I tisdags bestämde jag mig...att denna helg skall bli en extra lång och vit helg (torsdag-söndag). Den första vita helgen på minst ett år. Kan inte minnas att jag skulle ha haft en vit fredag under hela 2016 (kanske inte 2015 heller!!). Men idag är en vit dag och en vit kväll. Första vita dagen var igår (kan tilläggas, bara den andra vita dagen totalt under januari i år...), den gick rätt så bra, förutom många tankar om jag skulle svänga in via systemet och handla vin när jag var påväg till en danskurs på kvällen. Jag var ute i god tid före kursen, så jag skulle ha hunnit, men lyckades ändra tankarna i sista minuten och ta den rätta svängen i rondellen, dvs vägen som ledde bort från systemet. Och jag var mycket nöjd när jag vaknade nykter imorse, efter en helt okej natt med sömn faktiskt, trodde jag skulle få mardrömmar och svettas, men det gjorde jag inte. Kanhända det kommer senare, om det kommer.... Jag har ju inte erfarenhet av så många vita dagar i rad under de senaste 2 åren. Så är smått orolig om jag kommer att få mycket abstinens.
Idag har jag dock inte känt av någon abstinens, men suget har varit sååå jobbigt! Det började redan vid 13-tiden när jag jobbade, jobbar hemifrån på distans de dagar som jag inte har jobbresor, reser ca 2 dagar per vecka, ibland kan det vara veckor som jag inte alls behöver resa. Men detta hemma-kontor jobb har ju samtidigt bidragit till mitt beroende, för jag kan lätt börja dricka vid 17-18 tiden när jag slutat jobba och hålla på till midnatt, då slockna i säng, palla mig upp vid 9, då jag inte ännu alls är i sådant skick att jag skulle vilja visa mig för folk, men det behöver jag inte heller, jag kan va kvar i pyjamasen och börja kvickna till i huvudet först kring lunch. Men jag gör ju inget bra jobb enligt mig själv, inte fått några klagomål än så länge för jag har skött allt som skall göras. Och under jobbresorna dricker jag mindre än hemma för att vara representabel och kunna träffa folk. Nå, detta en parentes, ursäkta om det blev för mycket jobbsnack, men kanske det finns någon här som hållit på likadant?
Vad jag egentligen tänkte skriva om var mitt sug idag, eftersom det är fredag....jag har ofta på fredagar unnat mig ett (eller två) glas vin redan till lunch, speciellt om jag legat bra till med jobbet och tänkt att jag kan avsluta dagen redan vid 16-tiden. Så idag hade jag inget vin hemma, och började den inre kampen mot hjärnan redan 13 tiden om jag skulle åka o köpa vin eller inte....och den kampen höll i sig mer eller mindre fram till dess att jag visste att nu är systemet stängt. I sista minuten tänkte jag ändra mig, 15 minuter innan de stänger bytte jag byxor och tog på mig jackan och var påväg att åka och köpa.... jag bor (tyvärr) bara ca 5 km från systemet så med bil hinner jag dit på 10 minuter. Det är många kvällar som jag rusat iväg strax innan stängning då jag fått panik över att jag inte har något vin hemma, fast jag hade bestämt mig för en vit dag, som förstås inte blev vit då. Men NU ikväll blev min dag vit!! Är nog jättenöjd nu att jag kan skriva det. Men samtidigt förskräckt att skall jag behöva ha en sådan här kamp mot suget varje dag nu!? Är det någon som vet när suget lättar? Mitt drömscenario skulle vara att det skulle kunna gå många dagar utan att jag ens tänker på vin, men kanske det är en utopi för en beroende person.
I alla fall är mitt mål nu att först klara 4 vita dagar nu under helgen (tors-sön) och sen utöka det till åtminstone januari ut. För att få ett avbrott i drickandet och se hur jag mår som nykter. Men jag inser ju att det blir en kamp...därför skriver jag här. Tack för att du orkade läsa!

anonym11208

Då kan du inte dricka, skaffa nya vanor. Jag har börjat läsa böcker, något jag inte förknippar med A. Ska jag ändå dricka köper jag bara en liten flaska, absolut inte mer. Inga BIBar, det är totalförbjudet!!

Elias

Du är inte bortglömd...
Hur gick det för dig i helgen och vidare nu i veckan?

Coco79

Tack för era kommentarer!
Det har inte varit någon längre vit period sen förra helgen, men inte heller katastrof. Haft så mycket att göra så inte hunnit vara inne här och läsa eller skriva. Har 'behövt' koppla av med vin där emellan. Jag undrar bara när är rätta tidpunkten att få in den långa vita perioden. Så imponerad av alla som lyckas, och själv lyckas jag inte.
Inkommande vecka två resdagar med jobbet igen, men sen två lediga dagar tors-fre, som jag ser fram emot. Kanske nykterheten kan få ta plats då?! Kram på er!

Som jag jobbade för att hitta den"rätta tidpunkten" för att sluta. Liksom du var jag kanske nykter nån dag, ibland flera på raken, men sen var det kört igen. Det fanns alltid hinder för att börja "på riktigt". Ibland när jag bestämt mig i tysthet köpte sambon vin till middagen, och då blev jag glad. Liksom du bestämde jag mig varje morgon, men sen på em så var det ett jäkla tjat i örat. Vändpunkten för mig kom när sambon upptäckte att jag drack och jag inte längre kunde dricka hemma. Då infann sig en läng oplanerad vit period. Med nåt avbrott (midsommar), men det var många vita dagar i övrigt. Som jag fattat det så bor du själv. Då kan du låta bli att ha alkohol hemma. Och jobbresan nu, måste du verkligen se till att du kan dricka? Det måste väl planeras? Innan sambon kom på mig hade jag verkligen allvarligt börjat må dåligt och funderade som du på om det gick att klara själv och jag vet inte. Hans upptäckt var det jag behövde, det knuff som tog mig över hindret för jag förmådde inte riktigt själv. Och då var det plötsligt inte svårt alls. Jo, jag hade bakslag men skillnaden var att de var engångsföreteelser och inte en signal till fortsatt drickande. Jag har fortfarande ett trassligt förhållande till a, men inte som då. Nu överväger de nyktra dagarna och jag väljer oftast nykterhet för jag mår bättre av det. För att komma dit och verkligen känna detta så behöver man en längre nykter period. Kanske kan du be om medicin som stöd? Det är svårt, man måste bryta vanor (tar 8 veckor, var det så) och stå emot suget och tankarna på a. Men det är så värt jobbet. Man fattar ändå där på andra sidan att det inte blir roligare med a, tvärtom. Lycka till nu och jag tycker inte heller att du ska säga till på jobbet under din provanställning. Var rädd om den! Var rädd om jobbet!

Elias

Kul att se dig här igen! Bra att du inte upplevt någon katastrof.
Som Sisyfos skriver är "rätt tillfälle" att starta sin vita period inte så lätt att hitta. Det finns alltid skäl till att skjuta upp det. Så starta omgående, är tipset. Varför vänta till torsdag när du kan köra igång redan innan? Att du "måste" dricka på jobbresa är nog mest vanebetingat. Det är den vanan du måste bryta, annars kommer aldrig tillfället. Hemmadrickandet verkar också vara naturligt, så se till att inte ha något hemma. 100% beslutsamhet, järnvilja och jävlar anamma måste till. Du kan! Ge dig en helvit vecka, som blir två osv. så kommer du att uppleva en massa vinster i livet.
Lätt att skriva och lätt att tänka, men det går!
I all välmening!!!

Emma73

Har läst era inlägg och lärt mig så otroligt mycket av er. Känner igen mig i allt. Kämpar varje dag med mina demoner men bara lyckats ha 1 vit dag. Det var så tufft. Vill sluta dricka vin till maten på veckodagarna och bestämmer mig varje morgon att nu är det nog. Kl 15 planerar jag in att snabbt att ta mig hem så jag hinner dricka vin innan det blir för sent på kvällen. Hur stoppar man suget????behöver verkligen hjälpmedel. Allt är så tråkigt och menlöst utan vin... Men jag mår så fantastisk bra på morgonen om jag avstått dagen innan. Detta håller i sig till kl15, sen är det kört!!!

Hönapöna

Hej och välkommen! Jag äter campral sen lite över 2 veckor tillbaka. Campral stoppar suget och en läkare skriver IT medicinen. Det är helt odramatiskt att få det utskrivet. Det är mitt tips iaf?

Emma73

Tack för tipset. Har precis kommit underfund om att jag nog är beroende. Så allt är så nytt!!! Ska också prova att ringa alkohollinjen när jag är på väg att köpa vin

Emma73

Har något provat att ringa alkohollinjen eller har erfarenhet av dem? De jobbar med Mi (motiverande samtal). Tänkte skulle prova dem om jag får för mig att dricka ikväll igen... Har så otrolig längtan av att bli av med vindrickandet, men kvällstid kan inget stoppa mig. Har slutst röka för 20 år sedan och det var en kamp med detta är mycket svårare. Vinet är min bästa vän!!! Rädd att min man skall börja snart ifrågasätta. Hittils rynkar han bara på ögonbrynet ?

Coco79

Jag har precis samma funderingar som dig angående suget. Hur stoppar man det?? Kanske det är dags för medicin för mig snart, eftersom jag liksom du klarar 1 vit dag och sen följande eftermiddag är det kört, vill ha vin igen till kvällen. Livet är så tråkigt annars!
Tacksam för alla kommentarer och pepp jag har fått här, men det är ju ändå jag själv som måste göra förändringen och klara av det! Den "rätta" tidpunkten funderar jag fortfarande på.

Emma73

Allting handlar om vanor och det är det svåraste att bryta. Allt jag gör kopplas till vin. Jag tar vin pga att jag är ledsen, glad, stressad, lycklig, uttråkad, deppig, osv. Jag kan inte tänka mig ett liv utan vin, men vill kunna hålla mig till helgerna, till en början. När jag slutade röka så var det pga dödsångest. Arbetar inom vården och såg en massa elände och cancer vilket gjorde att jag valde mellan att "chansa att fortsätta" eller ett ev "cancerbesked i framtiden". Men jag minns att allt var så tråkigt utan dem. Vinet är svårare att bryta pga det ger så mycket lycka i livet. Trots studier om ökad cancerrisk vid hög konsumtion så blundar jag. Men om jag bara kan hålla mig till helgerna och dricka lagom så är jag nöjd. Jag måste ersätta vinet mot något annat. Mellan kl 16-20 måste jag hålla mig hemifrån och shoppa, då funkar det!!! För jag får inget abstinens. Har bokat upp mig med shopping, zumba mm till nästa vecka. De sägs också att dricker man mycket och ofta så tar det bort lyckan i det vardagliga sysslorna. Det gör mig livrädd. Förr älskade jag att gå långpromenader och lyssna på musik, men nu föredrar jag dricka vin och betala räkningar ?. Måste lära om hjärnan!!!

anonym11208

Hur mår du? Hur går det för dig? Längesedan man såg dig ;-)

Coco79

Tack för era frågor och omtanke! Tyvärr går det inget vidare för mig och jag mår inte alls bra. Har inte lyckats med något längre stopp ännu, och om jag rannsakar mig själv så beror det väl på att den rätta viljan inte heller funnits. Därför har jag inte heller varit här på forumet på ett tag. Funderar ännu från och till när/om jag skall be om hjälp.... att det skall kännas så svårt att göra det! Men jag tror inte jag klarar detta själv.
På tisdag går min 6 månaders prövotid på nya jobbet ut så om inget allvarligt inträffar räknar jag med fast tjänst från och med då. Min chef är dessutom på semester hela nästa vecka så hon har inte ens bokat in något utvärderingssamtal med mig. Känns lite konstigt tycker jag. Men så länge inga nyheter tolkar jag det som goda nyheter, dvs att jag får behålla jobbet. Kanske det efter det då är dags att ta itu med mina problem.

Coco79

Jag är inte nykter när jag skriver detta, har varit på min fasters 70-års middag och det var vin till middagen, om än bara 2 glas för mig, bor på gångavstånd från henne... men, jag hade vin hemma så har fortsatt dricka nu. Samtidigt har jag surfat på AA-grupper i min stad och stödtelefon nummer osv... tror jag skall ringa imorgon. Och kanske gå på mitt första möte imorgon kväll. Vågar jag det?! Usch vad jobbigt detta beroende!

Elias

Toppen med ett livstecken från dig och att du inte gett upp!
Förstår att du ligger kvar i samma mönster som tidigare, men att din vilja att bryta det växer sig starkare hela tiden i takt med att du mår allt sämre i din situation. Du har verkligen försökt på egen hand, med det har inte fungerat så det faktum att du nu vill söka extern hjälp är ett stort och viktigt steg för dig.
Testa att gå på AA-mötet ikväll!
Allt tyder på att du nu blir fast anställd, vilket öppnar möjligheter.
Man kan tolka det du skriver som att du verkligen vill förändring och har en plan: AA-möte, kanske redan ikväll, samtal via stödnumret och därefter egen utvärdering. Nästa steg, om det behövs, ett samtal med din chef om dina problem - alla kort på bordet - och en handlingsplan.
Att fortsätta som nu innebär inget annat än att du ohjälpligt tar dig längre och längre ner i den negativa spiralen och konsekvensen kan till och med bli att du står där utan någon chef att ta upp dina problem med...
Jag har fått uppfattningen att du är högpresterande på jobbet och är van att på ett strukturerat sätt ta dig an dina uppgifter. Detta kan bli ditt kanske viktigaste projekt någonsin, så lägger du samma energi på dig själv kommer det gå vägen. Ett klart slutmål och mätbara delmål under resan passar dig nog bra. Och ju mer du börjar kravla dig uppåt i spiralen, desto mer taggad kommer du att bli.
Kunde jag, kan du!
I all välmening
Elias

Coco79

Bakfull måndag morgon och ångest. Nu måste jag få till en förändring! Och vill det, i alla fall just nu. Så ja jag skall börja med ett AA-möte ikväll. Usch så nervös jag är inför det!! Men samtidigt nyfiken också, hurdana människor kommer det att vara där? Tänk om det är någon jag känner?? Men jag klarar inte detta själv, och att gå till vården känns ännu för stort. Vill inte heller gå till min chef.
Har ju läst om andras berättelser och förstått att alla är välkomna på AA och att man inte behöver känna sig ensam. Ändå är jag riktigt nervös nu för vad jag kommer att möta. Skriver igen ikväll efter mötet.