Hej, jag ska ha en nykter period efter en vår där alkoholen flödat för ofta och i ganska stora mängder, ackompanjerat med bakfylleångest som blivit värre.
Nu är det fem dagar sedan jag drack. Har precis avslutat en gråtattack som kom av ensamhetskänslor (som inte speglar en verklig situation egentligen). Hela veckan, med start bakfyllan i söndags har kantats av återkommande skamkänslor och små ångestvändor, känsla av meningslöshet, osäkerhet och beslutsångest.

Är det vanligt att bli nedstämd när man slutar dricka? Blev förvånad över denna depptäta vecka, då jag snarare skulle säga att jag har en stabil och lycklig period sedan många månader tillbaka.

Radar77

Jag upplever detsamma nu. Har inte druckit sedan söndag lunch och känner mig fylld av ångest och en superintensiv oro för allt och inget. Hoppas det klingar av snart!

Li-Lo

...om ni vill ha.

Efter som att alkohol har en dämpande effekt på kroppen & hjärnan försöker de samma motverka det med en aktiverande motkraft. Så när ett långvarigt alkoholintag upphör eller minskar, kvarstår denna aktiverande kraft en tid och leder ofta till att kroppen och hjärnan hamnar i ett överaktivt tillstånd,med just de symtom ni beskriver.

Om det hänger ihop med alkohol så går det över!

Så häng i, häng kvar!

Vänligen och hopp om en fin helg

Li-Lo
Alkoholhjälpen

melancholia

Jag känner igen mig precis i det du beskriver, bulln. Just de där skiftningarna också mellan meningslöshet, ångest, skam och nedstämdhet samt ensamhetskänslorna som till synes är ogrundade. Jag tror att en del av det är fysiologiskt, som Li-Lo beskriver, men jag tror också på att det enda sättet att hålla sig psykiskt frisk är att tillåta sig att känna sina känslor - både positiva och negativa. Att trycka undan, t.ex. med alkohol, leder på sikt till en uppbyggnad av allt det jobbiga och kan upplevas som en käftsmäll när det väl släpps fram. Få extrema utlopp såsom långvarig depression, utmattningssyndrom, panikångest etc.

Med det sagt hoppas jag att du mår bättre snarast, men också att du står ut med att känna det svåra utan att försöka bedöva/trycka undan. Du är stark, och fem dagar är fantastiskt! 120 timmar and counting :) lycka till!

bulln

Tack för stödet, nu är det.. tio dagar utan alkohol eller något ditåt och ångesten har verkligen lättat. Det är en jäkla välsignelse att energin återkommer så fort när alkoholen försvinner - även om man är uppe sent osv. Tänker att nyckeln till att leva vitt och även vara stabil i övrigt är just som du säger att inte trycka undan sina känslor, så jag övar på att märka när jobbiga tankar och känslor och kommer och acceptera dem och fundera på vad de grundar sig i.

Gunda

I det tillståndet är jag också nu. Förtvivlat trött och fylld med ångest. Har varit fri från a i 1½ vecka. Skönt att läsa att jag inte är ensam i just detta tillstånd.
Hoppas att det snart går över då jag tappat livslusten helt. Vill bara inte vara med längre.
Men står jag ut nu, så kanske det vänder, återstår att se

bulln

Det vänder! Håll ut! Jag har varit nykter i två veckor och mycket energi har kommit tillbaka.
En sjuk grej är att jag märkt att jag blivit förvånad över denna energi och möjligheten att spendera varje dag jag vaknar precis som jag har lust - umgås, träna och vara uppe sent. Som att det inte går att vara pigg och må bra mest hela tiden. Det får en att fundera lite över hur livet levdes innan.. :)

Jag började nyligen meditera, efter samtal med en god vän som mediterat mycket senaste halvåret - vet inte om även detta nya inslag kan ha hjälpt. Kan verkligen rekommendera det till dig i alla fall, eller yoga.

Gunda

Dina två veckor, grattis.
Jag har mediterat mycket förr och vet hur bra det är, pratade just med en kompis om vi skulle börja meditera tillsammans igen, hoppas det blir så.
Jag har kommit in i andra andningen och har släppt taget om alkoholen eller att den har släppt taget om mig. Visserligen är det bara dag 2i morgon men så här beslutsam har jag inte varit på länge. Så det finns hopp ?
Sov gott !

Tofslan

Känner också igen mig... inte jättekul direkt men i alla fall inte bakisångest. Två veckor är starkt, håll ut!