Jag har hoppat runt i lite olika trådar här och känner igen mig i många. Känslor av hopp och förtvivlan avlöser varandra. Ska jag kunna genomföra en hållbar förändring ?
Jag dricker för att döva, fly från mina känslor, stress, leda ensamhet och ångest. Eller tvärtom, för att jag är glad, solen skiner och livet leker.
Jag lever i ett numera kärlekslöst äktenskap, tomt och trist. Har vuxna barn med egna familjer. Underbara barnbarn. Har ett arbete som jag egentligen trivs med men brister i ledningen kan göra mig galen. En anledning för mig att åka hem och korka upp en flaska vin.
Jag dricker mig aldrig redlös. Men det blir oftare och oftare, periodvis dagligen. Och tidigare på dagen för att hinna med, räkna timmar, för att hinna nyktra till och kunna köra till jobbet nästa dag. Helt sjukt!
Jag vill verkligen inte fortsätta så här.
Är nu inne på min 11:e nyktra dag. Hittills har det inte varit en enda jobbig dag. Lugnt och fint. Men jag vet att det kommer andra dagar som kommer att sätta min vilja, min styrka och mitt mod på prov. Hjälp på traven får jag hämta här.
Regler - Rättvisa Beslutsamhet - Handling. Fyra ledord jag fått till mig av en klok kvinna, fyra ord som ska hjälpa mig att gå vidare i livet. Att göra kloka val.

Hej
När jag läser vad du skriver tänker jag att det kan vara klokt att ta stöd nu när du mår bra. Min erfarenhet är att man annars lätt bara "lever på" och alkoholproblemet fördunklas bara för att en dag......, Och sedan är man fast. Stöd kan vara här men det är också bra att fysiskt träffa någon. AA är utmärkt men IOGT-NTO är också bra liksom kommunernas alkoholrådgivning.
Lycka till
Ikaros

Sige

Jag vet hur lätt det är att trilla dit igen, det här är inte precis första gången jag försöker. Jag vet inte vad det är men jag har svårt att be om hjälp med just detta. Jag har erkänt för mig själv, min man att jag har problem men inte helt ärligt till någon annan.Aldrig sagt: Jag har alkoholproblem, jag är beroende! Bara att "det har blivit lite för mycket nu ett tag...."
Inte hur mycket. Inte att jag faktiskt mår dåligt av att ha det här beroeendet. Att jag inte vill leva så här
Har verkligen insett att jag behöver hjälp utifrån men inte vågat ta det steget. Inte redo för AA än. Jag börjar här......

Sige

Jag slutade dricka starksprit för många många år sedan, 25-30 kanske, för när jag drack det kunde jag verkligen bli galen, nästan aggresiv. Blev någon som inte var jag. Jag drack inte ofta då. Sen kom vinet in i mitt liv, först bara vid festliga tillfällen, sen varje fredag- lördag och snart även söndag. Mer och oftare under semestrar. Och nu spelar det ingen roll vad det är för dag. Jag gömmer flaskor och ölburkar. Blir fruktansvärt irriterad om någon kommer och stör när jag precis hällt upp första glaset kl. 14 en onsdageftermiddag till exempel. Jag vill vara ifred med mitt drickande. Gömmer undan flaskan, glaset/ burken ( har jag inget vin duger ölen bra) och hoppas att ingenting märks. Usch. Kan inte fortsätta så här.
Kollade igenom tråden om boktips här igår. Fann en länk till ett radioprogram om " kvinnor som super " och lyssnade på första avsnittet. Så långt har jag dock inte kommit än och vill inte hamna där heller. Det är verkligen dags att dra i nödbromsen. Kvinnorna i programmet lever nu som nyktra alkohilster.
Har nu inte druckit på 12 dagar. Inte varit sugen en enda dag.Jag vill inte dricka. Såklart har jag hamnat i lägen, negativa sinnesstämningar som absolut kunnat leda till att jag korkat upp en flaska, om jag haft någon, men försökt att stanna upp i känslan, frågat mig vart det leder, vad händer om jag stannar i den och låter den styra. Har också haft stunder med känslor av lugn, rofyllt och stilla.Försöker sysselsätta mig med något, köpt garn och börjat på en tröja. Städar och röjer i skåp och lådor, staplar kassar och kartonger som ska skänkas bort eller kastas. Har några lediga dagar nu och idag kastar jag ut julgranen. Och dammsuger.

Sige

Dag läggs till dag. 18 nyktra dagar idag. Jag är förvånad över att det gått så bra. Att jag snabbt har kunnat slå bort tanken på vin när den dykt upp. Verkligen inte låtit den fått fäste. "Jaja, men nu dricker jag inte vin". Men jag är mycket väl medveten om att faran lurar runt hörnet och det kan slå till med full kraft när som helst. Men mår bra i det som är nu. M drack snabbt upp det som fanns i nyårshelgen och sen har även han avhållit sig från alkoholen här hemma. I helgen när vi var bortbjudna på middag, då
drack han för jag körde. Men han har inte köpt hem något. Jag är tacksam för det. Stickar vidare på min tröja.....

Sige

M fick öl av en kompis som tack för hjälpen med ett jobb. Nu står de där i kylskåpet och frestar mig. MEN det är hans öl, jag ska inte ta någon.

Mags

Verkar vara en bra medicin. Men med det du ursprungligen beskriver i din tråd låter som att du kommer behöva städa ut mer än saker ur din tillvaro. Eller kanske tillföra något som ger dig glädje?!

Sige

och just därför tänkte jag att jag måste börja med att "städa ut" alkoholen ur mitt liv. Att med nyktert sinne och öppna ögon se livet som det är nu. Mitt eget ansvar i hur jag mår eller i hur jag har det. Jag måste börja där, jobba med mig själv. Jag kan inte gömma mig längre eller skylla på någon annan.
Faktum är att jag redan mår bättre, känner mig lite gladare. Idag blev det ju lite jobbigt ett tag med de där ölen i kylskåpet, men jag klarade av att låta bli och nu är jag inte alls sugen längre. Det stärker mig också att jag höll fast vid mitt beslut att inte dricka. Jag vann idag, 1-0 till mig!

Sige

I fredags, då var jag så trött, knappt sovit och alldeles för mycket att göra på jobbet, en dag där längtan efter vinets dimmor lockade och med en ledig helg i sikte. Men nejnejnej! jag ska inte sabba det här nu.
Jag vet hur dåligt jag kommer må om jag ger efter. Besvikelse, självförakt, ångest....
Jag åkte hem utan att ta en omväg till bolaget. Gick och lade mig i soffan, drog en filt över huvet och låg där tills suget gått över. Och i helgen har det varit fullt upp med olika aktiviteter, jag har inte saknat vinet ett dugg. Tacksam för varje nykter dag.

Tyvärr är det så man får göra för att inte trilla dit när det lockar.
Dra täcket över huvudet tills det går över. För det går över.
Sticka, stapla kartonger eller sortera skruvar och muttrar.
Gör vad som helst för att sysselsätta dig.

Kämpa på. Måndag och vardag im...
Bra kämpat!

Sige

Ikväll trött, lite småsur och uttråkad. Trött för att jag jobbade på övertid. Sur för att jag saknar vindimman samtidigt som jag faktiskt inte vill in i den igen. Löser ju inget vet jag ju. Det blir inte bättre.
Det stör mig. Nu måste jag våga, orka, möta alla känslor, försöka förstå. Ingen lätt uppgift.
Ikväll vill jag inte. Jag fördriver tiden härinne, tar del av andras tankar och erfarenheter, lär mig ett och annat. Vissa är ju helt fenomenala på att uttrycka sig, det är ren underhållning att läsa.
Jag ska läsa i en sån tråd nu och bli på bättre humör.

Sige

Men: Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan.....
M har köpt öl och whisky. Jag bävar

Elias

Fantastiskt bra kämpat så här långt, Sige. Bit ihop rejält ikväll om a-djävulen kommer med sina listiga lockrop. Du vill ju inte dricka och du är starkare än den där rackaren.
Vit helg på dig!!!

Sige

och jag avgick med segern även denna gång! Hade en del saker som jag bara måste göra färdigt idag som jag sammanbitet och lite ilsket, jobbade mig igenom medan suget sakta, men säkert klingade av.
Tack Nya tider och Elias, era kommentarer hjälpte mig att stå emot, fortsätta tro på mig själv och den väg jag valt att gå.

Elias

Tänk så skönt på måndag morgon när du vaknar nykter och kan summera en vit helg!

Sige

men helt vit blev ju helgen inte. Drack 3 helt onödiga folköl.( jag orkade inte dricka fler) Tyckte först att de knappast räknas, inte behöver omnämnas, gömmas undan, (välkänt beteende) Men jag får stå för vad jag gör. Mängden motsvarar 3 glas vin. En månad a-fri var mitt första mål och jag föll på målsnöret. Som sagt ingen katastrof men jävligt onödigt. Gav ju absolut ingenting! Ingen skön avslappnad känsla, bara proppmätt. Stressen på jobbet idag gjorde mig till ett lätt offer. Inget av de "verktyg" jag använt mig av tidigare när suget satt in hjälpte idag. Viljelöst lät jag mig dras med av något som var starkare än jag. Låter lite väl dramatiskt i sammanhanget, mängden alkohol liten, men det är ju själva beteendet som ska brytas. Stress är det största hotet mot min nykterhet .Nåväl, jag tänker inte ge upp.
Tack ändå NT och Elias för ert stöd:)

Elias

Du drack tre folköl och de triggade inte till mer, en seger! Och en tankeställare kanske, nästa gång kan det ju vara det tunga artilleriet som kallar på dig... Triggers finns ständigt och överallt.
Sätt nu en parentes kring de där tre och gå vidare. Att du inte tänker ge upp bådar gott.
Nu kämpar vi på!!!

Sige

Känslan efteråt, som de där tre ölen som jag hävde i mig bara för att jag var stressad och trött och på dåligt humör gav, har fått mig att stoppa, tänka efter och låta bli.
En oplanerad resa i helgen ledde till nya utmaningar. Men jag tänkte tillåta mig att dricka max en halv flaska vin till maten på lördagkvällen.Jag höll mig till det och det var inga problem att stanna där. Jag kände mig lugn och nöjd över att kunna styra mitt intag. Det är ju det där lagom och mysiga, trevliga man strävar efter men som oftast går över styr. Vi hade så roligt. Tilläggas bör kanske att de övriga i sällskapet är måttliga i sitt drickande. Det var bara M som hade svårt att sluta...
Jag går vidare mot målet att helt stoppa tröstedrickandet, ensamhetsdrickandet .

Elias

Dock, många här på forumet beskriver att de lyckats klara normalt socialt drickande en, två ,tre osv gånger. Sedan går det överstyr - igen. Bra att ha med sig i bakhuvudet...
Härligt att du kämpar mot att helt skippa att dricka i ensamhet. Kan ju bli hur mycket som helst i det läget.
Kämpa på!!!

Sige

Och det är 46 dagar sen jag tog mitt beslut att försöka leva livet utan alkohol. Har ju inte lyckats vara helt vit men känner mig ändå väldigt nöjd med hur jag klarat av den här tiden. Men de där sketna ölen stör mig, för att det är just det beteendet som skrämmer mig. Hälla i mig det som finns tillhands, (tur att det bara fanns 3,5:or då) bara för att jag inte orkar känna det jag känner. Döva. Fly. Men det blev inte mycket till flykt av några folköl.......
Påminner mig om alla fördelar med att vara a-fri om tankar på vin dyker upp. Dagar där de. inte ens finns blir fler och fler. Lugnt och skönt.