Hej!

Vet inte om jag är alkolist, kan i alla fall inte hantera alkohol. Har aldrig kunnat när jag tänker efter.

Dricker inte "ofta" - runt 1 gång per månad men varje gång slutar det i katastrof. Jag har minnesförlust (kvällen svartnar och jag minns INGENTING), beter mig på ett sett som inte är försvarbart och säger saker som jag inte menar och inte kan förstå vart de kommer ifrån.

Har flera gånger bestämt mig för att "dricka med måtta", "bara ta ett glas eller att nu är det slut med alkoholen för alltid. Men det funkar aldrig! När väl ett glas är nere så fortsätter det bara. Mina vänner har en "gräns" då de känner att det drickit tillräckligt och vissa mår till och med illa när det blir för mycket. Jag har ingen gräns, vara fortsätter tills kvällen är över. Tacka Gud för att jag inte "råkat ut" för något hitils...

Nu har jag dock bestämt mig för att sluta dricka helt. Eftersom jag vet att endast vilja inte räcker för mig tänkte jag börja med antabus. Har ett möte med läkaren onsdag.
Är det någon som har erfarenhet av antabus? Blir lite skrämt av biverkningarna man läser om på nätet...

Du dricker ju inte mycket, men mycket när du dricker! om jag förstått dig rätt. Ett slag alkoholistiskt beteende. Kan man vara "alkoholist" utan att dricka (mycket) alkohol? Har du kanske samma beteende även på andra områden; att du blir hejdlös även i andra sammanhang – går "all-in" även där?
undrar Dionysa.

Välkommen till Forumet, förresten!

Välkommen, jag har ätit antabus med stor hjälp, man kan bli lite lös i magen. De är nog det ända jag känt. Annars tar vc leverprover under tiden man äter, då de i vissa fall ökar levervärdena. Jag har dock en burk hemma som jag kan ta vid risktillfällen om jag känner så. Skönt att du beslutatdig för att sluta med a, det blir inte bättre med tiden. Lycka till

Hej
Jag har lång erfarenhet av Antabus. Har tagit det i flera år med uppehåll vid några återfall. Har inga som helst biverkningar mer än att jag regelbundet tar leverprover. Och där har inte heller något negativt skett. För mig är Antabus en nödvändighet för att hålla mig nykter. Välkommen in i det nyktra antabusgänget.
En varning dock. Prova inte att dricka med Antabus i kroppen. Jag har gjort det en gång och var övertygad om att jag skulle dö. Det gör jag aldrig om oavsett hur starkt sug jag har. Tabletten sitter också i längre än vad man tror.

Lycka till
Ikaros

Hej Lena 72
Den verksamma substansen i Antabus har en halveringstid på 10 timmar. Tar du alltså 400 mg har du motsvarande 50 mg verksam substans kvar efter 40 timmar. Men enzymhämtningen och effekten kan kvarstå upp till två veckor om du tagit antabus regelbundet under längre tid. Givetvis kan detta med enzymhämtningen vara individuellt medan halveringstiden är ett faktum.
Hoppas jag svarat på din fråga
Ikaros

Monicatz

Vet är detta låter lite absurt jag har nu börjat ta tag i min överkonsumtion av alkohol med goda resultat.

Men nu till frågan jag tog en tablett 200mg antabus igår förmiddags och undrar om jag kan ta något glas vin ikväll (lördag kväll)
Då jag inte tagit antabus regelbundet så tänker jag att jag inte hunnit bygga upp det i kroppen ännu.

Vet att det kommer komma kommentarer som "Du tar antabus av en anledning och tänk om istället" osv
Jätte fint av er men vet vad jag kan göra.

Tacksam för svar
MvH monicat

lizzbet

2007/12/16 av soberiana

Jag har på senare tid läst på flera ställen om folk som tagit Antabus och sedan druckit (varför man nu gör det?) att de inte fått någon reaktion alls. De har därför undrat om Antabus är bara bluff. Det kan jag tala om att det är det inte. Det fungerar verkligen. Jag har träffat människor som har blivit riktigt sjuka av Antabus när de druckit. Det är bara så att vissa personer fungerar det INTE på, de kan dricka på antabus utan problem. Man vet inte i förväg vilken grupp man tillhör. Man kan också, som man säger, dricka igenom Antabus, d v s man reagerar direkt men symtomen försvinner efter en stund, därefter kan man fortsätta dricka (om man överlever).

Och det är värre än så – man kan t o m dö av Antabus – t o m utan att dricka. Det finns personer som har någon slags överkänslighet för Antabus, väldigt ovanligt men det räcker att det finns, levern klarar det inte. Därför är det MYCKET VIKTIGT att man undersöks noga innan man tar Antabus, man bör absolut inte experimentera med detta medel.

Och man bör inte ta Antabus om man tänker dricka.

Antabus tar inte bort suget på kemisk väg, som t e x Campral påstås göra. Däremot säger många att om de vet att de har Antabus i kroppen så vet de att de blir sjuka om de dricker och då försvinner suget. Det s k suget är nog i första hand ett psykologiskt fenomen???? Mitt sug försvann när jag bestämde mig för att sluta dricka Alkohol.

När det gäller inopererade Antabuskapslar så slutade man med dem i Sverige för rätt många år sedan. Man har dock gjort operationen på människor, som tidigare haft en kapsel inopererad med gott resultat för att man kunnat konstatera att det då varit till hjälp. För att få en kapsel inopererad har man fått åka till Norge. Hur det är numera vet jag faktiskt inte, man hör inte talas om detta så ofta längre.

Det är inte lika aktuellt numera med Antabus eftersom de flesta (fr a yngre) missbrukare använder flera droger och t o m anser att de inte har problem med Alkohol. Dock är det så att Alkoholen fortfarande är den ”farligaste” drogen, det är
t ex den enda drogen där man kan dö av abstinensen och det är också den vanligaste och lättast tillgängliga drogen. Det är också den drog som kostar mest för samhället. Och ofta är narkomaner beroende även av Alkohol fast de inte vet om det. Och ofta är det Alkohol som startar återfall.

Beträffande Antabus så finns det sådant, som man kan ta för att kunna dricka Alkohol utan problem när man har Antabus i kroppen. De flesta som har problem med Alkohol och som någon gång tagit Antabus, brukar känna till knepen, jag tänker inte lära ut dem här. Självklart blir det extra påfrestningar för organen i kroppen om man dricker på Antabus. Påfrestningarna är tillräckligt stora ändå av bara Alkohol.

Nej om du inte är beredd på en reaktion. För det kommer du att få om du tog antabus igår.
Reaktionen är av det icke roliga slaget. Den är från helvetet.

Men det är självklart upp till dig.

:)

Hej
Reaktionen kommer och den är inte att leka med. Rodnad,hjärtklappning,rusande puls,ångest
Hoppas verkligen att du slapp det!
vänligen
Ikaros

SG28

Hej!
Jag tänkte höra med er när man kan dricka om man tog första tabletten den 9/10 400 mg samt ons + fre + mån + ons. Alltså 5 gånger. Jag slutade pga att jag blev så otroligt dålig i magen och dåsig i kroppen. Mådde inte alls bra. Men mår mycket bättre nu och suget är inte alls som det är innan, mycket tror jag är tack vare träningen som blivit en rutin och äter på bestämda tider m.m.

Min andra fråga är att på lördag på kvällen så är jag bortbjuden och jag är lite kluven när det gäller alkoholhaltiga drycker. Jag har inte ens vågat smaka en cider om den är på 0,02% alkohol och ska vara alkoholfri. Kolla man i affären så har nästan alla drycker 0,5%. Om man blir bjuden..vågar man då?

Mvh SG

AlkoDHyperD

Det är väl egentligen knäckfrågan.
För du åt väl antabus av en anledning.
Och om du bara funderar på typ lättöl är det väl ändå inte värt risken. Funderar du på något starkare behöver du kanske fundera en vända till på hur viktigt det är för dig och vad det är som gör att du vill riskera biverkningar från antabus just nu.
Kram

AlkoDHyperD

Var det bara en vecka sedan sista tabletten - tio dagar till helgen - är det ju en risk att du reagerar om du dricker. Kanske inte på lättöl, men ändå. Jag skulle nog vänta lite till

SG28

Hej AlkoDHyperD!

Det är inte så att jag funderar på att dricka så utan det finns andra alternativ att hälla i sig om man känner för det. Undrade bara som sagt hur länge det sitter i och om man vågar smaka något alkoholfritt i och med att det är även 0,5 % alkohol i det...
Som sagt är småkluven.
Är extremt nojig, var ute på restaurang i helgen och satt och läste menyn och frågade ut servitrisen om det är alkohol i maten osv ( ja..allt kanske kokas bort, men av orolighet)

Så jag bara undra hur länge och om man vågar.

E82

Hej. Jag har fått antabus utskrivet i veckan. Läkaren vill att jag ska ta det på vårdcentralen. Känner ett enormt sug och undrar då om jag kan ta det hemma. Känns bättre att ta de än några öl.

Vad bra E82 att du har hittat hit till forumet! Hoppas du hittar massor av stöd och inspiration av alla de andra hjältarna som skriver här.

Gällande din fråga om antabus så tänker jag att du kan ta kontakt med din läkare igen om dina funderingar. Det finns också läkemedel som kan minska sug. Är det något du pratat med din läkare om?

Hoppas du vill skriva mera här på forumet. Du kan starta en egen tråd genom att klicka på länken högst upp till höger.

Varma hälsningar
Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

1975

Hej, har idag tagit min första antabus. Kom sedan på att på lördag är årets höjdpunkt med vänner, kräftskivan. Har altså idag tisdag tagit min första tablett kl 12.00. Kan jag på lördag efter 100 timmar ta ngt glas vin. Har allt gått ur kroppen då?

Kärleksguden

Tror du bör vänta en vecka. två veckor om du tagit antabus i flera månader. Kan du inte gå på kräftskivan utan att dricka? Jag menar du tar ju antabus av en anledning? Inte för att vara någon surgubbe men.

rockchick

Hejsan. Om man tagit 2 antabus med 4 dagars mellanrum, kan man då ta en öl till maten 2 veckor senare?

MJ98

Hej!
Är helt ny på forumet men hittade hit och såg hur bra tips alla har så nu till min fråga. Jag har tagit antabus, lägsta dosen, två gånger med ca 4 dagars mellanrum. Senaste dosen tog jag i måndags på förmiddagen och ikväll (fredag) ska jag iväg på en dejt. Jag kan verkligen inte föreställa mig att gå dit utan att dricka någonting över huvudtaget. Dejten är ute på landet så jag är inte orolig för att jag ska spåra ur och dra till stan på efterfest men är lite orolig för de fysiska effekterna. Kan man dricka något glas vin/ någon öl utan att märka något?

Varma hälsningar

Låter som en sjukt dålig idé.
Jag går också på antabus och rådet är att inte ens dricka alkoholfri öl 0,05 procent eller vad det är i det. Är ingen expert men hört att det sitter i 2 veckor.
Risken att du pajar dejten med röd feja, andnöd, illamående etc är väl inte värt att ta??? Låter som det är din kidnappade del av hjärnan som försöker tänka åt dig :)

Lycka till med dejten. :)