig. Det är givetvis mitt eget val hur mycket alkohol jag vill dricka. Men jag blir såklart påverkad av mina vänner. Jag funderar därför på att umgås mindre med killkompis 1 och umgås med andra vänner istället. Jag funderar även på att lära känna hälsomänniskor som dricker lite och tränar mycket. Har ni några tips och idéer kring den här problematiken? Tack på förhand!

Holistic

Holistic

Den här veckan har gått dåligt. Jag har druckit för mycket eftersom jag har varit stressad angående lägenhetsköpet. Jag har dock inte blivit för full eller varit väldigt bakfull dagen efter vilket är positivt. Jag kommer förhoppningsvis att ha köpt en lägenhet inom två veckor. Min stress och alkoholkonsumtion kommer därefter att minska.

Holistic

Hej!

Under början av sommaren drack jag i snitt 20 glas per vecka. Den senaste månaden har jag skurit ner till 10 glas per vecka. Målet för veckan är att vara helt nykter. Efter en viss tids nykterhet planerar jag ett måttligt drickande vilket innebär max 5 glas per vecka. Just nu känner jag mig motiverad och jag har varit nykter de två senaste dagarna. Vad ska man göra när motivationen sviktar och man blir sugen på alkohol? Tack på förhand!

Hälsningar,

Holistic

Holistic

Hej! Jag var nykter i tre dagar totalt. Igår var det väldigt stressigt på jobbet och jag hade svårt att varva ner på kvällen. Jag drack därför 2,5 glas alkohol och jag fick den lugnande effekten som jag eftersträvade. Jag har tyvärr misslyckas med målet för veckan.

Holistic

Jag var ute igår. Det blev tyvärr mer alkohol än planerat. När jag börjar dricka blir jag ofta sugen på mer. Under veckan har jag druckit 8,5 glas alkohol vilket är under riskbruksgränsen. Det är dock fortfarande lite för mycket. Jag hoppas att nästa vecka kommer att gå bättre.

Holistic

Hej!

Under hösten har jag gått till en psykolog på en beroendemottagning som ligger på Riddargatan i Stockholm. Jag har fått praktiska verktyg och jag har lyckas att dra ner på mitt drickande. Jag kan varmt rekommendera mottagningen till er andra. Från september till december drack jag i snitt 14 glas per vecka. I januari och februari har jag druckit i snitt 4 glas per vecka. Nu har jag varit helt nykter i 5 veckor och det känns underbart. Mitt långsiktiga mål är att hålla mig under 5 glas per vecka.

Under terapin har vi främst jobbat med stress och risksituationer. Jag fick lära mig att stress är något som kommer och går och det är inte något som jag behöver eliminera med hjälp av alkohol. När jag blir stressad vill jag att stressen ska försvinna direkt eftersom jag tycker att det är en obehaglig känsla. Det var därför svårt för mig att förstå hur metoden skulle hjälpa mig. Hon förklarade mer djupgående hur jag skulle göra. Kroppen är inte gjord för långvarig stress och den kommer därför att försvinna efter ett tag. Det kan ta 10 minuter, en timme eller mer. Men huvudpoängen är att stressen kommer att försvinna utan att man behöver inta en konstgjord substans i form av alkohol. Jag testade metoden hemma under ett flertal tillfällen. I början var det jobbigt och det tog ett tag innan stressen försvann. Efter några veckor kändes det bättre och jag insåg att jag klarade mig utan alkohol. Jag lyckades därför trappa ner på antalet tillfällen som jag drack.

Jag fick även lära mig andra metoder för stresshantering. När jag kände mig stressad gick jag en snabb promenad längst med vattnet. Efter 10 minuter kände jag mig avstressad och lugn. Om jag har ett problem som jag är bekymrad kring valde jag att ringa en kompis eller min pappa. Att få input från andra och ha folk som bryr sig gjorde så att jag kände mig lite lugnare. Jag kommer att fortsätta jobba med mig själv under det kommande året.

Holistic