Jag letade efter trådar som hade barn i ämnesraden, men tappade tålamodet. Någon får gärna visa mig en tråd.

Har efter ett förhållande som varat halva livet separerat från en man som jag har flera barn med. Barnen är mellan lågstadieålder och gymnasieålder. När jag var gravid med mellanbarnet, tror jag att vårt ansvarslösa studentliv hade övergått i ett vuxenliv, där hans alkoholkonsumtion hängde kvar i det gamla, medan min var på en nivå för en mor med ett barn (måttligt) och ett barn i magen (inget). Under tiden då jag var gravid med tvåan gjorde jag noteringar i min dagbok de dagar min sambo inte drack. Det var inte många streck för nykter. Detta var nu för många år sedan, eftersom tvåan nu är tonåring.

Livet och våra egna beslut förde oss till spännande platser. Men underliggande fanns ett drickande, som någon gång övergick i att ske i skymundan. Eller -- jag bjöds gärna på alkohol och på mina favoritöl... medan min sambo kunde dricka med mig, men samtidigt konsumera mer utan att jag såg både före, under och efter. Och så förstås det rena smygdrickandet. Spåren av hans smygdrickande har både jag och min släkt, samt barnen, hittat i många år. Allt från ölburkar i skogen eller garaget, till tomma flaskor på konstiga ställen, spännande flaskor i pappas necessär, glömda glas med intorkat vin i botten i skåp, hyllor och under sängen, i källaren, i trappan.... Någon gång började min sambo ta hand om disken efter maten. Jag förstod inte direkt att det var för att han då kunde vara själv i köket med sina glas. Någon gång slutade också jag vilja bli serverad alkohol. Jag tänker att det kanske var då någon gång, som hans smygande fick ta nya vägar.

Under tiden har min sambo alltid haft ett bra jobb. Och kunnat göra karriär. Men utöver det, har han inte särskilt många vänner. Och vårt en gång sociala liv försvann. Men just det är underordnat. Och jag har lyckats ha vänner. Min oro gäller våra barn.

Fanns det en sak som jag trodde att jag kunde kräva av min sambo under tiden vi delade fram tills alldeles nyligen, så var det att han skulle vara nykter när han var ensam med barnen. Vi diskuterade ibland hans drickande, men han menade att han inte hade något problem. Under vårt liv, trodde jag att de beslut vi fattade om ny hälsosammare livsstil, nya ställen att bo på osv, skulle stötta honom i hans vilja att hålla sig nykter, men det funkade bara periodvis. Jag tror att jag var naiv. Jag trodde att barnen skulle vara motivering nog, även om jag inte var motiverande nog... Och jag kände mig besviken, ledsen och arg varje gång han var onykter när han var ensam med barnen. För det var han ju. Gång, efter gång, efter gång... efter gång... Att jag inte bröt upp då? Jag fick samtal från ett förtvivlat barn... Jag fick se brev från ett annat barn till sin pappa... Och jag fick se en liten en sittandes framför tevespelet med sin stupfulle pappa när jag kom hem (och ja, det hände också farligare saker, men vill inte ge alla detaljer här)... Men ändå bröt jag inte. Varför? Jag blev arg, ledsen, besviken.. Lindade in mina känslor efter år, och kände till slut ingenting för sambon. Den varma kärleken försvann. Det var arbetet som gjorde att jag var borta då och då. För att kompensera detta, som jag var tvungen att göra, sågade jag så småningom bort mer och mer och mer av mina egna aktiviteter utanför jobb och barnen och deras aktiviteter.

Men jag var kvar. Jag trodde nog att det skulle vara bättre för barnen om jag var kvar och dessutom vågade jag inte ta steget rent, krasst, ekonomiskt? Det fanns stunder då jag trodde att det skulle bli bra. för det fanns kortare eller längre perioder då sambon inte drack. Och vi har gjort en hel del roliga saker tillsammans. Det är jag den första att erkänna. Det är bara det att jag har varit den enda nyktra vuxna att rådda familjesituationen den andra delen av tiden.

Men så kände jag till att det måste ta ett slut. Jag kunde inte vara kvar i ett känslomässigt dött förhållande. Jag ville inte ge barnen bilden av att det är så uselt människor ska leva. Jag ville ge dem att leva i glädje, kärlek och förutsägbarhet, inte den otrygghet de levt med.. Men när jag tänkte på att göra slut, fokuserade jag i början mer mer på honom. Jag tänkte att det bästa vore att han mådde bra och drack mindre när jag gjorde slut, för annars kunde det sluta i en katastrof. Jag önskar att jag tydligare visat honom hur sviken jag kände mig och hur förbannad jag var. Det gör ont i mig när jag skriver detta. För till slut var det barnen som gav mig de bästa anledningarna till att gå: ett barn som säger att det oroas under veckorna av skolan och under helgerna av pappan, som har ont i huvudet och magen.. och ett barn som gråtande ringer mig när jag är borta..

Så jag gick.

Men saker blir inte lättare för det. Det jag vill diskutera här är hur sjutton göra med barnen. Någon säger: "barnen ska få vara med och bestämma själva". Men det är faktiskt inte så enkelt för dem. För även de är fast i ett medberoende (som vi försökt råda bot på genom deltagande i en självhjälpsgrupp). Och de har skuldkänslor. De vill inte såra. De vill att alla ska må bra.

Min fd. håller sig (sedan jag lämnade honom) nykter när han är med barnen och vi har alltid pratat lugnt och sakligt om de ämnen vi valt att ta upp. (Det kan jag utveckla en annan dag, eftersom jag gärna hade velat visa lite mer känslor, medan vi hade locket på.) Så vad vi har pratat oss fram till nu, är en lösning där barnen är hos båda, men lite mer hos mig. De delar dock en normal vardag med sin pappa.

Det här kan utifrån sett se ganska bra ut. Men barnen är olika. Minstingen kan sakna de där stunderna framför teven hos pappa. De större kan på olika sätt uttrycka att de önskar att de vore mer med mig, men de vill ändå vara med pappa. Ett barn säger att jag vill vara mer hos dig, men jag vill inte att mina syskon är ensamma hos pappa, så därför är jag där också.

Och så pudelns kärna: Hur tar man fram en lösning som passar alla, som inte är så vuxenanpassad som denna? För ska jag vara ärlig mot mig själv, tror jag att den lösning vi har kommit fram till mer är en lösning som passar min (förhoppningsvis) tillnyktrande fd. sambo och inte barnen, som fortfarande känner en oro.

Någon tänker kanske familjerådgivare? Vi har varit och pratat. Mitt intryck är att familjerådgivaren i den kommun där vi bor är mer av en parrådgivare. Och hen har definitivt inte någon större insyn i beroende- och medberoendeproblematik. Beroende som min fd. sambo blir mästare på att manipulera, har jag lärt mig på sistone (utan att för den delen kunna hantera det). Och detta var vad som hände också hos familjerådgivaren..

Jag har blivit lite uppmärksam på hur min fd. sambo försökt att manipulera barnen, genom saker han sagt som jag snappat upp. Jag tycker inte det är okej. Det gör ont i mig. Jag får en stor klump i magen. Men jag vet inte hur jag ska framföra det utan att själv verka manipulativ. Barnen och jag har alltid pratat och vi pratade också om pappas drickande innan vi bröt. Att gå från samtal med barnen, där de själva framför tankar om sina känslor inför situationen, känns dock svårt. De säger saker i förtroende. Jag känner inte att jag kan framföra till pappan att de inte vill öka sitt umgänge med honom, till exempel.. Eller att ett barn inte vågar ta hem vem som helst beroende på att pappa kanske har druckit.. Eller det här med att ett syskon är med hos pappa mest för att skydda sina syskon.

Just nu (i skrivande stund) är jag faktiskt inte orolig över något farligt FYSISKT ska hända barnen när de är hos pappa. Han håller ju sig nykter. Han skulle aldrig tillåta sig själv att tappa kontrollen så till den grad att det också märks utåt. Men jag vet vad den förbannade oron kan göra med dig PSYKISKT. Vad den kan göra med barnen. Och jag vet inte vad jag ska göra med den. Och där står jag idag när sambon börjar hinta om ett större umgänge med barnen. Det gör klumpen i magen ännu större.

InteMera

Mini, jag har samma situation som du att mannen säger flytta du bara men jag behåller huset. Bor i en liten kommun med få lediga bostäder och flytta längre bort går inte då det skulle innebära skolbyte för barnen vilket jag tycker skulle vara för mycket för dem på en gång i omställning. Men dethär vet han och har exakt räknat ut att funkar utmärkt som hållhake på mig. Och han ska kräva att dottern bor med honom när vi kommer till rätten, han som inte nu ens nykter knappt noterar hon finns. Jag sköter, barn, hushåll, skolärenden, kalas, julklappar, skjutsande ja allt.

Han kan gladeligen stanna hemma för att han känner sig sjuk en tisdag, bara för att vi på eftermiddagen ska få hitta honom slocknad i soffan. Och när han vaknar efter timmar är han förbannad när ingen vill prata och gosa med honom. I hans värld borde alla vara som vanligt när det passar honom att uppmärksamma vår existens, att jag är besviken, bitter, arg och irriterad kan ju inte bero på honom. Han tycker mitt godisätande är lika illa som att han dricker?? Och då är nog mängden godisätande högst normala mängder hos oss, men han ska ju alltid svänga strålkastaren på nåt annat än sin sprit. Själv har jag inte druckit nåt alls sen 2008, alkohol har för mig blivit nåt som bara äcklar och förknippas med en massa otrevligheter. Mitt barn sedan tidigare har också en pappa som är alkoholist, mina föräldrar dricker också för mycket så ja hur i helsike har man lyckats dra på sig detta igen? Jag är högutbildad, normalt intelligent, har ett ansvarsfullt chefsjobb och är världsvan men lider tydligen av dålig mänskokännedom :(

Jag har i alla fall under flere års tid skissat på en plan för att komma bort, och på ett sätt som skulle vara säkert även för vårt barn. Börjar nog snart vara läge att sätta planen i verket, som någon klok här sa så hjälper det nog inte att försöka ha kontroll över barnen hos mannen som motiv för att stanna, vilket liv är det barnen då måste leva hela sin uppväxt? Jag tänker mig att göra ett försök med att få barnet att ringa mig genast om pappan dricker och slocknar. Jag får då i min tur ringa barnskyddet att åka hem till dem och tvingas dom göra det tillräckligt många gånger att ta barnet därifrån så lär dom uppleva själv det jag sagt och det är inte mitt ord mot hans. Att bara själv hämta barnet är ju olagligt om det är hans umgängesdagar, och man riskerar själv få polisen efter sig om man hämtar barnet medan han sover. Har läst på om mina och barnets rättigheter och tagit reda på juridiken, det kab jag rekommendera era andra också. Vet vad som väntar, förbered och var iskall när det gäller det offentliga och juridiska, gråta sig sönder och samman kan man göra ensam eller med vänner men utåt måste man se ut som att man har full kontroll om man ska ha en chans att bli av med det helvete vi lever i med barnens säkerhet i behåll. I mitt fall finns ju dessutom en hotbild pga historia med våld vilket gör det än svårare men med era berättelser i ryggen börjar jag snart ha byggt upp tillräckligt mycket ilska över det dessa män utsätter oss för, för att börja agera och sluta älta och oroa sig.

Stor kram till dig vindstorm med de svåra samtal du också har framför dig!

Kom ihåg ni är värdefulla och att ni är värda ett normalt och glatt liv, det ni upplever är inte ert fel utan en annan vuxen människa som väljer att utsätta er för sina egna problem!

Slumpmässigt A…

Försökte komma åt den här tråden härom dagen, men blev störd och kom bort från den.

Suger åt mig allt från det Muminmanna skriver som barn till det ni beskriver Vindstorm, Mini, InteMera. Det är så fullt av erfarenheter (delade). Muminmanna .. ja, barnen har varit ett starkt motiv. Men det tog många år. Var gravid med tvåan när jag började se mönstret på allvar. Tvåan är nybakad tonåring.. Puh. Att vara så fast att det tar sådan tid. Och ja, storasysknet har fått fixa och dona. Lillasyskonet har kanske inte förstått, men blivit på något vis manipulerad för att inte förstå, genom pappas mys och spel och godis och vad vet jag.. i soffan, i huset, i trädgården... i skogen.. men aldrig långt borta.

Det suger i magen på mig när jag läser om gömda flaskor. Och den här känslan: att känna när man går in genom dörren vad som är på gång.

Skönt med en syster som har lite kött på benen, som kan prata, Vindstorm. Jag hoppas också att ni kunde prata. Min erfarenhet av att prata är dubbel. Under alla år kunde den leda till kortsiktig förändring. Men i slutändan var vi tillbaks vid ruta ett. Nu när det blev riktigt allvar, det vill säga att jag gjort allvar av att flytta, verkar det som om det ändå slagit rot. Just nu håller sig mannen nykter när han är med barnen (men inte när han är ensam, fast det ju inte min sak.. måste inte kontrollera). Det känns bra för barnen (om det håller i sig), men hade inte räddat vårt förhållande. Det verkar bra med anhörigskolan. Vet inte direkt vad det är, men tänker att det liknar det anhörigstöd barnen och jag fått. Det är stärkande.

InteMera. Det här smygandet. Ja, det är förtärande. Och över huvud taget situationen med barnen. Mina barn motiverade mig starkt. Men segt. Det tog tid. Det handlar nog om att man är så inne i det. Det verkar dock som om du har tagit fram en plan. Jag tror det kan vara bra att ha en plan a för dig och barnen. Istället för alla dessa ständiga plan b, c, d, e, f - ö, som man får laborera med som partner till en akoholist.

Mini, det jag tänker nu, men skulle vilja utveckla, är att du är värd mer! Vill skicka en styrkekram och komma tillbaks hit och läsa mer och kanske dela med mig av något. Men just idag är en dålig dag. Så jag får sluta här.

Lyra

..när jag läser vad ni skriver.

Speciellt om den där klumpen som vrider sig och illamåendet. Kraften som är som bortblåst. Ilskan och maktlösheten. Känslan av av ständigt falla och ensamheten.
Att behöva vara stark och lösa alla problem.

Läste nåt träffande i en bok jag kan rekommendera. Om ni inte redan läst den. Det har ni säkert. :)

Släpp kontrollen - vinn friheten! av Carina Bång.

Man kan "insjukna i styrka"

Där är jag nog lite just nu. Ingen att hjälpa eftersom det är lugnt på hemmafronten. Inga superkriser. Och jag känner mig helt värdelös. Har så svårt att släppa taget.

Kramar till er alla. En dag i taget.

InteMera

Mannen går runt hemma och försöker vara som vanlig på kvällarna, pratar jobb och prylar och försöker för allt få mig att inte "sänka stämningen" med att lyfta upp frågan om vad som hände i helgen. Han drack två dygn på raken i garaget och vi sa inte ett ord till varandra när han väl kom in på söndag eftermiddag. Jag tror nog han förstod min ilska bara av blicken han fick. Sen försökte han senare hitta på nåt som skulle släta över det hela, att det fanns en orsak att han druckit. Denna gång att han fått samtal att hans gamla mamma är riktigt sjuk och ligger på sjukhus. Samma mamma som han annars inte pratat med på år och inte kunde bry sig mindre om men han trodde väl jag skulle vekna och förstå som vanligt för förklaringen. Alltid dessa orsaker utifrån till hans drickande - jobbstress eller oro men lustigt nog alltid saker han inte annars ens nämnt. Ursäkter för att supa, förmår inte bara säga att han ville dricka så han drack. Tror han för sig själv kan förneka alkoholproblemet med att hitta yttre ursäkter, då är det liksom inte hans fel eller beslut.

Jag är så arg just nu så jag har svårt att fungera normalt, försöker ägna mig åt barnen och helt strunta i honom för nu. men blir arg på mig själv jag igen tiger, rädd att det ska leda till mer drickande om jag skäller rätt ut som jag egentligen vill göra.

Styrka till er alla som kämpar.

Anka

Jag har haft det som ni, allihopa. Våren för snart två år sen fick jag till slut nog, köpte lägenhet bakom hans rygg (med hjälp av mina föräldrar, annars hade det aldrig gått), gick till jobbet och mejlade honom att jag lämnar honom. Sen följde en helvetessommar i väntan på försäljning av vårt gemensamma hus - det som jag trodde var drömhuset. Nu har vi bott isär i snart 18 månader. Exet håller på att supa ihjäl sig, har mist sitt jobb, förlovat sig och blivit lämnad även av den kvinnan. Barnen och jag bor i en varm, ombonad och ganska liten trea, bara några hundra meter ifrån vårt gamla hus. De har kvar sin skola, sina vänner. Det har varit en sjuhelvetes jävla resa, jag har gråtit mycket och barnen har varit fruktansvärt arga och jobbiga (de gick på lågstadiet båda två när vi flyttade). Men i dag står jag stadigare än jag gjort under hela mitt vuxna liv tror jag, jag har stenkoll på min ekonomi, jag har en fin kontakt med mina barn, jag har god kontakt med mina svärföräldrar och jag har gått upp sex kilo i vikt. Dessutom träffade jag ganska snart en helt fantastisk man som gör mitt liv till en väldigt trevlig plats. Det var jobbigt, det går inte att göra det på ett ickejobbigt sätt. Och vårdnadstvisten har jag framför mig, men det är också min sista ångest. Jag har inte ångrat mig en enda dag, att jag gick. Inte ens när jag låg på golvet och hyperventilerade över alltings jävlighet, barnens ilska och exets hatmess, inte ens då ångrade jag mig en endaste sekund. Jag skulle göra om det igen imorgon om det krävdes. (Men det tog nästan sex år, från att jag hittade den första flaskan i garaget tills att jag orkade resa mig och gå.) Jag känner så mycket med er, allihopa. Och jag står precis bakom er och pushar lite försiktigt.

KRAM!

InteMera

Tack för pushen Anka :)

Varje stöd man får just nu är guld värt! Det är så svårt alltihop, idag en bättre dag hemma och så backar man två steg i sina planer för tänk om allt är på väg att bli bättre...Ända tills man kommer till fredag och han är full igen, jag igen full av ilska i färd med att packa ännu en låda att gömma i garderoben inför kommande flytt. Vad man är knasig och obeslutsam, vet min och mannens historia bara kan sluta på ett sätt så vet inte vad jag inbillar mig. Kanske man bara måste få en paus i tankarna och låssas allt är väl om så ens för en dag, för att orka med den stora kampen när dagen kommer då allt rasar.

Och allt mitt stöd till dig Anka inför vårdnadstvisten, stålsätt dig och tänk på barnen!

Anka

Jag förstår dig så himla väl, InteMera! Till slut började jag kissa på mig på vägen hem just på fredagar. Det tog ett tag innan jag såg sambandet, men uppenbarligen kan man bli inkontinent av stress.

Och visst måste man få vila ibland, mitt i det. Låtsas att allt är okej, andas en stund inne på Ica Kvantum en lördag när han nyktrat till, barnen är glada och man handlar lördagmiddag tillsammans. Tänka att man egentligen är en helt vanlig familj.

Men till slut går ju inte det heller. Min exman fattade aldrig det, "Om det är jobbigt två dagar i veckan, då är det ju bra fem dagar! Då är ju mer än 50 procent bra, det är väl inte så illa?" "Ja, men om jag hela tiden går och är rädd för att det snart är dags för de där två dagarna, om varje dag kan vara en av de två? Då är jag ju rädd hela tiden." "Det är ju upp till dig om du vill tänka så."

Usch, jag känner igen allt, ALLT från era berättelser här. Det är väl också det som är beviset på att det är en sjukdom. På nåt sätt är det en tröst - det är inte slumpvis galenskap, det är en sjukdom som följer givna mönster. Men jag är så glad att jag är ur det.

Slumpmässigt A…

Anka! Du visar att det går att komma vidare, samtidigt som du vittnar om hur sjuk man själv kan bli mitt i det där. Brrr. Och så det där med att man har fem bra dagar. Vad då bra? Allt det onda som hänt under de där dagarna, och alla andra dagar tillsammans, sitter ju kvar. Såren är ju djupa. Min fd. tror att bara för att han klarar av att vara nykter några dagar när han är med barnen nu, så är allt över. Ungefär som om deras sår och mina läker, bara för att hans har gjort det. Sedan älskar de ju sin pappa.

InteMera! Jag känner så mycket igen känslan. Av locket på. Och att tassa som katten kring het gröt. Men var inte arg på dig själv. Du gör vad du kan. Och du ser ju klarsynt på mannens beteende också. Puh.

Försöker själv komma vidare, men inser att jag måste ta hjälp av någon med att reda ut alla tankar. Vad tar jag liksom tag i nu. Det räcker liksom inte med att ha hittat ett boende som bara funkar sådär. Ekonomi som går back varje månad. Och framför allt ett beteende, det ser jag lite tydligare nu, som hela tiden sätter vad jag vill göra på vänt. Det har ju varit så mycket att ta hänsyn till tidigare -- det gick inte att planera för många saker, eftersom det inte gick att lita på att mannen skulle vara där/med/nykter... Jag gör likadant fortfarande, men märker att det går ut över barnen.. Och det mest skrämmande: alkoholisten blev sjuk och bad om min hjälp. I en cirkus av ambulans och annat, råddar jag saker och ting.. och skräms av att jag faktiskt tyckte att det var skönt. Själva känslan att känna igen sig i att rådda i ett kaos. Hjälp! Jag såg mig själv utifrån en stund, men vet inte hur jag tar mig ur det. Det sägs också att man ska släppa kontrollen. Men hur gör man då det? Jag vet att mannen dricker när han är ensam. Jag ska inte bry mig om det, för det som är av vikt är vad han gör när han är med barnen. Men hur ska jag inte bry mig om det? Hur ska hjärnan kunna sluta att dra slutsatser om vad som kan hända.. Jag vet inte. Och mannen har ju fortfarande barnen en del av deras vardagar.

Istället för att komma med energi och push här, så blev det en dipp. Just nu fortsätter det helt enkelt att vara tungt.

InteMera

Allt praktiskt löser sig ska du se, men var snäll med dig själv och gör en sak i taget! Tillåt dig känna tungsinne men inse det är öevrgående. En del i din läkning. Imorgon en ny dag, förhoppningsvis en lite lite ens bättre dag än idag! Styrkekramar!

AliceAlice

...så väl igen mig! Vad jag funderar över är hur du med säkerhet vet att ditt x är nykter med barnen? även om han inte tappar kontrollen...än...

Av egen erfarenhet vet jag att barnen skyddar sin pappa, inte fören långt efter, när allt eskalerat, fick jag reda på vissa saker.

Jag vet hur sjuk man blir av bara tanken på att det KAN hända något, har du tanken och känslan där så ska du lyssna på den! Hur mycket är barnen hos sin pappa?

Tror att den destruktiva familjen, så som missbruksfamiljen är, är extra måna om rättvisa, man vill sina barn så väl. Ibland känns det att hur man än väljer så blir det fel. Skriv ner alla olika tänkbara alternativ, även de som låter heltokiga, stryk sen från listan, fundera på vad de innebär för barnen, för dig, för just nu är ni viktigast och det du har ansvar för. Ibland måste man fatta beslut ovan barnens huvud, ibland tycker de man är taskig men när man förklarar och det gått en tid så kanske de förstår...

Vem kan du prata med detta om, någon som förstår, finns det någon som inte har känslor för er med som kan vägleda dig?

Mycket styrka!!!