Jag känner att jag vill dela med mig av känslan i mig efter att till sist tagit steget att flytta. Jag har under flera år känt en gnagande oro i olika situationer och aldrig vetat hur en kväll med alkohol skulle sluta. Det sista två åren har jag varje gång jag varit på väg hem känt en oro över vad jag ska komma hem till. Utlandsresor när mannen koppplat av har varit ett spänningsfällt för mig och jag har varit tröttare när jag kommit hem. Svaret varför jag har gjort detta möjligt och utsatt mig själv för det här är naturligtvis att jag älskar honom för mycket och inte velat se sanningen tidigare eftersom jag inte kunnat tänka mig ett liv utan honom. I början var alla tankar kaotiska och jag kände att jag fick jättemycket hjälp att sortera i kaoset genom det här forumet genom att de som svarade satte ord på det jag försökte förstå, jag är oerhört tacksam för det, likasom att det också hjälper att läsa om andra som kommit vidare på ett bra sätt.
Mitt uppvaknande kom när jag en morgon på försommaren upptäckte att jag var på väg åt fel håll när jag skulle till jobbet. Då hade jag ställt ultimatum och mannen hade börjat behandling i maj, behandlingen till trots så fortsatte han att dricka i smyg. Jag flyttade till en egen lägenhet och han söp ner sig rejält, så pass att han hamnade på avgiftning i två veckor. efter det har han fortsatt sin behandling men och pendlat mellan att erkänna att han är beroende och förneka beroendet och tagit flera återfall som han förklara med att ingen ska få bestämma över honom. Det känns som att han fastnat i att till varje pris hitta andra orelevanta förklaringar till varför han inte är beroende och han lyckas lura sig själv men inte mig längre och det är så jävla skönt.
Det är märkligt hur tydligt allt blir när man får lite perspektiv och jag fattar verkligen inte hur jag stått ut så länge. Jag älskar honom fortfarande och han lyckas fortfarande få mig ur balans eftersom jag har svårt att värja mig mot det han projicerar. Men det går bättre och det går över fortare för varje gång. Framför allt så mår jag så mycket bättre när jag är själv, jag känner varje gång jag är på väg hem från någonting den sköna känslan att veta vad jag kommer hem till, dvs ingenting, men tryggheten att veta att ingen sitter där och säger - jag har inte druckit och är halvfull eller dyngfull. På något vis så har jag accepterat att jag inte kan påverka utgången för honom och även att jag förmodligen kommer att få sörja att det aldrig kommer att bli möjligt att det blir vi igen och att han aldrig gör det valet. Även om jag naturligtvis har ett hopp om ett uppvaknande innerst inne. Det som är svårast för mig att släppa är ovissheten om han får rätt behandling. Jag är tveksam till om den är tillräcklig, en gång i veckan CRA behandling i öppenvård. En del av mig skulle såklart vilja agera och prata med behandlaren och föreslå ett samarbete med psykiatrin eftersom jag tror att det skulle vara nödvändigt. Men även om jag inte litar på de proffesionella så behöver jag backa både för min egen skull och mannens, men det är fasen inte lätt. Jag har framför mig en veckas anhörigbehandling med start i morgon och hoppas att det är något som är hjälpsamt för mig.

kraftverk

Nej jag har försökt några gånger, men inte fattat hur jag skulle komma in. Men nu ska jag sätta mig och läsa så snart jag får tid

kraftverk

Oj vilka krafter det är i denna sjukdom. Det var inte så svårt att vara tuff och hård när han betedde sig som en skitstövel, drack, hotade att ta sitt liv etc. När vändningen kom i påskhelgen och han åkte in på behandling som han varit på i fyra veckor nu så tog det inte lång tid för mig att åter börja hoppas på en framtid och därmed börja åka med i svängarna. Jag lurar mig själv så jävla bra. Han är nykter och säger att han vill vara det och tänker kämpa, han säger typ allt det där jag alltid velat höra och jag börjar planera i huvudet, ett nytt liv, att göra andra saker och målar upp bilder och i kväll ringer han och mår piss. Vill avbryta behandlingen, klarar inte mer, längtar hem och allt är fel. Jag säger då att då väntar inte jag på honom hemma för då tror jag inte heller på att han klarar av att vara nykter. Han har ju naturligtvis svar på det, klart han inte tänker dricka, det är bara det att han inte klarar av att vara borta, han mår så psykiskt dåligt. Jag får honom att känna att allt är förgäves och att jag slår undan benen på honom om jag "hotar" att lämna honom osv. Samtalet slutar med att jag lovar att stötta honom om han fullföljer, han tycker att jag är orättvis och får till det på nåt vis genom att antyda att han kanske inte orkar mer helt enkelt. När jag reflekterar över samtalet så inser jag att JAG orkar inte mer om han avbryter, min gräns går där, jag behöver att han fixar det här om jag ska finnas kvar!

fokus - att du tittar på dig och gör klart vad du orkar med - och vad du inte...
Ja, kraften i medberoendet är oerhörd!
Styrkekramar / mt

Sorgsen

...där någonstans, i andra halvan av behandlingen började min man också tappa gnistan. Blev kortare i samtalen och först nu, efter drygt 3 månader utan alkohol börjar han vända. Innan har humöret farit upp och mer, emot mig ska jag tillägga.
Jag reser och är borta under perioder och det gör att vi inte går på varandra, det är nog en av räddningarna till att vi inte brutit.

Önskar er lycka till på er väg, den är lång, krokig och ibland obegriplig. Hoppas ni båda håller ut, var och en på sitt sätt.

kraftverk

Jag blir bara påmind om hur viktigt det är att inte åka med i svängarna. Jag tappar det ibland och då far jag illa. I går stod jag kvar och insåg på nåt vis att det är det enda jag kan göra och det kan bara bli vi om jag orkar och då blir det viktigt att lyfta upp vad jag behöver för att orka, inte hela tiden tvärtom som det varit. Och tänka sig, han ringde igen och hade då gråtit och tagit allt han kände i grupp och fått stöd och han hade ändrat sig och tänker inte längre bryta, inte nu i alla fall då:)
Men det jag tycker känns bäst är att jag lyckades att inte åka med den här gången. Förstår att jag har en tuff tid framför mig och jag hoppas att jag har kraften att stå kvar och ta hand om mig själv.

- du ska lyfta upp vad du behöver för att orka för din skull! Lelas brukar berätta om den vägkost hon fått med sig; båda måste hitta sitt "jag" och kunna se den andre som "du" innan vi kan leva i en sund vi-relation... Jag - Du - Vi. Lätt som en plätt att sääga och skriva men ett drygt jobb att hitta fram till. Styrkekramar! / mt

kraftverk

Jag slängs hit och dit i en känslomässig berg och dalbana. I dag har varit en tung dag, jag sover mycket och är väldigt trött, har varit det sedan det blev lugnt. I går pratade jag med en väninna som lugnt och försiktigt frågade om jag verkligen kunde förlåta alla svek och gå vidare. Jag svarade att om han blir nykter så tror jag att jag kan tänka att alla svek hängde i hop med missbruket. Men jag påverkas mycket av folks åsikter märker jag, antagligen för att jag är osäker själv. Jag känner att det känns smutsigt att han suttit på en skamfilad krog och haft sliskiga kvinnor. Jag skäms helt enkelt utifrån att vi bor på liten ort. Det är inte så att jag ser ner på människor med missbruk eller kvinnor som är "lösaktiga" men det blir nåt annat när de varit med min man. I kväll ville han veta om eller vilken slags relation vi ska ha, ska vi kalla oss särbo? Jag vill inte kalla oss någonting. Jag vill låta allt ta tid och se om vi kan läka tillsammans och framförallt lära känna varandra på nytt. Egentligen så har vi ju inget annat val än att ta en dag i taget och se om vi lyckas hitta ett nytt vi.
Vi ser på det som hänt på olika vis, han menar att jag lämnade honom när han behövde mig som bäst och därför valde han ett destruktivt levnadssätt dels på grund av rädslan för ensamhet och för att överleva. Medan jag menar att han valde alkoholen och andra mer tillåtande kvinnor. Så klart så önskar han det ogjort och ångrar sig och bedyrar att ingen annan betyder någonting och det tror jag inte heller, men det känns smutsigt alltihop.
Men jag får ändå lite hopp när vi pratar i telefon, det händer mycket med honom, han har förändrats på de här fyra veckorna och jag hör en annan vilja och säkerhet och att han tar för sig i sin behandling.

tid på forumet skrev en, Mie, som hunnit längre: din man har tagit ett litet, litet steg mot nykterhet... Jag förstod inte då hur sant hon hade men jag fäste mig vid orden. En viktig förändring, viktiga steg men vägen är lång. Allt gott, ta hand om dig! / mt

kraftverk

Jag har känt under behandlingstiden att han inte riktigt menar allvar även fast han gjort väldiga framsteg, eller så har han manipulerat. Han kom i alla fall hem i tisdags efter nio veckors behandling. Jag hade längtat och börjat hoppas alldeles för mycket. Dag två eller möjligen dag ett var han i gång igen. Jag upplevde första kvällen att han var lite märklig, hemskt trött och ev. kände jag en svag alkoholdoft, är inte säker det kan ha varit typ rakvatten. Dagen efter åkte jag bort på en tre dagars kurs. På eftermiddagen skulle han börja på eftervårdsbehandling. Han ringer och berättar att det inte blev något eftersom terapeuten bett honom blåsa och han blev så kränkt av det och drog. Självklart tror jag inte på honom när han säger att han inte druckit. Efter några samtal fram och tillbaka erkänner han att han druckit 4 folköl efteråt, som han hade kvar hemma. Går man nio veckor på behandling och vet att man har öl hemma så ser man väl för fan till att slänga dom om man menar allvar. Det helt fantastiska är ju också att allt är mitt fel, för jag inte litar på honom och för att jag åkte på en planerad utbildning, annars skulle det ju inte hänt. Det är så uppenbart att han planerat detta och förmodligen gått på sina knogar utifrån att han vetat att han skulle dricka när han kom hem. Det är nästan komiskt hur han tycker att jag inte fattar nåt och att han tycker att han har rätt att vara arg på mig, helt otroligt på ruta ett igen. I morse kom ett sms där det står jag är klar nu, jag behövde göra det här på mitt vis. Men jag är också klar nu känner jag. Nu jävlar får det vara nog. Händer det här tro för att jag ska fatta någonting nån gång.Just i dag känner jag mig färdig med honom, vill inte ha mer med honom att göra och jag hoppas verkligen att den känslan håller i sig!!

känner starkt för din besvikelse och frustration. Uppenbarligen har ju inte karln slagit i sin botten än. Nu är ju beslutet helt upp till dig om hur du ska göra och jag tror du har svaret redan.
Lycka till !
Kram ♥

kraftverk

Tack för kramen Adde, behövde den. Nej han har nog inte slagit sin botten och frågan är om han gör det eller fortsätter till döden.Det som är det värsta är att han kommer hem och börjar med att ljuga och lägga skulden utanför sig själv alltså skylla på min tillitsbrist, det är värre än själva återfallet. Om man nu kan kalla det återfall, tiden är väl för kort ändå för det. Ja jag har svaret, jag måste ta hand om mig själv nu, det här går inte!

Ensamt

Hej
Ser att det är längesedan nu
Men hur har allt gått?

Förvirrat

Min sambo började dricka igen för ett år sedan och hänt katastrofer blivit av med jobb och körkort skyller allt på mig ....flyttat sin adress bor hos olika mäniskor ena dagen skickar han att han älskar saknar mig nästa dag skäller ut mig jag är inte värld någonting gråtit varje dag sen han lämnade vårt hem för två månader sedan vi träffades hade 4 fina dagar och han ville då hem och att vi fick hjälp osv sen försvann igen svarar inte i tele eller på sms går några dagar så kan han skicka älskar dig saknar dig så mycket sen försvinna igen vet inte vad jag ska ta mig till bara gråter