Har träffat en man som dricker varje dag.
Varje dag han kommer hem efter jobbet dricker han ca 3 glas whisky ( 3-6 cl ) innan maten.
En halv flaska vin till maten.
Efter maten Gin Tonic eller Rom o Cola ... kan bli ett par stycken.

Han säger att detta är en belöning när man jobbat en hel dag. Samt att han dricker inte för ruset utan för smakerna. Väldigt viktigt att det är en alkoholhaltig dryck som passar måltiden. ( han är väldigt duktig på matlagning ) och är då lika noga med att det blir rätt dryck till måltiden.

Han har också uttalat att han inte vill dra ner på detta och tycker inte att det är något fel (givetvis)... han sköter sitt jobb och är aldrig otrevlig.
Jag har träffat honom i ca 2 år nu och det ser likadant ut på helgerna. Men ska nu besluta mig för att lämna honom då jag inser att det inte håller i längden.

Visst är det här en alkoholist?!

Han behover inte vara alkoholist, bara en storkonsument. Ska du lamna honom bara for att han dricker for mycket men i ovrigt inte missskoter sig pa nagot satt? Konstig attityd om du fragar mig.

Truls

TACK för ditt svar.... det är lixom därför jag skriver här då jag inte vet om det är alkoholistvarning eller inte. Man blir ju väldigt orolig om man ska våga gå djupare in i förhållandet med att flytta ihop osv. Ibland går han ju även upp mitt i nätterna på helgerna och tar ett extra glas.
Jättejobbig oroskänsla det här att inte veta om man gör rätt eller fel.

Om han gar upp mitt i natten for att ta ett glas sa later det ju valdigt orovackande. Jag tror nog du ska forsoka fa honom att dra ner pa det hela eller att sluta helt. Blir han full nar han dricker? Jag sjalv dricker mer an vad jag borde, ungefar lika mycket som du beskriver att din man dricker. Jag ser mig sjalv inte som alkoholist da jag inte far nagon fysisk absinens nar jag inte dricker, dock har jag ett riskbruk som storkonsument och forsoker dra ner pa det (vilket jag lyckats hyfsat bra med aven om det blir mer ibland). Jag personligen mar ju ocksa mycket batter om jag inte dricker alls, kanske du skulle forsoka fa honom att ga med pa en vit vecka till att borja med?

Ursula

Hej Truls,
du gör helt rätt i att dra dig ur, ur min synvinkel. Din oroskänsla har visat dig rätt. Din killes alkoholvanor är ju helt åt skogen. Om han inte redan är fast så är det bara en tidsfråga, vad du beskriver. Och då menar jag, typ, om några minuter.
Ursula

Jag haller inte med Ursula pa detta. Visst verkar denna man dricka alldeles for mycket och det ser ju inte bra ut att dricka mitt i natten. Men har man sett en person med alkoholproblem har man inte sett alla. Alla ar olika, laser man alla historier i det andra forumet ar vi alla olika. Kan denna mannen hantera sitt drickande och inte bli "dum i huvudet" sa kanske han ocksa kan dra ner pa det eller kanske lagga av helt om ni har en bra konversation. Mannen borde defenitivt dra ner pa drickandet for sin egen halsa, men det ar ju samma som att en tjockis borde dra ner pa sitt sockerintag pga sin halsa.

Li-Lo

Det låter som att du uppmärksammat att den partner du träffat under två år dricker ganska stora mängder alkohol. Ett beslut att avsluta en relation är sällan lätt och du har funderat på det här ett tag. Det är bara du som vet vad du vill ha i en relation och inte.

Ibland kan det vara fördelaktigt att inte tänka i form av etiketter, ord som "alkoholist" är svårt då det inte är en diagnos eller ens ett ord som betyder lika för alla.

Vad jag skulle vilja säga här är att utifrån det du skriver låter det som att din partner får i sig stora mängder alkohol ofta. Sannolikt har han ett beroende eller är på väg att utveckla ett, vad det eventuellt betyder för dig är som sagt bara du som kan ta ställning till. Beroende är en tuff sjukdom som kan behandlas när personen är redo för det. Att sköta sitt jobb och inte vara otrevlig har inget med ett eventuellt beroende att göra. Kolla gärna våra faktablad, där finns info som kanske kan klargöra en del för dig.

Jag hoppas att du får de "svar" och stöd du behöver för att känna dig trygg i ditt beslut.

varma hälsningar Li-Lo
Alkoholhjälpen

MrMick

Jag har erfarenhet från en missbruksrelation även om det var länge sedan nu. Jag trodde att det skulle lösa sig och att jag kunde få min dåvarande sambo att dricka mindre. Inte en chans om hon inte ville själv, och hon ville inte precis som din kille. Jag lämnade henne och du bör göra samma sak.
Jag tycker personligen att "nystart" ser lite för lätt på saken när det ringer så många varningsklockor. Din killes dagliga konsumtion är mycket hög och sannolikt kommer den att skada inre organ om den inte redan gjort det. Han påstår att han vill ha alkohol för smaken men att dra i sig tre whisky gör att vinet sedan inte smakar mycket (jag är själv vinintresserad). Han har klart deklarerat att han inte tänker dra ner vilket visar att alkoholen är viktigast i livet för honom. Det tydligaste tecknet på att han är beroende är att han går upp och dricker på natten. Det gör ingen som inte har abstinens och är allt annat än friskt. Läs andra trådar i anhörigforum, du är på väg in i samma situation. Gå medan du kan.

Blåklocka

Jag skulle lyssna på det som din inre känsla redan signalerat. Du har identifierat och reagerat på hur din kille dricker, och har nog svaret på om du tycker det är för mycket eller ej.
Av egen erfarenhet så skulle jag absolut inte flytta ihop med den mannen.
Ni kan ju fortfarande vara ett par, och om han frågar varför du inte vill bli sambo, då svarar du helt ärligt det du sett och reagerat på i fråga om hans alkoholvanor.
Det är ett helvete att bo ihop med någon som dricker mer än vad man själv kan stå ut med!

Håller med om att varningsklockorna ringer högt... Det är en skadlig mängd han får i sig. Och han fattar inte att det är för mycket. Antar att kanske inte är så spännande att umgås med när han sänkt sina whiskey... Man behöver bara läsa härinne på beroendesidorna för att se hur alkoholintaget påverkar måendet. Han kanske inte upptäckt ännu hur mycket det påverkar, men troligtvis är han lite slö.., lite alkoholfixerad och inte så initiativrik. Fråga dig själv vad DU vill med ditt liv. Sitta bredvid och se honom bli trött av alkohol eller göra nåt roligare?

Chris W

Jag tycker verkligen att du ska lyssna till din magkänsla. Oavsett mängderna alkohol så verkar det som att du inte vill ha sån mängd alkohol i ditt liv.
Du kan styra över ditt eget liv, de upplevelser du har, det du lägger din energi och fokus på, det blir summan av ditt liv sedan..... Jag kämpar själv med att våga/orka bryta upp ur en relation. Min man dricker också stora mängder.... Svårt val men följd din magkänsla och ditt hjärta. Du ska må bra!

Ursula

Godmorgon alla,
läs inlägg #1360 i LenaNymans tråd i Förändra sitt drickande. Begrunda vad det står där.
Jag kan inte annat än tycka att 'nystart' försöker lura sig själv, han tycks underskatta farorna med ett högt alkoholintag. De biologiska effekterna av alkohol är verkliga, de är inga påhitt.

Jag lurar ingen, jag vet mycket val om farorna och forsoker dra ner pa det hela. Jag forsokte bara papeka att det kanske ar dumt att sticka utan att forsoka ga till botten med problemet. Har killen inget beroende men en enorm konsumption kanske han kan dra ner pa det om det blir ett ultimatum. Skulle t ex min fru saga till mig att antingen slutar du dricka eller sa blir det skiljsmassa sa vet jag vad jag skulle valja, visst kanske det skulle vara trakigt att inte fa dricka men jag har inget beroende (utover invanda rutiner).

Dock sa sag jag ju senare att denna killen gar upp mitt I natten och dricker och det ar ju inte alls bra, det ar katastrof enligt mig och det far ju manga varningsklockor att ringa.

Pantani piraten

Truls!!
spelar det någon roll om han är alkoholist? Jag menar, om min sambo drack dessa mängder du pratar om så skulle jag bli orolig och tveksam.
Och om min sambo visste att jag hade druckit de mängderna så skulle jag inte ha något hem. Man kan säkert dricka varje dag och många enheter, men till slut kommer det ikapp, vare sig man är alkoholist eller inte. Prata med honom och beskriv din oro, han kanske drar ner på drickandet?
Lycka till i ditt beslut.

Truls

Är det någon som vet om man kan få höga febertoppar när man missbrukat alkohol under lång tid?????
Vi gick o la oss vid 11-tiden igårkväll.
Jag vaknar senare och upptäcker att han ligger i soffan och .... på morgonen så är han glödhet av feber samt knallröd och glansig om ögonen.
Nu är det så att jag verkligen letar efter fel.... men undrar såå om det är möjligt att man kan få febertoppar av alkoholkonsumtion.

Bara måste veta, har googlat men hittar inget.

känner stor hopplöshet......

AliceAlice

Enligt de riktlinjer WHO satt upp så är han missbrukare men om han är beroende är svårare att avgöra, det kan ta flera år från ett missbruk startar till att man blir beroende (då behöver kroppen alkoholen, suget är större, prioriteringar bli annorlunda, återställare osv).

Har han ett beteende som du skulle kunna leva med? För du kan inte räkna med att han ska förändra sig... Om ni funderar på att flytta ihop så kanske du ska ta det lite lugnt med det!

Bara du kan bestämma hur du ska göra! Mycket styrka!!!

Hej Truls, jag är inte helt insatt i din situation då jag inte läst allt men ser din fråga. Om någon slutat dricka efter en regelbunden konsumtion kan personen få abstinens, tempraturhöjning är ett symtom. Det du beskriver kanske kan vara abstinens men det är samtidigt helt omöjligt att ge medicinska råd här på forumet och svara på om det var det som du såg. Feber kan ju bero på så mycket det bästa är alltid att kontakta vården och bli bedömd av en läkare. Det går alltid att ringa 1177 men bäst stöd är ju om han själv vänder sig till vården. Under vår faktaflik här på forumet, under akut står det om abstinens.

Det låter tufft för dig att oroa dig kring detta och att det tar mycket energi från dig. Vad behöver du för stöd för att fylla på din energi?

Vänliga hälsningar
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet