Jag vet att jag har en lång resa framför mig men det är faktiskt bara jag som bestämmer åt vilket håll jag ska. det är en rätt jobbig insikt då mitt drickande ofta har skyllts på andra. Kollegorna var jobbiga, mannen var irriterad, barnen var bråkiga, eller tvärtom: det var en sån himla bra dag på jobbet det måste firas...

Mitt drickande började vid 30 års ålder, nyseparerad med två små barn och sanslöst olycklig. På den tiden "räddade" alkoholen (öl) mig från all ångest och jag kunde sova på nätterna utan att ligga och gråta hela tiden. Jag blev stark av att dricka för alkoholen bättre då på mitt självförtroende och tron på att jag skulle klara detta.

Efter en tid träffade jag "mannen i mitt liv" och då var jag ju "tvungen" att dricka för att våga vara med honom. Idag är jag 37år och är gift med denna man och har ett barn till. Om inte jag ska bli ensam igen så måste jag förändra mitt liv när det gäller alkohol. Detta är starten på ett bättre liv och idag är det dag 4, känns kanske som töntigt få dagar men det är mer än vad jag har lyckats åstadkomma sedan jag var gravid med Lilleman.

Gammel tanten

Välkommen hit!
Grattis till dina 4 dagar. Inte är det töntigt. Någonstans måste man börja.
En dag i taget.....

Önskar Dig en riktigt fin måndag!
Tanten

Steven

Själv är jag nykter sedan i torsdags. 4 dagar alltså. Känns som en lång tid. Hjärnan säger hela tiden till mig att jag borde handla lite öl snart igen. Det är en kamp med tankarna. Att acceptera sin avhållsamhet och inse att det är bättre i långa loppet.

Tillsammans ska vi hjälpas åt! Vi klarar detta!

mia76

Tack för alla positiva tankar och värmande ord! Kom igen Steven, du är bara en dag bakom mig :) Igår kväll tog jag mig i kragen och körde till ett härligt friskis och svettis pass, det har nog inte hänt på 15 år. Jag måste bryta alla invanda mönster. Innan har jag inte lämnat huset efter halv 6 på kvällen för då startar mitt drickande. Jag känner klart att mitt värsta sug kör igång efter kl 17 och lägger sig vid halv 9-9 på kvällen.

Gympa passet gjorde riktigt gott och kom hem med endorfiner i kroppen. dessutom gick kvällen fort, DVS jag kunde hoppa i säng rätt snabbt och få sova. Jösses, va trött jag är! Jag sover fantastiskt gott på nätterna men jag är ändå trött.

imorgon jobbar mannen natt och det har ju varit "fredagsmys" för mig innan. Ingen som kollar och jag behöver inte vara skraj för att bli påkommen...Imorgon har jag därför planerat in ett nytt gympa pass så jag kan komma hem full med endorfiner igen, smart va?

Läste på en annan tråd gällande "aldrig mer kunna dricka". Det kan jag bara inte ta till mig, jag vill så gärna kunna vara med i det sociala sammanhanget och vara som alla andra. Vad säger att inte det går, om jag gör ett längre uppehåll och tar kontroll? Eller är det så att vi som ändå tillslut vågar skriva och vara inne i detta forum redan har gått för långt? jag menar inget illa men jag skulle vilja lyfta frågan, hoppas ni förstår hur jag tänker..

Hur somhelst hade jag aldrig klarat dag 6 utan detta forum (Tack till Er!)det är jag övertygad om. att kunna läsa alla uppmuntrande ord och alla bekräftelser på att jag inte är ensam ger en väldig styrka mitt i mitt kaos.

Tips: ut och rör på sig är riktigt gott för själen och bryter trista tankemönster..
Kram På er i höstrusket!

m-m

Bra jobbat Mia!Jag kör också på med gympapass för att se till att jag har något att göra på kvällarna. Precis som du tyckte jag att suget var störst vid 17-tiden och en stund framåt. Fick tänka till innan jag skrev tyckte - är det tyckte, eller tycker? - men faktiskt har suget, det mentala gett vika, åtminstone på vardagskvällarna. Det känns skönt. Känner också igen mig att inte ge sig ut på kvällarna, det har ju varit så mysigt (?) att sitta hemma med sitt vinglas, att det känts uteslutet att göra någon annan aktivitet. Det är nog bra att ha lite inplanerat för att dämpa suget och få nya vanor, och att fylla upp all den där tiden som gått till att dricka och planera och handla hem.

Jag vet inte vad jag tror om att aldrig mer... För ett år sedan, när jag först på allvar började tänka på alkoholen som ett verkligt problem, som jag var tvungen att göra något åt fick jag panik (nästan) vid tanken. Tänkte mycket på det fram och tillbaka. Det gick lite som det gick, under året har jag hållit upp en, kanske två veckor, och sedan tänkt att jag kan visst dricka måttligt, och bara fre-lö, och inte köpa hem bib. Det kan jag visst klara, men det kändes som att det gick mycket tid åt att förhandla om 1. vad som var måttligt och 2.om jag nu hade som mål att bara dricka två kvällar i veckan, och det blev någon form av utgångskväll med jobbet och det då blev vin en onsdag, var det då ok att dricka på fredagen också, och vips hade jag köpt hem en vinbox, och drack både ons, tors, fre och lö. Min känsla nu är att jag inte vet exakt vad framtiden ska bli. Men, jag har bestämt mig för att inte dricka något den här veckan, eller nästa. Eller framför allt idag. Det känns som att det är mindre besvär att låta bli, än allt planerande, förhandlande och alla skuldkänslor över alkoholkonsumtionen.

Det kanske är möjligt att dricka måttligt så småningom, men det vet jag inte just nu. Å andra sidan vet jag inte exakt vad för andra saker jag kommer att göra och inte göra i framtiden. Jag känner mig nöjd just nu med att inte dricka något, och det är det viktiga för mig just nu. Jag tror att det är bra om man kan släppa det där med aldrig mer, eller om två månader ska jag...

Ja, det var lite tankar från mitt håll. Ha en bra kväll och hoppas du inte har för mycket träningsvärk :)
/m

mia76

Hej!

tack för väldigt kloka tankar m-m, du har helt rätt. Varför lägga energi och tanka på det när jag ska ta en dag i taget helt enkelt. Känns befriande att inte dricka på kvällarna och framförallt känns det befriande att vakna på natten utan att ha lite småont i magen, lite ångest och så denna trötthet fast man sovit sina timmar.

Jag känner mig som en bättre mamma nu för jag änner mer närvaro. Min koncentration går ut inte ut på att smyga och "halvlyssna" som det lätt blir efter ngr glas. Jag kommer ihåg allt vi pratat om på kvällen när vi sitter framför tv:n och jag behöver inte orora mig för att mannen ska känna att jag luktar alkohol eller koncentrerar mig på att verka "spiknykter"..

Känns lite pressande med alla högtider framöver; magen pirrar till när jag tänker; julbord med jobbet, jul med familj, nyår med vänner, och alla andra tillställningar som man vill dricka på.

Jag tror att jag måste lära mig att ta en dag i taget och inte redan nu börja måla upp bilden av hur tråkigt jag kommer ha på alla dessa fester som kommer, bara för att inte jag kan dricka..

En sak vet jag, träningen hjälper mig. Jodå m-m det känns att man lever, men jag gillar träningsvärken bättre än värken i kroppen som man får av att ligga deckad i sängen då man knappt flyttat på sig på hela natten..

Idag är det dag 7 och det trodde jag baske mig inte för en vecka sedan! Jag tänkte faktiskt köpa hem ngr alkoholfria öl till tacosen imorgon, lägga dem på kylning och njuta som om det vore stark öl, jag gillar smaken av öl och dom är faktiskt helt ok!

Kram på Er idag, nu laddar vi för en pigg alkoholfri helg!

m-m

En vecka är skönt att ha klarat! Och alkoholfri öl är ju helt ok. Värre då med alkoholfritt rött vin... Köpte en flaska på Ica förra lördagen för att ha till middagen. Smakade som druvjuice, gick inte att dricka. Hällde ut och drack cider istället, vilket ju faktiskt finns några bra sorter att välja på. Kanske har systemet bättre alkoholfria viner - någon som vet? Jag vill inte utsätta mig för frestelse och gå in och kolla.

Ha en bra helg och känn dig stolt över dig för att du kommit så här långt!
/m

Gammel tanten

Är imponerad av dig, Mia.
Du gör en kanonstark resa.
Önskar jag kunde säga detsamma om mig själv.
Tror inte jag har hittat den rätta motivationen ännu utan ljuger lite för mig själv och söker undanflykter.

Det är härligt att läsa din tråd!
Känn dig riktigt stolt och ha en fin helg!

Tanten

Saga

Underbart att läsa din berättelse. Igenkänningsfaktorn är hög! :) Jag började dricka när jag separerade. Mest som ett "sällskap" för att fylla ut tomrummet som barnen lämnade varannan vecka. Sen träffade jag en man och då drack jag för att våga och orka. På slutet var det så illa att jag drack för att orka vara, leva, existera. Det var på vippen att jag drack på jobbet, men det gjorde jag aldrig. Jag fick nog en dag, berättade för mina närmaste och slutade tvärt. Livet pågick med barn, jobb, vardag men ångesten pockade på och var sju resor värre än vad jag trott. 8 dagar senare hällde jag i mig sprit, blev riktigt full (vilket jag sällan blivit förrut) och lika ångerfull. Det var 6 dagar sen. 6 nyktra dagar. En dag i taget. Samla nyktra dagar. Surfa på suget. Var inte rädd. Var ärlig mot dig själv och sedan andra. Idag är det jobbigt, men jag blir lika lycklig varje dag jag vaknar med gott samvete. Imorgon ska jag vakna och ge mig själv en klapp på axeln för första nyktra veckan. Gör det du också, varje dag. Var stolt! Du är så långt från ensam i detta. Varje dag ska jag göra ett aktivt val, kvitt eller dubbelt. Det innebär att imorgon när jag varit nykter en vecka så blir mitt nästa mål 2 veckor. För kvitt finns inte, då kan jag lika gärna checka ut.

Ha en toppenfin kväll!
#Saga

MBS65

Hej alla fina! Helt ny här på forumet, nyfiken att få dela era tankar och delge er mina! Kram M. ❤️ (Glömde...har 4 dgr nu!)