Det började i våras med att jag tyckte att min sambo blev annorlunda. Vi hade då haft det tufft med våran tonårsdotter som hade blivit mobbad under jullovet. Tänkte att ha först kände sig nedstämt pga av allt som hade hänt, jag gjorde ju också det. Han började sova mer och somnade varje kväll när han nattade barnen eller i soffan. Han kunde vakna upp och vara jätte konstig och sluddra och prata om allt möjligt konstig som om han sov. Han sluddrade ofta på kvällarna vilket han sa var för att han var så trött. Han glömde att jag hade sagt saker mm. Jag tyckte att han betedde sig så konstigt att jag bad honom söka läkare, vilket han inte gjorde.
En sommardag när vi hela familjen var ut i trädgården började han helt plötslig bete sig onyktert. Och värre blev det, tillslut trodde jag han hade fått en stroke för att han var så konstig. Barnen fick jag ta in och han satt kvar ute. Han erkände till sist att han hade druckit vilket var helt solklart. Han påstod att han bara tagit 2 wiskey och fattade inte hur det kunde bli så? Tog även kontakt med hans föräldrar då som jag i annat fall inte träffar mer än vid födelsedagar, eftersom jag förstod så att allt det konstig beteendet måste var pga av att han smyg dricker. Kollade även i skåpet där vi har alkoholen och insåg då att det måste ha gått åt mycket wiskey när jag inte sett eftersom han inte druckit det när jag varit med. Och jag är ju oftast hemma?
Efter det så var jag jätte misstänksam, han betedde sig ju likadant fortfarande på kvällarna mest. Jag har frågat han vid flera tillfällen när han betett sig ännu mer konstigt om han har druckit då men han svara ju alltid nej såklart. Även en vän till mig som jag inte hade berättat detta för frågade mig en gång om min sambo hade druckit när hon hade mött honom på cykel för hon tyckte han sluddrade och luktade sprit. Jag nekade såklart och vifftade bort det..
Sen har det hållit på så tills det var dags igen, en söndag i början av december, vi hade haft ett jätte bråk med äldsta dottern. Jag var sjuk och hade somnat i soffan när vår mellersta dotter på 5 år kommer gråtande fram till mig och säger att pappa ska gå och lägga mig nu och jag har inte ätit kvällsmat.. kl.16.00.
Då var han jätte onykter igen och jag bad honom gå för barnens skull. Han erkände att han hade "smygdruckit" några få gånger men absolut inte så många gånger som jag påstod. Efter det så skulle han söka hjälp och sa till mig att doktors tiden bara flyttades hela tiden.. Ja sa som krav att han var tvungen att uppsöka läkare och han sa att han hade ringt och dom hade gett honom nummer till en kurator. Den kuratorn svarade tydligen aldrig trots att han hade lämnat flera meddelanden.. Jag har vid flertal tillfällen letat efter var han kan ha gömt det han dricker? Tror att det är ute i förrådet? Men jag hittar inget.
Nu har han inte betett sig så jätte konstigt på ett tag men han vill fortfarande inte gå till läkaren eller kuratorn.. Han somnar ganska ofta i soffan dock, och har jätte dåligt minne. Kan tillägga att han under denna period måste minst ha gått upp 10-15 kr i vikt. En natt när vi hade varit hos några bekanta och ätit middag med vin så kissade han på sig i sömnen?
Vi har 3 barn, var av den äldsta är igentligen bara min men det har vi aldrig gjort nån skillnad på. Hon bor ju alltid hos oss. Hon har mått mycket dåligt och det har varit jätte mycket konflikter med henne sedan dess.
Just nu i detta vet jag inte vad jag ska göra? Ska jag vänta och se om det blir så här en gång till? Han kan ju ha slutat? Det är ju inte lätt att bara bryta upp med 3 barn och flytta heller? Jag har tagit kontakt med denna kurator som aldrig han fick tag i idag och bokat in en tid till mig själv.
Vad gör man? Jag har aldrig varit i liknande situation och jag fattar inte hur det kunde bli så här?

DrömmaBort

Måste vara jobbigt att förstå något är på tok men inte riktigt greppa om han dricker och när eller hur mycket i så fall. Om han druckit mindre mängder länge, kan han dessutom blivit så van med alkoholen att han kan dricka större och större mängder utan att det direkt märks på honom.

Min första tanke var nog att hoppas du har nån du kan vända dej till. Kanske är det bra att detbär samma kurator som han försökt gå hos. Jag vet inte hur detfungerar då man går hos samma, säkert har de nån slags tystnadsplikt. Men månne detinte hjälper dem ocksånatt diskutera vidare om de hör vad det är fråga om från olika håll. Om hans tankar om att det går mot det bättre möter dina eller ej.

Tufft att samtidigt ha en dotterbsom inte mår bra, då man skulle behöva mycket stöd av sin partner. Går dottern och talar med någon?

Mycket krafter åt dej, och läs och skriv gärna här på forumet. Ta ett steg i sänder och se till du har såna du kan tala med och gör sådana saker du gillar. Då du skriver här blir det också ett slags dagbok för dej du kan återkomma till och få perspektiv på saker. Redan att skriva det man tänker, kan få en att se saker man inte vågat tänka eller säga högt.

AliceAlice

Tro på dig själv, troligen stämmer dina misstankar bättre med verkligheten än vad hans svar gör. Det finns alkoholister som nekar till att de dricker trotts att de halsar en flaska vin framför sina anhöriga... det kan vara annat än vin i flaskan...

Spelar mängden någon roll? Du har tydliga bevis på situationer då han druckit och inte kunnat ta ansvar som förälder. Varken du eller barnen ska behöva ha det så här!

Jätte bra att du ska prata med någon, sen är frågan om han är motiverad om han har insikt i sitt missbruk. Har han inte detta så kan du tyvärr inte göra något för att hjälpa honom, möjligen kan du hjälpa honom på traven men en sådan resa kan ta allt ifrån månader (sällan) till år eller en hel livstid (vanligare). Familjerådgivningen brukar vara en ganska neutral plats att kunna diskuter hur ni har det i familjen (han måste ju hålla med om att det varit tufft m dottern...).

Barnen behöver stöd och socialtjänsten är skyldig att erbjuda stöd till anhöriga, kolla hur det ser ut där du bor. Äldsta dottern, vad får hon för stöd? Har du och barnen pratat om pappans missbruk? De märker att något är fel och en ärlig öppen dialog brukar hjälpa! Det värsta barn kan vara med om är att de inte blir bekräftade i det de ser och upplever! Funderade...kan dotterns mående påverkas av pappans drickande???

Sluta att skydda honom och förneka, är det någon som säger som din vän så säg att det är så. Du behöver stöd av andra runt omkring, vem kan du mer prata om. Många skäms i början men det blir ännu mer tokigt om man gör det. Din sambo har en sjukdom, det är inte så enkelt att bara sluta. Ofta finns det en eller flera orsaker till att det blivit ett missbruk men det är aldrig någon annans fel, ta aldrig på dig skulden!

Gör saker som du mår bra av, träffa vänner, se till att du inte isolerar dig. Så här ska ingen behöva ha det.

Man kan ställa krav på missbrukaren med tydliga konsekvenser, men se då till att det verkligen är konsekvenser du kan leva efter. Tror de flesta anhöriga sagt " kommer du hem full en gång till så lämnar jag dig!" men sen gör man ändå inte det. Vad kan vara rimliga konsekvenser för dig/er? Kör han bil? Kan alkolås vara en hjälp? När du ställer konsekvenser se till att det drabbar honom och inte dig och barnen!

Att leta efter det han dricker är ofta lönlöst, om du hittar något så kan det vara en bråkdel av vad som verkligen finns, det tjänar liksom inget till, du kommer ändå aldrig att få koll på hans drickande. Hans smygande, beteende och viktuppgång tyder på missbruk men kan även ha sina orsaker i en dåligt fungerande sköldkörtel, kanske en anledning att få honom till läkare...för du lär inte få dit honom för att han dricker. En dåligt fungerade sköldkörtel kan ge symtom liknande depression, frusenhet, viktuppgång, trötthet...sen kan han ha försökt självmedicinera bort symtomen med att dricka alkohol...bara spekulationer men det kan vara en anledning att få honom till läkare! Allt är inte svart eller vitt!

Det är inte lätt att lämna men ibland är det nödvändigt och kan vara en vändning för alla inblandade. Fundera på vilka signaler ditt val ger dina barn? Vilka råd hade du gett till dem om det var de som levde ditt liv?

En dag i taget och en sista fråga; är han någon gång våldsam verbalt eller fysiskt mot er? Stå upp för dig och barnen, det är ni värda!!!

Mycket styrka!!!

paos

Jag har vänt mig till denna kurator för min egen skull. Har dagligen ångest och känner mig nere. Vi har tydligen bara en kurator där vi bor så det är henne man ringer till? Min dotter går på BUP varje vecka, just nu ska hon utredas för Add/Adhd. Så hennes humör pendlar lite upp och ner som det är och så är hon ju tonåring med. Känns så övermäktigt att hålla reda på allt och alla just nu..
Jag har bara berättat för en person om detta och det är min vän som tyckte sig ha sett honom onykter.
Tack för ditt svar!

paos

Jag har verkligen försökt att få iväg honom till Vc för endast de problemen. Men han säger att han ska boka tid men det händer aldrig nått? Jag själv ska gå till denna kurator för att jag har ångest och känner mig nere. Känner mer och mer att jag kan ju inte tvinga iväg honom men det känns bara som att bryr han sig så lite om oss att han inte ens kan gå iväg?
Äldsta dottern vet ju om de gångerna eftersom hon var med. Hon har även pratat med sin Bup kontakt om den händelsen i somras. Hon tycker ju som oftast att han bara är konstig och glömmer saker, hon är ständigt irriterad på honom. Säkert av det som har hänt men även för att hon är tonåring. Hon är ju väldigt energisk och blir jätte lätt jätte arg när det är något som händer. Hon ska nu utredas för Add/Adhd

Jag skäms så otroligt mycket över allt detta, har berättat för min vän som tyckt sig har sett honom onykter. Hon var även med mig ute i förrådet och letade efter det han dricker. Vi har våra sortering av sånt som ska till miljöstationen och det är han som går ut med dom sakerna.. Så jag är säker på att nån stans finns det.

Han har aldrig varit våldsam mot oss. Han kan däremot säga väldigt konstiga och dumma grejer när han blir arg eller sur. Som en barnslig unge som ska ge igen om man säger nått negativt mot honom.

Jag tog kontakt med hans föräldrar som jag skrev här uppe i somras. Men de har inte efter det hört av sig till mig igen eller sagt något när vi träffats vid kalas. Han påstår att han sagt till dom när dt här hände igen i december att han druckit lite i smyg när han har mått dåligt över det som hänt med stora tjejen. Fast det kan jag ju inte veta och dom har inte sagt något..

Alltså jag får panik på det här! Har suttit och kollat lägenheter i den här lilla hålan men det är inte lätt att hitta något jag skulle ha råd med. Min sambo säger när det har kommit på tal att vi ska gå skillda vägar att han ska bo kvar här. Och det är ju klart för jag kan ju inte bo i ett hus själv.. inte med med min lön. Jobbar på timmar så jag har ingen fast inkomst vilket gör allt svårare.

Jag vill inte att mina barn ska ha det så här! Verkligen inte!

Tack för ditt svar!!

DrömmaBort

Med endel erfarenhet av adhd så är redan det något som kan suga krafterna av en. Både av den som har diagnosen och de i hens omgivning. Och att ha det utan diagnos och utan att få någon förståelse för det eller hjälp är förstås extra tungt och tär på vem som hellst självförtroende. Hoppas din dotter får bra hjälp och ifall det är så att hon faktisk har add eller adhd så är det också lättare att handskas med det då man förstår vad det är fråga om.
De med adhd har ju också sina starka sidor, fastän endel får jobba mycket med de sidorna som inte passar in i det som förväntas av dem. Medicinering har endel stor nytta av. Det jag tänker på i ert fall är att många också kan vara mycket känsliga och fungera som ett slags åskledare i familjen, dvs reagera starkt på mycket som är på gång. Men som du säger, med tonåringar kan det ju vara mycket som hörs och syns och går upp och ner också.

Men du gör nog rätt som kräver hjälp och svar och engagemang. Och medger att det är ett lass du inte orkar dra själv. Att du behöver hjälp och en annan vuxen vid din sida. Du kan inte vara förälder åt alla i er familj.
Mycket krafter åt dej, och hoppas du får bra hjälp och tips av kuratorn, och dotter hjälp på bup. Du tar ett steg åt gången och saker börjar nog gå framåt. Bra att du har berättat åt just den vännen som sett din man full, så känns det inte som om du hittat på. Kanske det på bostadsfronten också dyker upp något överraskande när du vågat vara öppen med det och själv tänka tanken och kanske också tala med nån.

AliceAlice

Förstår hur tungt du har det, har ju gått igenom liknande själv. Funderar fortfarande på om det kan vara så att sambons missbruk lockar fram din dotters beteende... kan vara så men behöver inte vara det, men det förstärks åtminstone. En förvirrad vuxen som inte tar sitt ansvar kan göra vem som helt tokig. Ja, till slut blir de som små barn i allt! Det du skriver får mig att misstänka att missbruket gått längre än du först anat...

Nej, du kan inte tvinga in honom, när man försökt så måste man släppa det. Mitt x har flera gånger, i både nyktert och onyktert tillstånd ( de få gånger man kan nå honom där...) att jag gjort allt och han kan inte se att det funnits något mer jag kunnat göra för att han ska förstå. Nu vet han att levern är väldigt sjuk och för att överleva måste han ha en transplantation och då krävs att han varit nykter en tid...inte ens detta fungerar som motivation, kanske ett uns, han säger han ska söka hjälp m avgiftning nu... vi får se.

Ju mer man läser om missbruk, desto svårare blir det att förstå, det är så komplext. Men det hjälper inte oss anhöriga.

Låter bra att du pratat med din vän! Svårt med boende, förstår, men ibland löser vissa saker sig bättre än väntat och lättare. Vems är huset? Är det gemensamt har du större rätt till det än han, för jag förmodar att du ska ta det största ansvaret för barnen. Hur ser det ut med vårdnaden? Gemensam- sök i så fall enskild vårdnad- kontakta socialtjänsten.

Tänkte lite på BUP- har de möjlighet, utöver utredningen, att ta ett helhetsgrepp på er familj, att få hjälp att koppla in olika instanser för att avlasta så mycket som möjligt. För missbruk påverkar hela familjen!

Om din sambo beter sig väldigt konstigt, det är kort väg mellan verbal kränkning och fysisk misshandel och även psykisk misshandel bryter ner så mycket mer än vad man tror, du kan alltid göra en orosanmälan till socialtjänsten. Tyvärr är min erfar inte så bra av dem, men det är en väg att gå!

Kan du börja med att leta nytt arbete så du har en tryggare inkomst, ett bra sätt att förbereda sig för det som kan komma, inte nödvändigt att det blir så. Har du/ni diskuterat familjerådgivningen?

Bamsekramar!

paos

Det här med vårdnaden har jag inte ens tänkt på, men jag skulle ju inte vilja lämna mina barn här om det ska fortsätta så här. Ibland är han ju jätte svår väckt och vaknar inte alls om man försöker få liv i honom. Känns ju inte bra om barnen inte kan få liv i honom när det är nått. Han är en jätte bra pappa för övrigt. Han är ju inte så här hela tiden.. Just nu pratar vi bara med varandra när barnen är med. Jag väntar fortfarande på att han ska säga att han bokat in tid hos läkaren. Vilka prover kan man ta för att se om det är alkoholen det beror på? Lever?
AliceAlice vad jobbigt med ditt ex.. har ni barn ihop?
För ett år sen hade jag ALDRIG trott att detta kunde vara möjligt? Jag fattar verkligen inte?
Jag har sökt ett nytt jobb så jag hoppas att det löser sig. Har nästan bestämt mig för att flytta nu.. vet bara inte vart!
Kanske ska ta kontakt med nån familjerådgivning? Åh allt är bara så övermäktigt :( Det snurrar i huvudet..
Tack så mycket för era svar! Känns så skönt att äntligen få ur sig alla tankar och funderingar som snurrar runt i huvudet!

paos

Det här med vårdnaden har jag inte ens tänkt på, men jag skulle ju inte vilja lämna mina barn här om det ska fortsätta så här. Ibland är han ju jätte svår väckt och vaknar inte alls om man försöker få liv i honom. Känns ju inte bra om barnen inte kan få liv i honom när det är nått. Han är en jätte bra pappa för övrigt. Han är ju inte så här hela tiden.. Just nu pratar vi bara med varandra när barnen är med. Jag väntar fortfarande på att han ska säga att han bokat in tid hos läkaren. Vilka prover kan man ta för att se om det är alkoholen det beror på? Lever?
AliceAlice vad jobbigt med ditt ex.. har ni barn ihop?
För ett år sen hade jag ALDRIG trott att detta kunde vara möjligt? Jag fattar verkligen inte?
Jag har sökt ett nytt jobb så jag hoppas att det löser sig. Har nästan bestämt mig för att flytta nu.. vet bara inte vart!
Kanske ska ta kontakt med nån familjerådgivning? Åh allt är bara så övermäktigt :( Det snurrar i huvudet..
Tack så mycket för era svar! Känns så skönt att äntligen få ur sig alla tankar och funderingar som snurrar runt i huvudet!

AliceAlice

Det finns en gräns för vad även den starkaste klarar av, tror att den gränsen finns innan missbruket, att leva som anhörig är övermänskligt!

Jag har flera barn ihop med mitt x, har en tråd om det om du vill läsa... det är svårt men en dag i taget!

det finns en massa prover för att kolla missbruk, både mer ospecificerade som leverprover (ASAT; ALAT; ALP; GT Billirubin- ofta GT stegring vid missbruk, även de andra kan vara förhöjda vid svårare leverskada eller intensivt supande) sedan finns det specifika prover, dels att mäta promillehalten, CDT som ger svar om man druckit en tid, och det lite nyare PEth som ger svar vid missbruk. Detta kan man inte bortförklara!

Hoppas det löser sig med jobb för din del, det är många frågor som dyker upp, bara fråga!

Styrkekramar!

paos

Åh nej tycker så otroligt synd om dig såklart men även dina barn. Förstår att det är en sjukdom men att man inte kämpar för sina barn är för mig helt sjukt. Nu har ju inte jag läst din historia men ska göra det nu!
Vet du om man kan ringa själv till vc och boka en tid åt honom med dessa prover? Eller det kan man nog inte i o för sig :(
Kramar till dig med!

AliceAlice

Detta är något helt nytt för dig och jag har tänkt lika dant, att man vill ta över, boka tid osv. Det är lönlöst, dels vill vårdcentralen att patienten själv ringer, dels så går han kanske inte dit, kanske går han men bortförklarar sitt drickande, läkaren tror kanske honom och så tar man inga prover. Vad händer då? Jo, då ser han att du har fel och han själv rätt, det stärker honom och hans förnekelse. Det bästa du kan göra är att stå upp för dig själv, det du ser, tror på och vet är rätt. Ta ingen skit- säger han som många andra missbrukare att det är ditt eller barnens fel att han dricker- så säg lugnt och sansat emot, det är hans val att dricka oavsett hur jobbigt allt annat är. Säger han att ni är dumma eller ännu värre saker- säg emot stå upp för er! Det hjälper dig och barnen och det hjälper på sikt honom att lite, lite släppa på förnekelsen (i bästa fall), åtminstone så blir du inte en bricka i hans förnekelsespel!!!

Carina Bång har skrivit en bok som heter Släpp kontrollen- Vinn friheten. Läs den, den är mycket bra och lätt att ta till sig, många bibliotek har den! Läs på om missbruk, medberoende (fast jag gillar inte begreppet- medberoende är normala psykologiska försvarsmekanismer man tar till när allt blir för jobbigt, leder till ett primitivt och inte rationellt beteende. Ses även om man är anhörig till någon med annan svår sjukdom, både fysisk och psykisk), destruktiva relationer, psykisk misshandel, normaliseringsprocessen, barn med missbrukande förälder... listan kan göras lång. Kunskap har varit min bearbetning och mitt främsta vapen för att inte bli tokig!

Det är ofta en lång tid till acceptans för anhöriga, jag har kommit dit men det har tagit MÅNGA år varav flera år utan att vi levt ihop. Det svåraste är nu att barnen också ska nå sin acceptans, om det går. De vet att de inget kan göra, att pappa har sina val men det gör ändå att de känner sig bortvalda. Ännu tuffare 'är att jag ofta får skulden när jag fattar ett beslut som är hårt mot deras pappa, samtidigt som de vet att jag inte gör det för att vara elak men först kan de ändå tycka att jag är dum mot pappa, de tar honom i försvar och det är vanligt att barn gör så. Jag är så tacksam att jag tog mig ifrån livet vi levde, även om det inte är en dans på rosor att vara själv, så är det MÅNGA gånger bättre än att leva med en missbrukare. När man försökt allt och mycket till utan att det fungerar, då kan man gå, utan dåligt samvete och jag önskar att många anhöriga kunde lämna tidigare (ink mig själv). Är det menat med en fortsatt relation kan man skapa det igen OM missbrukaren kommer till rätta med sitt liv.

Jätte bra att du har en samtalstid, det behövs och kan vara en bra början!

Kram och styrka!!!

paos

Då var det dags igen.. Full som en jag vet inte vad en söndag fm med sina barn runt omkring sig.. Som tur var låg han bara och sov så de märkte inte så mycket. Jag fann mig i situationen och satte barnen i bilen och letade på alkomätaren.. 1,4 promille visade den??? Ringde till han pappa som fick komma och hämta honom för att skona barnen. Har inte hört nått sen dess?

Måste lämna nu! Hur går jag till väga? Vet inte ens var jag ska börja :(

AliceAlice

Boende brukar vara nr 1. Fundera på olika val och möjligheter för dig. Barnen ska de bo med dig så har du oftast rätt till bostaden. Kan du prata med socialtjänsten där ni bor, om du anser att läget är akut.

Tyckte du löste den akuta situationen bra! När du pratar med honom så var klar, rak och säker på din sak. Har du fattat ett beslut så stå vid det.

När han väl flyttat, om det nu blir så, byt lås och därefter är det delning av bohag och att ni måste komma överens om hur ni ska ha det med barnen. Socialtjänsten erbjuder samarbetssamtal, då kan ni få hjälp att diskutera och komma fram till ngt lämpligt, är det så att du vill ha ensam vårdnad så kan de hjälpa till med de papper som behövs för det och ev utredning om han motsätter sig.

Prata, prata, prata och be om hjälp. Jag trodde jag skulle må jätte bra bara mitt x flyttat men i stället fick jag en jätte dipp. Så var beredd på att du kan reagera på alla möjliga vis. Även barnen kommer att reagera på något sätt.

Mycket styrka!!!

Jill

Hur gör man när man inte har bevis för drickandet?
Ja det är sorgligt att läsa men det är ingen mening med att söka några bevis,du vet ju det räcker. Din man smygdricker och ljuger. Jag har gått igenom samma sak i 20 års tid - Han kommer inte förändra sig. Det kommer antaligen bättre och sämre perioder men alkoholberoendet och suget efter alkohol kommer alltid gå före allt annat. Det verkar som din man lider av depression. Min man fick cipramil, han blev bättre av en tid men sen blev det sämre igen.

Det som hände mig i samma situation var att jag blev ett galet kontrollfreak som ständigt konfronterade en livskamrat som inte ville förändra sig eller ens erkänna sina problem. Nu har han kommit så långt i sitt beroende där där han öppet säger att han inte kommer sluta dricka. Då insåg jag att jag och hans barn inte har huvudrollen längre i hans liv längre utan det har bara alkholen. Så då låg valet hos mig, att stanna och acceptera hans drickande, leva kvar i eländet - där man går sönder som människa inombords och där barnen far illa.
Jag stannade – med tiden nöjde jag mig successivt med mindre av allt, mindre kärlek, inget sexliv, inget socialt umgänge och tappade med tiden kontakten med barnen. Vi slutade göra saker tillsammans och gjorde vi något så blev vi osams, vi insåg nog båda att det var ett destruktivt förhållande men man blir helt knäpp – jag intalade mig till och med att när han sov i soffan var jag i alla fall trygg han fanns ju där och jag slapp vara ensam, men det är faktiskt tvärtom. Det är en falsk trygghet och ett dåligt försvar för att man inte orkar eller vågar ta itu med sitt eget liv.

Jag hade gjord allt tvingade in min man till avgiftning, läkare,psykolog, kyrkans samtalsstöd - men inget har hjälpt. Så länge man inte erkänner sitt beroende för sig själv - utan skyller på omgivningen, jobbet eller familjeproblem så kommer han garanterat fortsätta dricka i smyg sen kommer det perioder där han kommer dricka öppet och göra hela familjen förtvivlad och arg med beteende. Då kommer den tiden som man sviker barnen – det har jag ångrat djupt att man visar att man accepterar att leva under sådana omständigheter.

Med åren har alkoholberoendet skadat min man så han kan inte tänka på konsekvenser av sitt handlade – han är egoistisk, självcentrerad och skjuter bort barnen för han känner skam och skuldkänslor. Vad gör man? Jag har aldrig varit i liknande situation och jag fattar inte hur det kunde bli så här? - Det är inte ditt fel den som drabbats av alkoholberoende är svårt sjuk men så länge de inte tar emot hjälp kan du inget göra. Det du borde göra är en plan vad du vill med ditt eget liv och sätta igång att börja bygga ett eget hem för din skull och barnens – han kommer inte förändra sig så länge han inte vill själv – tyvärr måste han nog ner i botten för att ska inse att han behöver hjälp.

Min man måste ställas in för faktum att ta itu med sitt eget liv, det var hans val. NU när jag håller på att inreda min lägenhet så undrar varför gick jag inte tidigare- för hans alkoholismen gjorde mig sjuk både fysiskt och psykiskt. Nu mår jag bättre än någonsin, det känns som ett nytt liv och jag har mer ork att vara glad med barnen, de kände av min ångest tidigare.

Min man skruvade häromdagen upp en lampa i min lägenhet – då sa han att ngt om att sova på soffan – då sa jag NEJ du kommer aldrig få sova här – detta är bara mitt hem. Det gjorde ont i hjärteroten - men kändes så ”jäkla” befriande. Jag hoppas du kommer få kraften att våga och orka tänka på dig själv istället för leta bevis för din mans beroende för det är helt meningslöst ! Styrkekramar .

Änglagryn

Sambomamma
Du behöver inga bevis spelar ingen roll om han går på sprit eller tabletter det är lika illa i alla fall.
Du och barnen ska inte behöva ha det som Du har det det är inte aseptabelt att ha det så här.
Ring till din vårdcentral och säg att Du vill tala med dem som har hand om beroende.
Säg att Du vill gå en kurs på beroendecentrum eller vad det nu heter i din stad det kan vara lite olika vad beroende mottagningarna heter.
På den kursen som är på kvällstid ca 45 min 10 gånger får Du all styrka och stöd Du behöver för att skapa en förändring i ditt liv.Och hur Du gör för att inte bli medberoende.
Massa styrka kramar till Dig från mig

Missan

När jag läste ditt inlägg Jill så gick det upp för mig att det är ju precis så det är....Kände igen mig så väl. Min man vill inte sluta dricka, vill inte följa med till kuratorn, inte gå till doktorn. Vi lever ihop men ändå inte. Du har ändå lyckats ta dig ur nu? Men ni har fortfarande kontakt. För mig känns det som,om jag lyckas lämna honom vill jag inte längre ha något med honom att göra. Han har förstört vårt liv...