Något som jag tänkt på, som slog mig igår när jag var bakis och inte ens gått och lagt mig från onsdagens fest och ännu en gång förbannade mig själv över varför jag håller på såhär, är: man vill ju inte? Jag stod tillslut och stirrade det slitna trötta ansiktet som mötte mig i badrumsspegeln och sa högt: Vad håller du på med? Den rationella, sunda, normala delen av en själv vill ju sluta för varför skulle man ha lust att göra något som förstör en psykiskt och fysiskt? Det tankemönstret finns ju endast kring det. Inte äter jag en viss typ av mat som jag inte tål, hänger med människor som är elaka etc.
Men det är väll just det som är grejen med alkohol/droger, direkt belöning och romantiserande och glorifierande kring skiten och man minns bara det som va bra.
Jag vill så jävla gärna bara kunna vara en normal person som dricker någon gång varannan vecka, ett glas till middagen, en aw med vännerna eller nån gång då och då en spontan kul utekväll som inte innebär köp av andra substanser och att man går och lägger sig i någolunda tid utan att vara skitfull.
Men jag antar att om man väl öppnat den dörren, missbruksdörren, så är den väldigt svår att stänga.
Jag har tidigare lyckats nolla all alkohol och det funkade bra, någon gång då och då drack jag men absolut inom vad som klassas som "sunt".
Dock hamnar man ju precis som alla andra människor i svackor och min direkt impuls då är alkohol. Och börjar jag väl dricka så blir det ofta så att det upprepas tätt inpå varandra och blir mer och mer. Tills jag tillslut bryter ihop och försöker vara nykter tills jag tröttnar på det, intalar mig själv att alla i Sverige har ett alkoholproblem med tanke på hur ofta folk går ut och varför ska då jag överdriva och behöva bli nykter?
Jag har så oerhört svårt att acceptera att jag har detta problemet, det tar emot. Jag är 26 år och vill leva livet och för mig innebär det att kunna släppa loss, festa och ha kul. Men iom mitt problem så går jag ut för hårt, det blir för mycket, för skadligt och gamla beteendemönster för destruktivt beteende luckras upp och jag mår skit.
Man känner sig utanför på något sätt. Hade vart så mycket enklare om belöningen för nykterhet kom lika snabbt som alkoholrus och att det kändes kul att "kämpa mot suget för jag mår ju så bra nu". Men ja känner mig bara tråkig och som ett loser som inte kan hantera alkohol osv. Och sådana känslor leder ju till låg sjävkänsla och självfötroende vilket leder en till att man lika gärna kan dricka ändå. Jag förstår såklart att håller man ut ett tag med nykterheten så kommer man säkert känna annorlunda då man skapat nya, sunda vanor man mår bra av.. Men kommer de vanorna man bytt ut alkohol mot vara lika kul?

förstår någon hur jag tänker? Någon i samma sits eller som vart i samma situation osv.
Tacksam för svar!

slutanu

Vill bara säga att jag känner igen mig mycket väl i det du beskriver! Hur många gånger har jag inte pratat med min egen spegelbild när jag varit bakis? Ställt exakt samma frågor som du: vad håller jag på med? Jag brukar också ursäkta mig med att många i Sverige dricker för mycket. Ursäktar mig med att nästan alla i min bekantskapskrets dricker som mig, vissa tom med betydligt mer och oftare. Det har vidmakthållit mitt drickande under flera år " alla andra dricker ju" " dom dricker lika mycket/mer än mig". Har äntligen kommit fram till att det spelar ingen roll hur andra dricker. Jag mår skit av att dricka som jag har gjort, jag förstör mitt liv genom att dricka som jag har gjort.

Och jag tycker verkligen inte att du är en looser som inte kan hantera alkohol, tvärtom riktigt cool som vågat inse att alkohol är ett problem för dig. Många inser det när de är betydligt äldre än dig, tycker du verkar klok :)

Gällande din fundering om saker och ting kommer bli lika roliga utan alkohol, är jag alldeles för färsk att svara på. Har inte ens varit nykter 2 veckor. Men om jag talar utifrån mig själv så har alkohol i prkatiken inte varit roligt de senaste åren. INNAN jag dricker och ska på tex en fest, konsert etc, så,är det i tanken roligt att jag Vet att jag ska få dricka. De första glasen är oftast trevliga för mig, då mår jag bra. Jag har dock problem med att stanna där vilket nästan alltid innebär att jag vaknar dagen efter med världens ångest. Och när jag tänker tillbaka på kvällen (på det jag minns) så har jag varit alldeles för full för att ha roligt.

Och du, du behöver ju inte bestämma dig nu för att vara nykter för all framtid. Testa en helvit period. Sätt upp ett första delmålet och ta ett nytt beslut efter det ❤

Ellan

Hej och välkommen,
Det vore lite för enkelt att bara skriva att allt är lika kul utan alkohol men så är det inte för mig. Eftersom drogen (i mitt fall alkohol) inte är naturlig utan kemisk så blir ju påslaget på belöningssystemet extremt. Dessa nivåer nås inte med våra naturliga "kickar" men det är annorlunda kul, kul på ett nytt sätt. Det är ett jämnare flöde av kuligheter... ja jag tror du fattar. Det är en känsla av frihet och framförallt har andra saker blivit roligare. Värderingen av vad som är roligt har förändrats hos mig. Och det är väl det som gör att det går hyfsat enkelt... Om jag skulle leva precis som jag gjorde när jag var aktiv skulle det nog vara svårare. Då vore ju allt annat lika... kom under förra sommaren på att mysiga grillkvällar med familj och vänner inte är min grej när jag inte längre dricker. Då åker jag hellre och kvällsbadar etc. Sedan gör jag väl samma gamla vanliga ibland oxå men det är inget jag väljer själv. Detta blev långt och svamligt men hur andra i din omgivning dricker är oviktigt. Det är hur du mår som är nummer ett.
Ta hand om dig!
Kram Ellan!

Malta

Andra, som har ett normalt förhållande till A behöver inte grubbla över dessa saker. När jag blev nykter första gången insåg jag att de flesta dricker betydligt mindre och i en helt annan takt än vad jag gjorde. Det blev en ögonöppnare för mig. Sen har jag haft otaliga återfall. Suck. Och det känns och får kännas orättvist, att just jag inte kan dricka som andra gör. Min hjärna är helt kaputt när det gäller missbruk. Har tänkt att jag kanske borde börja knarka istället - dah! Det är så inrotat i mig att vilja aktivera hjärnans belöningssystem. Hoppas du hittar ett sätt som funkar för dig när det gäller A. Ha en fin kväll!

thoman66

tack snälla för era kommentarer. tar verkligen till mig de ni skriver. oavsett hur andra dricker så är det ju mig själv det handlar om. om jag inte mår bra av det, varför ska jag göra det och jämföra mig? Har varit nykter nu i drygt en vecka och visst, ibland vill man ju givetvis ta en öl osv men de suget går ofta över när jag inte kastar mig över tanken utan låter den vara där ett tag. mår så mkt bättre av å vakna upp nykter och känna tacksamheten kring det. försöker även fokusera på träning och ta hand om mig. hoppas det går bra för er andra också!
tror även de är bra att bara bestämma sig för en vit period. sedan är jag även en allt eller inget person, så nu kör vi.

Malta

En dag i taget :) Träning är skitbra motivation att vara utan A's berusande värld. Fler fördelar. Även en jävulusisk träningsvärk ger mer belöning än den mildaste baksmälla. Kämpa på!