Sist jag slutade dricka höll jag 56 dagar. Jag mådde bra på alla sätt. Sakta smög sig alkoholen in i hemmet. Bara ett glas, bara ett glas, bara ett glas... jag har aldrig kunnat dricka "bara ett glas". Jag har druckit varje kväll och hela helgen har varit alkohol och bråk. Mellan mig och min man. Pinsamt. Fruktansvärt. Vi är alkoholister. Trots hus, jobb och tre barn. Utåt sett ett bra liv. Barnen märker. De lider.
Idag stannar jag hemma med minsta barnet. Mår illa, har ångest, skäms. Vad fan håller jag på med? Jag förstör mitt liv! Barnens liv!
Jag vill så gärna förbli nykter den här gången! Snälla hjälp!

Svettades hela natten. Drömde sjuka mardrömmar. Känner mig svag. Behöver vila en dag till. Nu tar jag tag i mitt liv!

Nykter är det enda rätta!

NyaMagnus

Hej igen!
Vill bara understryka att AA säkert inte är någons första val att söka upp. Det finns många förutfattade meningar kring AA men det är verkligen inget som du ska fundera över nu. Testa ett möte. Sedan kan du utvärdera.

Berättar kort om mitt första möte: Jag var nervör som tusan. Tänkte att jag går dit i god tid innan mötet. Jag ville inte kliva in i ett redan fyllt rum. När jag kom dit satt det en kille och käkade sin lunch. Han hälsade och vi började språka lite. Han frågade om det var första gången i deras grupp. Jag svarade att det var första gången någonsin. Kille blev jätteglad och sade:"Vad kul!! Då ska du känna dig extra välkommen och du kommer att vara våran hedersgäst idag!"

Tack svarade jag och berättade att jag var sjukt nervös. Han svarade: "Bra! Då är du fullständigt normal"

Lång historia kort så går jag på AA så ofta jag kan. Jag har fått vänner som jag kan dela allt med och jag vet att det stannar på AA.
AA har lärt mig att ta tag i mina problem där Alkoholen endast har varit ett symtom på underliggande frågor. När jag gick dit var jag övertygad om att alkoholen var mitt problem. Det finns annat som behöver bearbetas också för en varaktig nykterhet.

Idag är jag superstark. Idag finns inget som kan få mig att dricka. Och skulle det komma ett svårt sug så har jag telefonen full av nummer till AA-vänner som kan stötta mig under suget.

Gå på ett möte, var så öppen och ärlig du orkar. Om du sedan tycker att det var bara skit så ska jag bli den första att be dig om ursäkt.......men det kommer inte att behövas :-)

Gunda

Jag känner igen det där med mardrömmar och svettningar. Det är jobbigt, men det går över, försök stå ut, andas ta det lugnt och så ska du se att det blir färre drömmar och svettningarna ger sig.
Var lite observant på dina reaktioner så att inte abstinensen blir för jobbig. Läs det som är under fakta, där står det mycket bra om abstinens och vad man ska vara observant på.
Kram och kämpa vi finns här alla för dig och för oss själva!

Jag ska gå på ett möte. Tror jag behöver bekräftelsen från folk som förstår. Tack för pushen NyaMagnus!

Vilka sjuka drömmar jag hade inatt. Helvetiska händelser, var kommer fantasierna ifrån?? Har läst faktan och den skrämmer mig. Jag vill vara sund och fri från a!

instämma i att AA är en bra plats för alkoholister! Här finns nämligen människor som har samma problem, och när du går dit så kommer du garanterat att få en upplevelse som är guld värd för din kamp mot A. Du behöver inte säga ett ord, det behöver ingen, utan då föredrar man bara att lyssna. Lyssna så inser du att här finns sådana som jag som fått hjälp att ta tag i problemet. Jag ser redan fram emot ett nytt möte i morgon i min favoritgrupp.

Ellan

Och en dag i taget. Det räcker så otroligt långt. Första dagarna är tuffa men stå kvar i skiten. Tillåt dig att vara ledsen, arg, trött, ångestfylld eller vad du känner. Det är helt ok. Dag 2 idag och jag tänker på dig. Skickar över både mod, styrka och en varm kram!❤️

Anders 48

Hej YoJo,

Kämpa vidare - det kommer att vända och bli bättre. Läskiga mardrömmar och svettningar/frossa kommer som ett brev på posten när man tvärt slutar med alkohol. Riktigt läskigt! Du har ju snart lagt 2 dagar bakom dig vad jag förstår. Nu tar du bara en dag till - en i taget. Ställ dig in på att det kanske blir en riktigt dålig natt igen! Om det blir så, så är det inte en anledning att avbryta ditt alkostopp - det är bara något som man måste ta sig igenom helt enkelt. Väldigt jobbigt är det - men det blir bättre, det gör det faktiskt. Även om man inte tror det när man ligger där och snurrar i lakanen. Kämpa på!!!

Värsta darret har lagt sig. Hjärnan letar minnen från de senaste veckorna. När var jag sist utan alkohol? Vad fort tiden har gått! Varför handlar allt om alkohol? Alla dricker alltid överallt och letar tillfällen att få dricka. När blev det normalt att dricka så mycket? Eller kanske dricker inte andra så som jag/vi.. och varför funderar jag på om det inte vore skönt med ett glas vin. Jag kanske kan dricka ett glas i smyg. Men då är jag ju där igen. Jag vill ju inte dricka mer alkohol.
Vilken slags mamma vill jag vara? Om mina barn fick bestämma. Då skulle de nog vilja att jag var sund, hälsosam och nykter. Hur vill jag att mina barn ska bli? Sunda, hälsosamma och nyktra. Helst inte dricka alkohol alls. Jag vill gärna att barnens liv ska vara naturligt utan alkohol. Inte försent än hoppas jag.
Min pappa drack destruktivt och var periodalkoholist under min barndom, ungdom och blev nykter när jag redan var vuxen och själv förälder. Blev en förebild. Pratar mycket om hur han önskar att han förstod för 20 år sen, det han förstår idag. Han har nog kunnat läsa in att jag ärvt det destruktiva drickandet. Jag tar till mig av hans erfarenhet och vill verkligen göra rätt det han gjorde fel. Jag vill så gärna förbli nykter. Fattar inte hur alkoholberoendet kan förändra ens tankar. Att man ena stunden resonerar friskt "jag tänker vara nykter, punkt" för att i nästa stund tänka "men ett glas rödvin är ju ok". Det är ambivalensen jag är rädd för! Rädd för att bli lurad av mig själv. Jag tänker komma över den värsta tiden. Måste ha ett mål. Att vara nykter fr.o.m. nu och under min semester tills hösten. Vill kunna hålla det.
Ska bara komma igenom detoxperioden, bli av med giftet ur kroppen, ur hjärnan. Tack för ert stöd ❤

Dålig natt - för lite sömn. Svettningar och frossa. Inte som natten innan dock. Känner mig lite starkare. Vill inte tillbaka. Minnesbilder av åren av alkoholmissbruk. Då jag trodde att jag "bara drack lite vin". Nä. Nu är det nog. Jag hatar alkohol! Jag älskar mina barn! ❤

Det blir lättare! Kämpa igenom den mest kritiska tiden så blir det ljusare.
Dina barn behöver en närvarande mamma. Kämpa för barnens skull.
Det kommer vara värt varenda sekund av ditt liv. Det kommer en tid när
din hjärna ställer om sig och du känner befrielse.

Klart du älskar dina fina barn. Och dom älskar dig <3
Kram kram kram

slutanu

Du är stark Joyo! Du klarar det här! Jag instämmer med dig, jag hatar alkohol och vad den gör med mig! Jag älskar mina barn ❤ Jag tror att det kan vara ett bra mantra att ta till när suget och tankarna på att ta ett glas kommer! En bra stoppmetod! Jag lovade min tolvåring i helgen att jag inte ska dricka på " länge". Vill inte lova att jag aldrig mer ska göra det, för tänk om jag sviker henne då... Jag har dag 4 nu och mitt första mål är att vara helt nykter till midsommar, för att sedan ta ett nytt beslut.

Vi klarar det här!

så blir det värre och värre och värre. Det finns inget stop på skiten. Det är så sjukt progressivt. Det kommer att eskalera.
Vill vi det? Nej. Det vill vi inte. Och då finns det bara en sak att inte göra: Aldrig nånsin ta det första glaset.
Det måste tjuta ett stort starkt högt: Nej Tack. Jag kan inte dricka i våra huvuden. Andra kan men vi kan inte.

Vi hatar alkohol! Den förstör våra liv!
Vi får påminna varandra när A börjar ta över tankarna. Vi kan aldrig bli lyckliga som drickare. Som nyktra kommer vi orka vara de vill vill vara!
Kram??

Längtar efter att bli helt klar. Sov så gott inatt! Hade kunnat sova längre men var tvungen att stiga upp. Ingen ångest på morgonen. Annars har jag vaknat med depressiva tankar av meningslöshet.
Tränade ett pass på gymet igår.
Jag ser fram emot en nykter helg. Jag vill vara en närvarande och nykter mamma. Mitt äldsta barn är på väg in i tonåren. En känslig tid. Jag får inte vara egoistisk! Jag har fött barnen till den här världen. Nu måste jag ge dem alla förutsättningar för ett lyckligt liv.
?

Ja, att sova djupt, utan svettningar/frossa/mardrömmar/ångest. Att vakna pigg och med lust att leva! Det är vårt naturliga tillstånd!
Vad gör man med rastlösheten? Ut och jogga, skriva av sig eller vara i känslan. ?

Ellan

Den satt i ett tag för min del. Blev många filmer, läste böcker, pysslade hemma, gick på möten 2-3 ggr i veckan. Var jag väldigt rastlös så blev jag irriterad och grining. Då sa min man åt mig att åka på möte. Efter en tid tränade jag på att vara i känslan för att föröka komma underfund med vad det var som egentligen spökade
Det kommer att lugna ner sig men sysselsätt dig och var snäll mot dig själv. ❤️