Hej första dagen på mitt nyktra liv. Min pappa dog 2015 samma dag som han dog fick jag reda på att jag skulle bli pappa. Exakt på dagen nio månader senare föddes min son. Total glädje och total sorg i ett svep. Total känslomässig härdsmälta. Hur hanterade jag detta?? som min pappa alltid gjort med alkohol. Det har hjälpt mig att klara av ett år men nu börjar det förtära mig. Är det någon som varit i min situation?? jag måste minska min konsumtion det har blivit ohållbart. Jag vill vara en bra förebild för min son och inte föra alkoholismen vidare. Min fru kräver av mig att jag ska vara glad för min son och det är jag absolut. Men sorgen efter min pappa är väldigt tung att bära själv. Han var en jävla gubbe och samtidigt min älskade far. Jag är livrädd för att vara nykter att behöva hantera min ångest och oro. Att inte vara så social som jag blir av alkohol. Att inte känna att jag duger. just den stunden med alkohol gör att jag vågar mer och får bättre självkänsla. Jag är inte dum jag förstår att det är fel det är därför jag sitter här. Är det någon som känner igen sig i mina rädslor och hur gjorde ni??

Anders 48

Bra att du skriver....-och grattis till sonen!! Härinne har vi problem av alla de slag - med alkohol som största gemensamma nämnare. Det ser olika ut, vägen hit o dit har sett olika ut - men vi sitter här och upplever att vi har problem. Jag har min tråd för att på något sätt få en "dagbok" på hur jag mår/gör/agerar. Det hjälper mig. Jag läser många andras trådar. Det hjälper mig. Ibland skriver jag en "klapp på axeln", ibland klappar jag mig själv på axeln. Du och ditt problem är lika viktigt som något av någon av oss andra. Jag förstår att det måste vara tufft att förlora pappa och samtidigt få barn. Lyckan möter sorgen, där och då, på plats. Finns det något facit på hur man möter det? Nä, antar att det inte gör det....... Så motstridiga känslor kan få problem att existera samtidigt - och då funkar ju alkohol sååååå bra. Tar udden av det mesta, högt eller lågt..... Läs vidare här, släpp inte ditt problem. Du har faktiskt gjort någonting stort - du har startar en tråd här, och har insett att du hanterar alkohol på ett problematiskt sätt. Good job! Häng kvar. Jag håller på dig.......

Coco79

Hej Malkolm,
Jag tror du och jag kan ha något gemensamt...att börja dricka (eller börja dricka mer, som i mitt fall), efter en stor sorg i livet. Jag vet inte än hur det känns att förlora en förälder, men jag vet hur det känns att förlora en familjemedlem. I mitt fall blev det mitt enda syskon, min lillebror, som dog i en olycka i juli 2014. Han var då 28 år och pappa till en 10 månader gammal dotter, hans första barn. Han var sambo och hade renoverat vårt barndomshem till deras eget hem efter att våra föräldrar flyttat till lägenhet. Han var så lycklig då för hemmet hade precis blivit perfekt och han hade fått bilda familj, som han hade önskat. Och livet tog slut, på en sekund.
Så jag vill säga till dig, Grattis till din son & till en egen familj! Ta vara på den och bli en bra förebild som pappa. Det är alla barn värda.
Min pappa var också alkoholist (idag nykter...jag vet inte hur det gick till?!) när jag o min bror växte upp. Och i tonåren hatade jag min pappa för det. För att jag skämdes. Ville inte ta hem kompisar. Men än idag kan jag ibland få hatkänslor för honom, min pappa lever fortfarande, men jag har inte kunnat prata ut med honom om hurdan han var som pappa under min uppväxt. Jag skulle nångång vilja göra det, men pga hans sorg att ha förlorat sin son så kan jag inte utsätta honom för det. Inte än. Och jag är inte heller redo att konfrontera honom, har inte ens bestämt om jag vill göra det. Kanske kan jag förlåta honom utan att vi behöver prata om det.
Nu blev det mer prat om sorg än om beroende... men jag är också beroende av alkohol, och det finns säkert i generna till en viss del. Ibland är det lätt att bedöva sorgen med hjälp av alkohol, ibland har jag velat bli riktigt full ensam hemma för att sedan få gråta ut ordentligt, har då tittat på bilder av min bror och tänkt på fina minnen.
Ett råd jag kan ge dig är att du skall inte vara ensam om din sorg, kanske du först skulle söka hjälp för det? Jag gjorde det via företagshälsovården och fick gå hos psykolog 8 ggr för att bearbeta sorgen. Samt att jag gick i församligens sorgegrupp 6 ggr, där fick jag träffa andra med sorg. När jag sökte hjälp för sorgen nämnde jag inget om att jag redan då var orolig för min alkoholkonsumtion...för jag ville inte minska eller ändra på något då. Men nu i efterhand förstår jag att jag kanske borde ha berättat det då också. Kanske ett tips för dig? Men framför allt, försök få hjälp till din sorg och var en stolt pappa som ser ditt barn. Jag önskar så att min bror var i livet och fick se sin dotter växa upp, så det är en stor gåva du har fått att få ett barn att ta hand om! Förvalta den uppgiften med ära! Jag önskar dig stort lycka till!

Malkolm85

Tack coco79 ?. Ja det är mitt mål att att vara en god förebild. Och då kan jag inte dricka som jag gör. Beklagar sorgen det är svårt när familjemedlemmar går bort. Kämpa på du också