Jag lever sen ett år tillbaka med en helt fantastisk man. Han är inkännande, empatisk, intelligent, kreativ, handlingskraftig, i kontakt med sitt känsloliv, humoristisk, social, öm, tuff, mjuk....ja, jag kan fortsätta, men kort sagt har han allt jag vill ha i en man. Nu ligger han inlagd på en sluten avdelning p.g.a. delirium tremens.
Hans alkoholproblem började för c:a 20 år sen när han kom hem efter utlandstjänst inom försvaret. Han fick ingen hjälp att bearbeta de hemska saker han hade upplevt där, så han tog till flaskan. Efter en tid hamnade han på behandlingshem, kom på rätt köl, slutade i försvaret och sadlade om. Det gick bra för honom.
När vi blev ihop drack han vin till maten ibland. Starköl om vi gick ut på restaurang. Han "hade kontroll", och sa att han ville inte leva ett liv där han aldrig kunde unna sig nåt gott att dricka, och nåt att slappna av med. Det funkade. Tills i höstas när han sa upp sig från ett jobb där han var mer utnyttjad än nyttjad, och inte fick fria händer att utföra allt det fantastiska han faktiskt hade kunnat utföra. Vi flyttade en bra bit ut på landet, jag fick ett jobb efter flera års sjukskrivning. Ett jobb jag inte hade mycket erfarenhet av och var nervös för mest varje dag de första månaderna. Han stöttade mig i allt, gav mig idéer och förslag, planerade tillsammans med mig, hjälpte mig med ledarskap - allt. Men han var inte i händelsernas centrum, och inte aktiv på det sätt han behöver vara för att må bra. Utan körkort satt han här i stugan medan jag var på jobbet. Skötte huset och så, men blev väl ganska understimulerad och kände sig säkert inte "nyttig". När jag pratade med honom om det sa han att det inte var någon fara, men....det var det nog. Han har också upplevt en förlust av ett (vuxet) barn under tiden vi har varit tillsammans.
Jag tror det var allt detta som ledde till att drickandet eskalerade med början för ett halvår sen. Det märktes sällan på honom att han drack. Han har hög toleransnivå, och förblir fokuserad, koncentrerad, trevlig och social även med en hel del sprit i kroppen. När han ibland på helgen söp till lite extra var det som märktes att han blev ostadig. Och lite extra känslosam.
Men jag började bli orolig efter ett par, tre månader, för han drack mer och mer. Det gick mycket pengar, och jag kände mig orolig för hans hälsa. Jag pratade med honom om det ibland, men han snackade bort det. Till saken hör att han är väldigt stark och bestämd i allt han säger, och förbaskat bra på att argumentera. Han har dessutom många erfarenheter som jag inte har. Och jag har lätt för att känna mig "liten och dum".
För en dryg vecka sen slutade han tvärt att dricka. Jag visste ingenting. Trodde att kräkningarna och svettningarna berodde på magsjuka. Men efter drygt ett dygn berättade han att han hade bestämt sig för att nu hade han tagit sin sista sup, och att det förmodligen var därför han var dålig. Sen kröp det fram att han hade börjat få hallucinationer. "Det är vanligt när man slutar tvärt" sa han, och det visste jag också. Jag ville inte gå till jobbet men han propsade på att jag skulle gå. När jag kom hem från jobbet 2,5 dygn efter att han hade slutat dricka, var han helt inne i sina hallucinationer och vanföreställningar. Jag ringde en gemensam vän jag litar på och han sa "det går över, men står du ut?" Det visste jag inte, men jag ville försöka. Nästa dag stod jag dock inte ut längre. Hans förvirring började få för stora konsekvenser och jag var också allvarligt orolig för honom. Inte bara p.g.a hans mentala tillstånd, utan för att han då och då krampade i hela kroppen. Jag ringde ambulans. Eftersom jag inte visste om han skulle följa med frivilligt kom även polisen. Det gick bra, han var lugn, han följde med. Han var helt på det klara med att han hade slutat dricka tvärt och berättade det för ambulanspersonal och polis. Samtidigt som han var totalförvirrad i övrigt.
Väl inkomna till sjukhuset fick jag lära mig att delirium tremens kan vara livshotande och förbannade mig själv för att jag inte hade researchat tillståndet. Han sövdes ner och las in på deliriumavdelning. Där de upptäckte att han hade lunginflammation och då förflyttades han till intensiven. Där fick jag besöka honom, och han reagerade ibland på att jag var där. Tryckte min hand, rörde på ögonbryn och ögonlock. Försökte säga något.
I söndags väckte de honom. Han pratade en del, men mycket tyst och otydligt. Något vi kunde höra att han sa var "det här är ingen vanlig lunginflammation,va?" Då förklarade sn sjuksköterska för honom att han hade haft delirium. Jag tror inte han hade något minne av det. Sen flyttade de honom tillbaka till deliriumavdelningen, och där får han inte ta emot några besök. När jag ringer får de inte lämna ut någon information till mig p.g.a. sekretessen. Han har inte sagt till dem att det är ok att de berättar något för mig. Detta kan bero på att hans tal kanske fortfarande är svårförståeligt, eller på att han hör väldigt dåligt och missar en (hel) del av vad de säger eller på att han kanske fortfarande är förvirrad. Men andra tankar far förstås runt i min hjärna. "Anklagar han mig för det här? För att jag inte satte stopp? För att jag drack med honom då och då?" Självanklagelser av olika slag ansätter mig. Varför i helvete satte jag inte ner foten??? Jag ser på bilder av honom för ett år sen och tidigare, och ser hur mycket fräschare han var då, hur mycket han har gått ner sig på den här korta tiden, och jag gråter av sorg, och av skuld och skam.
Jag ringer avdelningen varje dag och hälsar till honom. Jag skriver brev. Jag tänker inte överge honom. Jag vet vem han är, och att han är värd att stanna hos. Jag tror på ett tillfrisknande och en förändring, även om vägen kan bli lång. Jag älskar honom.
Men just nu vet jag inte hur jag ska hantera mig själv och mina känslor. Min skuld och skam, min oro, min ånger. Hans son, två gemensamma vänner samt en familj jag känner vet om det. Men jag kan inte vänta mig nåt stöd från dem. Ringde alkohollinjen ikväll, men där var stängt trots att det fortfarande var telefontid. Nåt tips?

Förstår din vånda.
Men tänker,hur skulle du ha kunnat veta?
Varför skulle du ha erfarenhet av alkoholism,delirium tremens osv.

Det är ju bara vårdpersonal som kanske dessutom har erfarenheter av just detta som skulle ha kunnat förutse det.

Att sekretessen gör att de inte informerar dig är ju bara gängse rutiner,även om jag förstår att det är svårt för dig att inte få information.
Vem som helst som hade en sjuk anhörig skulle ju gå igenom det du känner just nu.

Visst kanske det finns lite förnekelse från din sida kring detta,precis som det gör för alkoholisten.
Men det är ju så det funkar med alkoholism.
Både vi anhöriga och den som dricker blundar ju in i det längsta och lite till.
För det är tungt att se det som behöver ses.

Det enda jag kan råda dig till är att sitta still i båten och försöka ta in att han är precis där han behöver vara.
Och att du får din första tuffa lektion i att avstå från att hjälpa eller agera eftersom du inte kan det just nu.
Och det är nog den bästa attityden när det gäller detta.
För att gå in i detta tillstånd,delirium tremens tror jag att man ska ha druckit rätt hårt och rätt länge.
Men jag kan ha fel där. rätta mig ni som kanske har bättre kunskap.

Fortsätt skriva här,det lindrar något.
Framför allt så är vi fler som gått igenom det du går igenom även om situationerna kanske inte är exakt detsamma.

Välkommen hit till forumet.

Bedrövadsambo

Håller med Ullabulla, hur skulle du kunna veta? Jag har aldrig hört talas om så svåra fysiska reaktioner, han måste ha druckit enorma mängder. Han får den hjälp han behöver just nu, och det bästa du kan göra nu är att ta hand om dig själv. Skickar massor av styrkekramar till dig!

CatLover

Ullabulla och Bedrövadsambo:
Tack för era svar ❤️ Skulden och skammen har lättat lite, oron också. I alla fall för tillfället. Ska verkligen försöka hålla fokus på mig själv och att göra det jag mår bra av, och ta en stund i taget. Har inte jobbat sen förra onsdagen, men imorgon ska jag göra det. Jobbar med barn och ungdomar och det är inspirerande och upplyftande.
Han har druckit MYCKET det senaste halvåret. Men fungerat normalt. Fast de senaste två månaderna har han då och då haft balansproblem. Jag vet att han insåg att det inte höll, och att det var därför han slutade. Innan han gick helt in i förvirringens dimma sa han "det här är min sista chans, när det gäller spriten, och en relation med dig".
Det är tufft att inte veta någonting, samtidigt som jag givetvis respekterar sekretessen och förstår att den är nödvändig. Önskar bara att han kunde kommunicera till dem att det är OK att låta MIG veta. Men vem vet, han kanske tror att det göra mig mer orolig att ha kännedom om vad som händer. Fast jag tror mer att det handlar om en blandning av svårighet att kommunicera med dem (p.g.a. både dålig hörsel och för tillfället dåligt tal), utmattning och en del kvarvarande förvirring.
Och nej, jag har ingen tidigare erfarenhet av alkoholism och delirium tremens. Jag tror att den här upplevelsen lär mig, och kommer att lära mig, massor. Inte minst om mig själv. Och det är något positivt, även om sättet jag får lära mig det på är minst sagt tufft.....
Tack för att ni finns, och för att ni stöttar. Kramar till er! ❤️

CatLover

Jag har anlänt till jobbet, och det känns bra. Men jag är känslomässigt skör, och känner mig lite ensam. Jobbar på flera olika skolor, här är jag 3 timmar en gång i veckan sen i februari och har inte lärt känt folk så bra än. Går runt med min "hemlighet" och känner mig lite vilsen och ledsen. Samtidigt som jag är vid gott mod. Märklig blandning.
Jag känner inte att jag vill berätta för vem som helst om det som hänt och om min sambos missbruk. Inte ens alla vänner. I synnerhet inte de som inte har träffat honom. Varför ska jag lämna ut honom till dem? Och människor i allmänhet är så snara att placera varandra i fack. "Alkoholist....ok...." Nej. Han är Människa. Själ. Man. Först och främst. Och han ÄR INTE sitt alkoholproblem, han HAR ett alkoholproblem.
Jag skäms inte ett dugg för honom eller hans missbruk. Men jag vet hur tabu och skambelagt det fortfarande är för många. Jag vill inte att den jag älskar ska bli dömd och "etiketterad" utifrån detta. Han är en fantastisk människa, det är det jag vill att människor upptäcker först. Låter det vettigt?
Ok, snart dags för lektion.
Kramar till alla!

InteMera

Vilken hemsk chock för dig att han blev så dålig fysiskt och så fort! Jag hade ingen aning reaktionen kan vara sådär häftig av ett tvärt slutande och då tycker jag att jag efter många år med alkoholister omkring mig är hyfsat påläst! Du ska inte känna skuld över att du inte förstod vad det handlar om, en person som han verkar bra på att lugna och säga allt är okej för att du inte ska oroa dig. Hur skulle du då kunna veta det kunnat vara livshotande?

Jag tycker du ska lita på att vården tar väl hand om honom och jag tror inte alls att han skulle nekat dem att informera dig om han kunnat ge dem sitt medgivande. I det skick han hamnade på sjukhus tror jag all hans kraft går åt till att repa sig och det betyder inte alls han inte vill du ska veta vad som pågår. Som du själv misstänker så kan han ha svårt att kommunicera med dem omkring sig. Tids nog får ni kontakt med varandra. Försök ägna dig åt ditt eget mående, förstå vad som hänt och tänka framåt hur ni kommer vidare. Det hörs att du vill ni ska ha en gemensam framtid och säkert vill han det också, och det är redan den bästa förutsättningen för er att klara av tiden framöver tillsammans.

Jag hoppas han snart repar sig såpass så du får hälsa på för att få lite lugn och bättre kontrollkänsla över situationen, så du kan slappna av lite grann.

Fortsätt skriva av dig här, vi är många som läser och stöttar för alla vi här inne vet vilken hemsk och lömsk sjukdom alkoholismen är och att den kan drabba de snällaste, trevligaste och mest älskade mänskorna! Styrkekram till dig inför påskhelgen!

CatLover

....för fint svar. <3 Jag fick nyss veta att han tillfälligt har flyttats till en akutmedicinsk avdelning. Sköterskan frågade honom om det var ok att hon berättade läget för mig, och det var det. Han sa att jag gärna får komma och hälsa på. Vilket är tillåtet på den avdelningen.
Han är fortfarande lite förvirrad, och sköterskan berättade att det har varit svårt att kommunicera med honom angående sekretess och annat. Han har även lite svårt med motoriken, och en sån sak som att "manövrera" mobilen och sms:a och ringa klarar han inte än.
Ja o ja, han är väldigt bra på att lugna en.... Men vad gäller deliriet märkte jag ju att det var allvarligt, eftersom vanföreställningarna var helt galna och han gick helt in i dem. Allt var helt verkligt för honom. Han krampade då och då också. Men nej, jag anade inte att det kunde vara livshotande.
Det känns bra att skriva här och jag är så tacksam för de svar jag får. Har även läst en del andra inlägg. Känner med alla i deras utmaningar.
Jag önskar dig och de dina en fin påskhelg!
Kram! <3

CatLover

.....den finast möjliga påskhelg! Känner med er alla i era utmaningar. Det är sannerligen ingen lätt situation någon av oss befinner sig i. Många styrkekramar och mycket kärlek till er alla!! ❤️❤️❤️❤️

Bedrövadsambo

Jag har själv bara berättat om min sambos alkoholism för några få utvalda. Jag fick också akut samtalshjälp hos en psykolog i samband med att det uppdagades och jag ställde ultimatum för några veckor sedan. Jag vill heller inte att han ska dömas av omgivningen, jag vill bara ha råd och stöttning så jag vet att jag agerar på bästa möjliga sätt. Hoppas att ni snart får träffas och att han mår bättre snart!