Hej. Jag är en tjej, en mamma och en sambo. Mest känner jag mig som en mamma och jag älskar att dricka vin. Tyvärr har jag nu fått problem med detta, att suget finns konstant. Jag har väl egentligen alltid gillat att dricka o vara berusad men har alltid haft kontroll till för ett par år sen. I samband med att min sambo började jobba mycket plus även reste iväg på jobb i 2-3 veckor i taget så var det så lätt att dricka vin lite varje dag. Och efter förra sommaren (2016) insåg jag att jag har problem på riktigt. I nov tog jag kontakt med en terapeut som även visade sig vara nykter alkoholist och som även arbetade på beroende mottagning. Hon frågade mig efter ett par möten hur mina alkoholvanor ser ut och jag tänkte, nu lägger jag korten på bordet. Så jag berättade allt. Väldigt skönt o befriande. Efter mina besök hos henne har jag haft korta och nyktra perioder ca 2 veckor i taget.
Men nu har min sambo varit iväg på övning i 1,5 vecka och jag har druckit varje dag.
Funderar på att kontakta en beroendemottagning och gå o få hjälp på allvar. Att verkligen ta tag i problemet. Men då kommer just den där känslan, men jag ska ju ut med tjejerna i helgen, fira en av dom som fyllt jämnt.. klart jag vill kunna dricka då? Och sen har man ju hela sommaren framföra sig med Grekland all inclusive en vecka... kanske ändå får vänta med att söka hjälp till efter sommaren? Är man knasig eller?? På riktigt dum i huvudet?
Ibland känner jag att jag skulle vilja ha nån att luta mig emot, som är lite i samma sits, som man kan ringa en söndag kl 16 när suget sätter in och ta en promenad med?
Min sambo vill säkert stötta mig men han har egentligen ingen aning om djävulen som jag bär på. Träning & promenader är nåt som funkar mot suget men dessvärre är jag låst med barnen.
Vad ska jag göra? Alla tips välkomnas.

Janne

är det sannerligen inte och som alltid har jag inga råd men känner igen mig helt. Jag fick varningar för 5-6 år sedan av vänner och familj om mina alkoholvanor. Det gjorde sannerligen inte att jag ändrade dom utan började dricka lite mer i skymundan.

Precis som du så drog jag på det för nästa helg är det ju det o det, och jag köpte ju den där fin-fina whiskyn igår. Nä, kan inte lägga av nu för jag har ju fortfarande en låda Amarone i källaren etc etc.

Så höll jag på i många år. De sista sex månaderna började jag dricka direkt på morgonen och var uppe i en 70:s sprit eller en BiB nästan varje dag. Det slutade med att jag efter några nätters ångest från helvetet satte mig i taxi till akutmottagningen och berättade allt, precis allt... Sen slutade jag dricka helt, tre veckor sen nu.

Min poäng är att antingen får du bestämma dig eller så skita i det. Jag sket i det alldeles för länge och har troligen helt sabbat min möjlighet till en frisk relation med alkohol igen.

NyaMagnus

Hej och välkommen till forumet!

Jag bestämde mig för att alkoholen tagit för stor plats i mitt liv efter en längre tids funderingar. (Har en tråd här som heter Fortsatt vit)
I den trådens första inlägg kan du läsa om min resa fram till beslutet men även om hur jag satte datumet fram i tiden en stund. För att slippa jobbiga dialoger i en inplanerad resa.

Jag resonerade att jag hade druckit så mycket att en helg till inte spelade någon roll. Det funkade bra för mig och jag kunde mentalt ställa in mig på datumet då det blev slutsupet.

Är du beredd att bryta med alkoholen så skulle jag råda dig till att inte tänka i termerna aldrig mer, hur blir det med resan, semestern, sommaren, jul, nyår....... Det blir för stort och svårt. Vakna varje morgon och säg "idag ska jag inte dricka något! Imorgon får vi se". Då blir det mer hanterligt. Sedan rekommenderar jag att du i början av din nykterhet försöker undvika så mycket du kan av tillställningar som kommer att innebära frestelser.

Alkoholen har blivit en falsk vän som är en naturlig del av ditt liv. När du tar bort denna tveksamma kompis så uppstår en tomhet. Den behöver du fylla med annat. Försök att hitta aktiviteter som tar tiden och fokuset ifrån drickat.

Du skriver att du vill ha en kompis att prata med. Helt rätt tänkt tycker jag. Har du ingen som du är beredd att tala med så rekommenderar jag starkt att gå till AA. Du blir otroligt välkomnad och får flera kontakter att bolla med som verkligen förstår sig på dina problem. Du är långt ifrån ensam med dina upplevelser.

Jag går på AA nästan varje kväll och det är ett underbart gäng som har hur mycket kunskap som helst.

Lycka till!

\\M

Saffran

Tack för att du berättar. Jag inser verkligen att jag har problem som jag måste ta tag i, på ett eller annat sätt!
På nåt sätt har jag fått det att funka så här långt, jag sköter mig på jobbet, dricker aldrig på dagtid och jag tar hand om mina barn. Är en närvarande och glad mamma. Det som tar mest stryk med nog relationen till min sambo. Han ser ju att detta blivit ett problem. Vi gjorde en Ök om att inte köpa fler bibar utan bara flaskor och det har gått bra. Saken är ju den att då har jag bara 1-2 fl längst bak i skåpet så när han tror jag druckit 0,5 fl så har jag eg druckit mkt mer än så..

höstlöven

Är i samma sits som du. Dricker för mkt vin för att få vila från all stress. Har försökt sluta ett otal gånger och är där igen nu. Har barn, familj och är högpresterande. Dividerar ständigt med mig själv om alkohol. Om jag var du skulle jag inte skjuta upp det utan som någon sa. Ta ett beslut varje dag. Men tänk inte att du slutar efter semestern. Varje nykter dag tror jag är viktig...
Stöttar dig gärna på din resa. Heja dig!!!

Saffran

För att ni tar er tid att läsa och skriva.
Magnus - hur funkar det med AA möten? Kollat lite i kommunen där jag bor men vet inte om jag vill gå här.. och vad betyder öppna möten? Kan man gå dit för att lära sig få kontrollen eller är det helnykterist som gäller? Jag vill och tror att jag ska kunna återfå kontrollen.
Tack du!
Höstlöven - hur får du din vardag att fungera? Är du inne i kampen att försöka vara nykter?
Tack!

är för många omöjligt när det blivit ett beroende. Jag känner inte till någon som lyckats. Men man kan ju försöka. För egen del så har jag försökt kontrollera antal glas, svagare vin, bara på helger osv. Det slutade med fylla var och varannan dag. Utåt sett har vårt liv sett normalt ut. Men det är inte normalt att alltid vilja bli full. Inte kunna stoppa vid 1-2 glas. Det går ju bra på ordnade tillställningar, men sen åkte jag hem och drack mig full.Alla har sin väg, men min väg är total nykterhet. Jag tycker det är tragiskt att jag drack så mycket att mina barn blev oroliga för mig. Vissa vänner tycker jag överdriver. Dom har aldrig sett mina kval när jag handlar på bolaget och skäms. När jag varit livrädd för poliskontroll på morgonen på väg till jobbet. Nu har dom inte mig att "festa" med längre. Idag är jag glad, nykter och trivs med mig själv. Luktar aldrig fylla på morgonen, slipper ha ångest för minnesförluster osv. Lycka till på din väg.. Bra att du har kontakt med en terapeut. Kram.

NyaMagnus

Hej Saffran!
Först vill jag instämma med miss lyckad. Det är oerhört få om ens någon som lyckats vända alkoholism till "normalt" drickande. Det är väl den insikten som behöver mogna fram för oss innan vi på riktigt kan ta tag i våra problem.

AA är öppet för alla som har en önskan att sluta dricka. Notera ordet ÖNSKAN speciellt. Dvs. det är många som haft en minst sagt knackig start i AA innan man kommer på hur man vill ha det framåt. Alla är välkomna till och med de som kommer dit under påverkan. Man ska komma ihåg att till AA går man främst för sin egens skull. Senare då man varit nykter ett tag så går man även för att stödja varandra och nykomlingar i synnerhet.

Öppna möten är just öppna. Dit kan alla komma som har ett intresse av AA. det kan vara press, socialen, anhöriga, riskdrinkare...... Slutna möten är endast för oss som önskar sluta dricka och som har uppenbara problem.

Det skönaste med AA är den gemenskap som finns där. Tänk all energi jag lagt på att känna mig som världens mest ensamma människa. Det är bara jag som upplever alla problem jag har, bara jag som vet hur det känns, all skam, alla rädslor, all ångest. I mitt fall kom det så långt att jag nästan riktat in mig på att mitt liv kommer att se ut såhär och en dag kommer jag att dö av alkoholen.

Allt detta försvann i en handvändning då jag lyssnade på alla vid mitt första AA-möte. (När det kommer någon ny talar man alltid om första steget i metoden. Att inse maktlösheten inför alkoholen). Då delar erfarna medlemmar med sig av sin historik och resa. Helt plötsligt inser man att massor med människor gått före med samma upplevelser och blivit frisk.

Går inte att beskriva den känslan. Hela AA bygger på anonymiteten. Allt som sägs och vilka som varit på möte stannar på AA. Det finns inget att vara rädd för. Det finns bara så mycket värme, gemenskap och hjälp hos AA. Det kostar inget att vara med. Det finns inga medlemsmatriklar etc.

Gå in på AA's hemsida och kolla. Där finns information om möten i alla städer och adresser till lokalerna. Där kan du även köpa litteratur till självkostnadspris. Jag rekommenderar starkt en bok som kallas för Stora boken. Där står allt. Den kostar endast 150:-

Hör av dig om du undrar över något!

//M

beskrivning av AA Nya Magnus! Sammanfattar väl min erfarenhet. Jag är inne på dag 5, och har börjar med antabus för att komma ur mina destruktiva mönster. Gillar AA, men har nu en god vän som varit nykter i 27 år som hjälper mig som stöd, samt har antabus som krycka tills vidare och det känns så underbart att vakna nykter varje morgon och slippa ångesten. Jag har en hel burk, och den kan räcka ett helt år. Det får ta den tid det tar, kanske krävs ett år innan jag litar på mig själv helt och hållet. Befrielsen är stor att äntligen slippa tänka på att dricka varje dag, det går inte så nu lägger jag energi på det verkliga livet.

NyaMagnus

Kul att du instämmer och delar med dig av din känsla kring AA! Sedan får jag klämma i med ett riktigt BRA JOBBAT! också då jag läser hur du, som jag tolkar saken, nu går all in för ett nyktert liv. Det är som du skriver fantastiskt att vakna nykter och att hantera vardagen med en pigg hjärna. Det kommer så otroligt många vinster ur nykterheten. De flesta har man inte tänkt på innan.

Vänner, relationer, mående, energi, ekonomi, jobbet, orken........

Bara den personliga utvecklingen är ju enorm i sig!

Kör hårt!

//M

Saffran

Hej! Idag är det söndag och jag har nu inte druckit på snart 6 dar, ändå helt ok tycker jag! Igår åkte vi till svärföräldrarna och där åkte både öl o bubbel fram men jag tackade nej. Ett rest besök på kvällen där jag tog en alkoholfri öl till maten. Nu är vi hemma igen och suget finna där. Men strax åker jag o sonen på simskola och sen har även denna dag gått. Bra jobbat lilla jag!!

Ja, bra jobbat!! Mycket strongt att tacka nej till alkohol i ett sammanhang där folk gärna vill bjuda. Där har jag själv inga strategier ännu. Skall
sondera marknaden på alkoholfri öl, jag älskar öl, tänker att kolsyran och smaken kanske kan ersätta begäret i vissa lägen, t.ex. på restaurang.
Ha en bra fortsättning på söndagen :)

Bra jobbat!
Jag känner också igen det där med att skjuta upp slutdatumet. Kämpade länge och väl och misslyckades gång på gång. Till slut var jag väldigt tveksam till om jag kunde sluta. Riktigt orolig faktiskt. Då kom sambon på mitt missbruk och jag la av. Det fanns inget val och det var så oerhört skönt. Men jag hade liksom du inte bestämt mig för ett nyktert liv. Jag drack i sociala sammanhang. Lagom mycket... typ två glas vin. Och sen inte för ofta. Efter ca 10 mån släppte jag in a över tröskeln hemma igen och nu kämpar jag igen. Inte som förr, men dricker för ofta och fel.
Min långa nästan nyktra period var underbar. Jag mår bättre utan.
Funderar på din "all-inklusive"resa. Semester... varför är det så oerhört förknippat med a? Ska dina flickor med? Just semestern är egentligen ett gyllene tillfälle att vara nykter. Man kan koppla av och att göra det utan a är fantastiskt. Inte seg, lite mer initiativrik... och kanske som när det gått överstyr... inte löngre fixerad på att komma hem till hotellet för att kunna dricka. Det är ett trist liv man lever när man bara vill hem till a. Grekland utan rekommenderar jag starkt! Man får en närvaro i nuet som är underbar. Och en längre vit period är också bra. Nu vet jag vad jag strävar efter och vad jag inte vill ha. Dagligt drickande går bort. Fattar egentligen inte varför jag dricker alls.

Saffran

Hej ni som läst och svarat - och övriga.
Fortfarande nykter och känner faktiskt inget sug alls. Jätteskönt! Har haft bra och hektiska dagar med jobb o aktiviteter. Och träning, A o O för att jag ska undvika suget. Jag försöker också ha goda alkoholfria alternativ hemma. Lite symboliskt, att öppna en iskall lemonad när barnen somnat. För nåt vill man ju ha!
Ang en nykter vecka i Grekland, du har en poäng där! Är dock rätt osäker på om jag vill/kan det..? Det jag däremot vill är att det inte ska kretsa runt alkoholen, typ när kan jag ta första ölen utan att nån reagerar? Mitt mål med detta är att jag vill verkligen försöka ta kontrollen över alkoholen. Nu har jag inte druckit på 9 dgr och så börjar vi så. Tanken är att va nykter till midsommar då vi har en härlig tradition att fira med flera nära vänner i området, vill kunna ta dricka lite då men lite lagom. Skippa snapsen och köra varannan vatten. Det är planen men jag tar idag först, och sen imorgon.

Sov sött era fighters!

Fanny

Jag sitter i ungefär exakt samma sits som du och i helgen åker jag och min dotter på All-inc tillsammans. Underbart att läsa svaren du fått i denna tråd och själv tänker jag ta min semestervecka i akt och vara nykter - fokusera på mig själv, relationen till min dotter och träning. Jag ska vara nuet och komma ihåg denna resan!
Önskar även dig en skön semester - forumet finns ju att ta med :)

Kram Fanny