Har redan en tråd i detta forum men då jag började skriva i den redan för snart ett år sen och jag anser att jag kommit till en ny fas så känns det bättre att börja en ny tråd och lägga det gamla bakom sig.
Mina problem består dels i att jag druckit nästan varje dag en gång i tiden, men även att jag inte kan sluta när jag väl börjat dricka.
Idag känner jag mig betydligt starkare i min nykterhet, jag tycker att jag får mer och mer perspektiv på saker och ting och jag har insett att "dricka med måtta" inte är något för mig. Så i denna tråd vill jag fokusera på hur det går nu och framtiden. Det som varit går inte att ändra, jag vill inte sitta och älta det heller men jag tar med mina erfarenheter på min vidare resa.
Jag började om att räkna dagar föd 32 dagar sedan, under dessa 32 dagar har jag druckit en dag. Så i min räkning är jag på 32-1. Fortsätter att kämpa och räkna dagar, mitt mål var egentligen att vara nykter fram till nyår, vilket skulle vara 55 dagar. I och med denna nya tråd och att min inställning ändrats så har jag nu bestämt mig för att sätta mitt mål till 100 dagar.
Vill passa på att tacka alla er som finns här och stöttar, det underlättar verkligen resan mot ett liv i frihet!

Vaniljsmak

jätte bra! Kämpa på!

Suget verkar vara väldigt svårt att komma ifrån/undvika. Det enda vi kan göra är att tackla de situationerna på ett lämpligt sätt.

Svartvit

Ja det är nog så. Det läskiga är som sagt att det kan komma extremt starkt från ingenstans.
Idag är det dag 12 som nykter och alkoholfri. Jag mår bra. Ingen ångest, pigg och glad. Det är ju såhär det ska vara, och nu är jag ledig fram till måndag. Blir skönt att vila upp sig lite innan ny jobbvecka.
Hoppas ni andra har det fint också, kämpa på. Det blir bättre!

Svartvit

Hamnade mitt i kaoset igår. Både jag och mina närmsta klarade oss precis. Är så otroligt tacksam över det. Livet är skört och inte värt att slösa bort på alkohol. Nykter dag 13 med mina nära och kära i min närhet. Ta hand om er allihopa. Kärlek ❤

Gunda

I det där kaoset måste verkligen har varit hemskt.
Jag som bor många mil därifrån blev så berörd och förtvivlad, hur skulle det
då inte blivit för er alla som var mitt i det?
Skönt att ni kom hem helskinnade, för många blev det inte så.
Kram

Gunda

Härligt att du klarat så många dagar, nu tar vi En dag i taget!
Vi ska fixa det!!!!

Svartvit

En dag i taget är perfekt. Idag har jag avklarat dag 14 som helt alkoholfri. Känns jättebra, måste bara försöka hitta övertygelsen att låta bli sen när "suget" slår till. Tänker mest på härliga sommarkvällar som man tidigare förknippat med alkohol, men jag vet ju hur det slutar. En flaska vin blir till tre och jag skiter i att gå och lägga mig, blir jättefull och dricker allt jag kommer åt trots att jag i vanliga fall skulle kräkas av det. Däckar vid 07 på morgonen, vaknar mitt på dagen och skakar, kräks och mår vidrigt plus att jag får sån ångest och missar massor med saker. Sen ligger man i sängen två dagar nästintill orörlig och får inte i sig någon mat och kroppen skriker efter vätska. Nej fy, dit vill jag inte. Aldrig värt det för att ha det lite roligare ett par timmar innan allt spårar ur. Ett under att min sambo stannat kvar vid min sida trots alla snedsteg jag tagit. Är så tacksam för det och vill aldrig mer ta honom förgivet eller se honom ledsen på grund av saker jag ställt till med på fyllan. Noll tolerans är det som gäller, både för min och mina käras skull.
Nu ska jag tvätta färdigt och sen gå och lägga mig. Återigen 14 dagar, jag är stolt.

Svartvit

16 dagar helt utan alkohol. En gång har jag känt sug men resterande dagar har gått galant utan tankar på att vilja dricka något. Tror och hoppas att det fortsätter så.

Svartvit

Jag vet inte om jag varit alkoholfri såhär länge tidigare? Jag har ju hållit mig nykter längre perioder tidigare men inte varit alkoholfri. Jag har många gånger reflekterat över mitt drickande, hur det gått från ett beroende då jag drack varje dag till att minska men ändå då och då dricka på tok för mycket. Jag har också funderat över om det ens är möjligt för mig att sluta. Det finns sååå många som klarat av att vara nyktra längre perioder men sen faller dom igen och kommer inte ur missbruket. Jag vet att jag när som helst kan dö om jag väljer att dricka, eftersom jag dricker så otroligt mycket. Det som räddat mig har nog varit att systembolaget finns, när alkoholen tar slut mitt i natten så går det inte att köpa något mer. Det är för mig en jävla tur annars hade jag druckit tills jag blivit alkoholförgiftad.
Jag tror just nu att jag måste vänja mig vid att vara nykter vid alla tillfällen, att kunna programmera om hjärnan från att förknippa vissa tillfällen med alkohol.
När jag inte dricker så mår jag bra. Jag är ofta trött och sådant men jag är inte bakfull och jag har ingen ångest.
Kommer jag klara av att vara alkoholfri resten av livet? Jag vet inte, men jag vet att det måste bli så för ingenting annat funkar. Det är "bara" fortsätta på denna väg för nu går det bra.
Kram till er alla.

att du konstaterar att du mår bäst utan alkohol. Nej, jag tror inte att det är jättemånga som lever alkoholfria en längre period och sedan åter faller ner i drickandet och aldrig kommer ur det igen. Däremot är det nog många som börjar dricka ett tag, och upptäcker att alkoholismen är en progressiv process/sjukdom som förvärras när drickandet återupptas och fortsätter, och som då gör en ny kraftansträngning och börjar leva nyktra igen. Vi är ju flera här inne som gjort denna erfarenhet, däribland jag.
Du behöver inte formulera frågan som du gör: "Kommer jag klara av att vara alkoholfri resten av livet?". För dig som är ung är detta ett jättelångt tidsspann. Så varför inte i stället ställa frågan: "Klarar jag att leva alkoholfri?". Den frågan har du redan besvarat. Ja, du klarar att vara nykter, och du mår bra av det.
Det är jättebra. Och det är starkt jobbat av dig Svartvit. Det ska du ha all kredd för den positiva utveckling du haft sedan förra sommaren.

Sedan har jag en reflektion angående ditt dryckesmönster, precis som du själv har. Du har förmodligen utvecklat ditt drickande mot att bli en mer utpräglad periodare. I stället för mindre mängder ofta, dricker du sällan men våldsammare. Och du har grubblat mycket och mått dåligt över ditt drickande, och hållit upp kortare eller längre perioder, för att ibland ha druckit alldeles för mycket när du väl druckit.
Det påminner mycket om min egen utveckling till periodare. Mycket grubblande och ångest för mitt drickande, "bestraffning" i form av vita perioder, för att sedan dricka mer när jag väl började igen, etc. Som en ond nedåtgående spiral. En kanske inte helt ovanlig utveckling när man fastnat i ett beroende av den psykoaktiva drogen alkohol.

Så jättebra att du mår bäst av att leva nykter Svartvit. Fortsätt med det.

Svartvit

Att skriva här :)
19 dagar utan en droppe alkohol! Snart tre veckor. Tiden har gått fort. Jag har ju bestämt mig så många gånger förr att jag måste sluta dricka men har ändå fallit dit igen. Jag hoppas att denna gången blir annorlunda, tack vare alla bra och smarta inlägg här så har jag kommit en bra bit på vägen tycker jag.
Jämförelsen med allergi mot nötter och inlägget av Pi här ovan är nog de som påverkat mig mest och fått mig att förstå hur det ligger till. Är otroligt tacksam för det för det hjälper mig verkligen på min nyktra resa!
Glad påsk på er!,

Svartvit

Är jag såå himla sugen på att köpa en flaska vin och dricka hemma ikväll. Jag vet att det skulle funka denna gång men det känns ändå bara dumt eftersom jag bestämt mig att låta bli alkoholen helt nu. Snart stänger systemet så då är det inget mer att behöva fundera över. Blir skönt att slippa behöva tänka på det.

Svartvit

Jag kämpar på. Suget har lagt sig för denna gången. Någon som varit nykter länge som minns ungefär hur lång tid det tar innan suget försvinner helt? Har som sagt varit jobbigt idag när så många andra druckit men jag har bara druckit påskmust och vatten!
Ha en härlig kväll!

väldigt individuellt hur länge det dröjer innan sugen upphör. För mig tog det c:a 9 månader.

Det som är viktigare är att när man klarat att stå emot de första sugen, då får man mer självförtroende, man blir säkrare och tryggare. Man hamnar i vinnarposition gentemot alkoholen. Precis som när det gäller andra utmaningar eller prövningar som man ställs inför i livet.

Du kan också tänka så här Svartvit: För varje sug eller frestande tanke efter alkohol som du står emot, så kommer du närmare ett liv i frihet, där alkoholen är helt bortkopplad. Så du tog ett sådant kliv framåt i dag.

Det finns flera trådar här inne med personer som varit nyktra ett år eller mer, och de beskriver ofta vilka stora vinster de gjort. De visar också att det går att nå friheten. De är bra föredömen, de ger draghjälp och hopp.

Du kan klara det här Svartvit. Ha en bra annandag påsk.

Svartvit

Idag går det lättare. Känner mig så nöjd idag att jag inte druckit något. 21 dagar helt och hållet utan alkohol.
MM om du läser detta så vill jag bara säga att det är mycket tack vare dina ord. Jag kan inte dricka. Jag vet att du har det tufft nu men du är verkligen inspirerande och en stor hjälp. Stort tack för det. Nu fortsätter jag med en alkoholfri påsk. Kram

Svartvit

Har jag nu varit alkoholfri. Tack vare att jag tänkt att jag inte kan dricka så har jag lyckats stå emot.
Nu när det gått ett tag så glömmer man lite bort att uppskatta att vakna pigg och frisk eftersom man vant sig vid det, då är det bra att kunna motivera sig att inte dricka med att man inte kan. Finns många funderingar för framtiden, hur en del saker kommer funka. Får helt enkelt ta en dag i taget. Det löser sig!

Svartvit

Tänk att det snart gått en månad helt utan alkohol. Det har gått fort och bra. Jag mår väldigt mycket bättre nu när jag är nykter, gäller bara att inte ta det förgivet.

Gunda

Var stolt över dig själv som har lyckats i snart en månad. Jag vet då jag hade varit fri i nästan en månad vad bra jag mådde. Längtar dit, men än är jag inte där.
Vad jag är glad för din skull!! ❤️❤️❤️

Svartvit

Visst är det så att vi faller flera gånger under vår resa, men när man klarat längre nyktra perioder så blir man bättre och bättre på att fortsätta med det. Trodde aldrig någonsin i början att detta skulle gå, men det gör det. Allt tar sin tid men nu är jag på rätt väg, det är du också snart. Kram ❤