För 3 veckor sedan bestämde jag mig för att inte dricka alkohol på ett tag. Det var efter ett besök hos en terapeut - första besöket efter sommaren. Jag sa till henne jag tappat kontrollen över alkoholen. Hon tyckte att jag skulle söka mig till beroendecentrum. Ordet beroendecentrum gav mig en chock och tårarna sprutade, men jag visste direkt att det var rätt. Är tacksam för hennes rakhet. Har haft en mycket pressad situation på jobbet och jag kände mig nästan utbränd men även sliten p g a alkohol. Ångestfylld. På ett obehagligt sätt hade vinet börjat ta en alldeles för stor plats i mitt liv. Jag har i många års tid tänkt på mitt drickande, att jag borde minska, sätta upp regler. Tog t ex en vit månad jan 2013. En avbruten vit månad jan 2014. Men efter skilsmässan för drygt 2 år sedan har livet stundtals varit rätt dekadent, festande och sökande efter bekräftelse. Jag har ett bra jobb, vänner, 3 barn, hus och ingen har någonsin sagt något om mitt drickande. Jag har läst lite här på forumet och det är väldigt speciellt och stärkande att läsa att det finns fler med liknande tankar och problem. Nu har jag sökt hjälpt och bestämt mig för att avhålla mig helt tills dess att jag lagt upp en strategi för framtiden. Vet inte hur den skall se ut? Aldrig mer än 1 glas, aldrig mer än 2 glas. Aldrig på en vardag. Jag vet inte - men jag vet att jag inte klarar det här utan att ta hjälp och för mig viktigt att ta tag i detta drastiskt - inte bara lite sådär halvdant. FÖR jag är sådan som alltid/nästan alltid är med och festar längst. På en fest kollar jag ofta in hur glasen fylls på - hur andra dricker. Jag ser till att åka iväg med tomglas innan min mamma kommer på besök. När jag lagar mat på vardagar kan ibland det där matlagningsvinet nästan ha hällt upp sig självt. Jag har tackat nej till saker ibland, för det varit skönare att veta att hemma kan jag dricka ett par glas. NU har det gått 3 veckor. Jag känner mig fräsch och tänker klarare. Har varit på en fest och drack saft (!) hela kvällen. Ingen frågade varför jag inte skulle dricka. Varit på en middagsdejt med en man. Varit på en finare restaurang med mina barn och drack alkoholfritt vin. Tror jag tar ramlösa nästa gång. Jag har ingen fysiska abstinens eller skador. Utan jag måste bara lära mig att leva på ett nytt sätt. I hela mitt liv har alkohol funnits med i massa trevliga situationer. Och nu måste jag lära mig att leva och ha det roligt utan a - eller med några regler som jag inte satt upp än eller vet hur jag skall göra med. Det bästa med att inte dricka är att jag kan pussa på mina barn när som helst - utan att vara rädd att de skall känna något. Det här var kanske rörigt - men jag ville bara skriva av mig.

Fredde

Stark jobbat av dig Nike och grattis till 48 vita dagar:)Ha en trevlig kväll:)

Nike Athena

Idag är den 50:e helnyktra dagen för mig. Tjoho! Tänker köra 50 dagar till helt utan a. Jag vet ännu inte hur jag skall göra sedan, men det har varit så skönt att slippa alkohol ett tag. Att läsa här har hjälpt mig mycket. Känner stor ödmjukhet och beundran över alla er som kämpar och beskriver/delar era upplevelser och resor. Jag får respekt och sorg när jag läser om motgångarna. Det är inte lätt. Men vi är här och det hjälper oss! <3

Nike Athena

Känns som första gången i livet jag gått ut nykter. Borde ju gjort det under någon av mina 3 graviditeter, men då kanske man gick ut och hängde i barer. Hur som helst avlöpte kvällen väl. Tyckte killen i baren såg sur ut när jag beställde alkoholfri öl, men det var kanske bara inbillning. Har även flirtat lite och pratat med några män. Det var helt OK att gå ut nykter tycker jag. Framförallt känns det skönt att kunna köra hem och veta att jag kommer vara pigg imorgon. Godnattkram!

Nike Athena

Jag är på god väg mot 100 dagar :) .

I natt drömde jag att jag drack ett glas vin av misstag och att jag skulle få börja från början....

Tar hjälp av en alkoholmottagning att bestämma strategi för dag 101 och framåt. Känner dock att jag kommit väldigt långt själv med mitt uppehåll och av att läsa bl a här. Tack ska ni ha allihop som kämpar här!

Fredde

Starkt jobbat Nike:) Håller med dig att man har kommit långt med sig själv och fått en insikt och ett helt annat slags tänk kring alkohol i positiv bemärkelse:) Vi kämpar vidare :)

Nike Athena

Det har gått 90 nyktra dagar. Målet 100 dagar närmar sig. Då ska jag testa att dricka kontrollerat. Se hur det går. Läser boken "För mycket för ofta". Känner mig stolt men även lite rädd att halka tillbaka i pimplandet.

Hej
Jag har läst vad du skrivit Nike Athena och du förmedlar en glädje över att du varit nykter för din egen skull och att dina barn också haft glädje av det. Därför undrar jag helt enkelt varför du satt upp denna gräns på 100 dagar? Varför begränsa tiden där man mår bra??
Ja det var bara en fundering men jag gläds med dig att du kunnat ha dina fina nyktra dagar. Bra gjort!
vänligen Ikaros

Nike Athena

Tack för ditt svar (*tacksam)! Ja, jag undrar också precis så. Jag har mått så himla bra. Först visste jag bara att jag måste göra en förändring. Sedan förstod jag att jag måste göra ett uppehåll. Sedan att det uppehållet måste vara längre. Läste 90 dagar någonstans och tyckte efter ett tag "varför inte 100 dagar". Jag har aldrig tidigare tänkt bli nykterist. Nu tänker jag pröva med ett väldigt begränsat drickande. Så här ser min strategi ut ungefär:
- Aldrig dricka ensam
- Inte dricka när jag har barnen förutom om vi t ex har middag med andra
- Aldrig dricka fler än max 3 glas
- Inte dricka fler 2-3 ggr på en vecka (alltså den veckan jag inte har barnen)

Tänkte pröva om det går. OM det inte fungerar, så kommer jag helt klart överväga att återgå till helt nykter. Jag vill aldrig mer komma i läget jag befann mig i augusti. Jag kände inte igen mig själv. Jag var sliten. Det kanske syntes på mig. Det finns SÅ många fördelar med att leva helt nykter. Det är så skönt!

Hur gör du Ikaros? Tack för din omtanke :)

Christoffer

Hej N.A!
Har själv inte druckigt a på snart 10 månader och min reflektion är att processen fortsätter och det hela blir bättre hela tiden fast med "trappsteg" om du förstår hur jag menar. Själv tycker jag att den där nedstämda känslan av tråkighet börjar ersättas av energi och mer kreativitet men så kände jag inte för ett halvår sedan. Det händer saker med belöningssystemet när man överkonsumerar a över tid och den tid det tar att reparera verkar lång. Någon skrev att hjärnans belöningssystem (dopamin?) återgår till normala värden först efter 2 års nykerhet. Tänker bara så du tänker efter innan du återgår till drickandet om än i normala mängder...
Hoppas du tar ett klokt beslut :)
C

Hej Nike Athena
Svaret på din fråga är att jag har inget val. Dricker jag ett glas slutar jag inte på minst tre till fyra dagar. Ofta längre. Men jag har varit i din situation också och försökt att dricka måttligt. Tidvis gick det men oftast inte.

Men en ny undran jag har är varför det är viktigt för dig att över huvud taget vilja dricka något? Vad är det du finner i att dricka ett eller två glas? Jag har aldrig funnit någon glädje i så små mängder alkohol. Däremot förstår jag fullt ut känslan där man tar en rejäl slurk alkohol och känner ett lugn och en värme en stund. Jag har alltid använt alkohol så, som ett slags (falsk och farlig) medicin.

Jag önskar dig lycka till med experimentet du gör (för visst är det ett experiment?). För lyckas du kan du nog konstatera att du inte har något problem. Och om du inte har något problem varför skall du då ha dessa begränsningar. Då kan du väl låta känslan för stunden avgöra. Eller?

vänligen
Ikaros

Om man har lyckats ta sig igenom ett sankt markområde utan att gå ner sig, ja då kan man väl passera flera gånger utan allt för stora problem, för då känner man till åtminstone en stig genom området.
Men om man gått ner sig i kärret och jämnt och nätt tagit sig upp med en mycket stor kraftansträngning, varför i all världen ska man då ge sig ut i det igen en tid senare?
Det är väl bättre att stanna kvar på fast mark.

Nike Athena

... Jullan65, Ikaros, Christoffer och Pi31415! Jag står ödmjuk inför detta och jag har själv tänkt tanken att fortsätta de 100 dagarna. Jag ska tänka på det här ett tag till. Jag har tidigare tillhört gruppen med en riskkonsumtion med lite angränsning till beroende (om jag får diagnostisera mig själv). Nu blir det första gången i livet jag sätter upp regler och räknar glas. Om inte det fungerar kommer jag helt klart överväga att återgå till det helt nyktra. Jag har under denna nyktra tid lärt mig uppskatta situationer där det dricks a, utan att jag själv gör det.

Tack för omtanke, jag kommer fortsätta fundera och jag lyssnar på era ord.

Hej igen Nke Athena
Det är du själv som avgör hur du hanterar alkohol och det har jag och förmodligen alla andra här full respekt för. Jag önskar innerligt att du lyckas i dina ansträngningar. Jag ser fram emot att höra mer från dig.
vänligen Ikaros

Nike Athena

Idag är det dag 100. Känner så klart stolthet men framförallt tacksamhet. För att jag valde och har fått ett bättre liv utan a. Nu kommer jag testa en måttlig konsumtion, som jag håller koll på och utvärderar vartefter. Om jag inte klarar det, så kommer jag återgå till helnyktert.

TACK för att ni funnits här och hjälpt mig på vägen! <3

I höstas försökte jag också gör det du säger, sätta upp regler för mitt drickande. Jag skulle inte dricka vardagskvällar, bara fredag och lördag samt ev. söndag och inte lägga mig efter att min fru lagt sig. Det funkade första veckan och jag var jättenöjd, funkade inte helt andra veckan, hyfsat tredje veckan och sedan knaprade jag in på alla regler och var snart tillbaks i mitt varje-dags drickande. Det var då jag insåg att nykter vill jag verkligen bli och jag är nu så glad varje dag sedan tre veckor. Har faktiskt fått ett annat liv med massa energi och lust till saker. Men så har jag ju kämpat för att komma hit i kanske 30 år, hög tid kan jag tycka:-) Grattis till 100 dagar, du har lagt en grund för att vilja leva nykter tror jag.

Nike Athena

...att jag skall leva nykter. Jag testar med måttligheten 2 månader - räknar glas - sedan utvärderar jag. Kan berätta här hur det går.