Hej,
Vet inte riktigt hur jag ska kunna sammanfatta på ett begripligt sätt, men ni har vet ju hur det är. Att gå igenom denna resa som medberoende.
Jag står i dag med en sambo som smygdricker sedan flera år. På senare tid har det ökat, blivit tydligare, göms mindre (dricker dock aldrig öppet hemma) utan det är "ska bara till bilen och hämta en grej" eller "sticker iväg och köper snus, kommer snart" etc. Alla dessa små lögner för att dölja vad han egentligen ska göra. Jag är trött på att inte kunna lita på honom. Trött på att han inte kan vara ärlig. Aldrig kunna lita på honom. Och när han är tillbaka så ser man snart. De där små signalerna som alla ni andra också blivit experter på att se.. Sättet de står eller går på, hur de rör sig, hur de ler.. intill minsta möjliga detalj.

Jag trodde faktiskt att det var "under kontroll" så att säga.. Lite lätt *"smygdrickare" då och då i perioder. Haha, hör nu hur det låter! Varken jag eller barnen blev påverkade direkt. Ingen annan märker något. Bara jag.. som undrar vad som gör att han måste smyga med det. Varför ljuga? Ibland gick längre perioder när han inte drack, ett par veckor, ibland ett par månader. Första gången jag upptäckte det så dröjde det nog kring ett år innan jag upptäckte det igen. Men sista året, allt värre.. Märkte under sommaren hur det ökade, gick knappt en vecka utan att han plötsligt var "sådär igen". Då menar jag att han pratar lite annorlunda, lite trög, svarar osammanhängande eller på något helt annat än det jag frågade om. Och så denna trötthet. Slocknar på soffan innan kl 20.. Somnar sittandes i fåtöljen när han lägger de små.. Vaknar inte för allt i världen. Märkligt nog är detta endast och bara i veckorna. Aldrig på helgen! Aldrig blivit full på släktmiddagar eller liknande. Kör oftast till och med. Eller dricker helt "normalt" utan att bli märkbart berusad när vi varit med vänner eller familj.

Hur som helst. I september konfronterade jag honom ordentligt. Har gjort det tidigare, men inte på det här sättet. Kanske blev det tydligare nu för honom att jag faktiskt satte ner foten. Han bröt ihop, tänkte mycket och bestämde sig själv för AA. Vi gick dit första gången tillsammans och sen har han fortsatt i ca 3 mån att gå minst 1 gång i veckan.. ibland 2. Jätte bra! Förutom att drickandet bara hölls upp max 3-4 veckor.. Sen har det ju fortsatt och han har nu erkänt att han där ljuger och säger att han varit nykter! *suck* Vi pratar om det lite då och nu, från vecka till vecka. Och jag tror honom, han vill sluta. Men ändå känns det som att det mesta han säger vid dessa tillfällen är vad han tänker att jag vill höra. Nog vill han sluta, men tror inte att han helt kommit till insikt helt enkelt. Inte på riktigt.

Igår drack han igen. Vi pratade om det nu på kvällen, när barnen sover. Jag berättar mer tydligt hur jag känner det ang. drickandet, försöker återberätta för honom att det faktiskt gått så långt att det är tydligt. Han fumlar, får inte in maten i munnen när han ska äta, det trillar av gaffeln innan han får den till munnen. (så var det häromdagen, dock första gången jag sett det så tydligt själv). Han tar illa vid sig, tar åt sig. Blir ledsen och arg (på sig själv) Jag förstår honom! Så han går omkring lite, fixar disken osv. Drar plötsligt för att, gissa! Jo "köpa snus" och när han kommer tillbaka, påtagligt berusad. Slocknar i en konstig ställning i soffan och lyfter på huvudet i sömnen med jämna mellanrum. Klassiskt när han druckit. Sparkar och har sig med benen också. Kan inte ligga stilla. Ramlar så tillslut ner från soffan och det är sorgligt tydligt att han är inte bara full. Han är okontrollerat full. Han reagerade alltså på vårt samtal genom att supa sig redlös. Faktiskt första gången jag ser det så här. Vafan!

Värst är nu att jag inte kan slappna av när han är själv med barnen.. Jag vet numer att han dricker när han har dem, och om han då somnar så vet jag att han inte vaknar oavsett vad de gör. Var iväg med äldsta sonen på träning en vardagkväll, är borta i max 1,5 tim, kommer hem och hör direkt att lillan gråter/skriker i sin spjälsäng. 3-åringen sitter i soffan och kollar tv. Pappa ligger utslagen på sängen. När han kvicknar till ngr timmar senare så säger han att han "bara skulle blunda lite". Han får dåligt samvete. Och nästa dag lovar han dyrt och heligt att det ska aldrig hända igen. Tills nästa gång. Numera händer det minst en gång i veckan. Vågar inte lämna honom ensam med barnen längre stunder. Man blir ju sjuk av denna oro, vaktkänslan. Vad blev det här för liv? Vad ger vi våra barn för liv??

Jag måste lämna honom, för min och deras skull. Inte sant? Jag vet det innerst inne. Men ändå. Tänk om det bara kunde lösa sig.

Du kommer att hitta historier som är väldigt lik din.
Du kommer att hitta styrka och stöd och sakta börjar ditt eget alternativa liv finnas där att leva.

Visst har du rätt.
Visst vore det enklast och bäst om du bara kunde ta dina pinaler och gå.
Men vore det så enkelt så skulle du inte skriva här.
Hoppet finns ju att han ska vakna upp och aktivt börja jobba med sitt beroende.

Kanske det blir så,kanske inte.
Det jag hann känna under de 20 r jag levde med min missbrukare var att ju mindre jag engagerade mig och mådde dåligt ju bättre mådde jag.
Inte så att jag mörkade vad som hände,men jag lyfte fokus från honom och hans drickande och nykterhet och till mig själv.
Det fungerade inte alltid,men ibland.
Och de där iblandgångerna räckte för att jag skulle förstå att det var rätta vägen att gå.
Att fokusera på mig själv,mitt eget liv och min egen dag så gick mindre kraft åt till det jag ändå inte kunde förändra.

Återigen,välkommen hit och grattis till att du tagit ett viktigt steg,att söka stöd och börja pränta ned sanningen i skrift.

AliceAlice

Det är en mardröm att leva med en missbrukare, än värre om man har barn ihop. Det är svårt och man får försöka göra val som är bra här och nu, vad som sker längre fram får komma då. Jag har gjort resan men blev ändå inte fri, han fortsätter att fördärva vårt liv, men jag slipper den dagliga kontakten, oron, uppstädningarna osv. Barnen är tryggare, detta handlar också om att visa barnen om vad som är rätt och fel, klart barnen kommer protestera om ni delar på er, det tar ofta lång tid för barn att förstå och även om de förstår på ett sätt så förstår de inte rakt igenom, det kan vara svårt för oss vuxna också att förstå alla delar i ett missbruk. Du kan läsa om min resa på ####redgigerat####

Mycket styrka!!!Alice

Jean

Åh vad jag känner igen mig i det du berättar!
Min sambo blir också oftast väldigt full fast han "kan" dricka lagomt också, vardagsdrickandet kom nästan omärkligt (målaröl, bastuöl, grösklipparöl, dataspelsöl)
Vi ska separera nu

Hej igen, jag redigerade detta då det inte får finnas med kontaktuppgifter till er här på forumet. Ledsen för det. Berätta gärna om din resa här mer!
Varma hälsningar
Rosette
Alkoholhjälpen &Anhörigstödet

InteMera

Min man är också expert på smygdrickande och inbillar sig vi inte märker nåt. Men som du säger finns det tusen små signaler redan efter första drickan, en lite snedare blick, sätt att prata, ta av sig skorna... Min man ser dock i motsats till din inget fel i det han gör. Ett exempel: jag åkte med större barnet på skolavslutning kl 11-12.30 och mannen skulle vara hemma med lillasyster. När vi kommer hem har han slocknat och dottern tittar på tv. Hur kan man ens dricka så mycket på bara två timmar?? När jag ruskar liv i honom och frågar vad i helsike han håller på med, så blir han arg och undrar vad jag felas om han inte får vila lite ens. Vila skulle varit en sak, dyngrak är en annan...Han kunde knappt stå upprätt när han skulle försöka storma ur rummet i ilskan.

Han har börjat ha spriten i bilen för han vet att hans bil är det enda stället jag inte kan kolla för flaskor då han är noga att gömma bilnyckeln. Idag har vi haft trevliga dagen hemma, han dök upp efter två dagars supande, vilket är länge även för honom, och dottern ignorerar honom helt medan jag försökt fungera som vanligt. Teater om en normal familj pjäsen som man börjar bli bra på inför barnen. Han och jag har inte sagt ett ord till varandra idag, egentligen vill jag skrika rätt ut att jag inte står ut. Men orkar inte bli dumförklarad ännu en gång, höra vad alla mina fel och brister i hans tycke är värre för barnen än hans ynka drickande. Hittade en hel säck med tomburkar i garaget, så det är nog inte min inbillning vilka mängder han konsumerat senaste 48 h. Jag och barnen måste ut härifrån, finns liksom inget att prata om mer. Sorgligt, oroande om framtiden, tusen tankar i knut och hjärtklappning men det liv vi lever nu är inget liv. Det är en kuliss där det borde funnits liv o äkta känslor men som ersatts av inlärda repliker och undvikande beteenden.

vindstorm

Tack! Ni som läser, engagerar er och orkar dela med er av era egna resor som ni gjort eller gör.
Det är oerhört stärkande bara att veta att man inte är ensam :)

InteMera, jag brukar också tänka så, att livet har blivit en teaterföreställning med väl intränade repliker. Det är inte så jag vill leva.

Jag har börjat ta ställning! December var hemskt och helgen efter nyåret hände mer, så jag tog då barnen med mig hem till mamma. Landa, andas, tänka. Sov! Sov SÅ skönt för första gången på länge. I mellandagarna tog jag även steget att berätta för min familj, min mamma, mina systrar. Så mamma var "redo".. Min bästa vän fick veta för nån månad sen. Det är SÅ skönt att kunna prata om det med de mina! Ingen dömmer, alla stöttar. Så mycket kärlek! Tänk att jag hållit det inne så länge. Levt med hjärtklappning, oro, ångest.. Har till och med fått göra EKG vid två tillfällen och har ett långtids EKG inbokat i februari. Troligen pga anspänningen av allt detta. Gissar att fler än mig har det så?!

Idag åkte jag hem på em, till min sambo, med barnen. Vi åt middag tillsammans och pratade massor. Han säger sig vara redo att ta hjälp. Han vill det, behöver det. Han gör ALLT som behövs säger han. Jag tror honom. Men jag berättar också hur jag känner, att jag tror på honom, att jag tror på oss. Men tilliten finns inte än på länge. Och jag och barnen måste ha en lugn och trygg vardag om vi ska orka, om jag ska orka, vara "kvar" och stötta honom. Vi vill ju ha honom tillbaka! Pappan, sambon, min partner. Och att om vi ska kunna rädda relationen våran, så måste jag kunna få vara själv, utan honom, med mina tankar ett tag. Olika förslag pratade vi om, att han hittar en lägenhet, eller att jag bor hos mamma ett tag.. alt att vi båda ordnar annan bostad och att vi kanske kunde hyra ut radhuset så länge. Om han blir frisk, om tilliten kommer tillbaka, och relationen håller, ja då kan vi flytta ihop igen, "börja om". Om inte så säljer vi då. Ingenting bestämdes, vi bara pratade, nu får detta sjunka in och vi ska träffas utan barnen senare i veckan och prata mer så vi avrundade samtalet och jag åkte tillbaka hem till mamma. Barnen nöjda att få träffa sin pappa och kramas lite. Jag mer än nöjd över kvällens lugn. Jag slipper vara orolig, ledsen, arg, grälsjuk misstänksam ja allt som man känner annars och som tar död på kärleken. Även han kändes ganska samlad. Han har varit oerhört ledsen hela helgen. Liksom vaknat till och var mer klarsynt idag än han varit på länge.
Just nu känns vi nära varandra, men det är naket och skört.

Hur som helst. I veckan som var ringde han slutligen en beroendeklinik i närheten. Han fick komma dit och skriva in sig. Nu väntar vi på hans kallelse till läkaren för samtal och provtagning, en utredning om vilket typ av hjälp han behöver och i vilken omfattning.. Han har skrivit in mig som anhörig, att jag får veta allt. Vilket bla innebär att jag kan ringa och dubbelkolla att han också varit där! Vi tänker att vi går tillsammans. Men jag har också varit noga med att säga att allt som händer nu och framöver måste du driva av egen drivkraft. Jag finns kvar än, du har inte förlorat din familj, än. Men livet kommer se lite annorlunda ut framöver om vi ska klara det. Tex vår boende situation. Jag kan inte bo kvar med barnen hos honom och låtsas ha en fungerande vardag. Det går inte.

Jag har inte lämnat min man. Jag har lämnat en ohållbar och destruktiv situation, och det känns SÅ BRA! Det är inte ännu över på långa vägar, jag vet. Och det är oklart än om det i framtiden fortfarande är "vi" eller om jag måste gå min väg för gott. Men det får vara så för nu. För NU, ikväll, går jag och lägger mig med ett leende på läpparna. Det var alldeles för länge sen.

Styrka till er alla!

Jag blir så glad över att läsa dig! Du stärker mig i den övertygelse som börjat växa inom mig, att det bara finns två alternativa slut på det som från början bara är ett sammelsurium. Tyna bort eller börja leva.

Slumpmässigt A…

Vindstorm, vill instämma med Dionysa att det är en fröjd att läsa om de beslut du fattat. Och om de steg som ni har tagit. Så fint av dig att vara med. Så bra av dig att tänka på dig själv. Det skulle man kunna kalla en kärleksgåva!

InteMera

Fint att du vindstorm med sån klarsyn klarar av att ge dig själv det du behöver men ändå ge honom chansen att komma med på den resan till ett bättre liv - men på familjens vilkor och inte spritens! Det hörs att du älskar honom men för att du vill det och inte för att du känner du måste, för att du är medberoende. Hoppas han också ser det, att han kan förstå vad som glider ur händerna om han inte anstränger sig. Fortsätt skriva här, känns hoppfullt att få läsa om ett par som trots allt ännu har en chans att fortsätta tillsammans även om jag med sorg inser att mitt förhållande inte har den framtidsutsikten. Kram och styrka till dig!

vindstorm

så himla bra att skriva av sig här bland er allihopa! Verkligen, det gör skillnad! Oavsett var man befinner sig i sin egen resa. Oavsett hur lång tid resan tar.
Fortsätt läs om andra och deras situationer. Känn gemenskapen bland oss! Var inte ensamma, släpp in erfarenheten och kunskapen som finns här i forma av upplevelser och insikter och släpp ut dina egna känslor och tankar. Det gör så gott. Skriv och få ut på ord hur du känner. Det hjälper enormt. Oavsett hur man väljer att göra.

Det är roligt att höra att ni mår bra av att höra min/våran historia! Jag delar gärna med mig. Jag blir rörd av er omtanke och den genuina känslan av samhörighet. Alla är vi olika, vi har olika bakgrund, resor som ter sig på olika sätt, men alla har vi en gemensam önskan.. Att få känna frid, trygghet, kärlek, tillit. Vi vill alla må bättre än vi gör idag, gjort på länge.. Vi söker ljus och hopp, bekräftelse på oss själva, situationerna vi lever i. Famlar i mörker efter en ledstång i form av insikter, värderingar och prioriteringar. Den finns där! Det kan ta olika lång tid att hitta den. Men den finns där!

Även om man kommer till den jobbiga insikten att en relation inte har de framtidsutsikter som man skulle önska.. Så är även det en insikt! Glöm inte det! Den är inte mindre viktig bara för att det inte är vad man från början tänkt sig. Varje insikt är ännu ett kliv framåt, det öppnar dörrar och möjligheter.

Jag önskar så att man bara kunde vifta med ett trollspö, sprida lite glitter och lycka och få alla att må bra! Vi är alla kämpar på denna sida! Bara att komma hit första gången är ett steg, ett medvetet och självvalt steg som bottnar i en insikt, en insikt om sig själv, sitt liv, sin situation. Sen går vi alla i olika takt. Men så är det =)

Det är sant som du skrev InteMera, jag älskar honom för att jag vill det. Inte för att jag måste. Jag vet att jag skulle klara mig utan honom. Jag vill bara inte behöva det. (För att inte allt det praktiska att lösa!, Varför tänker vi alltid på DET??) Vi kommer kämpa tillsammans ett tag till och jag ska ge vad jag kan av mig själv, men inte mer än att jag fortfarande kan stå på benen och må så bra jag kan!

Kram och styrka och lite glitter till er alla!

vindstorm

Skrev ett långt inlägg men så hände något och det försvann innan jag hann trycka skicka..

Nåja, en kortare version. Det sket sig. Det är idag 9 dagar sedan jag skrev sist. Jag har under dessa dagar känt lite hopp om framtiden. Övertygad om min kärlek till honom, likväl övertygad om att jag kan klara mig utan honom om han väljer att låta det gå åt det hållet. Vi har haft tid tillsammans varvat med tid ifrån varandra, enligt plan. och det har varit bra. Många bra samtal. En sorts balans och med fokus på hans tillfrisknande.. Han har ju skrivit in sig på beroendecentrum och den stora hållpunkten har varit och är imorgon då han har försa mötet med läkare där. Så ikväll, dagen före. Gick det inte längre. Han drack och det tog inte lång tid innan han somnade. Nekade förstås när jag frågade. Hade inte behövt fråga först, visste direkt. Men att höra att han nekar, att han ljuger.. Det ger mig också en klar insikt i hur djupt nedgången han är och det styrker mig i min övertygelse om att jag måste ta hand om mig själv och barnen. Att ljuga och förneka för mig och för honom själv är ett svek mot oss. Om han inte kan ta hand om sig själv, kan vi inte heller räkna med att han kommer kunna vara den person vi behöver, han kan aldrig ta hand om oss på ett tryggt och tillförlitligt sätt.

Har packat nu, imorgon efter jobbet åker jag och barnen tillbaka hem till mamma.
När jag tänker efter. Förut var ångesten så påtaglig, ibland försvann den en stund, men kom alltid tillbaka. Ångest inför hur det ska gå med oss, med honom, har han druckit osv.. Men nu, ingen ångest längre. Ledsamt och sorgligt. Men nästan lite lättnad. En liten känsla som grott i bakgrunden, under alla andra känslor. Att även om det nu skulle lösa sig, kan det verkligen bli helt bra igen? Kan man på riktigt gå vidare tillsammans efter svek av denna sort.. Jag vet inte. Jag ville ge det en chans, ge honom en chans. Se vad mötet imorgon med läkarna skulle ge och sen ta en dag, en vecka i taget därefter. Men jag är ingen av och på människa i relationer. Jag kan inte ta barnen var och varannan vecka och "sticka iväg" för att sen komma tillbaka. Funkar väl en begränsad tid. Barnen gillar än så länge variationen. De tycker det är kul att vara mer med mormor och morfar och det funkar fint att åka därifrån till förskola och jobb. Men i längden kommer de behöva sina rutiner.

Hur har ni andra det?

Styrka.
Själv är jag rätt matt just nu. Så trött.

Muminmamma

Så ledsamt att läsa. Man hoppas att det ska gå och så faller allt. Klokt av dig att åka därifrån med barnen. Lös det mest akuta nu och titta sen på hur du kan ordna det med barnens rutiner.
Du klarar detta. Stor kram!

InteMera

Vad tråkigt att höra. Han verkar fått en panikreaktion och måste ta till dricka för att dämpa nervositeten inför läkarbesöket. Är väl tyvärr bara ett bevis på hur lång väg han har att gå för att bli kvitt alkoholen. Hoppas han själv inser det också! Stor kram till dig och styrka på vägen!

För det första, jag beundrar dig, din tydlighet och din beslutsamhet. Jag hör till andra sidan så jag vill bara ge lite annat perspektiv på att han drack.
Precis så kan det vara att han fick en oerhörd önskan att fly, nu när allt ska upp i ljuset och då drack. Det har säkert varit en tillflyktsort när livet är jobbigt och det är den väg han går.
Lögnen, som gör så ont, handlar för min del om att det är så jäkla pinsamt att ha druckit fast man inte ska. Fast man inte vill. Fast man borde veta bättre. Din sambo erkänner problemet och har troligtvis för avsikt att arbeta med det. Han flyr inte och han verkar vilja. Sen är det svårt. Kanske några dikeskörningar krävs. Men det är kanske inte viljan som saknas. Vi är många inne på beroendesidorna som kämpar, vill, kör i diket, men kravlar oss tillbaka igen. Och det går framåt. Sen finns det många härinne som bor med någon som förnekar problemet och försöker lägga problemet hos er, men din man verkar vara som en av oss som verkligen kämpar.
Men än en gång, jag tycker att du är fantastisk med din tydlighet och att beteendet inte är acceptabelt. Och jag vet ju inte hur illa det varit. Förstår att det finns en gräns och att man måste ta hand om sig själv. Hoppas allt ordnar sig!

vindstorm

för stöd Muminmamma och InteMera.

Sisyfos, stort tack att du tog dig tid att beskriva din syn, från "den andra sidan!" Det är känns skönt med perspektiv, att få höra hur det är och kan vara från det hållet. Du har rätt, min sambo erkänner att han dricker, och han har för avsikt att göra något åt det. Hitintills har han dock förnekat för sig själv omfattningen av det, att det satt mycket djupare än han trodde. Han trodde därför så länge att han skulle klara sig undan med att klara det själv, dock med en förbannad sambo under tiden.. Vilket han trodde skulle funka. Vilket jag tydligt visade att det inte gör. Och gång på gång så insåg ju jag, till slut nu även han, att ensam är inte stark. Proffs hjälp behövs. Han såg ändå på ett märkligt sätt fram emot torsdagens möte, men som ni säger -han fick kalla fötter!

Och så här blev det;
Torsdag morgon, han vaknar och ser min packning stå i hallen. Han vet. Han drack. Jag kommer lämna. Ledsen kom han till mig i sovrummet, och sa:
-jag är ledsen att jag sårat dig, att jag inte tagit hand om dig och barnen. Men jag kommer gå på mötet idag, som planerat. Får jag ringa dig under dagen?
Sen åker han till jobbet. Mötet är kl 11. Jag undrar om han verkligen var körduglig. Nåja..

Vi pratar i telefonen flera ggr under dagen, innan mötet berättar jag hur jag känner. Att i min värld ser jag att det enda han kan göra nu är att "lägga sig platt" och bara ta emot all, precis ALL hjälp han erbjuds och föreslås. Inga egna tankar. Bara gör. Ta hjälp. Allt annat löser sig på ett eller annat sätt. Jag ringde också mottagningen innan han skulle dit, bara för att berätta att jag verkligen var orolig för honom, jag ville att det skulle veta om mängden han drack kvällen innan, mängden han troligen fått i sig på MAX 9 dagar. Så att det kunde ha det i åtanke om de tvekade på hur allvarligt det var.. Jag berättade även om abstinensen jag sett några dagar tidigare, vilket hon tolkade som akut av det jag beskrev.

Han var där i säkert 1,5tim, ringer mig efteråt och berättar att de satt honom i en taxi, sjukresa till beroendeakuten. Eftersom hans blodtryck var så högt och även pulsen. Samt darrningar. (Dock så blåste han 0 där på plats!) Man bedömde alltså att det var akut avgiftning som behövdes! Och han åkte. Gjorde allt. Utan tvekan! Kanske var "dikeskörningen" kvällen innan vad han behövde för att inse att själv klarar jag nog inte detta. Han fick vara där från strax efter lunch till på kvällen. De ville behålla honom under natten, men då han svarade bra på behandlingen så fick han förtroende att åka hem och sova i egen säng för att återkomma nästa dag. Och det gjorde han. Vi pratade flera gånger under kvällen, min mammas sambo åkte även dit till honom och hängde lite för sällskap. Visar sitt stöd. Medan jag och barnen hade myskväll med mormor. Han blåste även 0 inne på akuten, den enda under deras arbetspass(!) Idag var han där ett par timmar. Det som händer är att han varje dag får dels en dos med antabus, sedan annat för avtrappning. Vilket de vill övervaka. Provsvaren visar på lätt förhöjda levervärden, vilket kommer att ha återgått till fullo om han nu håller sig. I övrigt visar proverna inte på något värre. Känns ju bra. Idag gick det så bra att de bestämde sig för att ge en större dos antabus som håller resten av helgen och han fick även med sig mediciner för avtrappning att ta själv enligt schema. På måndag kl 9 ska han tillbaka på mottagningen i närheten där vi bor, så tar de över därifrån. Läkaren trodde på besök 2ggr i veckan på mottagningen. Vi får se då. Så just nu känns allting ändå rätt så bra! Det var det här jag ville redan i höstas, men det jag förstod då, har han förstått och kommit till insikt med först nu. Jag är glad att han HAR kommit till insikt. Vi kan nog greja detta. Och han grejar detta, så kommer jag ge det en chans. Han vet att chanserna har gått åt, att det är allt eller inget. Nu är det bara för honom att jobba på, och för mig att hålla tummarna.. Jag tänker i alla fall gå detta "anhörigskolan" en kurs på flera tillfällen att lyssna på och träffa andra i liknande situationer. Kan vara bra för min egen läkning.

Jag kan ju lägga till, så att ni förstår detta. Min sambo har under alla år han druckit aldrig, aldrig betett sig illa mot mig eller barnen personligen. Till skillnad från många jag hör om här, så har han aldrig tagit till med en taskig attityd, blivit aggressiv, våldsam eller liknande. Vi bråkar inte ens när han druckit. Han blir sådär fånigt snäll och med snett leende lullar runt lite och "nejsch då, jag har inte druckit" blir lite ologisk i sitt tänk och handlande och så somnar han plötsligt nästan stående! Däremot så har det då blivit ett antal tillfällen då det kunde gått snett, som när jag jobbade och han var hemma med barnen som var lediga, så somnar han. Och vår 3 åring och vår 1 åring är "ensamma", ingen vet hur länge, eftersom de inte kunde väcka honom.. Tänk om de satt på spisen? Ramlat nerför trappen? Om det börjat brinna hemma? Men just därför, att jag vet att han egentligen är en bra kille, så vill jag ge honom en chans till mig, till oss, till vår familj igen. ¨Men jag säger inte att det kommer bli lätt att släppa fram tilliten igen. När jag våga lämna honom själv med barnen igen, det vet jag inte. Men vi tar en dag, en vecka i taget. Just nu håller jag mig till planen! Vi är borta över helgen. Så som jag sa till honom förra gången. Till veckan kommer vi hem om det känns bra. Och så tar vi det därifrån.

InteMera

Ni har kommit en bit på väg, underbart! Han verkar ha fattat allvaret nu och vi får hoppas han inte glömmer det i första taget! Stor kram till dig som orkar tänka på dig själv också, starkt du står fast vid din ståndpunkt att det nu är allt eller inget. Tror han behöver veta det, för att se att det nu inte finns några mellanvägar.