Min sambo dricker fredag och lördag. På lördagarna blir han alltid full. I lördags hände det igen trots att jag hade varit borta hela kvällen och vår dotter hade en kompis som sov över.

Han vräkte ur sig en massa skit. Vi skulle flytta isär vilket vi skulle berätta för vår dotter nästkommande dag. Jag var lat hemma och dessutom långsam. Min mamma skulle jag prata vett med för hon var en sån idiot. Han t.o.m härmade henne och sade att hon håller på och bli senil. (hon är inte senil och är både intelligent och omtänksam) Han ringde även till sin kompis i fyllan och snackade skit bakom ryggen på min mamma trots att hon kommer till oss två gånger i veckan och hjälper till med dottern.

Jag höll mig lugn och ställde frågor. Detta berodde på att jag spelade in allt han sade.

Dagen efter tvingade jag honom att lyssna men han ville inte lyssna på allt. Han sade då att han inte ville göra slut och min mamma var snäll.

Jag ställer mig frågan. Varför har han blivit så? Att han i fyllan vänder all agg mot mig? Vad händer i onyktras hjärnor? Hjälp! Jag mår skitdåligt.

Li-Lo

Du undrar vad som händer med din partner. Jag kan inte ge ett tydligt svar på vad som sker just med honom. Vad jag kan och vill säga är att du har tagit ett viktigt steg då du tydligt visar din partner vilka konsekvenser hans drickande har. Oavsett grad av berusning sårar han dig. Jag vill gärna betona att du är den som är facit i ditt liv, du är den som bestämmer vad som är och inte är okej för dig.

Gällande en onykter hjärna är det just det: en onykter hjärna, dvs vi gör och säger saker vi kanske inte skulle göra nyktra för alkohol bedövar och förvränger delar av hjärnans funktioner. Sanningen ligger inte i vinet så att säga, berusning ligger i vinet.

Det betyder naturligtvis inte att man bör ignorera kränkande beteenden eller acceptera det. För dem som beter sig illa i berusning är det sannolikt en hjälp att låta dem veta det då de är nyktra så länge det i sig inte leder till hot eller våld. För en del kan det leda till skamkänslor eller skuld hos den som druckit. Känslorna är i bästa fall är en signal om att man beter sig på ett sätt som går emot den man vill vara. Att tala om det kan vara avgörande till skillnad från att undvika det. Hur tänker du om detta?

Fortsätt gärna skriv här. Det är ett viktigt och komplext ämne du tar upp.

Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

sessi

Jag känner igen det där. Jag brukar få en massa sms om hur jag ser ut bla... Nu på tapeten så är det min vikt. Jag ska banta 7kg. Jag är 156 cm och väger 65kg. Visst jag har gått upp i vikt mycket pga p piller . men det går man inte upp i vikt av enligt honom. Jag har gått upp 5 kg sen november o det beror på alla chips som jag äter. Det som är roligt är att vi inte bor ihop och dom gångerna jag köpt ostbågar så har han ätit dem.
Jag har lärt mig att stänga av så jag inte blir ledssen.
I tisdags så var han till doktorn och skulle behöva gå ner x antal kilo. Och då kom det sms om att jag ska gå ner i vikt. Och jag bara sitter hemma. Sanningen är mer att jag går ut och går varje kväll och på mina lediga dagar kan jag gå 10 km utan att bli trött.
Det låter kanske hårt men jag har slutat ta åt mig av dom smsen.
Jag vet ju själv vad jag äter och inte äter

Får höra hur bra och villig hans ex var i sängen, hur snygg och kåt hon är, hur mesiga mina barn är (inte gemensamma) och mycket annat som gör så ont! Brottas jämt med tankar om huruvida han går runt och tänker så även i nyktert tillstånd! Gör mig hämmad i sängen, kallsvettas när jag måste träffa hans ex, tycker inte om att ha honom ihop med mina barn (fast han är trevlig mot dom)! Han minns inte vad han har sagt och säger bara att det är spriten som talar! På fyllan skriver han sms till sitt ex med familj hur jävla mycket han saknar dom! Känner mig utlämnad och förtvivlad för det han samtidigt säger till ex med familj är ju att hans nya tjej och hennes familj suger! En kär man sitter ju inte och skriver så! FAST vi har det underbart när han är nykter, jättebra sexliv, roligt tillsammans, min familj tycker om honom och är trevliga! Vad är det som händer i hans hjärna?

Bedrövadsambo

Hur kan ni ta emot så mycket skit, oavsett om han är full eller nykter? Ni är värda något bättre! Jag säger som Grynet: Ta ingen skit!

Alla är värda att må bra och behandlas med respekt. Ämnet ni lyfter upp här är såååå viktigt! Tack för att ni tar upp det. Det gäller inte bara relationer där det förekommer alkohol som kanske utlöser aggressivitet men också andra dysfunktionella relationer där förhållningssättet och kommunikationen till varandra av olika orsaker skadar i stället för att stödja.

Det här påverkar naturligtvis. Och i längden finns risken att man normaliserar kränkande beteenden. Sådana beteenden man trodde att man aldrig skulle acceptera men plötsligt inser man att man lever i det. Ofta är det även så att det finns en motsats till denna negativa sida. De andra stunderna, dagarna då det är mycket kärlek, uppmärksamhet och värme. Det kan göra det svårt att göra val om hur man ska göra och agera.

Det viktigaste i den här situationen är vad ni just ger varandra här på forumet: socialt stöd! Ju mer ensam man blir i detta, desto svårare är det att göra någon förändring. Om ni vill skriva mera om detta, gör gärna det. För en sak är säker - ni är inte ensam om detta och det finns mycket stöd att få!

Varma hälsningar
Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Varje gång man blir respektlöst behandlad av någon man älskar förlorar man också lite av självrespekten tycker jag. Man börjar sakta men säkert förakta sig själv som tar sån skit! Hur kan man om och om igen förlåta sånt man normalt sett inte accepterar? Precis som Du skriver Carina så finns det en annan sida med mycket kärlek och värme! Man slutar aldrig att hoppas på att den sidan ska bli permanent och att den onda sidan ska försvinna. Tycker dock att det snarare är tvärtom! Dels så tappar man själv tålamodet med den onda sidan och dels så slutar den som står för det onda att bry sig! Åtminstone min särbo, han tycker bara att jag gör en stor sak av något som han egentligen inte menar och heller inte minns att han sagt! Fy va hemskt att vi är så många som delar dessa hemska upplevelser även om det är skönt att kunna prata helt öppet med människor i samma situation!

Bedrövadsambo

I min förra relation fanns inga missbruksproblem, men min ex-sambo hackade ständigt på mig. Inget jag gjorde var riktigt bra, han skulle alltid ha rätt och ha sista ordet. Jag tjafsade tillbaka i många år, men de sista åren tystnade jag mer och mer. Precis tvärtemot min egen personlighet, jag tar plats och hörs och syns. Men inte hemma. Jag fick diagnosen utmattningsdepression år 2007. Fick därefter två återfall, innan jag förstod att vår relation var en viktig del i mitt dåliga mående. Hösten 2013 separerade vi, och med facit i hand skulle vi gjort det för lääänge sen. Men mitt uppe i det såg jag inte problemet. Först när andra påpekade hur han hackade på mig såg jag beteendet. Och han gjorde det pga låg egen självkänsla sannolikt.

sessi

Jag kan bara prata för min del.
Det som har gjort att jag har stått ut är dom bra stunderna.
Tex igår när vi var o fiskade . visst märkte jag att nåt var på g. (Spritsuget) ser det på kropps språket men jag låtsades som ingenting. Han har hållt på och smsat med en 20 år yngre tjej. Så idag tog jag mod till mig och frågade om det var nåt mellan dem.
Då fick jag veta att jag är alldeles för svartsjuk. Det här är samma tjej som sände naken bilder på sig . som han visade mig på fyllan .
Jag är inte svart sjuk. Jag vill bara veta sanningen.
Om han har känslor för denna unga tjej som är 19 år yngre än han så vill jag veta så jag kan packa ihop mina saker och försvinna ut ur hans liv.
Nu ligger han hemma och är förkyld o måste gå till jobbet med feber eftersom arbetsgivaren kräver läkar intyg från 1 dagen.
Det är mitt fel. Han höll på o få sparken från jobbet och jag kontaktade hans chef och fixade så han skulle få ha kvar jobbet mot läkarintyg från företags läkaren.
Jag ville bara hjälpa honom på fötter . men det här är tacken för allt som jag har gjort för honom.