Hej! Jag är helt ny här och helt ny med att göra något sånt här! Men jag känner mig så otroligt ensam och ledsen och skulle verkligen vilja prata med andra/höra vad andra har att säga/har för råd osv. det här blir kanske ett långt inlägg, men vore så otroligt tacksam för svar och hjälp.

Min pojkvän har haft alkoholproblem i ca. 10-15 år, vilket är långt innan jag kom in i bilden. Det tog några månader efter att vi blev tillsammans innan jag förstod hans alkoholproblem. (han skötte jobb och högskola bra osv. så innan vi flyttade ihop så kunde han ju dricka när vi inte sågs) Men sedan hans alkoholproblem framkommit har jag varit så tydlig jag kan med att om vi ska ha en framtid ihop så måste han sluta dricka. (nu har vi bott ihop i två år) Han vill och han har sagt att han insett att han inte klarar av att sluta själv och att han behöver hjälp. Jag vet att han vill, han har nu öppet pratat med familj och vänner om sina alkoholproblem, men jag är rädd att han ändå inte riktigt är där än, då han övervägande gånger hävdar att han ska klara det själv och han blir rasande av bara tanken att jag skulle berätta för nån av hans familjemedlemmar om de dagar han dricker! Han går just nu på öppen behandling, och har gjort det i ca. 6 veckor. Under den här tiden har han dock druckit ändå. Han dricker aldrig öppet hemma eftersom att jag varit tydlig med vad jag tycker om hans drickande, men är det inte på krogen så är det i vårat förråd i källaren eller i skogen osv. Han har bett om ursäkt och sagt att han tar behandlingen på allvar (men ursäkter ger ju verkligen ingenting om det inte leder någon vart). Jag är bara så otroligt trött och ledsen på den här situationen, för jag vet inte vad som är rätt för mig att göra. Han är världens mest fantastiska människa när han är nykter, men otrevlig och superjobbig och krävande när han druckit. Min ork är slut och jag orkar inte ens "skvallra" till föräldrarna för jag orkar inte konfrontera konsekvenserna som blir utav det. Jag vill tro att det är på rätt väg i och med att han går på den där behandlingen, men vet inte om det är fel och naivt av mig i och med att han vid några tillfällen druckit ändå? Är det så att öppen behandling inte funkar för honom? Funkar det bara om man klarar av att inte dricka alls under tiden som behandlingen pågår eller kan det funka som en process? Jag orkar inte konfrontera honom längre eller ta kontakt med hans familj, men jag känner mig också helt oförmögen till att lämna honom då allting i mig skriker emot det. Det leder i slutändan till att jag bara låter det fortgå och jag har lovat mig själv att det inte ska hända. Jag vet inte vad jag ska ta mig till.
Jag är trött och ledsen som alla andra när det gäller den här problematiken och skulle bara vilja ha något sorts svar.

AliceAlice

Att vara anhörig är otroligt svårt och många gånger ser vi lättare till andras behov än till våra egna.

Du orkar inte mer och det ska du ta på allvar, jag har skrivit en tråd om att bli sjuk som anhörig, vilka val kan du göra för att må bättre? Både gällande er relation och även utanför den, vänner familj, behöver du samtalsstöd (rekommenderas), behöver du ngn anhörig grupp? Att fatta beslut när man mår som du är svårt och ofta inte så lyckat, å andra sidan, om det är hans missbruk=beteende som tar orken ifrån dig, hur ska du då få orken och livslusten tillbaka.

Du har inte två pojkvänner med två olika sidor utan du har en och han är allt detta!

Vad gäller hans beteende så låter det lite dubbelt, en viss insikt har han kanske men för vems skull gör han detta? Varför? Det är vanligt att öppenvårdsbehandling inte räcker, speciellt om det är ett långvarigt missbruk. Vilken typ av behandling och är det en bra terapeut. MI i all ära, som många behandlingar i öppenvård bygger på, att motivera, inte konfrontera, fungerar för en del men inte för alla. Ibland händer det att missbrukaren gör ansträngningar för att anhöriga ska vara tysta och nöjda men de gör det helhjärtat.

De flesta behandlingar kräver att klienten är drogfri för man kan inte med framgång behandla någon som fortsätter sitt missbruk, hjärnan är inte klar, däremot kan man köra med motiverande samtal för att hen ska hitta sin motivation men detta kan inte anses som en behandling mot själva missbruket.

Vad är det för behandling han får? Har du varit med någon gång? Går han verkligen dit?

Kan du ta hand om dig själv om du är kvar i relationen? Kan du sätta ngn form av tidsaspekt? Finns det andra alternativ, särbo, att du åker bort ngn vecka i sommar utan honom......?

Mycket styrka!!!

Linnealinnea

Tack för svar! Någon sorts samtalsstöd eller anhöriggrupp skulle nog vara bra. Även om jag haft viss kontakt med hans familj så har det egentligen känts mer som en belastning än en tillgång och jag känner mig väldigt ensam och vilsen i situationen.

Han går just nu på nämndemansgården, vilket är gruppterapi med individuella uppföljningar. Han går dit och får "läxor" som han tycker är otroligt jobbiga. (det är ofta då han dricker) Tror han skulle behöva mer hjälp, vet inte om jag kan göra mer på den punkten eller om det är upp till honom att förstå att det inte funkar..

Tack igen för svaret! Mycket att fundera på, det är bra att få lite perspektiv. Att försöka komma ifrån lite och få nått sorts stöd utifrån skulle nog vara bra.