...denna gång ska jag lyckas, nu är det nog!

Har varit inne här ofta tidigare, för ett par år sedan var jag väldigt aktiv vilket hjälpte mig mycket. Tyvärr lyckades jag aldrig hela vägen och gav upp...efter det ville inte gå in här och påminna mig själv om mitt ständiga misslyckande.

Jag börjar nu om, med nytt användarnamn och ny vilja att sluta dricka. Nu är det nog!

I korthet är jag i 40 årsåldern, har familj, vänner och fungerar alldeles bra på jobbet.
Men bara på ytan såklart!

Skrapar man lite på fasaden är det ett enda elände! Under fasaden, som jag kämpar för att upprätthålla, är jag trött, deppig, glädjelös, uppgiven, ångestfylld, självömkande, sömnlös och allt annat "kul" som kommer med att dricka för mycket.

För dricker för mycket gör jag! Det är aldrig något jag försökt lura mig själv med, jag har alltid vetat att mitt förhållande till alkohol skulle kunna bli komplicerat...jag gillade det för mycket redan från start. Iom att jag visste om detta kunde jag länge hantera det på ett bra sätt. Men för många år sedan började suget lite smygande göra att jag drack mer och mer för att de senaste åren dricka varje dag.

En garderobsalkis är vad jag är i ärlighetens namn. Jag dricker i smyg, vin på kvällarna efter jobbet, för att orka hålla ångan uppe. Hittills har jag "lyckats" bra, ingen (vad jag vet!) tror detta om mig. Visst kan jag ta ett halvt glas vin öppet hemma, men endast för att förklara vinlukten för familjen. Men inser att det blir värre och värre och bryter jag inte är det en tidsfråga innan allt rasar.

Jag orkar inte längre med ångesten, vill inte vakna varenda natt och ligga sömnlös. Måste kunna klara av livet, både oro och glädje utan mitt ständiga bedövningsmedel!

Börjaom

Har varit exakt där du är och är dessutom i samma ålder. :)

Levt många år med en fasad som ingen kunde ana vad som fanns bakom. Högpresterande på jobbet men där hemma stod det alltid en box vitt och öl i kylen. Fanns aldrig "ett glas". Drack ensam hemma och det fanns alltid anledningar. Var det inte för att sörja eller fira så var det för att koppla av eller bli mer kreativ. Var jag på konferens eller skulle ut på after work så drack jag alltid innan, inte tusan kunde man sitta där och sippa på ett glas och ha det tråkigt. Det fanns aldrig någon botten och aldrig såg jag anledningar till att inte dricka "just idag". Även om jag visste att jag drack alldeles för mycket så sköt jag det problemet åt sidan och minska skulle jag göra lite senare. Efter helgen. Efter semestern. Efter den där resan. Ja, du fattar...

Skriver under på hela det känsloregister du beskriver. Självömkan, ångesten, deppigheten och känslan av att det inte finns och aldrig kommer finnas något roligt igen. Den där första veckan är riktigt tuff och självklart tar det lång tid att bli fri. Men efter den där veckan, så var det i alla för mig, så började det vända. Inget stort eller dramatiskt men det liksom började komma insikter, känslor och tankar som gjorde att det för var dag kändes bättre. Och den akuta saknaden till alkoholen minskade samtidigt som sömnen blev bättre och krafterna började komma tillbaka.

Så håll ut och kämpa på! Ska bli spännande att följa din resa. Lycka till vännen!

Mags

Jag blir överraskad över hur många som lyckas vara "smygisar" i flera år. För mig har det gått så fort från socialt drickande till avkoppling till missbruk. Men ni är så många som behåller jobb och yta så länge. Hur orkar ni? Hur orkar era kroppar? Nu är jag i och för sig magsäcksopererad och det är åxå först något år därefter som jag fått mina alkoholproblem. Kroppen reagerar helt annorlunda på a än tidigare. Kanske därför det gått så fort "utför" för mig. Jag vet inte...

Nyttan

Bra beslut att börja om!
Jag har inte ens bett om ursäkt hemma där vinglaset som stått framme på sin plats varenda kväll i omgångar under ca två år. Ett, två, tre glas rött vin. En flaska ibland. Så kontinentalt...
På jobb anar man inget, inte heller i vårt sociala umgänge där det dricks friskt på middagar och fester, after work och på fredagsmys. Gissar att det är mer än jag som behöver sluta dricka.
Så när jag själv håller på att tappa gnistan och det enda jag ser fram emot är ett glas vin innan maten då är det dags att ta ansvar för vad jag utvecklat.
Följ oss här på vägen och du har alltid ett stöd att luta dig mot när det blir kämpigt.
Kram

Januari17

Tack Anna, Mags och Börjaom!

Visst är det förvånande hur många vi är som lyckats dölja detta! Kanske inte alla gånger så bra som vi tycks tro visserligen, någon MÅSTE väl sett igenom ytan? Eller blir vi så bra på att hålla skenet uppe?
Jag blir förvånad varje gång jag tex får en flaska vin som tack för tex vattning av blommor hos grannen eller som födelsedagspresent på jobb...SER de inte, hur kan de ge MIG vin! Jag tackar och ser glad ut och inte blir den fina flaskan vin stående tills bra tillfälle...den öppnas och dricks upp av mig samma kväll.

Att det går olika fort utför för olika människor beror säkert på medfödda förutsättningar. Tydligen har jag bra skåpsupargener ;).
Jag har även än så länge någon slags sista spärr som räddar mig från att göra bort mig totalt, som varnar mig om jag börjar bli för full. Lyckas hålla mig på lullstadiet, det är som mitt vanliga jag numera. Bedövad. Men den spärren är det bara en tidsfråga innan den försvinner.

Konstig nog känner jag inte något fysiskt obehag, förutom mentalt sug, när jag slutar. Och det är iof inte så bara, ett KONSTANT köpslående med mig själv! Känner så för andra jag läser om som verkligen lider :(. Med mitt ständiga vinintag i flera år "borde" jag ha abstinens kan man tycka.

Jag har en teori om att mitt missbruk är mer mentalt än fysiskt. Det är mentalt jag är beroende (än så länge). Det låter kanske lättare att sluta då, vilket det såklart är på många vis, men att programmera om hjärnan är så svårt. Det är så lätt att lura mig själv...har jag inga kroppsliga besvär kan jag väl inte vara beroende? Då handlar det väl om att bara sätta gränser för sig själv? Att helt enkelt bestämma sig för "2 glas vin på fre"? Men det går inte! Min hjärna lurar mig varje gång och så är jag tillbaks i garderoben.

Längtar framåt, då hjärnan "läkt" lite. Då jag kanske på riktigt kan känna mig lugn, glad, nöjd en kväll utan vin. Nu känns det bara tråkigt och meningslöst.

Många skriver om sin "botten". Jag har inte nått den, inget har varit tillräckligt hemskt för att få mig att bli så skrämd att jag tänkt att "nu jävlar har det gått för långt!". Visst har jag gjort saker som för andra (icke beroende) vore fruktansvärda, men dessa har jag kunnat försvara för mig själv för att kunna fortsätta. Vill inte behöva nå botten för att sluta! Tänker sluta innan den är nådd. Och när hjärnan "läkt" kommer jag säkert vrida mig i plågor och ångest vid tanken på vad jag faktiskt hållt på med i så många år :(.

Januari17

På frågan hur man orkar hålla fasaden uppe så är svaret (mitt) att det tar otrolig energi, tankeverksamhet och planering! Det är otroligt jobbigt att i allt man gör tänka: syns det, luktar det, märks det. Att i alla samtal och sociala sammanhang tänka på hur jag beter mig för att verka "normal". Utmattande. Tror inte jag heller orkar hur länge som helst och det är då spärren kommer släppa...

Lena72

Jag är också op o mitt missbruk har gått fort! Från 0 till alkolist på ca 2 år. Skrämmande....
Skall försöka hitta din tråd.
Kram
Januari17, kämpa på! Ha inte a hemma! Ta en vit period, det är först då du kan tänka. Lätt va!? Detta kämpar jag med o lätt? Näääää
Kram

Januari17

Jag skrev tidigare att jag inte kände fysiska besvär, endast mentalt sug. Stämmer inte inser jag nu.

Visserligen vrider jag mig inte i plågor tack och lov men visst känner jag något. Sover uselt, svettas och vaknar och känner mig bakis. Hoppas det ger sig snart, inte kul att känna det som jag drack en flaska vin innan läggdags fast jag inte gjort det.
Känner inte igen det, har klarat mig från att dricka vid ett par tillfällen (6 v som längst) och då upplevde jag att jag sov fantastiskt. Det var just tanken på sömnen som fick mig att härda ut. Troligen börjar det gå rejält utför eftersom jag känner av nu att jag inte dricker...

Hittade en öl i strumplådan i morse, hu! Gillar inte ens öl men smög dit en av mannens öl som nödlösning för akuta stunder då ev vinet tagit slut. Måste leta så det inte finns något mer...och torka upp ev rödvinsfläckar som brukar synas på golvet i garderoben om man tittar ordentligt...usch!!

Januari17

...att vara spiknykter vardagskvällar är långt inifrån någon höjdare, blir det inte roligare än så här så förstår jag varför jag bedövat/belönat och fått mig själv att orka med alkohol!
Jag fattar så klart att livet varje dag inte är kul eller en dans på rosor, men jag förstår också varför man (jag!) vill fly med hjälp av vin. Det är som en enda grå sörja som bara bara ska klaras av innan man får sova. Och så börjar det om...

Det enda som talar för att det kanske (hoppas) är bristen på alkohol som gör att allt känns grått och meningslöst är att större delen av befolkningen tar sig igenom detta nyktra, jämt! Och vore det lika outhärdligt grått för dem skulle inte en enda människa stå ut! Så hoppas molnen skingrar sig snart.

Ursäkta gnälligt inlägg!

Hej Januari17
Jag tycker inte du är gnällig, Exakt som du beskriver det kände jag mig i höstas efter mitt återfall i oktober. Det tog tid innan ljuset kom. Nu, i dag känner jag att livet är värt att leva. Varje dag känns utvecklande trots att jag är 72 år. Så hade jag inte känt om jag bedövat mig med alkohol. För mig har drickandet inneburit att jag legat i sängen nästan medvetslös i landet ingenstans.
Med det vill jag ha sagt det litet beskäftiga att det tar tid. Det är värt att kämpa för ett bättre liv.
vänligen
Ikaros

Januari17

Tack för ditt svar! Känns hoppfullt att höra och jag kämpar vidare med dagar av gråhet och nätter av sömnlöshet och längtar efter att komma dit du är. Snart så...

Januari17

...är att vakna en lördagmorgon utan baksmälla efter att för första gången på evigheter sovit utan att vakna svettig med ångest kl 3!

Det var detta jag längtade efter och nu dag 6 kom belöningen.

Trevlig helg alla och kämpa vidare!

Visst är det så skönt! Lika glad och lycklig varje morgon jag vaknar
ickebakis. Det tillsammans med "fan nu är alkoholen slut- stressen"
(vilket har kunnat få mig att gå över lik för att få mer A när jag väl börjat)
gör det värt att kämpa på.

Friheten i det ....

Kram o kämpa på

Famiglia

Att vakna utan ångest, utan frågan till sig själv när skall detta ta slut. Vakna och vara helt skuldfri samt pigg i knoppen. Detta är helt underbart!

Januari17

Det går bra nu, dag 13 och i morgon 2 hela veckor!
Den värsta "gråheten" och meningslösheten avsaknaden av A fick mig att känna börjar försvinna, känns bra att se verkligheten som den är. Visserligen är den bitvis långt ifrån rolig men känns fegt att jag gömt mig bakom alkohol. De allra flesta står ut med tristess, ångest och vardag utan undanflykter och det ska även jag göra!
Att vara med barnen utan att tänka på om jag luktar vin (ganska stora barn), kunna rycka ut och köra om det skulle behövas en sen kväll är belöning nog <3, det är för dem jag vill klara det här!

Just nu känns det bra, inte svårt. Visserligen byter jag ut en överkonsumtion mot någon annan, i detta fall godis. Måste bryta det också! Jag har en beroendepersonlighet, det vet jag så väl och överkonsumerar alltid ngt...vin, tobak, mat/godis. Men just nu känns sjuka mängder choklad bättre än vin...och vågen har jag gömt för mig själv. Ska ta tag i det så småningom också.

Jag läser det mesta härinne även om jag inte är så aktiv och skriver, kämpa på alla!

Kram

Elias

Hellre choklad än vin, det är gott och ger ingen bakfylleångest. Man slipper smyga också och vara rädd för att lukta gammal, eller ny, fylla. Köra bil är heller inget problem.
Så härligt att allt ser ljusare ut nu, det är så många vinster med nyktra dagar. Vit dag nr 22 för mig nu.
Kämpa på och njut av helgen med klara och vita (icke rödsprängda) ögon!!!!!!

höstlöven

Läste igenom din tråd och så mycket igenkänning. Tycker också dagarna är en grå sörja. Som transportsträckor. Vill mest sova för allt är så meningslöst. Skönt att du känner att det ljusnar.
Hur hittar man tillbaks till någon slags mening och riktning? Kommer det automatiskt eller måste man skaffa sig nån hobby. Jag är på dag 4 bara och blir så inspirerad av dig. Heja!!

Ester

Tredje vita lördagen och det känns trist och tråkigt. Ibland är suget inte så mycket fysiskt utan mer ett sätt att slippa tristessen och energilösheten. Min förhoppning är att våren och ljuset kanske sakta fyller på energin i takt med att kroppen och själen läker. En dag i taget tänker jag.

I igår, lördag hade jag mycket energi och kunde fixa och dona här hemma, vilket gjorde mig nöjd men i fredags kände/tänkte jag precis som du....inte heller nåt sug men hade det lite tråkigt.....
Har å andra sidan tänkt; att det känns lite trist att några glas vin behövs för att få mindre tråkigt.....borde jag inte kunna fylla livet/tiden med något annat mer meningsfullt?
Man får väl ge det här nya livet lite tid och vänja sig helt enkelt....

Ester

I dag, söndag, har jag flera gånger känt mig lycklig, inte för att jag inte druckit något, utan för att mina tankar och känslor är klarare och jag flera gånger har känt en lycka och äventyrslusta över att det är söndag och en ny vecka med nya utmaningar ligger framför mig. Jag har också haft ett långt samtal med min son (som är 27) om mina alkholproblem och hur jag tacklar dem nu och det var så enkelt och skönt att prat om det och känna att det vi pratade om var på riktigt och ärligt. Och någonstan långt bak ibland instängda känslor, övertäckta av skuld och skam, kan jag se varför jag började dricka vin varje dag för ett antal år sedan, och även börja förnimma vad jag ska jobba med framöver för att inte trilla dit ordentligt igen.

Så jag håller med dig Lusios, jag kommer att jobba med tålamod och ge det här nya livet lite tid för att vänja mig vid att faktiskt mår bra.