De senaste åren kan mina dagar utan alkohol räknas på händernas fingrar. Fast i box-träsket och hela tiden nya ursäkter för att dricka. Om det inte var för att fira så var det för att sörja. Var det inte för att stressa av så var det för att pigga upp och mota ångesten bort. Alltid har det funnits ursäkter.
Samtidigt så har mitt liv försvunnit i takt med antalet boxar som passerat kylskåpet. I sakta mak har allting raserats utan att jag till en början själv märkte det. Och märkte jag det så var det ju alltid någon annans fel. Och det är klart man fick dricka lite till då. Alltid dessa undanflykter, ursäkter och patetiska självömkan.

Så nu sitter jag här. Ensam, blivit av med jobbet, körkortet och en ekonomi utom all kontroll. Allting har supits bort helt enkelt. Jag orkar inte längre hitta på ursäkter för min situation. Orkar inte leva och ha det så här helt enkelt.

För några veckor sedan sökte jag hjälp och fick en plats i en beroendegrupp här i kommunen. Flera veckor dit så jag fortsatte att dricka. Man fick ju passa på viskade alkoholdjävulen med smekande röst inom mig. Så fast jag till och med sökt hjälp och vill sluta så fortsatte jag. Så misslyckat.

I söndags kväll, efter en helg med otäcka mängder alkohol, så satte jag ändå stopp. Även om det är veckor till behandlingen så vill jag bara inte mer. Vill inte se mig själv liggandes i soffan på julaftonseftermiddagen, packad, trasig och slut. Eller se mig själv i spegeln på juldagens morgon – bakis, mosig i ansiktet och sliten.

Kommer behöva hantera de oerhörda konsekvenserna alkoholen ställt till med i mitt liv. Men inser att det endast kan börja om jag slår mig fri från alkoholen. Inget av det jag vill ställa till rätta med, drömmar jag vill uppnå eller annat kan förverkligas så länge jag låter alkoholen hålla mig i bojor. Skitjobbigt att acceptera men skönt att den insikten nu ändå finns inom mig. Allt börjar med friheten från alkoholen.

Så här sitter jag dag 3 utan alkohol. Med kaffet vid datorn och tittar ut över det gråa vädret. Lika grått som tillvaron just nu. Sovit skitdåligt, inte orkat göra något särskilt hemma – mest legat i soffan framför Tv:n, läst på detta forum och tänkt. Borde tvätta, städa, handla och en massa annat men allting känns som ett maratonlopp just nu. Kanske jag just nu ändå ska nöja mig med att jag är nykter och valt att ta det beslutet.

Känns som om det kommer bli en lång och jobbig helgperiod nu. Jul, nyår, trettondagshelgen och massor av röda dagar och anledningar till att dricka. Om inte för det så för ensamhetens skull eller för den där motbjudande självömkan. Men jag tänker bjuda upp till dans och försöka ta mig igenom alla dessa dagar. Min tillflyktsort kommer vara här. Läsa andras trådar och skriva av mig själv så fort jag känner att jag måste.

Två gånger innan har jag skrivit här. Två gånger om har jag misslyckats rejält. Nu måste det fungera. Att börja om...

Välkommen vita jul…

Börjaom

Tack Pi31415 och de två och väldigt långa återfallen hoppas jag att jag ska klara av att inte få återuppleva. Denna gång känns det som om jag bestämt mig på riktigt och så har jag aldrig känt de tidigare gångerna. Ibland är det som om man måste falla ända ner till botten för att det ska vända. Där är jag nu. Men det är dag 4 och jag är nykter. Vaknar klar i huvudet även om sömnen inte är mycket att hänga i granen..

Läste igenom din tråd i natt när sömnen inte vill infinna sig och det var både lärorikt och intressant. Låter mysigt med pipan, de goda romanerna och julfirande på det sätt som man faktiskt önskar. Förutom pipan ska jag försöka hänga med på den ambitionsnivån. :)

Tack för välkomnandet!

Börjaom

Detta ständiga planerande för att alltid säkra tillgången på A där hemma. Ha koll på öppettiderna. Variera butiker så man slipper skämmas alltför mycket om man skulle bli igenkänd. Ta hänsyn till röda dagar så att litrarna ska räcka. En påskhelg körde jag till och med till Helsingborg för att färjan till Helsingör för att jag missat i planeringen. Det är först när man skriver det som man fattar vilket sjukt beteende det är.

Idag är det dag 4 och jag närmar mig en nykter jul, kan inte ens minnas när jag hade en sist. Samtidigt lite skrämmande då jag vet att bolaget stänger imorgon och sen är det stängt i flera dagar. Normalt sett hade ju räknandet nu varit igång för att kommande helger med alla dessa röda dagar skulle vara säkrade. En enorm frihet men genast är alkoholdjävulen där och viskar "Är det inte bäst att du köper hem lite ändå? Du behöver ju inte dricka något. Eller bara lite."

Ska ut och handla idag och vet att jag kommer passera skrämmande nära flera systembolag. Och se alla andra glada gå runt med sina kassar fyllda av drycker till helgen. Själv ska jag gå med vita knogar och med en mycket bestämd inköpslista till andra butiker. Måste hålla fokus nu!

Målet är en julafton i lugn och stillhet. Laga den mat som jag vill ha. Läsa lite böcker och lösa korsord. Det känns både jätteskönt och jättejobbigt. Vad skönt när klockan är 19.00 imorgon kväll och butiken är stängd....

Börjaom

Varför känns allt så långtråkigt? Dagarna segar sig fram och kvällarna är en pina. Känner mig rastlös men ändå uttråkad. Väntar på att lägga mig och sen en ny dag med väntan. Usch, idag är humöret verkligen inte på topp. Trösten är väl att tankarna på A inte är särskilt starka ändå.

Men det är faktiskt dag 7 idag, en hel vecka har gått. Förutom att sömnvanorna är sådär och att jag småäter hela tiden så är man ändå lite stolt. Håller den tanken och hoppas att det är något bra på TV:n ikväll…

Ger mig själva och alla här en rejäl styrkekram! :

Loffeloffe

Är det ju inte så många i år, kan ju vara lika bra det... Min andra vita dag så du har klarat 3 gånger så mycket som jag Börjaom, respect.:-) - Det låter förjävligt vad allt alkoholen kostat dig. - Jag har ibland känt mig tacksam att jag ändå "klarat mig", inte gjort något jag kommit i fängelse för, kunnat behålla jobbet, inte blivit alltför sjuk... Men jag har väldigt få minnen från när barnen växte upp, en skilsmässa som iaf till stor del hade med alkoholen att göra, har väldigt, väldigt få vänner.
Attans gnäll kan man tänka men ändå kan jag glömma bort det så fort törsten slår till. Jag hänger på Börjaom. - Jag börjar med att räkna dagarna. Frid.

Börjaom

Ja, notan för våra förhållningssätt till alkohol kan ju se väldigt olika ut. Och det är bra att tänka på alla konsekvenser när suget sätter in (precis som du skriver). Tycker vi får lov att gnälla på..:)

Grattis till din andra dag! Bara att kämpa på. Vi båda har ju faktiskt gett oss och livet en andra chans...

Rosé.

... och vem blir jag när jag inte dricker?
Vem blir jag och vem ÄR jag egentligen?
Utan alkohol.

Du ska vara så stolt över din 7:e dag.. Du har gjort ett otroligt jobb hittills!!! ??
Du klarar det här nu.. sätt delmål..

Jag tog timme för timme idag..

Själv är jag ju på min första.
Ensam hemma och rastlösheten och tråkdöden har verkligen varit ett faktum!
Surfat så mycket internet så det känns som det tagit slut...
Knarkat Facebook å the/blåbärssoppa utan att få tillfredställelse!
Fy fan för den här känslan!
Men min tröst är att det blir bättre..
Bättre för varje dag..

I kylen ligger fortfarande 4 starköl och du ANAR inte hur många gånger jag öppnat kylskåpsdörren idag...
Sett mina darrande fingrar sträcka sig fram..
Samtidigt som jag knutit andra näven i fickan och stängt dörren igen..

Nu har jag lyckats få i mig en macka och lite fil..
Känner mig inte lika darrig längre..
Bara å kämpa!

Vi gör det bra ???✨

Börjaom

Älskar det här forumet. Kunna få skriva av sig själv. Läsa om andras resor. Få svar. Ge svar. Vilken styrka att ha i den här fruktansvärt jobbiga resan.

Oj, Livet16, det där är jobbiga frågor du ställer som jag tror vi alla brottas med. Ibland känner jag inte mig själv känns det som. Tittar mig i spegeln och undrar "vem där?". Och vad ska de bli av den här personen? Vad är meningen med livet? Vad drömmer jag om? Egentligen? Försöker att inte tänka alltför mycket på dom där frågorna, allt blir så stort och svindlande då. Just nu tar jag en dag i taget och samlar styrka och mod för att snart kunna blicka längre fram.

Min första dag var också hemsk. Två gånger innan hade jag misslyckats och, jag ska erkänna, att jag även misslyckades denna gång. Egentligen skulle jag slutat förra lördagen. Hade planerat för det noga och ordentligt. Men jag hade också köpt hem vin som jag skulle ha som "säkerhet" om någonting skulle hända. Vid sjutiden på kvällen var flaskan öppnad och några timmar senare en till. Imponeras över att du vågar ha öl hemma. Du kanske borde hålla ut dom?

Bra att du käkar också. Har märkt hur viktigt det har varit den här veckan, särskilt de första dagarna då man inte egentligen känner någon större matlust. För mig skapar hunger sug. Nu har jag gått i en ny fas - äter ofta och massor. Småäter och stoppar i mig. Men hellre det än alkohol. Goda kostvanor och tuffa pass på gymmet får komma sen. Var sak har sin tid.

Håller tummarna för dig och ska följa dina dagar. Imorgon är dom 2 och snart ännu fler. Vi får kämpa på. Pepp och kram till dig!

Rosé.

Ja du... det värsta med rastlöshet och kanske nykterheten är att jag tänker..
och på kanske livsavgörande frågor..
I alkoholens sköna omfamning slipper man ju ta tag i allt det "jobbiga" som såna tankar..

Just nu känns huvet och hjärnan som ett getingbo där allt surrar omkring och bidrottningen är alkoholen som styr alla tankar.

Men jag vet att det går över.. fast jag vet att jag har några kämpiga dagar framför mig innan själva abstinensen släpper..
sedan blir det stora jobbet att ta tag i allt annat..,

Vi klarar det här nu vännen.
Det är på liv och död ?

Finns för dig ❤️?

Börjaom

känslan av att inte få något gjort. Börjar om och har lagt till en alldeles egen morgonrutin - morgonpromenad innan frukost. Vad som än händer ska jag alltid varje morgon, innan frukost, ge mig ut på en runda. Lång eller kort spelar ingen roll men en runda ska det bli. För oavsett vad som händer under resten av dagen så kan jag åtminstone säga till mig själv "men du gjorde morgonrundan". Idag var jag ute 45 minuter och även om det bara är en dryg vecka utan alkohol så är det som att man ser allt lite annorlunda. Luften är friskare, färgerna starkare och man ser saker som en aldrig ens tänkt på innan. Skön start på dagen.

En annan sak som jag märkte igår kväll ,när självömkan var som värst, är radion. Eller människoröster rättare sagt. P1 är lugnt, stilla och det ligger något starkt rogivande i att höra alla dessa samtal. Strategier, allt handlar om strategier...

Nu ligger ännu en blank dag framför en. Inte lovat mig något mer efter morgonpromenaden. Inte mer än att idag ska vara alkoholfri. Och det beslutet räcker gott. Stort nog.

Hoppas du mår bra idag, Livet16! Vi fortsätter att brottas även idag med de stora och små tankarna. Den röriga diskbänken och smutstvätten. Ångesten och hoppet. Men vi gör det tillsammans, vi blir alla starkare då. :)

Rosé.

Vad härligt det låter med din morgonrunda!
Det är något jag ska börja med också!
Då finns det en sak, oavsett vad som händer något att klappa sig på axeln! 10 minuter eller en timme? Spelar ingen roll.. bara man har det gjort!
Bra jobbat!!!

Jag sov relativt bra inatt trots allt.. vaknade vid 02 genomsvettig och med ångest..
Men eftersom jag var förberedd på att det skulle komma så var det relativt enkelt att hantera.
- Ok du svettas nu. Det ska vara så, kroppen vill ha ut alla gifter så drick vatten..
- Ok nu kommer ångesten. Det ska vara så, hjärnan reagerar så när den inte får gift så andas bara..

Jag visualiserade ångestattackerna till en stor våg.
På uppvägen andades jag in och när vågen var påväg och slog mot strandkanten andades jag uuuuut...

Det är inget farligt det här tänkte jag.. bara kroppens reaktion på giftet.
Efter en timme somnade jag om och sov ända till 09!!!

Tog tag i kragen och... öppnade diskmaskinen i allafall ;)
Det är ren disk där...
Har funderat på att lasta ur den!
Hahaha..

En ny solig dag här så jag ska göra som du.. ta en runda...

Nu kör vi!

Loffeloffe

Vad skönt med alla oföretagsamma velepottor. Igenkänningsfaktorn hundra. En får ju mycket tid och. Lite energi över utan drickande. Morgonpromenad låter jättebra! Har iofs problemet att bara lyckas ta mig upp väldigt sent. Sömnpiller som jag också ska bli av med. Får nog bli lite senare promenader. Eller hugga ved d e skickar och så ser man att nåt blir gjort. Meen d ser man ju också när diskmaskinen är tömd!!

Börjaom

När breven från inkassoföretagen är fler än julkorten. När mobilen är tyst för inga vänner knappt finns kvar. När tvättkorgen fylls tills bristningsgränsen för man inte finner någon anledning att tvätta. När hindren är allt man ser och drömmarna om livet saknas. När allt handlar om att klara sig här och nu. När det känns som allra jobbigast. Det är så himla lätt att fly. När det blir jobbigt slår reptilhjärnan till och flykten till A verkar hur logisk som helst. Där finns ju trösten, ångestbefrielsen och andrummet. En vän som aldrig sviker, bara att hämta mer vänskap i kylskåpet.

Haft en riktig pissmorgon. En lång stund av självömkan övergick i tårar. Tvivel, oro och en våt ångestfilt som lämnade mig i mörkret. Utanför leker barn i grannens trädgård, innanför radhusens fönster lyser vackra juldekorationer i de lyckliga familjernas land. Så nära men ändå så långt bort.
Vad är mina drömmar? Vem är jag? Vart ska jag? Kommer jag klara av det här?

Hittade några fina trådar som jag läst nu på förmiddagen. Tittade på bilder från i somras. Samlar ihop mig. Nu ska jag ta min, något försenade morgonrunda. För oavsett vad som händer under resten av dagen så kan jag åtminstone säga till mig själv "men du gjorde morgonrundan". Ångesten och den pissiga morgonen tänker jag lämna ute i skogen. Och alkoholen ställer vare sig bra frågor eller ger de kloka svaren. Dom får jag finna i mig själv.

Tack Livet16 för ett gott skratt. Hoppas du gick loss på att tömma diskmaskinen igår. :)
Och Loffe - promenad kan man ju ta när man så vill och jag är grymt avundsjuk. Jag vill också ha en vedhög att gå lös på. :) Hoppas din dag blir bra.

I brist på vedhög... greppade jag piasavaborsten och städade bort de vassa smågruset – inte enbart utanför min egen dörr utan också det på den gemensamma gångvägen ned till vändplanen –, glatt påhejad av grannen! Gruset var tungt - det kändes härligt! i ryggbastet när soffpotatisen fick motion!

Loffeloffe

har gett mig mycket sedan jag var liten. Utlopp för energi, lite mera styrka, lite "yrkesstolthet" hur man har precis rätt fart i svingen för at gå igenom trär utan att fastna i huggkubbenväldigt, väldigt nära och primitivt och känna sig sund. Men kanske mest detta med att verkligen ha åstadkommit något när man ser den hög man skapat. Tänk om man kunde få ha det så hela tiden. Bara stå och hugga, se vedhalvorna falla på var sin sida om kubben, sträcka sig efter ett nytt trä, höja yxan, ta i lite extra för att hjälpa tyngdlagen när den faller mot trät på kubben, se de två halvorna falla på varsuin sida av huggkubben, sträcka sig...
Jo. Jag skulle gärna stå kvar där, klyvandes igen och igen och igen, enkelt, givande, klarar sig själv... Skulle väl bli en vedhögolist på nolltid. Till slut falla ihop ensam och utmärglad över huggkubben och bara grunna över varför? varför?
(Nu blir det inte så för veden är uppkluven och det får vänta till nästa höst)
Kulkulkulkul. ? Vet inte. Något ligger det i det.

Grattis till piasavakvasten Dionysa! Att ta sig före. Komma i gång med att göra... Har suttit här några timmar - ångrat. Läst om oss alla här på forumet, det är en tröst, en slags dårarnas gemenskap (där gemenskap är nyckelordet) och samtidigt så oerhört oerhört oerhört skrämmande och ledsamt. Jag hulkar lite grann, snyftar. Så tänker jag att trösten att se allt detta kämpande är ändå så mycket större. Så gråter jag lite till. Av tacksamhet. Jag är så väldigt glad att jag hittat hit.

Föll igår. .
Föll igår.
Nu ska jag dricka kaffe, få på mig lite kläder och ta den där promenaden Börjaom. Det är fint väder ute.

BElisabeth

Sen jag hittade den här sidan igår känns det som om min ensamhet inte längre finns på samma sätt. Det kommer hjälpa åtminstone mig. Ni finns här och har samma kamp som jag. Femte dagen nu. Det känns skittomt. Även om jag haft en vedhög hade jag nog knappt orkat klyva. Efter min bröstcancer så är inte muskulaturen som den borde. Orken saknas. En promenad borde jag fått till, men det blev tandläkarbesök.

Än har jag inte tänkt tanken på vin.... eller jo, fan vad jag ljuger. Men varit en vända till affären och handlat julmust, choklad och clementiner. Jag får styrka av er. En enorm styrka. Ensam hade jag tappat sugen idag faktiskt. Gick förbi bolaget när jag skulle byta buss. Normalt hade jag svängt in och handlat en butelj, men inte idag.
Vi fortsätter kämpa. Kram på er!

Lena72

jag känner som energin går i vågor! Fått mer tid att göra saker men orkar inte.... ibland sprudlar jag o känner mej stark. En bergodalbana!
Ibland en minut för minut, ibland kamp morgon o bra kväll ibland bra ett par dagar.
Kram o kämpa
2017 skall om inte annat bli ett "klarare" år, 2016 var som i en dimma.

Lena72

jag känner som energin går i vågor! Fått mer tid att göra saker men orkar inte.... ibland sprudlar jag o känner mej stark. En bergodalbana!
Ibland en minut för minut, ibland kamp morgon o bra kväll ibland bra ett par dagar.
Kram o kämpa
2017 skall om inte annat bli ett "klarare" år, 2016 var som i en dimma.

Är du född 72? Isf är vi lika gamla?

Jag vill också kämpa! För mig är det definitivt berg- och dalbana men vill hitta sinnesron att må bra igen - utan alkohol!!!
Idag är en skitdag för mig - orkar mig inte upp ur sängen men måste - ska bort ikväll på "familjemiddag" men har ingen lust.

Känns så svårt att säga farväl till min "bästis" (A) men vet ju att jag mår bättre när hen inte finns i mitt liv!!

Det där med promenad är nog bra!!

Kämpa på finingar! ❤️