Denna text är främst skriven för min egen skull eftersom jag fortfarande inte klarar av att prata med folk om min uppväxt och om pappas alkoholism. Texten är skriven med konstanta tårar i ögonen och eftersom jag inte känner för att korrekturläsa så ber jag istället mm ursäkt för de partier som blir svåra att förstå eller följa.

För bara två dagar kom samtalet jag väntat och fasat för. Min mamma ringde och jag förstod direkt vad som hade hänt innan hon hann få fram ett ord. Min pappa hade hittats av ett tidningsbud liggande på trappan utanför sin villa och mitt barndomshem. Tidningsbudet var son till bekanta i området som fick tag i min syster.

När jag tänker tillbaka på min uppväxt så har jag många lyckliga minnen. Som liten byggde vi kojor, cyklade till affären för att köpa godis på lördagar och semestrade varje sommar tillsammans med hela familjen.

Under ytan av de lyckliga minnen gömmer sig dock alkholism. Allt från att han var extra glad och trevlig till att han snubblade, förstörde saker, ramla och skadade sig själv, låg utslagen på soffan utan att det gick att få liv i honom, anklagade och skrek saker om min mamma.

När jag och min syster var små kunde vi nog båda förhålla oss till det eftersom vi inte riktigt förstod. Även om det var väldigt sällan som vi bjöd över kompisar på fredagar eller helgdagar för att våra kompisar skulle slippa dagarna när vår pappa var ”konstig”.

Med tiden blev det värre. När jag och min syster kom upp i tonåren var det lättare att räkna antalet nyktra dagar än de andra. Vi förstod mer och mer vad det var som hände. När han var full blev han arg, skrek och gick iväg. När han var nykter gick det inte att prata om. Hans blick flackade, han svarade ibland något undvikande eller allt som oftast så satt han tyst. Både jag och min syster stannade ute längre på kvällarna, sov över hos respektive flick- och pojkvän och gjorde allt för att slippa vara hemma.

Min pappas utbrott gick oftast ut över min mamma. Vad han sa om och till henne har jag förträngt för längesen men varje kväll slutade på samma sätt. Mamma satt och grät vid köksbordet och min pappa gick ner till källaren och, vad jag antar, fortsatte att dricka. Jag blev under en tid även arg på min mamma eftersom jag tyckte att hon borde göra något åt situationen. Både jag och min syster tjatade på henne om att vi borde flytta.

Samma år som jag flyttade hem ifrån lumpen separerade mina föräldrar. Jag tog mitt muckbidrag och skaffade mig en lägenhet och min mamma och syster flyttade till en egen lägenhet. Från den dagen kan jag räkna antalet tillfällen jag träffade min pappa på min fingrar. De tillfällen som uppstod var väldigt sporadiska. Bland annat när jag flyttade för att studera i en annan stad och behövde ställa ett par möbler i mitt gamla pojkrum. Jag ringde och frågade om det var ok samt bad honom om att helst vara nykter eller i annat fall helst inte vara hemma under tiden jag var där. Han öpnnade inte när jag ringde på och jag gå in med egen nyckel. för att hitta honom stupfull på soffan. Jag kunde inte flytta mina möbler själv utan var tvungen att ha med ett par kompisar. Det var första gången som någon av mina kompisar vart hemma i mitt föräldrahem och träffat min pappa sen jag var 7-8 år gammal. Jag var arg, skämdes och försökte bara komma därifrån så snabbt som möjligt.

Åren gick, ultimatum ställdes, AA och antabus provades men inget gav långvarig effekt.

I våras döptes min systers dotter. Jag visste faktiskt inte huruvida hon bjudit min pappa eller ens berättat att hon hade en dotter. Men där stod han. Äldre och skröpligare ut än vad jag hade väntat mig. Det var svårt att ens skapa ögonkontakt innan dopet. Men efteråt, under mottagningen, pratade vi om allt möjligt. Nya jobb, hur roligt det var med tillökt i familjen samt att vi gjorde planer för att träffas någon mer gång. Det var första gången jag såg min pappa nykter på 13 år.

Allt hat är borta. Kvar är sorgen, saknaden (av min ”riktiga” pappa) och skuldkänslorna. Vad var det som var fel? Vad saknade han? Varför drack han? och varför ansträngde jag mig inte mer?

Bedrövadsambo

Min pappa söp också under hela min uppväxt, vilket ledde till konstanta bråk hemma. Redan som 10-12-åring hade jag ett mantra: "Snart är jag stor och får leva mitt eget liv". Han slutade dricka och började igen, fler gg än jag kan minnas. När mina barn var 2 och 4 år gamla bröt jag med honom helt. Min uppväxt kan jag inte göra något åt, men mina barn skulle slippa uppleva det. Ett halvår senare dog han, levern var helt söndersupen. Det är 16 år sedan, och han var strax över 60 år. Efteråt kände jag bara en lättnad. Han hade fått ro. Han ville inte leva längre, och han kunde inte sluta dricka för gott. Det allra sorgligaste är att ingen, och inte jag heller, lyckades nå fram till honom. Så att han kunde sluta dricka för gott. Men 40-45 års supande hade skadat honom för mkt, inte bara organen utan också psykiskt. Han vågade inte tro på sig själv, han isolerade sig osv. Så otroligt sorgligt. Men absolut inte mitt fel. Och din pappas död är absolut inte heller ditt fel! Beklagar sorgen❤️

AliceAlice

Du kunde inte gjort mer och hans liv var hans ansvar. Med sorg kommer också anklagande, skuldkänslor och tankarna "tänk om" "vad kunde jag gjort annorlunda"? det följer med i de flesta sorger. Kanske så att du i ett senare skede behöver hjälp i ditt sorgearbete för att komma vidare och ur sorgen. Ta inte dina tankar och anklaganden på för stort allvar, de är inte sanningen även om det känns så!

Minnet av din systerdotters dop kommer säkert att bli ett starkt fint minne att bära med.

Var rädd om dig!

över människan. Du har skrivit så fint, öppet och ärligt. Jag är en mamma som är alkoholberoende. Jag är nykter sedan 1,5 år. Ska snart separera från barnens pappa som också är a-beroende men orkar/vill inte göra så mycket åt det. Din historia gör att jag får än mer kraft i mitt beslut att flytta. Att inte vänta för länge.. Detta är verkligen facit av a-beroendets följder. Barn som skäms, vuxna barns och föräldrars dåliga relationer pga alkohol. All skam, skuld och sorg över familjens liv. Tack för en sann berättelse...Kram..

Jag vill börja med att beklaga sorgen. Detta är något som du väntat och samtidigt dyker det såklart upp mycket tankar och känslor kring att din pappa dött efter många års drickande. Vad modigt att du skriver och berättar, det ger oss chansen att ge dig stöd samtidigt är det hjälpsamt för andra när du visar att du kan sätta ord i en tuff situation som denna och få flera fina svar här från andra användare. Det kommer hjälpa andra att våga skriva. Tack!
För dig just nu, hur ser ditt närverk ut vänner och bekanta eller kanske professionellt stöd?

Om du skulle vilja ringa för att prata med någon professionell om det som hänt finns en stödtelefon, Nationella hjälplinjen via 1177, 0771-22 00 60
https://www.1177.se/Stockholm/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Fortsätt gärna också skriva och läsa här på forumet, hoppas du finner något här hjälpsamt.

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

InteMera

Beklagar sorgen!

Tror inte det skulle funnits nåt du kunde gjort eller sagt som skulle ha ändrat på hur din pappa ville leva sitt liv. Vi är maktlösa inför alkoholen och bara den som dricker har själv makten att bryta beroendet. Det kan ingen tvinga fram. Inte barnen, inte frun eller maken, inte jobbet, inga hot eller böner. Du har gjort allt du kunnat och mer än det kan ingen begära.

13 år senare

för alla fina kommentarer och för att ni delade med er av er själva. Det känns konstigt nog bra att höra att man inte är ensam med att ha vuxit upp på det sättet. Samtidigt så blir jag lite illa till mods över att det är så många fler som lever i samma helvete.