Jag har länge haft ett alkoholberoende, ibland har jag tänkt tanken att jag är alkoholist men förkastat den. Jag? En högutbildad man i mina bästa år, med bra arbete, säker inkomst, nytt hus och underbar familj. Utåt sätt helt perfekt altså. Men under ytan gömmer sig något helt annat.

Jag har festat ordentligt sedan jag var 18 år. Då bara på helger med polare, det blev mycket alkohol, aldrig något annat men mycket alkohol. LOB efter bråk med vakter, LOB efter hällt alkohol på en annan kille, pajjat telefoner, tappat telefoner, tappat kontokort, tappat brickan till jackan, trillat i vattnet i hamnen, somnat på en bänk, vaknat i en park utan veta hur jag kom dit, legat med en massa tjejer som jag inte kommer ihåg varken namn eller ansikte på, rattfylla (vilket jag hatar mig själv för). Listan kan göras lång, visst det flesta grejerna av detta var när man var ung och dum men ändå.

När jag var runt 20 dog min pappa i cancer vilket förändrade mitt liv. Jag tog det extremt hårt och började dricka ännu mer för att dämpa mina känslor. Det var här mitt drickande förändrade sig. Tidigare hade det alltid druckits i sociala sammanhang, med kompisar men nu började jag dricka själv. Det började med några "oskyldiga" folköl men det var här ensamdrickandet började. Det har pågott mer eller mindre i perioder. Jag hade en lång period där jag enbart drack något glas vin på helgen, dvs var helt nykter i veckorna. Sen hände något på jobbet som gjorde att jag var tvungen att säga upp mig (hade inte med alkoholen att göra). Detta gjorde mig nere igen och drickandet tog fart. Det är svårt att komma ihåg hur mycket jag drack men det gick från att bara drika på helgerna till att dricka under veckorna.

Blev lite bättre igen tills att vi fick barn (3 år sedan), kände mig på något konstig sätt ensam, stressad över att aldrig få någon tid för enbart mig och min fru, ja nästan lite deprimerad även om detta fantastiska hade hänt. Jag började dricka mer, dock har jag för det mesta kunnat hålla det på en nivå där jag inte varit stupfull utan salongsberusad kvällarna och helgerna igenom, kunde börja dricka så smått på morgonen och sen fortsätta helgen igenom. Men visst har det gett mig minnesluckor med vid några tillfällen. Jag har länge tänk på att jag skall sluta dricka, att jag har bekymmer men som jag skrev i början så har jag förkastat det. Jag har försökt sluta innan, kanske inte helhjärtat med ändå inte lyckats. Jag tycker ju om smaken av vin och öl, eller gör jag det? Tycker jag verkligen om smaken eller är det berusningen jag varit ute efter? Visst jag tycker om ett glas öl eller ett glas vin men det slutar ju otroligt sällan där. Finns det en flaska vin är den mer eller mindre slut vid kvällens slut så ja det måste vara berusningen. Jag vill som så många andra kunna ta ett glas vin med min fru, njuta av ett glas bra rött till maten för att sedan vara nöjd. Med tanke på att jag har ett beroende kanske detta aldrig blir verkligehet?

Som sagt var vändningen på juldagen, när jag vaknade på annandagen var kroppen fylld av skam och ånger. Varför håller man på såhär när man har världens finaste familj, bra roligt jobb och säkrad ekonomi? Jag har längte tänk tanken men nu sa även frugan till mig att något måste hända. Jag kan inte hålla med mer.

Jag googlade och hittade detta forum, hoppas att det kan hjälpa mig. Jag kommar försöka hålla mig vit ett tag nu men jag vet inte om jag är beredd på att släppa det helt. Jag vet att jag kanske måste men just nu kommer jag bara ta dag för dag. Kommer uppdatera här hur jag känner och tänker under resans gång.

Famiglia

26/1 skulle bli min första vita dag. Det gick fram till på eftermiddagen tills jag hällde upp en Whisky, kommer ihåg att jag tänkte jag är ju ändå ledig. En liten Wirre kan jag ju unna mig? JÄVLA PUCKO hade jag kunnat hade jag gett mig själv en fet pungspark, vakna karjävel. Det gjorde jag faktiskt, när jag skulle smaka tänkte jag vafan håller du på med? Har du teflonminne? Jag hällde ut whiskyn, tog flaskan och hällde även ut den. Tog det som var kvar i det vita samt röda vinflaskan och hällde ut det med. Kändes bra, dock blev jag något rastlös på kvällen. Tänkte igenom allt skit jag gjort och hade svårt att sova. Snart är det en ny dag...

Famiglia

27/1 var min andra vita dag. Jag var rastlös och fick hitta på en massa saker för att tänka på annat. Det är konstigt att när jag varit på tjänsteresor har jag inte behövt alkoholen. Har kunnat träna, ta en sallad sen gå och lägga mig. Det är främst när jag är hemma som drickandet har ökat. Speciellt på helgerna och när man är ledig. Jag har druckit mycket själv och många i min omgivning vet inte om detta, har lyckats hålla mig salongsberusad. Min fru stöttar mig oerhört och vi kan prata med varandra, det känns skönt. Visst blev jag sugen på att ta ett glas vin på kvällen men en kaffe fick räcka. Imorgon är en ny dag.

Famiglia

Nu har jag kommit ifatt, ville dela med mig om allt som hänt fram till idag. Sover dåligt om nätterna, svettas som en tok och drömmer konstiga drömmar. Antar att det är kroppen som gör sitt. Längtar efter ölsmaken, eller är det alkoholen. Har någon testat alkoholfri öl som substitut? Funkar det eller försöker man bara lura sig själv? Jag kommer nog inte testa på ett tag, skall ta tag i min kropp. Gått upp 15 kilo på några år och nu ar det dags att vända detta. Behöver ha något annat att tänkta på. Denna dagen klarar jag, inga problem!

Hej Famiglia,
hualigen vad jag känner igen mig i din story. Skillnaden mellan oss är att du kommit till insikt 10 år tidigare i ditt liv än vad jag gjorde i mitt liv. Grattis. Du har nu Världens möjlighet att bli Jordens bästa pappa och make. Tyvärr gick inte mitt äktenskap att rädda men jag kan lova dig att jag är Jordens stabilaste pappa till min lilla dotter idag ;)

Jag drog ut på lidandet onödigt lång tid efter den insikten som du kommit till. Jag fortsatte att dricka och tyvärr gick det snabbt utför på slutet. Jag har haft 20 roliga år med alkohol men de sista 5 vara nära att ha ihjäl mig. Fattar fortfarande inte vad som hände. Antar att min hjärna blev helt kidnappad av sjukdomen på slutet, jag blev besatt. Från att ha haft roligt som fan med alkohol till att, de sista åren, ligga på akuten med dropp..

När jag väl bestämde mig för att leva ville jag verkligen satsa på mig själv för att kunna finnas där för min dotter. Jag satte upp svintuffa mål för att hålla fokus från alkohol. Idag har jag gått ner 23 kg och har just startat mitt eget företag. Träning, mindfullness, AA, nyttig mat etc.. Eftersom jag visste att jag skulle sakna alkoholen var det viktigt att hålla mig sysselsatt. Promenader med ljudböcker tog bort både ångest och rastlöshet (och kg). Jag läser mellan raderna att du har det i dig. Jag tror att du kommer att fixa det här. Kom ihåg att alkoholism (eller alkoholberoende, mindre stigma) är den enda dödliga sjukdomen som man kan komma ur måendes bättre än innan ;)

Kör hårt och slå inte på dig själv för mycket. Just do it ;-)

Famiglia

Tack för dina värmande och kloka ord. Helt otroligt hur sporrad man kan bli av andra på detta forum. Hittade din tråd och skall ägna kvällen till att läsa igenom den. Jag ser på det som du gjort. Dax att ändra allt, sluta dricka, äta nyttigare, träna och försöka lära mig uppskatta det nyktra livet.

Mindfulness har jag aldrig testat, kanske kan vara någor för att lyckas stressa ner utan alkoholen.

Åter igen, tack för de värmande orden.

Saltcity

Hej!
Känner igen mig väl i vad du skriver. Jag har varit nykter mer än en månad nu och allt blir bara bättre och bättre. Lägg fokus på allt det positiva det medför, lär dig att se och uppskatta det. För det är så mycket, alkohol beroende påverkar alla delar i livet. Hjärnan börjar tillfriskna, det kan ta tid och föra med sig en del jobbiga symtom som trötthet, minnesstörningar, koncentrationssvårigheter mm. Sök på PAA om du inte känner till det.
Själv har jag av tidigare erfarenhet av längre nykterhet lärt mig att se vissa fällor och gupp. Och tanken att "dricka normalt" och bara "ta en öl" som om man magiskt nog hade brutit beroendet bara för att man har hållit upp ett tag är min största fälla, som jag ramlat i gång per gång. Och för varje gång jag ska ta mig ur så har det blivit svårare och svårare.
Jag vill verkligen inte behöva nå botten, eller slösa bort mer tid på skiten när jag vet hur fantastiskt livet kan vara utan alkohol.
Ibland får jag resonera med min a djävul som ett barn, "ja, jag vet att du vill ha den leksaken men det får du inte" " jag vet att alla dina kompisar fick den, men du kn tyvärr inte få det " get over it.

Glad att du är här !
Kram

BElisabeth

Var tacksam att du hittat hit. Känner så väl igen vad du skriver. Och vilken story om ditt A-liv. Och helt fantastiskt att du slog ur whiskyn! Och vinet! Hade jag aldrig klarat att göra. Du har fortfarande kvar barn och fru. Var rädd om dom. Och när du känner dig sugen på alkohol, även en vanlig folköl, så gå direkt in här så får du problemen mitt framför näsan. Jag är inne på sjätte dagen (eller sjunde) utan minsta droppe hemma. Jag önskar jag hade det, för jag har tråkigt! Då hade det varit skönt med ett glas vin. Men jag vet, att om dottern ringer och hon hör att jag druckit minsta lilla, så vill hon inte prata med mig och lägger på luren. Och hon är besviken länge :(. Låt inte det ske med dig! Jag har sabbat mycket med mina barn. Du har fortfarande chansen att ge dina barn en nykter uppväxt.
En dag i taget.
Kram och välkommen!

Saltcity

Din kommentar om att ha tråkigt påminner mig om en dokumentär jag såg på youtube. Där var det en ung tjej som låg inlagd på sjukhuset efter att ha druckit så mycket att hon spydde blod. Hon fick frågan om vad som fick henne att dricka, och svarade; tristess och leda. Hon skrevs ut med varningen om att hon kunde dö om hon drack igen. Några dagar senare dog hon efter att ha druckit igen. En ung tjej! otroligt, vilken makt a begäret kan ha. Och alla skäl vi har för att dricka sen....Men det är bara att kämpa på och parera dessa tankar när de dyker upp.

Famiglia

Tack för dina ord. Jag börjar förstå att "kunna ta en öl" eventuellt aldrig kommer existera för mig. Känns faktiskt riktigt tråkigt om jag skall vara helt ärlig. Jag vil ju så gärna vilja kunna njuta som alla andra. Men ja som du säger, att vara nykter för säkert så mycket positivt med sig att man inte behöver skiten längre!
Tack ännu en gång, jag kämpar på...

Famiglia

Det hjälper otroligt mycket att läsa om andra samt få kommentarer. Blir ledsen när jag läser din historia samtidigt som jag får ännu mer lust att kämpa. Stort tack!

Famiglia

Har fudnerat mycket idag, det blir så när man är ledig i mellandagarna, barnen är sjuka och det finns inte så mycket att hitta på mer än att ta hand om de små liven. Jag har insett att mycket av min konsumtion har varit för att jag antingen vill stressa ner eller en så enkel sak att jag är uttråkad. Jag börjar också inse att många vänner i min krets lider av samma sak som ja. När vi är ute och festar (även om det inte blir så ofta längre) så finns det aldrig någon som kan ta det lugnt. Det nästan hetsas fram att man skall dricka, tragiskt men sant. Bara man läser här på forumet så inser man att man inte är ensam i detta. Det är en otrolig lättnad att veta om.

Idag har jag tänkt mycket på alkohol, inte bara att det hade varit gott med ett glas vin utan hur människor blir av alkohol. Vad som har hänt i min umgängeskrets, att fler en jag har bekymmer bland mina vänner. Det är otroligt koplext och jag inser mer och mer att jag varit beroende, jag har anat det i perioder men inte vågat erkänna det.

Idag blev det pasta bolognese och i skåpet med pasta stod även två flaskor gott rödvin, vanligtvis hade vi givetvis druckit rött till detta men inte idag. I kylen står det en flaska bubbel och två flaskor gott vitt vin, jag har gott tonicvatten och en fin gin i skåpet men allt detta triggar mig att försöka ännu hårdare. Ni kan fan stå där era jävla flaskor, jag skiter i det.

Dock har jag inte släppt tanken helt på att en dag kunna ta ett glas vin eller en öl. Men vem försöker jag lura? Sen en fråga till alla er där ute. Efter hur många dagar börjar det kännas bättre? Förstår att detta är helt individuellt men på ett ungefär? När börjar man se fördelar (inte bara att man måste intala sig dem) av att vara nykter?

Bra gjort att bryta. Viktigt att inse beroendet. Du för en kamp det är tydligt.
Du ställer några frågor som jag gärna svarar på utifrån min mer än 50-åriga erfarenhet som beroende där jag nu fastnat i ett periodiskt drickande. Vill du läsa mer har jag en tråd som heter "Dipsomania eller periodsupare". Men nu till frågorna. Jag skulle besvara dem så här:

1. Jag är ganska säker på att du försöker lura dig själv.
2. När man KAPITULERAT inför alkoholen, alltså när man insett att man inte kan dricka kan det börja kännas bättre. Eller om man inser att man kan dricka utan problem.
3. När man inser att man vill vara nykter FÖR SIN EGEN SKULL känns fördelarna. Eller när man inser att man kan hantera alkoholen.

När jag läst vad du skrivit är min övertygelse den att du nog tillhör oss som inte bör och kan dricka.

Men detta är bara mina tankar.

vänligen
Ikaros

Famiglia

Tack för ditt svar, jag läser även din tråd. Mycket intressant och vissa saker känner jag igen mig i. Jag vet att jag försöker lura mig själv men som så många andra så vill jag ju en dag kunna ta ett glas vin. Men visst, trilla dit igen på heltid är något jag verkligen inte vill. Jag tar en dag i taget, tänker hålla mig vit ett bra tag nu är det tänkt. Vill bygga upp mig själv i alla aspekter.

Sundare

Oj vilken aktivitet du startat med din tråd. Vi är långt ifrån ensamma om att ha alkoholproblem och jag tar till mig Ikaros ord till dig, detta gäller ju för oss alla.
Ha en fin vid dag.

Börjaom

Så har även undertecknad hittat till din tråd. Läst igenom och funderar mycket på det där sista inlägget du skrivit, både kring hur lång tid det tar innan det vänder men också tanken om att faktiskt på riktigt kunna dricka ett glas gott vin eller så till passande mat. Eftersom jag så totalt misslyckats med att sluta två gånger tidigare innan så är jag glad att denna gång börjat bättre. Alla konsekvenserna mitt brukande gett är så jävliga och jag orkar bara inte kasta bort mitt liv.

Jag är bara på den 12:e dagen ännu. Och visst är det om att åka fritt fall samtidigt som man åker loopen. Men ganska snabbt, efter typ fjärde dagen, så blir inte åkturerna lika intensiva. Jag plockar fram de mörkaste minnena och de värsta konsekvenserna i minnet när suget sätter in. Jag plockar fram de ljusa drömmarna och mina så smått påbörjade målformuleringar om framtiden när det står still eller för stunden känns uppåt. Men två saker har gjort skillnad för mig. Den ena är min stund på morgonen när jag i lugn och ro äter frukost och funderar. På vad jag vill och vad jag inte vill. Och sen lovar jag mig själv att klara av dagen, att idag är A inget för mig. Och den känslan, svår att beskriva, försöker jag bära med mig under dagen. oavsett vad som händer. Det andra är min morgonrunda som jag tar varje morgon. Jag gör det för att jag är rastlös men knappt får något gjort. Och för att motion rensar och stärker. Den kan vara kort eller lång men jag går den varje dag. Och när tankarna om värdelöshet och oförmågan att, trots rastlöshet, få saker gjorda så kan jag alltid säga "men du gjorde morgonrundan". Kanske låter enkelt och simpelt men för mig är det bra och viktiga rutiner.

Jag är en sucker på italienska viner. Och mat med förvisso. Drömmer om att kunna dricka normalt och att hitta en sådan nivå och känsla i livet att det går. Men ju mer jag tänker på det desto närmare inser jag att jag faktiskt är att testa det. Och jag är långt ifrån redo. Därför har jag lovat mig själv att skjuta bort dessa tankar och istället leva här och nu. En dag i taget. Jag ger inga löften om antal nyktra dagar eller sätter ut datum när jag ska dricka ett glas till maten. Allt jag kan göra är att fokusera på tillfrisknandet och att göra det varje dag. Drömmen om ett glas vin får vara det ett tag till...

Kanske inte var så mycket svar men några reflektioner. Känner igen mig i mycket av det du skriver och hejar på dig!

Famiglia

Tack alla för superfina kommentarer. @Börjaom, jag tror med på rutiner samt få tankarna på något annat. Jag har med börjat träna och skal bannemig gå ner de kilona som jag lagt på mig med mitt soffliggande. Visst jag är bara inne på fjärde dagen men det känns bra. Jag kämpar på och försöker tänka positivt, visst det gå upp och ner men i det stora hela tycker jag att det känns bra. Det är just när tristessen börjar tränga sig på som tankarna skenar iväg men än så länge har jag kunnat bromsa mig. Jag har faktiskt inte ens varit i närheten. Jag har heller inte satt upp några mål i tid utan jag tar dagen som den kommer. Vinet får vänta även i mitt liv.
Jag kommer följa dig och hejjar på dig, kanske tom skall anamma din dagliga promenad :-)

Åter igen, tack alla för värmande kommentarer

Hej o välkommen , vad bra att du hittat hit. Efter 1-2 veckor med fysiska åkommor som, svettningar, irritation, oro, ångest, hjärtklappning, sömnproblem, kommer livet så sakteliga tillbaka. Har man som jag druckit bort känslor så blir det allt lite hoppigt. Värst för mig var de 2 första månaderna. Med mycket starka sug och adjävulen som talar förföriskt i skallen hela tiden. Känslorna varierar från stark glädje till ledsnad och tomhet. Detta blir bättre över tid och det är verkligen en resa. En resa i livet och om livet, som jag för allt i världen inte ångrar att jag klev på. Hoppas verkligen du hittar din väg, och att du finner stöd och hjälp härinne. Kram

Att det finns många alkoholberoende människor är helt klart. Svårast att upptäcka är ju oss som har ordnade förhållanden. Dvs jobb, familj, fina hem osv.
I början av många trådar finns symtom på hur det är i början av nykterheten. Tex olika krämpor som uppträder och eventuellt försvinner. Även tips på hur alkosuget kan verka och hur man kan tänka och göra för att få bort det. Jag har läst på forumet i många år, men skrivit här ungefär lika länge som jag varit nykter. Tycker det är en otroligt bra hjälp med Forumet. Bra att du också hittat hit...