Nu har jag surfat runt här på forumet i en vecka, lika länge som jag avstått från alkohol. Igenkänningsfaktorn är enorm även om det verkar finnas grader i helvetet. Utan att ha hittat forumet tror jag inte att jag klarat 7 dagars nykterhet, vilket säger något om hur illa det är. Faktiskt första gången på flera år som jag klarat så lång (?!) period, även om jag förra våren hade en längre tid av lägre konsumtion. Sedan i somras har drickandet åter eskalerat och har nu hunnit ikapp mig. Mitt dåliga förhållande till alkohol har smugit sig på under en lång tid, nog mer än tio år. Jag har alltid uppskattat berusningen, men har, åtminstone tidigare i mitt liv, aldrig varit den som blivit fullast på festen. Däremot tidigt gillat att dricka på egen hand, om än i små mängder när jag var yngre eftersom jag inte tålde så mkt alkohol. Problemen började med mer pengar, resor till Tyskland och ett dåligt äktenskap. Det var skönt, om än destruktivt, att fly in i alkoholdimman på helgen. Sedan drack jag för att kunna sova osv. Men i princip alltid i smyg. Efter skilsmässan tog det mer fart och jag drack för att döva ångesten, vilket naturligtvis var en usel idé eftersom jag samtidigt åt antidepressiva.
För att göra en lång historia kort tror jag beroendet har olika faser av förnekelse. Jag har länge, flera år faktiskt, vetat innerst inne att jag varit ute på farliga vägar men, precis som många andra här skrivit om, inte kunnat fatta beslutet att sluta helt utan bara dra ner, vilket inte fungerat hittills. Jag har heller inte velat erkänna för mig själv att jag är beroende, eller rättare sagt, alkoholdjävulen har överröstat mitt förnuft under en mycket lång tid, vilket väl är vad som händer när man är beroende.
Nu hoppas jag att jag med hjälp av min vilja och med stöd av alla underbara människor på forumet ska klara av att sluta helt. Det finns dock en massa hinder på vägen, t.ex. att jag inte erkänt för min omgivning att jag har problem med alkoholen. Och med risk för att bli utskrattad tror jag faktiskt att det inte är någon av mina vänner som ens anat något. Jag dricker ju aldrig stora mängder offentligt. Det som däremot tär på mig är att jag tror att mina barn som är i tonåren förstår att nåt är fel. Jag vet inte hur många gånger jag behövt undvika att komma nära för att de inte ska känna att jag luktar alkohol. Skammen är fruktansvärd.
Detta blev ett väldigt långt inlägg som jag hoppas nån orkar läsa. Nu ska jag ta en paus och glädjas åt sjunde nyktra dagen.

LenaNyman

Varmt välkommen hit! Och god kväll på dig!

Jag ser det som en stor framgång att du banat väg för en ny vana i sju dagar. Det går liksom en dag i taget. Eller vilken tidsenhet man nu föredrar. (Krånglar man till det så finns ju bara n u men, äh, vi kan väl ta det en annan gång). Det jag försöker säga dock är att ha inte bråttom. Låt allt vara som det är. Din väg utkristalliserar sig med tiden.

Och du; skammen, du vet? Räck ut tungan åt den. Lätt sagt, I know. Men vad tusan, behandla den som den parasit och barlast den faktiskt är.

Stor kram!

/LN

Hej Ankmamman
Mycket välkommen till oss på Forumet.
Jag är övertygad om att det viktigaste (och för många det svåraste) steget att ta är att bryta förnekelsen inför sig själv. Först när man till fullo inser sina alkoholproblem kan man börja ta itu med dem på allvar. Och där finns en väg ut ur alkoholhelvetet för alla. De allra flesta behöver ta hjälp för att finna sin väg. Det här forumet är kanske den bästa hjälpen jag stött på, men AA, Länkarna och alkoholrådgivning kan vara bra komplement. Du kan kanske behöva mediciner kontakta helst en beroendeklinik i så fall.
Ja, nu är jag i full färd med att ge goda råd men det viktigaste jag vill säga är att det glädjer mig att du börjat ta itu med problemet.
I övrigt håller jag till fullo med LenaNyman. Skynda långsamt.
vänligen
Ikaros

Ankmamman

Tack för välkomnandet! Ja, jag tar en dag i taget även om det för tillfället går förvånande lätt. Visst finns suget där, men än så länge är viljan större än suger även om det kommer att komma svåra stunder. Det finns många triggersituationer för mig. Men det är lustigt att även dessa kan förändras utifrån beteende. Förut var det i princip omöjligt att låta bli a på fredagar. Det var som ett tvång. Varför skulle inte jag få unna mig bla bla (sa rösten i hjärnan alltså). Efter skilsmässan ville jag inte ensam inför barnen sitta och dricka på helgen så då började mitt smygdrickande. Jag har haft olika strategier. T.ex. dricka precis innan läggdags eller skåpsupa då barnen varit på sina rum. De perioder då ena barnet suttit i v-rummet med datorn och "spärrat" vägen till spritskåpet har jag haft en flaska i sovrummet eller tvättstugan. Eller ha a ute i förrådet och fått springa ut och "hämta nåt i frysen" som också står där. En favorit har varit att på hemvägen stanna i ett köpcentrum och gå på bolaget och köpa en halvflaska gin och sedan gå på toaletten innan jag tagit bussen hem. De värsta situationerna nu är därför när jag ska hem från jobbet och när jag ska sova. Jag är livrädd att barnen ska hitta spår av flaskor och får regelbundet gå till återvinningen för att göra mig av med liken.

Nu ska jag kämpa på en dag till.

Elias

Här är vi många med kapade hjärnor. Men att greppet släpper mer och mer ju längre tiden går har jag förstått av många trådar här. När man inte känner sig kapad längre gäller det att se upp! Då måste man parera fallgroparna...
Är på min 20:e vita dag och mår nu prima. Abstinensen och ångesten har släppt, men a-suget kommer och går. Har hittills lyckats skakat av mig det och är fast besluten att fortsätta så.
Grattis till + en vecka och kämpa på!!!

Björkek

Hej Ankmamman, och varmt välkommen hit! Jag är inne på min 13:e nyktra dag, och känslorna och måendet är som en jojo, eller bergochdalbana. Men det är okej. Jag försöker ta en dag i taget och ger mig små belöningar istället (god mat, boka tid för massage, etc). Detta forumet är guld värt, så fina människor här. Och här kan man skriva helt öppet och fritt om hur man mår, och hur man känner, och man vet att här är det människor som förstår precis, och kan ge tips och pepp. Och det är skönt att kunna finnas för andra här också, om man själv har en bra dag, och någon annan är låg. Så varmt välkommen igen! :)

Ankmamman

Bra jobbat med 20 dagars nykterhet! Ja jag inser att det kommer många fallgropar framöver där förnuftet kommer vilja låta sig bli övertalat på alla möjliga lömska vis. Men då är det fantastiskt att detta forum finns. Tack för peppningen!

Ankmamman

Tack för välkomnandet! Och grattis till 13 nyktra dagar! Jag försöker också att ge mig lite belöningar och vara snäll mot mig själv. De första dagarnas trötthet har gett med sig. Känner mig klarare i hjärnan men ibland lätt förvirrad. Känns bra att delta i forumet, här kan man vara fullständigt ärlig och stötta varandra. Alla verkar vilja varandra väl. Hoppas du mår bättre i morgon, på 14:e dagen!

Själv väntar jag på bakslaget. Min hjärna försöker övertala mig att det nog egentligen inte är nåt fel på mig eftersom det gått så bra hittills. Så nu gäller det att vara på sin vakt.

Ankmamman

Känner för närvarande en stor lust att dricka vin i kväll. Det är verkligen tur att mina barn och särbo ska komma till mig annars hade jag fått problem. Känner mig ledsen av olika anledningar. Det i kombination med fredagskänslan (något motsägelsefullt kanske) får mig att tänka på vad skönt det vore att bedöva sig med några glas vin. Men som sagt, det kommer inte att ske. Tack och lov är särbon mycket modest när det gäller alkohol och det är ju tur. Han vet inte om mina problem, blir dock svårt att förklara framöver varför jag inte ens vill ett glas vin till maten. Livrädd för att jag ska skrämma bort honom om han visste om att han är ihop med en alkoholberoende. Men en sak i taget.
Ha en skön fredagkväll alla!

Elias

När du klarat fredagen nykter kommer hela helgen att bli vit!
Angående förklaring till a-fritt kan du ju ha flera skäl: Skönt med en vit period efter storhelgerna, viktminskningsambition, spara en slant osv... Om du inte rentav berättar om din sits för särbon.
Nu kör vi på!

Fint att du hittat hit. Det kan säkert vara vanskligt att berätta om a-problem till någon,det kan man göra när det känns rätt. Smusslandet för familjen känner jag igen. För mig är det märkligt att det till slut blev så. Kunde inte föreställa mig för 5 år sedan att jag skulle bli en "skåpsupare"Gömmor på toaletten som man kunde dricka ur, öppna burkar i bilen, halstabletter för att dölja stanken mm mm. Hoppas du får en riktigt mysig och a-fri fredagskväll. Det är du och dina nära värda. Kram

Ankmamman

Tack för peppningen! Det gick bra under kvällen. Vi åt pizza och kollade på film. Känns helt ok nu. Ännu en dag till. Nu kämpar vi vidare!

Ankmamman

Det är verkligen obehagligt vad beroendehjärnan kan ställa till med. Det är som ett oönskat värddjur som hela tiden försöker få en på fall. Jag har haft mkt tankar på A och på att jag nog egentligen inte har så stora problem så då kan jag nog så småningom dricka måttligt. Men samtidigt vet jag förnuftsmässigt att jag visst har problem och att jag inte vill utsätta mig för att dricka ens två glas vin. Det är ingenting som skiljer mig från alla andra som har problem med alkohol. Det spelar ingen roll att jag inte dricker två flaskor vin om dagen. Mängden jag dricker är i alla fall mer än en normalkonsument dricker. Jag antar att det är många som känner igen sig i den kamp som ens inre röst för när det gäller resonemang om man har problem eller inte?
Jag är trött på att ständigt föra en dialog med argument för och emot om jag ska dricka. Mitt inre vet ju vad som är bäst, ett helt nyktert liv. Hoppas rösten tystnar snart.
Ha en bra lördagkväll alla!

Ankmamman

Inne på 12:e dagen och borde känna mig glad, allt annat är ju bättre än att dricka. Men jag förstår, framför allt efter att ha läst många trådar här, att vägen att vandra är krokig och lång. Det är första gången jag håller upp så här länge på väldigt länge så varför skulle jag lyckas på första försöket? Har så mkt destruktiva tankar och känner ett självförakt för att jag skjunkit så lågt. Jag har lyckats lura omgivningen länge. Ett samtal i helgen visar att barnen tror att jag i själva verket är en som knappt tål alkohol och knappt dricker något. Ja det kanske låter märkligt men så mkt har jag lyckats lura även dem.

Tänker på att jag alltid varit bra på att luras även när det gäller ätstörningar som jag mer eller mindre levt med sedan tonåren. Då lyckades jag lura mina föräldrar trots att jag vägde runt 40 kilo. De förstod inte att nåt var fel, vilket iofs låter konstigt. Liknar lite medberoende beteende?

Samtidigt som det väl är bra att barnen inte oroar sig är det inte bra att jag kan fortsätta manipulera dem. Det är ju då lättare att fortsätta självbedrägeriet och trösta sig med att jag inte har något problem. Men har läst alltför mkt hör för att inse att den tanken tycks vi alla brotts med.

Nu ska jag sluta älta och åka till jobbet, nykter och utan bakfylla.

Elias

...till en vit helg! Det gick ju bra och trots att det är en krokig stig att vandra leder den rätt. Har dubbelt så många vita dagar som du, men trots detta korta försprång kan jag dela med mig av att vinsterna av vita dagar ökar för varje dag. Och visst är det skönt att börja arbetsveckan nykter och bakfyllefri?
Kämpa på!

Ankmamman

Tack! Ja det var skönt att slippa dimman. Idag har varit en riktig skitdag, men har förstått att det kan gå upp och ner. Allr är heller inte alkoholens fel, det finns andra saker som kan vara tunga ibland. Var förbi centrum för att hämta ett paket och stördes av att jag var tvungen att passera bolaget. Tror att risken varit så mkt större att jag gått in där om jag inte varit med här. Det har fått mig att förstå min alkoholhjärna mer. Vilket djävulskt gift a är. Inte klokt att det ska vara en legal drog egentligen. Behöver bara läsa i forumet för att inse hur många som sabbar sitt liv pga a.

Jag försöker bekämpa suget genom att unna mig mer mat, läs kolhydrater. Som nämt tidigare har jag även ett problem med mat. Äter gärna för mkt och fel eller inte alls. Detta har jag försökt bota på många sätt men på senare år med LCHF. Men det går inget vidare, trillar hela tiden dit på kolhydrater, framför allt bröd. Förut har jag prioriterat matmissbruket framför alkoholmissbruket, men inser att alkoholen är ett större eller iaf farligare problem. Så nu går det gå som det vill med mathållningen och vikten. Orkar inte allt på en gång. Tror också att risken för återfall är större om jag försöker kontrollera alla mina missbruk samtidigt. Förhoppningsvis gör en minskad konsumtion av a att det finns mer utrymme för allt skräp jag stoppar i mig nu för att kompensera suget. Dessutom vet jag att a ofta får mig att äta alldeles för mkt och fel. Men som sagt. En sak i taget. Ska inte vara så hård mot mig själv nu.

Ha en bra kväll alla kämpar!

En sak i taget.. Det viktigaste först.. Bra att tänka på vid a-stopp. Jag stoppade i mig det mesta jag var sugen på försökte ändå välja bär framför godis emellanåt :) Man blir inte full och dum, och omgivningen behöver inte bekymra sig om en packad person i hemmet, om man äter lite extra. Gott att du klarade suget i helgen... Stor kram..

Så där gjorde jag också i början – åt som en häst, antagligen behövde jag fylla på näringsdepåerna. Har varit ytterst sparsam med a i drygt fyra mån nu och det känns oerhört bra. Massor med tid och energi frigörs och jag orkar t.o.m. laga god och bra mat, vilket är ett av mina stora intressen. Pengar får man över också till att bl.a unna sig ngt extra gott...

Vad skönt att du hittat hit. Du är mer än välkommen och vad grym du är som vågar utmana dig själv och ta hand om dig. Klappa dig själv på axeln och se vilka framsteg du gjort på kort tid.
Jag är likt dig en sådan som oxå köpte en kvarting A och drog i mig på toaletten innan bussen, det går att komma förbi det beteendemönstret och du är på god väg! :)
Har du någon vän som du vågar prata med ?eller din särbo?
Betvivlar att han skulle dömma dig för att du aktivt väljer att ta hand om dig nu. Bara du är ärlig så kommer det gå bra.
Det är okej att vara ledsen/trött/ångestfylld/skämmas/glad, Du har rätt till alla dina känslor. Det kommer bli bättre ?

Kram!

Ankmamman

...för era stödjande kommentarer. Känns så skönt att veta att någon annan vet om mina bekymmer, även om det är anonymt. Idag var en något bättre dag. Suget är inte lika påträngande, tänker inte på a hela tiden. Känns som att det kommer att gå att fortsätta, men rädd för att enkelheten kan få mig att tro att allt är ett påhitt (att jag är beroende alltså). Men antar att det återigen är beroendehjärnan som gör sitt bästa att manipulera mig. Och jag ska inte låta denna ondsinta figur vinna.

Angående att prata med någon, känns det som oöverstigligt. Dels pga skammen men även för att jag inte vill släppa in nån annan som kan kontrollera mitt beteende. Så fungerade jag även när jag var som mest under isen i ätstörning. Eftersom ingen i min omgivning fattade så kunde jag försöka bli frisk på egen hand och i min egen takt. Det gick trots allt bra, som tur var. När det gäller alkoholen tänker jag på samma sätt att jag ska försöka först på egen hand. Det är därför det är så fantastiskt att kunna läsa och skriva här på forumet där det finns människor i samma situation som vet hur det kan vara och som ger sitt stöd utan krav. Det jag tänker är att det finns ett så stort stigma med alkoholberoende och att det kan vara svårt för nån som inte är beroendeperson att förstå och kunna hjälpa (bortsett från professionell hjälp då). Det skulle säkert funka med AA men steget känns nästan oöverstigligt. Där är jag inte än.

Ha en bra kväll alla underbara människor!