Jag har självmedicinerat i hela mitt liv. Jag kallar det så, för supit har jag minsann inte gjort. Jag har suttit i min soffhörna och druckit mitt vin. Inte förstått att mina barn ser sin mamma blir personlighetsförändrad. Med åren har jag fattat hur mycket de hatat, och hatar, när jag sitter med det där vinglaset. Häromdagen, för fyra dagar sedan, ringde dottern och märkte att jag druckit. Hon blev jättearg. Därefter startade en sms-konversation där jag försvarade mig och var elak. Dagen efter det bestämde jag mig. Nu får det vara nog.

Jag blir snart 60, jag har jobb, lägenhet osv, men vill jag ha kontakt med mina barn får jag lägga ner detta. Mitt självförakt är enormt, och frågan är om jag någonsin kommer få respekt för mig själv igen. Kommer jag det? Och kommer mina barn det? Varje gång jag lovat barnen att det är slut med krökandet så har jag svikit. Jag är den som för det mesta dricker mest på kalas. Ibland kommer jag inte ihåg vad som händer i slutet av kvällen. Ibland sitter jag hemma och dricker både en och två flaskor vin. Dagen efter ångest: vågar jag kika i mobilen? Har jag skrivit nåt dumt till nån? Ångesten är svår när jag ser vad och till vem jag skrivit. Lättnaden enorm om jag begriper att jag faktiskt skött mig den här gången.

Idag är det fjärde dagen i mitt nya liv.

BElisabeth

Nja, jag drack väldigt moderat. Nåt enstaka glas vin, nån öl. Vi umgicks med två kvinnor vi träffade som var urtrevliga. Upp 07.00 och i säng, urtrötta, vid 21.00. En kväll var jag och en av damerna på klubb. Tre drinkar senare var jag inte nykter. Hem till rummet, dottern vansinnigt ledsen och förbannad. Vi bråkade. Sen var det inte så himla kul resterande två dagarna. Vi pratade om det - men jag var den stora boven. Vad som var lite jobbigt hela resan var att hon hela tiden högg mot mig när vi satt och pratade med de här två damerna. hon sa emot, var lite sarkastisk, osv osv. Jag blev jätteledsen och kände mig förminskad. Detta skedde både före och efter mitt klubb-besök. Jag pratade med dottern om det, som frågade kvinnorna om de upplevt samma som jag. Och det hade dom. Men dottern vill inte ta det till sig. Hon säger bara: men du gör ju samma sak mot mig. Vilket jag vet med mig att jag inte gör.

Jag har i alla fall nu börjat hos en kbt-terapeut. Jag har en tendens att dricka när jag är arg, ledsen, besviken etc. Men har inte druckit en droppe sedan vi kom hem den 28 jan. Det är ju nästan en månad nu. Jag mår fint. Sover gott om nätterna. Och är alltid utsövd. Har ingen ångest alls och vet att jag klarar det här.

Jag frågade dottern häromveckan att "jag har inte rört alkohol på länge nu": "Jaha - vill du ha en applåd eller....". Det är DET stöd jag får. Ja ja. Får klara detta själv. Jag vet inte vad som är fel. Vi har alltid stått varandra nära, men jag inser att det här var den sista resan för oss. Jag orkar inte känna mig ständigt förminskad av henne. Hon är ingen elak person. Men nånstans har vi kolliderat. Kanske är vi för lika? Hon behöver ständigt bekräftelse på jobbet, av mig, av alla. Men om jag ber om bekräftelse så går det inte. Jag får inte vara människa. Jag ska bara vara mamma. Jag trodde jag skulle få gå ur den rollen lite grand nu när hon är 30.

Suck. Blev lite ledsen när jag skrev här nu. Har en del att reda ut märker jag. Men är livrädd när jag nollar om ett par veckor. 20 pers samt min dotter. Skall hon förminska mig igen bland detta stora sällskap där jag har alla människor jag älskar omkring mig? Eller kommer hon låta mig ha min dag med bara glädje (och nej, DÅ kommer jag inte dricka alls - det kommer bli frågor men det får jag ta).

BElisabeth

Något mer jag märkt när jag inte dricker: jag har närmare till mina känslor. Jag rörs lättare till tårar, men jag blir också lite argare än förr. Det är som om jag är mer hudlös. Går det över? Eller börjar jag hitta mig själv? Hitta den jag verkligen är?

är det underbart att få återupptäcka sitt känsloliv ?? Kan vara lite överraskande eftersom vi haft det avstängt så länge när spriten hade jouren.

Jag kan nog inte säga att det gått över för mig men å andra sidan njuter jag av att det fungerar fullt ut i mitt sinne med alla olika typer av känslor. Det känns att jag är en människa igen !

BElisabeth

Underbart? Vete fan.
Det är inte så att min hjärna varit spritindränkt. Men nånstans har mitt ansvar vaknat. Och det gör mig ledsen.