Båda mina föräldrar är alkoholister sen många, många år. Jag går i en grupp för folk med medberoende och det hjälper. Men jag har ett stort dilemma.

Jag är ung 24årig mamma till två små barn under 2 år. Jag älskar mammalivet men jag är inte helt närvarande. För mycket tid, energi och tankar går åt till mina föräldrar. Vilket gör att jag aldrig har tid över till att ta hand om mig. När jag mår som bäst är när jag har som minst kontakt med mina föräldrar. Det är tungt och ovant utan dem men efter en tid så börjar ångesten så smått släppa och jag kan börja utforska vem jag är och vad jag tycker om.

Hur har ni andra med barn gjort, har ni kontakt med era alkoholiserade föräldrar? Har ni brytit kontakten? Jag känner mig så elak som ev. hindrar mina barn från att ha en relation med sina morföräldrar. Men jag orkar inte må så här dåligt längre... har jag rätten att ställa ett ultimatum nu när jag har så små barn som inte kan bestämma själva med risk för att mina föräldrar aldrig mer kommer höra av sig mer?

Jag skulle bli så tacksam för lite vägledning. Tack alla som tog er tid att läsa. Känns skönt att veta att man inte är ensam.

Du beskriver ett svårt dilemma. Å ena sidan känner du dig elak som inte vill umgås med dina föräldrar som dricker. Du tänker på barnen som inte får vara med sina morföräldrar. Å andra sidan märker du att du själv mår bättre när du inte umgås med dem, att du kan vara mer närvarande med barnen när du inte tänker så mycket på dina föräldrar. Du undrar hur du ska göra och det du framför allt vill är att få höra andras tankar och erfarenheter om att göra sådana svåra val.

Varmt välkommen till forum! Jag hoppas att du får svar, jag tror att många kan känna igen sig i det du beskriver.

Karin,
Alkoholhjälpen.

Du måste inse att du inte kan sköta om dina föräldrar de är vuxna.... Sedan förstår jag dilemmat för man vil ju bry sig om sina föräldrar. Min mamma var alkis och jag bröt kontakten när jag var 8 år. Jag är nykter alkoholist men kan bara råda dig till att ha distans och se till att du och dina barn mår bra. Ja det är OK att vara egoist i detta fallet. Om du mår dåligt kommer du vara en sämre mamma.