Tredje gången gillt

Jag har som alkoholberoende, eller tydligare som alkoholist, tidigare haft två långa uppehåll från alkoholen. Första gången var uppehållet tre år, andra 16 år. I slutet på båda dessa uppehåll hade jag tankar kring att kunna börja dricka under ordnade former, alltså någon enstaka gång och då med rimliga mängder alkohol. Detta var förmodligen en slags längtan efter att slippa vara alkoholist, att istället få vara "normal" (vad nu det är). Bättre kanske att säga att man ville få uppleva att vara en icke-alkoholist. Självklart har detta inte fungerat annat än en kort tid i början. Sedan har det spårat ur med alldeles för mycket drickande.

Karaktären av mitt drickande är att jag är periodare. Och det beror på att jag dricker såpass våldsamt att jag inte orkar dricka hela tiden. Perioderna varar några veckor, med kvällsfyllor under vardagarna och rejäla fyllor på helgerna. Eftersom jag inte vill dricka byggs en kraftig ångest upp, som dämpas av alkoholen, men som släpps lös ungefär som när en fördämning brister när jag slutar dricka. Sedan mår man väldigt dåligt. Men man återhämtar sig långsamt, och får tillbaka självförtroende och styrka. Då kommer "suget" och längtan efter alkoholen, och man ramlar snart dit igen i en ny period.

De två långa uppehållen som jag skriver om i inledningen har båda föregåtts att ett kraftigt och negativt destruktivt drickande, som kan liknas vid ett nästan livshotande självskadebeteende med alkoholens hjälp. Ja, nästan som en längtan efter att få dö med alkoholens hjälp. Men när man överlever kommer abstinens och ångest av obeskrivlig styrka.

Nu har jag åter igen haft en period med drickande, där det till slut blev ett sånt här sjukt destruktivt drickande. Jag mår till följd av detta fruktansvärt dåligt.

Min stora önskan är nu att få kraft och styrka att för tredje gången bli fri från alkoholen. Och nu för gott.
Ja, jag vet att man inte ska sätta upp långsiktiga mål, utan ta en dag i taget.

Jag har flera gånger varit inne och läst på Alkoholhjälpen. Ett fantastiskt forum tycker jag. Så många nyttiga och tänkvärda saker är skrivna här.
Jag tar själv nu steget och börjar skriva här. Förhoppningsvis kan det vara en hjälp när suget så småningom kommer smygande.

Och en sak har jag förhoppningsvis redan bidragit med: Inte ens 16 års uppehåll kan ta bort alkoholistfasonerna ur kropp och hjärna.

Mvh
Pi31415

LenaNyman

Det är nåt särskilt när man kan inkassera hundradagarsbelöningen! Det är trevligt att ha dig här på forumet, Pi. Du är lugn och trygg och klok. Det känns som att du är en tålmodig varelse. :)

Kaptain of my soul

100 dagar! Det var bra.
Jag är på dag 11 själv, det är en bit på vägen. :-)

Krumeluren

Stort stort grattis Pi! Så bra jobbat! Dag 100! Wow.
Du är så klok och sprider ett lugn och trygghet runt omkring dig. Tack för ditt stöd. Du ska veta att det betyder massor.
Fortsätt i samma anda.
Stor kram!

Jullan65. Ja, kaffesörplande och lite piprökning är inte fel.

LenaNyman. Ja, jag är åtskilligt mycket mer tålmodig som nykter. Tänker tillbaka på när man hade så bråttom till glasbanken efter återställare, att man var andfådd och stirrig. Och sedan inte orkade vänta tills man var hemma, utan stannade bakom någon husknut eller i någon gångtunnel, och tog de första slurkarna. Usch, vilket liv! Skönt att slippa det nu.

Kaptain of my soul. Hej! Du är väl ny på forumet? Grattis till 11 dagar. Du får vara uppmärksam och på din vakt nu en tid. Det brukar vara lurigt efter några veckor med a-suget. Men du fixar det om du tar ett steg i taget, och är beslutsam. Vinsterna är så otroligt stora utan alkoholen. Inte minst livskvalitén.

Krumeluren. Jo, jag tänker fortsätta på den inslagna vägen. Som jag skrivit några gånger på sistone, så ökar tryggheten med nykterheten nu. Det är skönt. Samtidigt är det lite si och så p.g.a. min situation på jobbet. Vilket gör att jag varken hinner eller orkar skriva dagligen.
Du har själv kommit långt på den nyktra vägen. Det är bra.
Jag hoppas också att de positiva vinsterna du får med det nyktra livet, gör att du kan bearbeta det som är namnet på din tråd, skammen.

Rosa Pantern

Hej Pi,

Vill bara tacka dig för din tråd, och berömma din målmedvetenhet och klokskap!

Mycket som jag anat, eller tyckt mig veta om alkoholberoende har jag fått bekräftat genom att läsa ditt.

Det gör mig säkrare i min förståelse, och det är bra för min sambo har problemet, men valde bort alkoholen för fem månader sedan.

Han riskerade då sitt körkort, vilket var en omöjlig sits för honom. Plus att han visste med sig må bättre nyktert, av tidigare erfarenhet. Plus illamåendet/ångesten vid varje tillnyktringstillfälle.

Du ger intryck av att du klarar detta, att hålla dig nykter igen, och vet vad du håller på med. Och jag vill önska dig lycka på vägen!

för den hälsningen och uppskattningen.
Det är positivt om andra har nytta och behållning av det man skrivit.
Ja, jag är målmedveten och det känns hållbart ut, att bevara nykterheten.
Tidigare erfarenheter och detta forum har varit en bra kombination för mig.

jag skriver här nu. Det beror inte på att jag vacklar och är på väg ner i något dike eller träsk. Nej, det beror på min arbetssituation, med långa och stressiga arbetsdagar. Ork och energi tryter, och tiden räcker inte till. Ja, jag har t.o.m. mått dåligt av arbetet, och haft en liten depression. Tråkigt att det ska behöva vara så illa på en del arbetsplatser. Men så är det ofta inom offentlig verksamhet, där även jag jobbar. Det omnämns ofta i media, nästan dagligen, om missförhållanden inom vård, omsorg och skola.
Undrar hur många inom dessa verksamheter, och i ett samhälle som håller på att degradera välfärden, som får alkoholproblem. Det är lätt gjort att ta till alkoholen för att försöka varva ner och koppla av när man har en slitsam vardag.

Men, jag för min del kommer inte att gå i fällan att ta till alkoholen. För mig skulle det bara förvärra situationen, och leda till en fördärvad livskvalité. Jag har ju provat tidigare, så jag vet.

Nej, jag är faktiskt väldigt trygg i nykterheten. Lite småsug drabbar mig ibland, men de viftar jag lätt bort. Och jag har bra verktyg, och mycket erfarenhet, ifall riktigt svåra sug skulle sätta in.

Jag kommer inte att skriva så ofta. Men av och till dyker jag nog upp med några rader här på forumet.
Förresten, så uppnår jag 16 veckor, eller 112 dagar, när den här dagen skrivs in i historieböckerna.

Ta väl vara på er och lev nyktert

är värdefulla. Så sorgligt och så trist att läsa att även du är en av dem som berörs av den offentliga nedrustningen som drabbar så många, från båda håll. Både de som jobbar och försöker upprätthålla kvalitet i verksamheten och de som inte får vad de behöver och skulle ha rätt till. Inte sällan står människor med ena foten i vardera diket - eller hur en ska formulera det. Det är många här som uttrycker det.
Hoppas du tar dig tid och utrymme i tidsschemat till en reflektion här nu och då. De långvariga med goda erfarenheter av nykterhet har ett speciellt värde här. Du är en av dem som ger hopp och visar på möjligheter. Och.... med lite tvekan skriver jag en liten påminnelse till dej om att prioritera.... Det viktigaste först! Kram på dej i morgontimmen / mt

Och tack för att du sprider så mycket värme, och så många kloka budskap här på forumet.

Jo, jag kommer att prioritera, och slå vakt om mig och min nykterhet. Situationen på arbetet kan jag inte göra så mycket åt.

att bevara nykterheten. Jag var inställd på att behöva kämpa med näbbar och klor nu under hösten för att undvika att frestas av alkohol och verklighetsflykt. I synnerhet när jag nu har en gräslig arbetssituation, med stress och en på tok för hög arbetsbelastning, och alldeles för lite sömn, då brukar sugen bli hemska. Men jag drabbas bara av något enstaka mindre sug efter alkohol.
Förmodligen är det för att jag förberett mig så väl mentalt, samt att jag så innerligt mycket önskar att leva nykter.
Men jag släpper inte på vaksamheten. Skulle de svåra sugen sätta in, ja då är jag beredd.

Så jag stämplar in den 118 nyktra dagen sedan min sista hemska och destruktiva fylla.

napalosrot

Känner ingen det där med arbetssituationen. För mycket och för stressigt. Tänker max 8 timmar per dag sen checka ut fysiskt och psykiskt oavsett vad. Svårt att göra så. Hoppas du med nykterheten löser det. På ett bra jobb ska man vara i bättre skick när man går hem än man kom, tänker jag.

Ja, jag har samma fråga som du - hur man bäst använder forumet rent tekniskt. Tog ett par dagar innan jag kom på hur man gör nytt inlägg. Något svar från support har inte heller jag fått. Synd, för det är ju ett bra ställe i övrigt.

Hälsar Dion.

Li-Lo

Hej på er alla som gör detta till ett meningsfullt och fantastiskt forum. Vi tar till oss kritiken och arbetar för att lösa det! Vad hade ni behövt för att det skulle varit lättare för just er?

Tack för återkoppling!

Li-Lo
Alkoholhjälpen

När man är helt ny här och vill starta en ny egen tråd, samt börja kommentera, är det svårt att veta hur man kommer i gång.
Det blir lite "trial-and-error" med en hel del osäkerhet och frustration.
Ofta är man i ett sådant dåligt allmäntillstånd när man börjar söka hjälp här, att man inte har det vanliga tålamodet och orken.

Det som saknas är någon enkel handledning, "så kommer du igång"-hjälp. Vad betyder olika knappar/fält som man ska klicka på, t.ex. vad
är skillnaden mellan "besvara" och "Lägg till kommentar.

De frågor som jag skrev till support den 2:a juni, är ännu inte besvarade.

Håller med om att det är ett meningsfullt och fantastiskt forum. Det har hjälpt många, inklusive mig.

Vänliga hälsningar
Pi31415