Jag är ganska ny här, har skrivit lite och tycker det känns bra. Brukar många gånger tänka hur många vi är som drabbats av detta helvete.

Min exman träffade jag för 36 år sedan då vi var väldigt unga, 18 och 20 år. Vi har haft en fantastisk relation och han har alltid varit både min älskade man och min allra bästa vän. Vi har självklart också haft fruktansvärda stunder, för det märktes tidigt att han hade svårt att hantera alkohol. Men de första 20 åren kunde han alltid resa sig. Han har haft ett mycket bra jobb och det har även jag haft. Vi har två underbara numera ganska vuxna barn. Han har också varit en fantastisk pappa.

Men jag har nu förstått att han aldrig på allvar velat bli av med sin stora kärlek alkoholen. Han har varit på behandlingshem tre gånger. Första gången gick inte bra, han började dricka nästan på en gång. Andra gången gick det bra. Han var nykter i flera år. Gick regelbundet på AA och vi hade en mycket bra tid hela familjen.

Sedan fick han en utlandstjänst, och vi flyttade långt bort i ett par år. Vi trivdes väldigt bra allihopa, och barnen som då var i tonåren älskade skolan där.

Men efter ett tag började han dricka. Kaos uppstod då vi befann oss på andra sidan jordklotet i ett land där inte man inte alls ser på alkoholmissbruk som i västvärlden. Det blev många jobbiga situationer och många konsekvenser.

Vi flyttade hem för snart sex år sedan, och vi skilde oss pga alkoholen och ännu värre konsekvenser för fyra år sedan.

Men jag har aldrig kunnat släppa taget om honom. Jag har nog varit världsmästare i medberoende. Trots att hans missbruk blivit värre såsom konsekvenserna så har jag alltid stått där och tagit emot och hjälpt honom. Våra döttrar har varit mycket bättre än mig på att sätta gränser och också tagit avstånd vid flera tillfällen.

De senaste två åren har allt brakat totalt för honom. Han har inget jobb längre, dålig relation till barnen.

Men så har vi mig då, världsmästaren i medberoende som inte kan släppa. Jag går omkring och hoppas och hoppas att bara jag gör si eller så, ja då kommer han bli nykter. Jag har fortfarande bilden av honom som han var när han var okey och när var en familj.

För snart tre månader sedan åkte han på en hitta sig själv resa och befinner sig på andra sidan jordklotet nu. Det har inte gått så bra. Han är i sämre skick än någonsin. Han skickar mejl till mig, sina barn och din bror. Det ena är elakare än det andra. Vi svarar inte. Men jag är så nära hela tiden.

I julhelgen skickade han ett mejl om att han träffat en ny kvinna, en fantastisk kvinna som han skulle leva tills vidare med. Jag gick sönder. Totalt.

Efter någon vecka igen fick vi fler mejl om att han ville träffa oss (vi befann oss i ett land på semester) och att vi skulle stryka ett sträck över allt. Att hon kvinnan inte betydde något och att han lämnat henne. Den enda han älskar är mig, men mig kunde han inte få. Vi sa nej och ville inte att han kom. Då började han med ännu elakare mejl. Vi svarar inte.

Är det någon annan som är lika medberoende som jag är? Hur har ni gjort för att gå vidare? Trots allt han gör och gjort genom åren så kan jag inte släppa taget.

Jag har bokat tid hos en specialist på medberoende och ska dit nästa vecka. Hon får något att bita i. För jag är helt fixerad vid mitt ex.

Emjuli

Tack för din reflektion Nya Tider. Ja det är jobbigt för alla barn till såväl alkoholisten, som till den medberoende. Oftast blir ju båda föräldrarna lite dysfunktionella. Skillnaden är att den ena inte fyller på med substanser.

Ja, jag ska verkligen försöka kämpa nu. Jag kommer ju aldrig kunna glömma min älskade exman och alla de fina stunder vi haft. Men jag måste få en sund relation till honom, och jag måste släppa taget. För just nu har jag honom i huvudet 24/7, jag lever ju inte fullt ut själv.

Hoppas också innerligt att det kommer gå bra för dig, och att du har kraft, mod och vilja att förändra. Ibland funderar jag ofta på att om vi uppfunnit alkohol idag, så skulle nog det vara förbjudet och klassas som en mycket farlig substans. För den skyr inga medel, tar det den vill ha, splittrar familjer, är elak och förstör så många människor. Och de förstörda stackare som fastnat, trycker den till extra mycket och vrider om på det mest fruktansvärda och egoistiska sätt.

Och ja jag måste kämpa emot, för just nu har jag gått sönder rejält. Hur än mitt intellekt säger att "släpp nu", "han kommer inte bli bättre", "han drar ner dig också" mm mm så känner mitt hjärta något annat. Jag kan inte sluta älska denna helt förvridna, förgiftade och egoistiska man som alkoholen tagit ett så hårt grepp om.

Akvileja

Kära Emjuli!
Du är långt ifrån ensam som världsmästare i att vara medberoende, vi är många som delar den förstaplatsen tyvärr! Jag kämpar själv med att ta mig ur ett destruktivt förhållande. Innerst inne vet jag att det inte blir bättre än så här. Och bra är det inte, det är psykisk tortyr att leva med en alkoholist, särskilt en som förutom att bli berusad också blir elak och häver ur sig förolämpningar.
Bra att du sökt hjälp!
Jag jobbar själv på mitt håll med att försöka skapa nya kontakter och aktiviteter för att inte falla tillbaka i medberoende.

Emjuli

Akvileja, tror också att vi är många. Känner igen detta med elakheter, just det har bara blivit värre och värre. Eftersom min exman nu befinner sig på andra sidan jordklotet, så får vi dem i mejlform. Både jag och våra döttrar.

Till mig verkar han ha släppt alla spärrar, och mejlen jag får är så fruktansvärt vidriga.

Det är ändå märkligt att vi som är medberoende har så svårt att släppa taget, att vi går där år ut och år in och hoppas. Skulle jag själv höra någon berätta min historia så skulle jag tycka att personen var helt korkad som stannade kvar. Lite på samma sätt som alkoholisten inte kan släppa flaskan, på samma sätt har vi blivit beroende av dem.

Hörde av någon att just elakheterna är för att de ska mildra sin ångest. De projicerar ångesten på oss, för då blir det lättare att dricka vidare.

Lycka till och styrkekram!

Yoyo

Hej, ja vi är många som är med om samma sak. Vi känner oss/blir sjuka fast det är partnern som är sjuk! Din berättelse liknar min på så många sätt, med skillnaden att vi är inte separerad. Har varit gift i 39 år, och merparten har varit alkoholfri! Han drack inget medans barnen växte upp, det är nu nr de är vuxna o vi har många barnbarn som han börjat igen.
Men nu har alkoholen tagit över och dominera allt, fast jag inte ens dricker själv. Men också jag har svårt släppa taget om hans mående, efter så många år är vi nästan som syskon, fäst vid varann och man överger inte sin familj hur lätt som helst.
Hur jag gör? Skaffar hjälp för egen del för det första, det är det du gör nu! Så bra! Sen är det tankarna o känslorna som snurrar, mig hjälper det mycket att prata av mig med de i samma situation, skriva här gör gott.
Några tankar om mig som är viktig för mig: Jag är älskad (vänner, barn, barnbarn), jag är värdefull, smart, stark, älskar egentligen livet, har humor och älskar att måla och sy, o vandra i naturen, (Låter som en kontakt annons!) men jag mår bra av att tänka goda tankar om mig själv eftersom jag som du får höra hårda elaka ord från partnern.
Det händer ibland vid fylloperioderna att jag blir så knäckt att sorgen är som en flod som rinner ur mig och tar aldrig slut. Då försöker jag bara låter det rinna färdig, för det är en sorg. Men när det runnit färdig, försöker jag komma tillbaka till vem JAG är. Måste också acceptera att livet är annorlunda nu, då var då (nykterhet) men nu är nu och jag måste skaffa redskap för att hantera nuet. Jag har packat mina väskor många gånger, försökt fly, o kanske jag gör det nån gång, men även om jag flyttar, måste jag ändå hantera honom på ett eller annat sätt.
Fortsätt vara den fina person du är, förr eller senare hittar du styrka i dig själv!!!
Kram!

Emjuli

Tack för din berättelse Yoyo.
Idag var jag på terapi hos en medberoende specialist. Hon var väldigt bra, mycket var verkligen inte nytt då jag varit med i 12 stegs programmet till och från, och också varit på familjevecka vid tre gånger. Men hon förklarade på ett sätt som fick mig att reflektera över hur jag agerat i mitt beroende, medberoendet. Han är och har varit min drog.

Det jag bestämt mig för nu är att jobba med mig själv. Jag kommer ta avstånd från honom, släppa taget och för första gången stå fast vid det. Kan bli svårt, mycket svårt. Men just nu kan jag inte mycket göra. Jag kan inte längre rädda honom. Jag kan inte längre utplåna mig själv och låta större delen av dygnets alla timmar tänka på honom och vara förtvivlad. Dessutom är ju inte min man i närheten, utan väldigt sjuk på andra sidan jordklotet.

Så förutom terapi, hittade jag också en självhjälpsgrupp som jag trivdes i.

Känner också att jag vill vara en bra förebild för mina döttrar.

Men som sagt, det här kommer bli en tuff resa, att släppa efter 36 år.

Lycka till för dig och styrkekram!

AliceAlice

Extra svårt att släppa taget i en destruktiv relation, banden blir konstigt nog hårdare. För mig har det varit en god hjälpa att läsa på om destruktiva relationer, misshandel, passivt aggressivt beteende, missbruk, stress mm mm.

försök se honom som en vuxen kapabel individ (även om det inte är så), han är inte ditt barn och han är inte ditt ansvar, som du redan vet. Att inse och att verkligen förstå och införliva det i sitt egna liv är två helt olika saker. Tror att du ändå är en bra bit på vägen.

Att säga nej är viktigt och mitt lilla knep, precis efter vår separation, var att aldrig svara ja utan att ha fått tänka minst ett dygn på saken. Många spontana ja försvann naturligt på vägen!

Prata m dina döttrar, ni har mycket att dela och jag tror det kan vara viktigt för både dig och dem att få berätta hur ni känner/känt och vad ni upplevt!

Mycket styrka!/

Emjuli

Du har verkligen rätt i att det känns lättare när man tänker på alkoholisten som vuxen, trots att de inte är det. Varken i handling eller ord. Men då kan man lättare ta avstånd. Men som sagt det är svårt.

Jag har i alla fall fått många insikter under den senaste månaden. Har rent intellektuellt förstått vikten av att lämna och släppa taget. Men inte i praktiken, hjärtat och mitt beroende (dvs alkoholisten) har varit för stort och vi har varit för inkrokade i varandra. Nu ser jag för första gången på väldigt länge att mitt medberoende och daltande och att alltid sagt ja, har bidragit till att inte bara jag, utan även han bara blivit sjukare och sjukare.

Nu försöker jag också tänka att jag lämnar för att jag älskar.

Kram och styrka till dig med!