Jag har ett problem med alkohol, som har växt de senaste åren. Jag dricker inte på vardagar men på helger älska jag att dricka vin. Inte en helg har jag varit vit.

Problemet uppstår på fester då jag inte har en gräns utan blir alltid för full. Detta är väldigt tråkigt då jag ständigt gör bort mig inför allt och alla. Detta har resulterat i att ja nästan alltid är hemma på helgerna och säger nej till fester för att inte vakna upp med ångest dagen efter. Imprincip alla har sett mig kanonfull och jag mår jättedåligt över detta.
Det finns tillfällen när man inte kan säga att man är sjuk utan måste följa med på fest. Min sambo tycker ju detta är väldigt jobbigt och ja tror att han kanske lämnar mig om ja fortsätter. Jag skulle inte klara av det, han är min livs kärlek. Men varför ska de då vara så svårt att vara nykter? Varje v tänker jag att ja ska ha en vit helg, men när fredagen närmar sig går jag alltid till bolaget och köper vin.
På jobbet är de AW varje fredag och alla i min krets älskar att festa och dricka alkohol, men dom kan hantera det. Hur ska ja klara av att varje nykter när alla andra dricker?

Summan av kardemumman är att jag måste sluta, jag vill inte att anledningen ska vara för att min sambo vill lämna mig utan jag måste gör det nu! Min sambo ser ingen framtid med barn om jag fortsätter såhär, vilket är väldigt sårande för mig.

Jag tror att mitt problem kommer ifrån att jag började dricka tidigt och att alkolism finns i släkten. Samt att jag är en känsloperson som funderar för mycket. Just därför tycker jag de är så skönt att dricka vin för att koppla bort alla känslor. Finns det något annat man kan göra för att koppla bort de? Förutom träna.
I tonåren hade jag problem med ätstörningar och tränade för mycket, allt de där är ett minne blott nu men jag tog mig igenom det. Därför tycker jag att jag borde klara av mitt alkoholproblem också. Men på något sätt känns det svårare? Att man ska hamna i livets alla fällor....
Jag har bestämt mig för att gå och prata med en psykolog för att ventilera av mig allt som jag har sparat på. Jag har också för 1000 ggn sagt till min sambo att jag inte ska dricka mera, han tror mig förstås inte men jag måste fortsätta försöka bli en bättre människa.
Jag är superkinkig med mat och äter långsamt, men alkoholen är de tvärt om, jag dricker allt och fort. Det är sjukligt och jag måste sluta nu!

Karin01

Jag delar ditt problem och har också känt att jag skämt ut mig inför allt och alla.
Ska följa din tråd så får vi peppa varann. Kram!

Välkommen Unicorn!

Bra steg att du har tagit dig hit.
Här finns det ingen som dömer ut så skriv precis vad du vill.
Allas historia är viktig.

Varmt välkommen :D

Kram

MM

Unicorn

Usch då Karin01.. Jag vet ingen i min krets som hanterar alkohol så dåligt som jag gör. Känslor som t ex när man väljer att inte äta upp allt på tallriken för att man är mätt existerar inte när jag dricker alkohol. Därför anser jag att jag är en person som egentligen inte tål alkohol, trots att jag fortsätter gå till Systemet. Ju äldre och äldre man blir är det svårare att göra radikala förändringar på sin livsstil, det kommer verkligen att krävas mycket för att avstå alkohol på helgerna. Dock vet jag inte hur ja ska fortsätta mitt liv med alkohol, det går inte åt rätt håll.
Det är verkligen en stark hatkärlek mellan mig och vin. Kan man lära sig att dricka med måtta om man tar ett uppehåll? Det är iaf den planen jag har, jag har svårt att se ett liv helt utan alkohol.

Hur hanterar du dina problem med alkohol?

Hur långt ska det gå innan man väljer alkoholfritt? Måste man nå botten eller kan man undvika det? Usch tanken på alkohol gör mig äcklad. Hoppas att jag känner mig tillräckligt stark att hålla mig helt nykter :)

Karin01

Att kartlägga vid vilka lägen jag alltid spårar ur, men sen finns det tydligen alltid undantag som bekräftar regeln så det är inte mycket jag törs lita på när det kommer till alkohol. Jag "vet" att jag kan dricka i lugna hemmamiljöer framför tvn så jag har druckit några glas här och där på slutet. Senaste 18 dagarna har jag inte druckit på vardagar då jag vet att en fylla skulle kunna resultera i sjukanmälan. Det är ett riktigt helvete när man vill kunna måttlighetsdricka. Jag börjar lita på mig själv och tror att jag hittat ett sätt, sen vaknar jag upp utan att veta hur jag tog mig hem. Frågan är varför det egentligen är så viktigt att kunna göra det när man känt på alla vidriga baksidor med fyllor?

Unicorn

Dricker jag vin hemma i lugn miljö funkar de, det är på sociala tillställningar som de inte funkar, känner inte av när man ska sluta. Min hjärna går in i reptilläge och tror att kroppen klarar av alla mängder av alkohol!
Jag har likt dig undrat hur jag kom hem, vad har jag sagt, eller inte sagt?! Var är telefonen?! Numera vet jag om jag har minnesluckor så har jag gjort något dumt.

Problemet är ju att man har skapt sig en vardag där helgerna kretsar till alkoholen, umgänge etc. Så man måste omvärdera hela sitt synsätt.

Unicorn

Jag mår så dåligt över att jag inte kan ta mig i kragen någon ggn! Varje måndag samma sak, nu ska jag äntligen ta tag i mig själv efter en helg full med alkohol och en trött måndag på jobbet!
Modet håller i sig tills tor kväll ca, på fre köper ja en flaska "i fall" att ja inte klarar av att va nykter. Ibland kan ja hålla mig tills kvällen, men flaskan öppnas ändå senast 9.
Orka låta alkoholen styra hela tiden och inte gå framåt i sin personliga utveckling. Vidrigt är det!

Karin01

Mina helger kretsar i princip alltid kring alkohol även om det bara är i hemmamiljö. Måndag till fredag blir transportsträckor fram till att jag ska få öppna en flaska vin på fredagkväll.
En sak jag har märkt är som sagt att i lugn hemmamiljö så brukar det gå bra. Även med mina föräldrar och syskon där jag antagligen känner mig så trygg. Men så fort jag är i en stimmig miljö där jag känner någon undermedveten press av att vara rolig, charmig och lättsam så finns det inget stopp. Då dricker jag alltid tills det blir minnesluckor.
Har hunnit gå i terapi, men vidden av mina fyllor vågade jag aldrig berätta för henne. Satt väl där och försökte spela duktig flicka som inte ville berätta om alla satans pinsamheter.

Unicorn

Mina alkoholproblem är precis som dina Karin01. Ofta kan ja kämp rätt hårt på helgerna med jobb, träning, städa, allt för att känna att jag förtjänar att dricka vin när allt är klart fredag kväll! Dagens samhällskrav gör det helt omöjligt att avstå från alkohol, då man verkligen behöver koppla av med tex vin. Jag har väldigt krävande jobb som man aldrig lämnar när man går därifrån, utan mailande kan ske närsom.
Detta hade såklart funkat om jag hade kunnat dricka med måtta och bete mig bland folk, men det gör de inte tyvärr..!
Jag måste va nykter ett tag nu för att verkligen gå till botten med mig själv. Mycket möjligt är det ett mycket dåligt självförtroende som man försöker gömma med alkohol.
Jag borde va växt upp vid detta laget och redan skaffat mig ett sådant, men får ta tag i det nu! Utifrån de du säger skulle jag säkert också bete mig likadant om jag gick på terapi, inte våga säga hela sanningen. Går du fort på terapi eller gav de inget tycker du?

Hilding

För mig har det alltid varit synonymt att dricka när helg o ledighet kommer. Har också jobb som jag alltid tar med mig hem och inte kan släppa. Jag är en man på dryga 50 bast och jag kan inte minnas hur länge detta pågått. Det sätter sig i ens gener till slut. Vanorna är cementerade och kräver stor kraft att ta sig ur ju längre man väntar, så vänta inte längre. Ni verkar unga o friska så allt hopp finns för en Unicorn o alla andra som bryter mönstret.
För mig är hård träning en ventil o nödvändighet för mig. När helgen kommer och jag vill ta en rast från allt tvångsmässigt tränande dricker jag massor och mår sedan skitdåligt fram till tisdag em. Sedan börjar tankarna på helgen igen.......
Men nu har jag gjort bort mig ordentligt så ändrar jag mig inte nu är det kört.
Hilding

Karin01

Tränar också mycket på veckorna och försöker ta hand om mig, sen blir helgerna dekandenta istället. Kanske någon ångest som ligger och pyr som man försöker dämpa på olika sätt under veckan?

Unicorn, jag gick i terapi i drygt ett år men sedan tyckte hon att vi gått igenom anledningarna till att jag bokade en tid från början. Jag berättade dock aldrig om vidden av min fylleångest. Det är ju den som gör att jag sjukanmäler mig ibland, drar mig undan från vänner, förstör totalt när jag börjar dejta någon etc etc. Det kändes bara så ovärdigt att berätta om allt jag ställt till med. Samtidigt sitter jag här och dömer inte en enda av er. Trist att man inte kan vara likadan mot sig själv.

Unicorn

Hej Hilding, och tack för ditt svar!
Även om det låter fint att "bara dricka när man är ledig", så kommer det klämdagar, halvdagar, jul, semester etc så det blir ju en del när man lägger ihop det. Ibland kan jag räkna in en tor i helgen också, och vips har jag druckit vin 3 av 7 dagar!
Ung och frisk känner jag mig inte i början på v, men resterande del.
Jag håller med dig att de är så skönt att slippa hålla på med träning när man är ledig, då vill man ju bara slapp och ha de bra.
Dricker du främst alkohol hemma, eller ute på middagar eller krog? Vill du sluta dricka helt och hållet?

Unicorn

Jag har gjort så många fyllegrejer så jag sjukanmält mig, jobbat hemifrån etc. Det är så pinsamt och så jobbigt att gå tillbaka. Jag försöker alla gånger inte festa med kollegor. Dock är de vissa konferenser men måste gå på, men julfesterna håller ja mig undan ifrån. De tenderar även att spåra för många då och har aldrig slutat bra för mig. Senaste konferensen gick iaf bra, tack gode gud för det...

Jag tycker själv att jag inte har superdåligt självförtroende men de är nog så ändå.. Terapi låter bra, men som du säger tror jag inte ja skulle våga säga allt jag gjort.
Jag läste också att du skrev i en tråd att du vägde rätt lite, de gör jag också, men dricker lika mycket som alla andra, så dumt!
Jag är verkligen allt eller inget, går från supernyttig på vardagar till raka motsatsen på helger, finns inget mellanläge. Jag tror inte det är så trevlig för kroppen att jobba på de sättet, därför vill ja hitta ett mellanläge jag kan jobba med heeela veckan :)

Karin01

Spekulerar bara nu, men tror du att det måste bottna i dåligt självförtroende? Jag har tänkt mycket på detta och för mig bottnar det nog i höga krav och dålig självkänsla.
Jag jobbar mycket, har alltid höga krav på mig själv i jobbet och dessutom vill jag vara härlig att umgås med och verkligen njuuuta av de lugna stunderna. Då blir det så där. Press att ha kul blir till hets att dricka mer, press att ha mysiga stunder blir direkt till vin och choklad, vin och film, vin och badkar, vin och matlagning. Det hör liksom till numera och allt utan vin blir fattigt.

Kanske blev väldigt osammanhängande detta. Spånar iväg här på morgonen.

Unicorn

Jag förstår precis vad du menar. Det är sjukt mkt krav på ens axlar, men de beror nog lite på hur man ser de också, kanske kan man skaka av sig lite? Man vill ju gärna vara med och va en kul person att hänga med och dricka vin, och vips så har man lyckats häva i sig 3 glas för man känner en viss osäkerhet vad alla ska tycka om en etc. och vinet gör en mer avslappnad.
En helg utan vin skulle minst sagt kännas avskalad. Har du haft uppehåll någon gång från alkohol, eller försökt sluta dricka?
Jag ska försöka vara utan vinet denna helgen för första ggn på måååånga år, ser inte fram emot det men hoppas att jag kan känna mig tillräckligt stark att stå emot!

Karin01

Jag höll mig borta från alkohol helt en månad 2013 då jag och en vän hade en utmaning gällande träning och kost. Jag mådde toppen och sov väldigt bra, men jag minns att det sociala blev lidande. Mat och vin är involverat i det mesta jag gör socialt. Minns att jag gick på AW och drack Ramlösa och att det var trevligt i början men att jag direkt började känna mig utanför när folk gick in på ca tredje ölen och började glida in i en annan värld. Min senaste fylla nu var 20/10 och jag märker redan nu hur ångesten lättar åtminstone liiite. Så skönt att gå till jobbet på måndagen utan att ha en fylleångest över axlarna.
Jag tror att du gör helt rätt. Att man behöver lära om att man lurat hjärnan att helg är lika med vin. Unna dig extra härliga frukostar och köp dig själv en liten present istället för en vindunk. Du kommer må toppen på måndag morgon :)

Unicorn

Superskönt att de snart är helg, och ja ska försöka hålla mig från vinet, även de känns väldigt trist..! Sensation om ja lyckas men ja vet att min sambo skulle va glad om han såg att ja faktiskt kan avstå alkohol! Han har fått stå ut med så mycket tack vare mina dåliga vanor...
En hel månad, din kropp måste varit väldigt glad, även om man känner sig utanför på festen.
Jag har inga vänner som ja umgås med då vi gör annat med än att göra saker som involverar vin på något vis. Kanske skulle man ta sig en funderare och skaffa sig lite nya vänner som man kan göra kreativa saker med, eller träna?! Skulle varit kul..
Vad ska du göra i helgen då Karin01? :)

Karin01

Visst händer det, men det är väldigt sällan någon föreslår fika eller en promenad. Oftast är det ett glas vin eller middag med tillhörande vin. Och jag är såklart inte bättre själv.
Jag har dragit på mig en förkylning och lyckligtvis så är jag inte sugen på alkohol när jag är sjuk, så hoppar över systemet för den där flaskan i helgen. Dock bjöd en kollega in till AW, men i kalendern hette det "mini-AW" då jag vet att han ska hem till sin familj så jag vågade faktiskt tacka ja. Det är bara han och jag som ska prata bort en stund så det finns ingen risk att jag stannar kvar med några andra på stället.
I övrigt så har jag skrivit en lista på saker att göra i helgen :) Rensa ur garderoben, ställa fram vinterskor, yoga etc etc. Kanske ett sätt att tänka på annat än att jag vill dricka vin?
Du kommer klara helgen. Inte för din sambos skull utan för din egen :) Har du gjort några planer?

Unicorn

Jag är inte bättre själv heller. Det är de sättet jag alltid har umgåtts med vänner i allla år. Svårt att ändra på de.
Ok var trist att du har blivit sjuk! Hoppas att det blir bättre i helgen, skönt att slippa ens tänka på alkohol då man inte är sugen iaf!
Det låter ju som perfekta hemmaplaner! Skönt att ha lite att mecka med så som du säger så kanske man får tankarna på annat. Jag har ett pass på gymmet efter jobbet som jag gillar, de ska jag gå på, sen blir de lugnt i helgen. Tänkte dra fram julpyntet och baka?! Det är kanske lite tidigt men de är min plan :)
Vinet får hålla sig. Jag har 2 "mini" AW planerade två torsdagar irad nu, så de blir mitt enda alkoholintag. Men AW på vardagar går alltid bra, 1-2 glas oftast sen går man hem så man orkar jobba.

Karin01

Nu börjar huvudet spöka och jag är sugen på att köpa en flaska vin till ikväll trots att jag är snorig och tjock i halsen och inte ett dugg fysiskt sugen på alkohol.
Baka och julpynta låter perfekt tycker jag. Vi får peppa varandra!