Hej! Så har jag äntligen tagit första steget mot ett nyktert liv genom att gå med här! Jag är en "typisk" vintjej på nyfyllda 40 som har ett kärleksförhållande till främst vin. Problemet är att det oftast blir för mycket och i mina ögon för ofta. Ofta i min värld är fredag, lördag onsdag... och på sommaren mer! Jag har en alldeles för romantisk bild av detta förbannade vin! Varför kan jag inte njuta utan alkohol? Varför måste jag ha alkohol för att det ska bli festligt? Varför dricka över huvudtaget?? I mitt fall blir det som sagt oftast för mycket. Efter första glaset är det liksom kört. Kan inte bara ta ett glas om det finns tillgång till mer. Mitt förstånd talar ibland och det händer att jag tackar nej, inte vill ha mer osv men väldigt sällan. Mer vanligt är tvärtom. Det ger mig ångest dagen efter, minnesluckor, dåligt samvete och en nedvärderande syn på mig själv. Jag vill inte vara en sån som alltid blir fullast! Ursch och blä! Min man har påtalat flera gånger att jag inte kan hantera alkoholen på ett måttligt sätt och han har så rätt! Och jag vill vara en god förebild för mina barn som både är trygg och närvarande. Än så länge dricker jag mig inte berusad inför dem utan väntar till de somnat.... men vi vet alla att ett par glas gör en förändrad. Så nu är jag här med förhoppning om goda råd och pepp från er andra! Bomba mig med allt ni kan, tips på hur jag ska tänka och hur ni andra gör! Känner så igen mig i vaniljsmaks beskrivning!

NyaMagnus

Till forumet! Du gör klokt i att fundera redan nu. Jag känner igen drickande fredag, lördag onsdag. Vill inte vara en olyckskorp men stoppar du inte nu så är risken stor att söndag kommer i spel följt av måndag och tisdag. (min egen erfarenhet)

Frågan du måste börja med är om du vill göra detta för din egen skull. Du måste vara övertygad själv. Gör du däremot detta för din omgivnings skull så kommer resan att vara mycket tuffare.

Väl framme vid beslutet så handlar det om att bryta alla mönster där alkoholen varit tongivande och fylla tomrummet med annat. Ditt kemiska beroende sitter i under tio dagar sedan är det vanor och beteenden som behöver brytas.

Promenader och andra sysslor är bra som avledning. När du käner dig mogen så rekommenderar jag att tala med en vän, anhörig, AA eller annan som du kan ha ett förtroende för. Det ger oerhört mycket att "lägga sig platt" och berätta om sitt beslut och problemen man upplevt tidigare.

Sist meninte minst: Du har en resa framför dig som stundtals kommer att vara tuff MEN stanna upp varje nykter dag och reflektera över vad som är bättre än dagen innan. Det kommer positiva saker varje nykter dag som du kan fånga och njuta av. T.ex. dag ett så vet du att du går till jobbet utan att vara bakis. Lägg den känslan på minnet. Dag två så har du förmodligen sovit bättre. Lägg detta på minnet osv....

Lycka till nu och skriv mycket här i forumet. Vi är många som hjälps åt.

Lillamy77

Tack snälla för kloka ord! Visst är det så att jag måste hitta drivkraften till att sluta för min egen skull, min omgivning får dra bonusen ut det. Eg borde min motivation vara hög då jag är en hårt tränande person som både lyfter skrot, springer och tar dagliga promenader. Jag är till vardags mån om hur jag lever och vad jag äter. Alkoholen får mig att tappa mina spärrar, dvs jag har varit "duktig" hela veckan, ätit bra och tränat hårt...helgen kommer, vinet kommer och plötsligt har jag fått i mig både för mycket vin, choklad och chips. Och så blir det tillbaka på ruta ett igen! Jag vill komma till den punkten då jag istället för att alltid tänka på vin aldrig tänka på vin! Livet innehåller så mkt glädje och tacksamhet- man ska inte behöva alkohol för att fatta det. Parallellt med att jag får stöd i denna tråd inser jag också att jag behöver gräva lite djupare. Tror att dålig självkänsla, osäkerhet, kanske ett äktenskap som går på sparlåga också påverkar. Jag inbillar mig att jag behöver alkohol för att vara lycklig men eg är det nog tvärtom! Jag ska verkligen ge mig chansen att försöka! Jag vill se hur livet känns på andra sidan! Jag tror det är bättre!

NyaMagnus

Hej Lillamy!
Det fina med detta forum (tycker jag själv) är att forumet är fyllt av likasinnade som vet vad det handlar om och vilka prövningar vi ställs inför.
Ingen som inte själv upplevt problemet kan förstå. Här förstår alla.

Reflekterade kring det du skrev "Tror att dålig självkänsla, osäkerhet, kanske ett äktenskap som går på sparlåga också påverkar". Här har du nog ett och annat att ta tag i. Tänk på att alla ord du skriver vart och ett för sig blir sämre av alkoholen. Självkänsla = inte direkt på topp dagen efter va? Osäkerhet = förmodligen gånger 10 större dagen efter. Äktenskap på sparlåga = ja, det har säkert inte gått i rätt riktning där du sitter med risig smak i munnen och ångest.

Nu vänder vi på steken. Ponera nästa, säg söndagsmorgon då du inte druckit, och du sitter och reflekterar. Självkänsla = Yes! Jag drack inte fasen vad bra jag är! Osäkerhet = nope, jag kan vara utan och idag är jag säker på att måndagen blir vit! Äktenskapet = Kan iofs vara mer att reda ut där men du kan säkert se en make som gläds med dig och ser en piggare hustru som vill göra annat än att sitta och dricka vin!

Nu kanske ovanstående låter lite högtravande och svårbegripligt men jag garanterar dig att exakt detta kommer att hända om du bara säger: "Tack, det är bra för mig" nästa gång du bjuds på alkohol ovasett om det är du som bjuder eller någon annan.

PS
Man får sjukt mycket gjort om man är nykter och skippar soffan :-)
DS

Lillamy77

Måste bara tillägga att det i mitt fall inte ens behövs för mkt för att ha lätt ångest dagen efter. Alkohol är som vi alla vet eg ångestframkallande och i mitt fall stämmer det verkligen! När jag kommit över "borde-sluta-nu-tröskeln" kommer ångesten i form av nagelbitande (som jag aldrig skulle göra nykter), överätande och liknande! Så sjukt egentligen! Återigen, vad är alkoholen bra för eg? Gäller bara att hitta andra sätt till njutning, vardagslyx, avkoppling och sätt att fira... men träna? Nä, där får jag nog snarare bromsa mig! Handarbete? För dåligt tålamod ? Jag klurar vidare....

Ellan

Välkommen till forumet och grattis till en viktig insikt. Jag känner igen mig i din beskrivning men det var tyvärr många år sedan. Jag bromsade inte och det slutade med sårade och svikna vänner, sårad man och förtvivlade barn. Självkänslan var i botten och det har krävts en enorm villighet från min sida för att vända detta. Utåtsett syntes inte mitt missbruk. Karriärkvinna i 40-års åldern med idrottsbakgrund, mamma och ett bra socialt liv. Inuti var det kaos och jag mådde fördjäkligt.
Inget kändes roligt utan vinet.
Det går dock att stoppa men det krävs förändring och jag tror att det sitter djupare än själva drickandet. Drickandet blir ett symptom och slutar vi "bara" dricka så finns grundproblemet kvar. Då riskerar vi att använda någonting annat. I mitt fall är det arbete, träning och socker. Att våga stå kvar i en jobbig känsla är inte enkelt på egen hand. Skriv på forumet, dela dina tankar med någon proffesionell eller gå på AA. Och var ärlig mot dig själv och dina nära.
Det går att må gott och njuta av livet utan alkohol. Leva livet på livets villkor. Inte springa ifrån och fly så fort ett obehag dyker upp. Stå kvar i det och känna efter vad det egentligen är som händer.
Du har insikten och den är viktig frågan är vad du gör med den.
Kramar!❤

Alina

Vi är så många som är i samma sits, utåt sett så märks det inte. Man sköter sitt jobb och barn och allt verkar helt under kontroll. Är även jag i samma ålder, arbetar och sköter allt hyfsat:) Tränar och tänker hela tiden på det som jag äter och hur jag ser ut, men jag är fruktansvärt dålig på det jag dricker. Jag brukar tänka att jag är ju en "helgalkolist", det tar upp oändligt mycket av tiden på helgen. Jag börjar känna att det tar på mej, jag blir trött och hängig (håglös). Är vanligtvis en väldigt glad och sprallig tjej, men när jag dricker så blir jag håglös. Ångesten är också fruktansvärt, i helgen var vi utbjudna till en tillställning där det var mycket folk och även folk från min arbetsplats. När jag vaknade på söndagen så går jag igen hela kvällen och analyserar så ingen kan upptäcka min hemlighet. Visst folk ser mej med något glas vin, men det är ju bara en bråkdel av det som jag hällt i mej innan. Man blir ju väldigt självkritisk och dömmande. Jag kan inte säga att jag har ett begär av själva vinet utan mer av känslan, tycker egentligen inte det är gott. Sedan så tror jag att det i grund och botten är att jag inte trivs så bra i min relation, och på så sett så dricker jag för att stå ut med det och jag på så sett kopplar bort det.
Jag har under lång tid varit duktig med träning men den senaste tiden så märker jag att jag inte orkar lika mycket, så det blir att ta tag i. Tyckte om att läsa om din historia Lillamy77 och jag hoppas vi kan följas åt på vår resa, och med flera som skriver här. Man tror ofta att det bara är jag som har det så här, men i detta forum så märker man att vi är många. Man känner sig många gånger ensam med sin hemlighet. Jag tänker inte gå in på dag 1 etc...det har jag misslyckats så många gånger med, utan jag skall tänka på EN DAG I TAGET!

Lillamy77

Tack snälla alina och visst ska vi stötta varandra längs vägen. Tycker det är konstigt hur något som kan ge en så mycket ångest samtidigt får en att känna sig deppad för att man inte får dricka eländet?? För mig är vinet min guldkant i livet. När jag lagar mat, när jag äter, när jag målar naglarna, efter ett långt löppass (?!) osv.... för mig är det en lyx i tillvaron som skänker stor njutning o tillfredställelse (för stunden) men som ofta utmynnar i att jag tappar kontrollen och det blir för mycket. I andra sammanhang har jag behov av kontroll, som tex att hemmet ska vara städat när gäster kommer, maten, barnen och deras välbefinnande osv. Kanske jag har för mycket kontrollbehov? Man analyserar liksom sönder sig själv! Jag är en väldigt energisk person som håller igång från morgon till kväll och får saker gjorda. Tränar, fixar, städar, lagar mat ibland flera maträtter och badar barnen... svårt att sista och "göra ingenting". Min man brukar bli stressad av min energi! Kanske vinet blir mitt "att göra ingenting"? Och som sagt- vi är inte ensamma! Lycka till med en dag i taget! Så ska jag också tänka ? Kram!

Alina

Känner att vi är väldigt lika i vårt sett att ta till alkoholen. Även jag är väldigt energisk och vill alltid ha något i mina händer och gillar när det är full fart, men jag vill även belöna mej med vin och slappna av när jag känner mej duktig. Jag blir väldigt trött på mej själv när jag varje helg tar till vinet för det tar ner mej, jag blir trött. Tappar energi blir låg och deppig. Jag känner mej låst då jag varken vill träna eller köra bil dagen efter, knappt att jag vill ta en promenad. Min sambo tycker väldigt mycket om att ta det lugnt och gå och "stänka" typ hela helgerna, men samtidigt så slutar han i tid på kvällen vilket inte jag gör:( Känner att hans icke energi får mej att bli uttråkad, om jag bara kunde hålla mej ifrån vinet så skulle jag kunna göra så mycket själv, träna och hitta på andra saker. Men eftersom jag oftast är seg dagen efter så blir det som en ond cirkel under helgen och jag börjar om igen på lördagen. Varje måndag så sitter jag med ångest på mitt arbete och skall börja om på nytt, men ju längre framåt veckan jag kommer så kommer känslan att slappna av! Har det varit något krävande arbetsuppgift under dagen så kan jag se fram emot kvällen för att ta mitt glas (eller en massa glas)! Så dumt när man återigen dagen efter vakna med ångest och vara seg. Blir sällan bakfull, endast seg och låg. Jag söker febrilt efter hjälp på nätet, jag bor i en småstad så att få hjälp med detta inom vården känns uteslutet. Vill inte att min hemlighet skall komma ut. Hoppas vi kan stötta varandra och att några fler kan flika in med tips och idéer. Jag brukar läsa om folk som slutat dricka och det är det bästa de gjort, jag hoppas verkligen jag kan komma dit en dag, att få distans till "skiten"
Trevlig tisdag!

Lillamy77

Ja jag känner så igen mig i din beskrivning Alina! Just att vinet tas till för att man är lite uttråkad/rastlös! Borde ju finnas bättre saker att lägga sin energi på! Men vi kämpar, en dag i taget. KanSke kan tipsa varann om alternativ till vinet ??

Alina

Ja, jag brukar lägga ner en hel del tid på hur jag skulle finna samma ro istället för alkohol:) Jag vet att jag finner ro efter träning och jag finner ro med en god bok och något varmt att dricka, men ibland när känslan kommer att man vill slappna av så orkar jag inte ta till något annat än det där nedrans glas vinet...jag fick ett tips häromdagen som jag har tänkt på under helgen och som jag även använde när jag slutade röka för väldigt många år sedan och där är att när suget eller längtan kommer så skall man ta den till sig och vänta ut den, oftast så går känslan över inom en kvart. När jag då vart röksugen och tog till mej suget och kände in den så tog det inte lång stund förrän den klingade ut, samma sett gäller det även suget efter vinet. Jag har provat under helgen och jag tycker det har fungerat bra, samma sak när man sitter med ett glas vin och har druckit ur det att man väntar ut känslan och inte går och hämtar ett nytt glas (som jag brukar göra). På så sett inser man snart att, ok det räcker nu! (Förståndet kommer ifatt!!)
En annan sak som jag brukar göra ibland är att gå ut och "tok"träna, känslan då när man kommer in är att man får ro i kroppen och känner sig tillfreds med det. Fast jag vet att ibland så tar tankarna över och då blir det inte så:( Men jag vill verkligen ta tag i detta idag och nu, för vart är vi annars om ett eller två år om vi inte gör det, för hur har de senaste åren sett ut. Det har ju äskalerat rätt bra med tanke på hur man konsumerar alkohol, iallefall för mej.
Vi tar en dag i taget och känner in känslan:) Kom gärna med bra tips till oss!!

Lillamy77

Ja det var ett bra förslag! Att vänta in och känna efter! Ge det en kvart innan man fyller på! Så klokt! Det ska jag verkligen försöka anamma! Varannan vatten! Hur svårt ska det va liksom? Ett annat tips kan vara att läsa runt här, kolla efter inspiration på nätet med temat träning och kanske sätta upp en målbild? Hur vill jag vara? Hur vill jag att andra ska se på mig? Och tänka på det när tankarna på vinet kommer... konstigt att just vinet har den effekten? Jag kan dricka en öl och vara nöjd men vin? Nä, det är väldigt svårt att stoppa vid ett glas!