Det som kommer här är svårt att skriva. Förmodligen inte särskilt lätt att läsa och förstå heller.
Jag har inte publicerat den här texten i min blogg ännu men den vill bli läst. Börjar här på forumet, i skydd av anonyminteten, av hänsyn till mina barn.
Jag skriver både för mig och för andra som varit i min situation. Det är inte många som varit där och kan berätta om det. Man lämnar ofta inte där jag varit med förståndet i behåll och kan berätta om det. Mina medintagna är kanske döda, kvar i missbruk eller vårdas fortfarande. Jag hoppas någon också har ett bra liv.

Jag vill skriva om tvångsvård och hur det är från den andra sidan. Att tillhöra den där gruppen människor som inte själva gör sin röst hörd i det offentliga rummet, men som berörs av samhällets insatser. Som berörs av samhällets syn på olika diagnoser.
Jag vill skriva om LPT. Lagen om psykiatrisk tvångsvård. Skapad för att rädda liv, till ett högt pris. Berövandet av en människas självbestämmande, den allra sista skärvan av egenvärde och respekt.

Under tio års tid, den tid i livet många minns med nostalgisk saknad och glädja. vandrade jag mellan olika institutioner. Ibland frivilligt och ofta under LPT.
Jag hade ett självskadebeteende som var livshotande. Många aktiva självmordsförsök och ett pågående passivt. Därav besluten om tvångsvård.
Man lever inte som jag gjorde för att man är illvillig eller av egen fri vilja. Men somliga inom vården verkade ha den uppfattningen. Empatitrötthet, eller rädsla för identifiering med de avvikande, de sjuka. En internkultur som inte tillåter frihet i tanken för vi måste stå enade mot de där andra, de sjuka.

Det fanns ett behov av att sätta in oss i fack. Ställa diagnos.
Diagnos kan vara nödvändigt för att kunna ge rätt behandling.
I mitt fall blev det också en stämpel som isolerade, gjorde mig till en särling som man inte vågade närma sig på grund av föreställningar och rädsla.
Diagnosen sattes dessutom utifrån godtycke, utan utredning. Som en slags slasktratt för besvärliga och ohanterliga patienter för att legitimera omänskligt, distanserat och känslokallt förhållningssätt.
Borderline. Emotionell personlighetsstörning kallas det med ett mer neutralt begrepp idag.

Såväl då som nu - och ja, jag har upplevt samma attityder på mitt eget jobb när man kommit i kontakt med patienter med den diagnosen även inom den somatiska vården - far människor illa, människor som lever med en inre förvirring och rädsla för sina egna känslor. Som verkligen behöver bli sedda och förstådda. Som behöver en varm famn istället för att mötas av avståndstagande och misstänksamhet.
Människor vars psykiska sjukdom beror på känslomässig omsorgssvikt och som på grund av en föreställning om att de är manupilativa och därför ska hållas på distans retraumatiseras. Om och om igen. Den värsta skräcken för en person med emotionellt instabil personlighetsstörning är nämligen att bli avvisad. Omgivningens avvisande och misstänksamhet gör livet till en mardröm.

Diagnosen sattes aldrig formellt på mig utan nämndes bara lite slentrianmässigt i någon journal. Kanske hade läkaren som slängde ur sig detta rätt, kanske inte. ADHD förväxlas ofta med borderline, särskilt bland utagerande unga tjejer. Och förmodligen ännu oftare för 25-30 år sedan. Stämpeln satt djupt under en lång tid och försvårade mina institutionsvistelser. Det var nog inte stämpeln i sig som skadade mest, utan vad den gjorde med attityden hos dem som skulle vårda och stötta. Som jag mådde då blev effekten förödande och ett cementerande av min redan tidigare negativa självbild.

Att vara tvångsvårdad innebär att man är inlåst. Man är utlämnad åt personalens godtycke. Det som bestäms ska vara för patientens bästa men kan ibland användas som maktmedel. Uttryck för den egna viljan ses som en del av sjukdomen. Åsikter tas inte på allvar. Att mötas människa mot människa blir en omöjlighet. Man ses som ett objekt, en arbetsuppgift, en sjukdom eller diagnos.
Och det ska vara regler. Regler för hur många minuter man får gå ut och ta luft, regler för vad man får göra och när man ska äta, sova, duscha. Attitydproblem kallas det om man protesterar och då blir det bestraffning i form av ännu mer isolering och inlåsning.
Man kan ju tycka att människor med svåra psykiska problem skulle få samtalsstöd, men det ansågs jag vara för sjuk för. Jag förvägrades den enda hjälp jag trodde på och hela tiden frågade efter.
Var man rädd att jag skulle manipulera terapeuten i fråga?
Ja. Jag mötte rädsla hos dem som skulle hjälpa. Samma rädsla som jag speglats i förr och som satt ett sår i min själ. Jag är en person man ska ta avstånd från. Jag är farlig.
Den enda jag någonsin varit farlig för är mig själv.

Desperationen fick mig till desperata handlingar. Jag hade panik 24 timmar om dygnet. Jag kunde nappa åt mig ett glas under middagen och slå sönder det för att skära mig i handlederna, hälla hårspray i ett glas och dricka upp det, försöka fly så fort tillfälle uppstod. Ett sårat djur i en bur.

Min inre oro sitter kvar idag som ett posttraumatiskt stressyndrom. Som om jag suttit i fångläger. Upplevelsen var densamma. Jag var dessutom själv förövare och offer på samma gång.
Vården vårdade inte utan upprepade traumat om och om igen.
Först flera år efter jag kommit därifrån kunde såren sakta börja läkas. Först nu kan jag tänka på den tiden utan att få yrsel och darrningar. Jag kan fortfarande inte prata om det utan ångestpåslag, men skriver, skriver och skriver. För varje ord som knappas in på tangentbordet lättar trycket inifrån.

Idag när jag möter egna patienter har mina egna erfarenheter lärt mig att aldrig döma utifrån diagnos och att alltid möta människor i svårigheter som just människor.
Det har hjälpt mig att möta dem med respekt, värme och nyfikenhet. Något jag vet att jag skulle ha behövt då. Något vi alla behöver.

AlkoDHyperD

Detta inlägg finns i en annan tråd. Kopierar det hit under rätt rubrik.

Vi har så mycket kunskaper nu. Så många fler år av forskning. Men har vi lärt oss något? Måste unga människor fortfarande må så dåligt?
Jag måste tillbaka. Gräva djupt i mina sår. Ta fram minnena som gör så jävla ont. Allt jag försökt glömma för att kunna leva vidare. Jag tror det är bra.
Om det räddar dig, älskade barn, om det jag upplevt kan få mig att förstå dig bättre, har det inte varit förgäves. Jag skulle genomlida det igen för dig.
Jag måste rannsaka mig själv. Våga känna den där skulden utan att slukas av den. Och den gör så ont. Mer ont än såren från det förflutna. Och jag kan ta smärtan utan att vika mig för den, istället bli starkare än någonsin. Använda den. Det är först när man vågar klä av sig alla försvar, möta sig själv alldeles naken, som man kan bli hel och hela. Då kan jag även bära din smärta.
Vi är lika och ändå så olika. Du är stark. Modig. Förstår du det?

Vad hade jag behövt? Nu kanske jag kan svara.
Tillåtelse till mina känslor. Gråten som kapslades in byggde upp ett tryck. Gråten fick inte finnas, inte visas, för då kunde jag skada mamma.
Jag fick höra att jag hade det så bra. Ingen anledning att vara ledsen. Jag som hade det så lätt för mig. Var så bortskämd. Är det en egenskap man föds med? Att vara bortskämd?
Skam.
Det gäller att säga rätt, göra rätt, men vad som är rätt idag är fel imorgon. Allt kan bli fel om man inte kan känna av vad som gäller idag. Ska jag huka mig, säga förlåt, smyga undan? Eller ska jag svara? Vad ska jag svara? Kan hon bli arg på pappa då? Han blir så ledsen. Kan inte försvara sig.
Och det ligger något obehagligt i luften när hon gläfser och hugger. Är det rädsla jag känner? Den sitter som ett illamående i magen och den sitter i hela kroppen, spänd till bristningsgränsen. Hela tiden på vakt, pejlande efter tecken. Rösten blir högre, vassare. Snart kommer upprepningarna, ältandet om gamla händelser, jämförelserna. Kontakten är bruten, att stoppa där är omöjligt. Fastnaglad i köket, orden är som en tornado, jag sugs in och kommer inte ut förrän hon bryter ihop och börjar gråta. Försöker trösta. Ibland går det, men oftast gör jag fel och blir istället måltavlan.
Jag vill rätta till, göra allt bra, försöker, men det blir fel ändå.
Orkar inte mer! Ger upp och går emot istället.
Trycket inifrån lättar om jag äter. Ångest. Spyr. Ångesten tillfälligt borta. Ersätts med skam. Jag är så äcklig. Måste smyga. Kan man se att jag är äcklig. Att jag ljuger och smyger?
Röker mammas cigaretter. Yrseln i början är ett annat tillstånd. Tar bort det som kryper och oroar inuti. En liten kick av spänning mitt i allt det där som är så obehagligt.
En liten klunk av mammas whisky lägger sig som varm bomull i magen och sprider lugn i kroppen. Spänningen - märker de något? - flyttar fokus från obehaget.
Röker morfars cigaretter bakom dasset i sommarstugan. De hemrullade smakar starkare.

Om mamma hade varit stark nog att möta mig. Ta emot gråten utan att anklaga. Om mamma hade varit stark nog att orka ta emot ilskan som ersatte gråten, sedan, när den inte längre kändes som sorg. Hon har aldrig vågat möta sin egen skam, sin egen skuld, sin egen rädsla. Tänk om jag kunnat visa det svåra, det som spräckte bilden av fantasitillvaron hon byggt upp som skydd. Hade allt blivit annorlunda då?

Min stora skuld ligger i att jag gjorde samma sak. En liten stund fick du gråta, sedan orkade jag inte mer. Jag sög in alla känslor. Gråten kröp in i mig. När jag inte kunde trösta blev känslan i mig överväldigande.
Den där känslan som jag lärt mig inte får finnas. Som blev frustration. Som jag lärt mig omvandla till ilska. Så kom ilskan ut. Mot dig. När du var ledsen.
Allt du behövde då var en mamma som orkade bära dina känslor. För du överväldigades av dem. De skrämde dig. De skrämde mig. Jag skrämde dig med min ilska. Förlåt.
Även du lärde dig att tårar inte var ok. De kan göra mamma arg. Även du byggde upp trycket när de inte fick komma ut. Förlåt.
Nu är du arg iställt. Jag hoppas att du fortfarande har förmågan att känna sorgen. Nu orkar jag ta emot den. Jag är annorlunda nu.
Jag har vågat se skulden och bära den. Tänk om min mamma kunnat det.
Det är nu jag kan reparera. Jag har alltid tänkt att alla år av lidande varit helt onödiga. Inget gott kan väl komma ur sådana upplevelser. Men kanske kan det göra det. Kanske är det nu jag kan använda dem och låta dig slippa göra hela resan. Kartlägga de minor jag redan gått på så du kan gå oskadd igenom. Några kommer du vilja trampa på ändå, för att se om de verkligen är så farliga som jag säger. Men jag ska lyfta dig över om du går mot de värsta. De dödliga. Om jag ändå kunde bära dig över allihop?
Det är min skyldighet. Det är jag som lett dig hit.

slutanu

för att du delar med dig! Din berättelse är viktig och griper tag i mig ordentligt! Tårarna rinner! Återigen, tack ❤❤❤

Rosa Pantern

Kära AlkoDhyperD!

Vilket jobb du haft - att komma igenom och förstå dåligtmåendet!

Blir så ledsen för din skull, att höra historien...

Men du kommer vidare, det är så beundransvärt!

Så många år för dig försvann i plåga.

Min bild av psykvården är också den att den inte kan upprätta människovärdet, men bryta ner.

Vem ska kunna se och förstå? Vem vill se och förstå, vem orkar? Där inom vården, eller ens i familjen?

Vet hur det kan vara! Men jag anar att du mött dig själv på ett djupare plan och hämtat resurser där.

Det är fint!

Mitt liv har också varit kantat av att inte må bra. Ingen "Svensson"-resa, känns det som. Inte särskilt romantiskt eller speciellt heller. Ofta bara grått + självtvivel och ensamhet. Problem som kallas ätstörningar. Åren förflöt... Råkade in på att svälja ner ett gäng tabletter en gång, i desperation. Senare självmordstankar som bokstavligen drev mig till vansinne! Psykos alltså.

Att springa, senare yoga var tillflyktsorter som byggde upp mig.

...och antagligen friska människor i omgivningen, och tiden som läker. Vet inte.

Kram, du är värdefull!