Hej

Jag är ny här och har inte riktigt förstått mig på forumet riktigt, men istället för att skriva på min dator (som jag alltid gör) så tänkte jag skriva av mig här och jag hoppas att det är okej. Jag är också ganska trött och min grammatiska förmåga kan ändras en del på grund av det, jag hoppas (om någon ens läser detta) kan ta mig med en nypa salt.

Jag ska försöka börja från början men jag vet knappt själv när och var allt startade. Min mamma och pappa drack ofta grovt mycket på helger och trots att man aldrig ska jämföra missbruk så tycker jag själv att jag haft tur som sluppit deras supande på vardagar som många andra får uppleva. Men på helger drack dem iallafall flitigt, det började oftast redan vid 5-6 tiden (ibland tidigare) och slutade på lördagen vid 03/05 någon gång på natten. Deras missbruk gjorde att jag ofta stannade hemma istället för att umgås med kompisar för att se till så att min lillebror som var kring 8års åldern då inte skulle vara ensam eller (om det skulle hända något, som det nästan alltid gjorde) skulle känna sig övergiven. Jag minns och ryser fortfarande av känslan av att höra de dunka rösterna som kom nedifrån och musiken som jag alltid fick be pappa sänka då den överröstade min egna när jag pratade med kompisar i Skype trots att jag bodde våningen över.

Det var alltid några som kom för att dricka med mina föräldrar, och det var alltid samma visa. Mamma hamnade på något sätt alltid i något egentligen helt oprovocerat argument som gjorde att den höga musiken sänktes och skrik och gap hördes nu istället för glada men högljudda röster. När musiken tystnat helt och "gästerna" åkt hem av olika anledningar så satte sig pappa med hög musik i hörlurarna och mamma stod alltid bredvid och tjatade om att han skulle komma och lägga sig, hon kunde även sitta däckad på toan eller ligga avslagen i soffan. För mig var detta lugnet efter stormen, jag visste att jag alltid behövde vara på min vakt med pappa då han bara hade två sidor som full. Den ena glad, social och förstående. Den andra irriterad, arg och lättretlig. Jag brukade samla alla ölburkar, vinflaskor/boxar, glas och stänga av tvn.

Det blev som en slags rutin att efter musiken tystnat, gå ner och kolla till min bror, samla all disk, kolla så ingen utav plattorna var på, stänga kylen som någon glömt stänga och till sist släcka alla lampor. Detta ledde till slut till tvångstankar som gjorde att jag inte kunde lämna huset eller gå och lägga mig utan att kolla spisen, trycka till kylen, låsa upp och stänga och låsa dörren, kolla alla kranar så att ingen stod på och kontrollera alla kontakter så att inget skulle kunna fatta eld så vi skulle brinna inne. När min bästa vän sov över hos mig så så var det det enligt henne det värsta med att sova över hos mig och jag förstår henne, det tog tid och jag kunde göra om det minst tre gånger innan jag helt fick ro i huvudet. Just då trodde jag bara att det var mig det var fel på, att jag bara var extra försiktig eller kanske extra rädd för att något skulle ske. Nu vet jag bättre och ser sambandet med att se till att dörren var låst så att ingen skulle kunna komma in och väcka pappa och börja dricka igen (vilket hade skett) eller att spisen eller några kontakter skulle bidra till att min familj brann inne.

På söndagarna var allt som vanligt, om mamma och pappa bråkat var allt glömt, alla ord var som borta och alla tårar hade inte existerat. Att jag stod och skrek samtidigt som tårarna forsade och min röst var helt förändrad på grund av att jag var så uppgiven var som att det aldrig ens hänt och jag klarade det inte mer. Jag klarade inte av att vara hemma mer, av att se dem ligga som lik förstörda av ett gift. Hur kunde de vara så svaga och hur i helvete kunde de låta sina barn gå igenom all skit? Jag hamnade i fel kretsar och mådde ytligt betydligt bättre äv vad jag någonsin gjort men inombords hade jag aldrig mått sämre såklart. Mina vänner visste ingenting om mitt liv hemma och jag ville inte heller låta dem veta, den enda som visste något alls var min bästa vän och det fanns för henne ingenting att berätta.

Sedan kom en kille in i mitt liv och allt blev plötsligt lite mindre jobbigt, min lillebror började isolera sig allt mer och jag tror det var bra då han istället för att sitta med idioterna som drack och se hur dem betedde sig som as nu kunde sitta instängd på sitt rum (säker, enligt mig) och prata med sina kompisar (I Skype såklart, vi bjöd aldrig hem några kompisar om vi visste att dem skulle dricka). Då kunde jag vara hos min pojkvän och förutom tankarna på hur min lillebror hade det, faktiskt lämna mina föräldrar och deras missbruk åt sidan. Och jag mådde så oerhört bra under den här tiden, min pojvkväns mamma blev allt mer och mer som den mamma jag aldrig haft. Den mamma jag borde haft och den jag faktiskt förtjänade att få ha. Min mamma var den jag bad om skjuts (i tid såklart så att hon kunde bli full enligt schema) och vad om pengar.

Det var inte mer än så förutom att jag faktiskt kunde ha konversationer med henne. Med min pappa har det aldrig varit mer än skjuts och knappt pengar, jag tror att han var lite utav en idol för mig när jag var liten men jag minns inte riktigt helt säkert. Jag vet bara att han aldrig fick den kärlek han hade behövt ha från sina föräldrar och att det är anledningen till att jag aldrig fått någon från honom.
Det kanske låter hemskt, jag förstår det, Men när jag minns alla skällsord jag hört honom kalla mamma, den höga musiken han aldrig sänkte utan bara istället skrattade hånfullt åt när jag bad honom sänka, hans stapplande steg och hans gap riktat mot mig för att jag sänkte eller hällde ut hans sprit... Så känner jag absolut ingenting, möjligtvis en känsla av att tycka synd om någon men som man ändå har ett starkt förakt mot.
Jag skulle aldrig och kan komma ihåg senast jag sa jag älskar dig till honom. Senast vi kramades var en framtvingad från min sida, mest för att se hur han reagerade... det var en kall en.

Till mamma kan jag inte uttala orden Jag älskar dig, senast jag sa det var när jag var liten och skulle sova. Jag skriver det ibland när hon gör det, men om jag menar det vet jag inte ens själv då alla minnen med henne kommer upp och jag plötsligt får ett stort hat för henne. När hon sökte bråk med vem som än fanns i närheten av hennes "kära vänner" och gjorde tillvaron horribel för mig och min lillebror. När hon däckade på golvet och min kompis (vi var 13 eller 14) försökte bära henne in för att jag vägrade ta i henne då jag chokarat stod och kollade på för att jag hade slutat bry mig om henne redan då. När hon bar in min lillebror och kunde (råka) slå i hans huvud i väggen. När hon skämde ut sig och mig totalt framför mina vänner och pojkvän. För att hon alltid sa förlåt och sa att hon och pappa skulle skilja sig när han gapat saker som "hora och slampa" efter henne och slagit sönder glaslyktor och dylikt för att sedan förlåta och glömma.

Jag kommer aldrig glömma detta ska ni veta, jag kommer aldrig någonsin att förlåta
men för mitt egna bästa så ska jag försöka ta itu med all skit som ni har orsakat och för
en gångs skull så ska jag försöka stänga detta kapitel och lämna det bakom mig.

Bedrövadsambo

Otroligt bra att du skriver här! Dels funkar skrivandet som självterapi, och dels är igenkänningen stor. Hann inte läsa hela inlägget just nu, men inledningen med helgfyllan och att du vill vaka över din bror kändes verkligen i hjärtat ❤️

Ellan

Hej,
En otrolig ärlig och smärtsam beskrivning av att växa upp med missbrukande föräldrar.❤️ Just detta helgmissbruk tror jag är vanligare än vad vi tror. Och hålls det snyggt utåt så är det ju ingen som ser vad som verkligen händer.
Det ger mig motivation och fortsätta ta hand om mitt tillfrisknande då jag också har barn. Att göra upp med sitt förflutna känner jag är den rätta vägen. Jag kan inte ändra det som varit men jag gör allt i min makt för att jag inte ska hamna där igen. Att leva med skulden och skammen är så nedbrytande oavsett om du är medberoende eller den som är sjuk. Och att vi vågar prata om alkohol som den förödande drog det är.
Jag vill skicka massor av styrka till dig, du är modig som delar med dig. Fortsätt skriv.❤️
Kram Ellan

Blanchett

Hej på dig.

Jag måste bara säga att wow vad skönt det känns att läsa historier som påminner om ens egna. Jag är så glad för att du existerar och har tagit dig modet till att dela med dig av detta!

För mig har mina föräldrars drickande främst eskalerat under helgerna, från 15-16 på Fredag eftermiddagen till sent in på natten, för att sedan fortsätta under dagen på Lördagen och eventuellt en och annan stänkare på Söndagen. Det som jag känner igen mig extra i är det här med att ens föräldrar får en speciell attityd och fruktansvärt bemötande när de dricker. Så det går ut över en själv eller att dom bråkar och kränker varandra så att man själv får höra på dom höjda rösterna och utbrotten.

Det vi inte får glömma är att detta inte är vårt ansvar. Vi är heller aldrig ensamma.

Kram på dig! <3

MissC

Tack för att du delar med dig av din historia och tyvärr så är vi många som upplevt liknande i våran barndom.
Jag är själv ett Maskrosbarn det är inte fören nu i vuxen ålder jag öppet kan säga lite av det jag vart med om. Det var ofta som jag också var hemma under helgerna när jag var i tonåren,inte pga av något syskon utan för att min mamma fick stå ut med en kaskad av elaka ord,hot om våld och saker som slås sönder eller kastas runt. När jag väl la mig i och menade att nu får det vara nog,vart då ett hatobjekt för min styvpappa. Han började hota mig till livet,mamma och jag fick fly mitt i natten till någon släkting. Hon förstod honom och hur han hade det,glömde bort sig själv i mer festade och med åren tabletterna.
Ingen ska behöva uppleva detta i sitt hem,sin familj,den som ska ge en trygghet mot omvärlden och älska en för den man är.
Starkt gjort av dig att dela med dig till oss många här inne!
Mvh MissC/Maskrosbarnet

maskrosbarn1

Hej! Jag kan ju som sagt inte forumet så bra så jag svarar med en kommentar till alla. Jag måste bara skriva att jag blev fruktansvärt rörd av era kommentarer, och tack så mycket för att ni ens tog er tid att skriva. Det kändes oerhört bra att skriva den här texten men ännu bättre att någon faktiskt läste den, jag kan inte beskriva känslan riktigt.

(Till bedrövadsambo).Det är verkligen som självterapi och speciellt när jag får kommentarer som denna. Det gjorde din kommentar med vill jag lova. Tack så mycket <3

(Till Ellan) som skrev att detta ger dig motivation, inget glädjer mig mer. Att jag ska fortsätta skriva betyder mer än vad du kan ana och jag uppskattar det så mycket. Det är nog absolut vanligare än vad vi vet om med helgmissbruk inom familjerna, om min skola hade vetat om hur mina helger sett ut så hade jag nog varit omplacerad för längesedan. Fortsätt vara stark. <3

(Till Blanchett) Hej! Att du skriver att du är glad över att jag existerar känns rakt in i hjärtat. Det är fruktansvärt och barn borde verkligen aldrig behöva stå ut med något sådant. Nu vet jag att jag aldrig är ensam iallafall, tack för det. Kram! <3

(Till missC) Tack för din kommentar, även om man aldrig ska jämföra sina upplevelser med andra så verkar du haft en mycket mer hemsk tillvaro och jag är ledsen för det. Men jag blir helt ”stum” och vet inte vad jag ska skriva förutom att jag hoppas att du är okej och fortsätter att vara så stark. Så sant det du skriver, bara kärlek till dig. <3

Fnurr

Tack. Jag har just kommit fram till att jag ska vara nykter 100% så länge det bor barn hos mig. Dels för att jag kan, jag känner inget sug själv, dels för att inte vara den andra parten i fyllegräl. Din berättelse gör mig mer bekväm med det. Tack igen för att du delade.