Hej!
Ny här. Är särbo med en man som visserligen sköter sitt jobb, men faller längre ner och ner i sitt drickande.
Det påverkar våra barn(inte gemensamma) då han beter sig dåligt, skämmer ut sig osv osv
Jag aka söka hjälpa, för min egen del, och genom det också kanske få honom att inse stt han håller på stt förlora sin familj.

Läste om att man bör vara en förtydligare istället för en möjliggörare, men vad innebär det konkret?

Vet ni?

Bedrövadsambo

Skriv och läs här på forumet för att få kraft att kämpa. Men beslutet att sluta dricka är hans beslut, du kan inte tvinga honom. Det där med tydliggörare och möjliggörare fattar jag inte alls faktiskt. Hoppas någon annan vet mer.

Kärlek som dödar

Tack. Läste det på aa:s sida. Dvs:

Vi får ofta den här frågan om vad man som närstående kan göra för att hjälpa en alkoholist. Även nära anhöriga, vänner och arbetskamrater till en alkoholist påverkas. Förmodligen tycker man om personen i grund och botten men tycker illa om drickandet. En del väljer att tiga och lida för att inte bli osams och samtidigt ha ett hopp om personen en dag ska sluta dricka. Man blir en del i gömmandet av problemet, man blir en möjliggörare. Eller också blir man en tydliggörare, dvs en nära person som säger vad han eller hon ser, tycker och tänker och sätter gränser för umgänget och står upp för dem.

Vårt svar på frågan är att, för oss alkoholister är det mycket bättre med tydliggörare, eftersom det leder till smärtsamma konsekvenser. Det är just konsekvenserna som får oss att till slut inse att vi behöver hjälp.

Och tänkte mer på försöka förstå mer om "hur" man bör agera som just en "förtydligare".

Läser vidare, tack ❤️

Jag brukar:
– avbryta samtal när min "alkoholist" vill prata full. Ber att få återkomma när han är nykter. Så vänligt... som möjligt. (Jag vill inte moralisera över en ovana som utvecklats till en sjukdom.)
– Låter honom själv se och ta konsekvenserna av spill, flaskor, fastbrända matrester, skamfyllda uppträden inför omgivningen...
– Jag påminner regelbundet om att jag också bebor detta hem och har rätt till en god, spritfri miljö (kämpar själv mot a.)
– Gör upp gemensamma överenskommelser om vad och hur vi bör ha det här hemma. Städning, mat, nöjen! etc.
– Lockar med honom på meningsfulla, roliga, arbetssamma... etc. aktiviteter där a är uteslutet. Förlänger på så sätt de nyktra timmarna.

Forts. följer nog...